rosół - 7627 przepisów (strona:374/509)

Pęczotto z bobem i kurczakiem 173

Zapraszamy na pyszne pęczotto z kurczakiem i bobem. Szybkie i smaczne danie, które przygotowuje się niezwykle łatwo i fantastycznie smakuje. Składniki: 100g kaszy pęczak (1/2 szklanki) 500ml bulionu lub rosołu Woreczek bobu Ugotowana lub uparowana pierś z kurczaka Cebula czerwona Olej rzepakowy Przyprawy: świeże mielona sól, świeżo mielony pieprz Do podania na przykład: ser feta  Na patelnie dodajemy nieco

Kolizje Smaków
Gołąbki tradycyjne z sosem pomidorowym 154

żaroodpornego garnka wykładamy liście obgotowanej kapusty, plastry boczku, na nim układamy zawinięte gołąbki, ściśle jeden obok drugiego. Układać warstwowo do wyczerpania gołąbków. Zalać szklanką przegotowanej wody lub rosołu. Przykryć liśćmi kapusty, na wierzchu obłożyć plastrami boczku. Garnek wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika. Ponieważ mięso było wcześniej podsmażane, gołąbki nie wymagają

Kulinarne przemyslenia
Indycze golonki z warzywami z wolnowaru 182

indykiem do tej pory nie byłam zaprzyjaźniona. No, może jako dodatek do rosołu występował, ale nigdy żadnych innych prób oswojenia ptaka nie było. W czasie tegorocznych wakacji zostaliśmy poczęstowani - przez właściciela knajpy przy portugalskim rynku - indyczymi golonkami. I to było odkrycie!  Były świetne! Wróciłam do domu i natychmiast postanowiłam, chociaż trochę, odtworzyć te pyszne smaki. Wolnowar sprawdził się znakomicie

Stare Gary
Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 173

wina. Pasują do marynowanej dziczyzny, wieprzowiny i baraniny. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kwaszonej kapusty. Dobrze komponują się także z potrawami z grzybów i rosołu. Sproszkowaną przyprawę można dodać do pasztetów, różnego rodzaju farszu mięsnego czy rybnego, potraw rybnych, spaghetti oraz do pizzy. Jest nieodłącznym składnikiem bożonarodzeniowych ciast i ciasteczek. (poradnikzdrowie). Kolendra Kolendra zwiększa wydzielanie moczu

Zasmakuj Kuchni
Kurkuma, przyprawa indyjska 154

wchodzi na przykład w skład curry. Kurkuma jest też istotnym składnikiem musztardy i sosu Worcestershire. Mielona kurkuma to doskonały dodatek do potraw duszonych, zup i ryżu. Nada charakterystyczny smak rosołowi, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. Można dodawać ją do marynat. Kurkuma to także zamiennik szafranu - jednej z najdroższych przypraw świata. Warto wiedzieć, że kurkuma jest stosowana w przemyśle

Zasmakuj Kuchni
Krem brokułowo-ziemniaczany z łososiem i serkiem philadelphia 189

ząbki czosnku łyżka masła/oliwy/oleju rzepakowego 1 serek azotowany np. philadelfia (125gram) sól pieprz łosoś wędzony serek Wykonanie: 1. Ugotuj bulion warzywny lub zastąp go ugotowanym wcześniej rosołem/bulionem z lodówki(albo proszkiem,eko kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się gotuje.) (wlej do garnka 1,5 litra wody, dodaj przyprawy i obrane warzywa

Fiolka w kuchni
Skandynawska letnia zupa warzywna 120

warzywna . Bardzo prosta w przygotowaniu i jak to z zupami bywa można do niej wrzucić dowolne, ulubione dodatki. Ja dodatkowo wzbogaciłam ją o tradycyjne warzywa, które zazwyczaj dodaję do rosołu (cebulę, seler, por), dzięki czemu zupa stała się bardziej aromatyczna i pełna smaku. Polecam! Tę letnią skandynawska zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania wraz z Anią .  Składniki:  kilka

Codzienne Gotowanie
Kaszotto z fasolką szparagową, papryką i bobem 194

podudzi kurczaka bez skóry i kości garść świeżej fasolki szparagowej 1 młoda cukinia ½ czerwonej papryki 30 dag świeżego bobu 100 ml wytrawnego białego wina 350 ml bulionu warzywnego lub rosołu 50 g  kremowego serka topionego 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Bób ugotować

Wanilia i Kardamon
Lane kluseczki 117

Favorite Takie kluseczki robiła moja mama, można je jeść w rosole czy innych zupach. Jajko roztrzepać widelcem, dodać mąkę, wodę i sól. Dokładnie utrzeć za pomocą widelca . Zagotować wodę, lekko osolić. Do gotującej się wody wrzucać kluseczki, co jakiś czas zamieszać. Ciasto nabierać widelcem i lekko nim potrząsając wlewać ciasto do gotującej się wody. Gotować około 1 minuty. Odcedzić kluski

Kuchnia Pokoleń
Zupa krem z kalafiorem i groszkiem 154

waga po obraniu) 25 dag  młodego groszku (waga po obraniu) 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej pietruszki sól,pieprz Do gotującego bulionu wrzucić kalafiora. Możecie użyć np. Rosołu z niedzieli ja często tak robię jeśli w planach mam zupę krem. Gotować do momentu gdy będzie miękki wszytko miksujemy na gładko. Ponownie wstawiamy na palnik i wrzucamy groszek

Delicious Titbits
Zupa krem z cukinii 170

kroimy ją w paski. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki podsmażamy w garnku do zeszklenia. Bulion podgrzewamy. Krok 2 Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonych składników oraz zalewamy rosołem. Wszystko gotujemy do miękkości. Krok 3 Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, zdejmujemy z gazu, blendujemy i doprawiamy pieprzem oraz solą. Podajemy zupę krem polaną śmietaną, ozdobioną miętą w towarzystwie ptysiowego

Kuchnia Bazylii
Kurczak Saltimbocca 184

sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy 2 łyżki masła listki świeżej szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki miodu 1/4 szklanki bulionu lub rosołu 200 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 cieńsze filety, dodatkowo rozbijamy tłuczkiem najgrubsze części, aby uzyskać mięso tej samej grubości. Doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Domowe kostki ziołowe – świeże zioła przez cały rok 213

koloru i smaku, zamknięte w małych kostkach, idealnych na jedną porcję – naprawdę warto mieć w zamrażalce.   Nic nie smakuje w środku śnieżnej, mroźnej zimy tak, jak talerz gorącego rosołu z nutą świeżego lubczyku… SKŁADNIKI wybrane zioła oliwa z oliwek lub woda źródlana pojemniki na kostki lodu woreczki strunowe z grubej folii przeznaczone na mrożonki Zapisz

Karo in the Kitchen
#Inspiracje - Moja Mama 175

byłam jeszcze na tyle "smarkata" i mogłam sobie zrobić krzywdę, ona mi ufała i pozwalała cieszyć się moim ulubionym widokiem. To do Mamy dzwonię zapytać jak trzeba ugotować rosół, jak sprawić, by barszcz zachował swój kolor i jak przyrządzić fasolkę po bretońsku. Moja Mama to skarbnica wiedzy, mój mentor, moja inspiracja i największa fanka zarazem. Kocham Cię Mamo

Cooking Monster
EMPANADAS 167

porcji CIASTO NA PIEROŻKI 250 g mąki pszennej ( ok. 1 i 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki soli 60 ml oliwy 100 ml gorącej wody NADZIENIE 2 szklanki rozdrobnionego mięsa z rosołu 100 g hiszpańskiej kiełbaski chorizo pokrojonej w kostkę 50 g sera manchego startego na tarce lub innego twardego sera np. parmezanu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżka słodkiej

cool and minty

Proponowane wyszukiwania