rosół - 7627 przepisów (strona:374/509)

Drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem. 122

razem będzie to drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem.Można podawać na ciepło i zimno-najlepiej z dodatkiem żurawiny lub borówki. SKŁADNIKI: 4 pojedyńcze filetyz kurczaka 2-3 marchewki z rosołu 1-2 ząbki czosnku 30 dag. pieczarek 1-2 jajka 4 gotowane jajka 1 łyżeczka lubczyku, majeranku lub tymaianku 1/2 łyżeczki ziół włoskich 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz biały

Kuchnia Beaty
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 195

kroimy w duże kawałki – pietruszkę i marchew wystarczy przekroić na pół, selera – na ćwiartki. Cebulę kroję w ćwiartki lub ósemki. Warzywa zalewam zimną wodą, tak samo jak w przypadku rosołu – smak ma uwalniać się powoli i ma być jak najbardziej skoncentrowany. Do garnka dodaję liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz, w całości lub lekko stłuczony. Boczek surowy kroję

Karo in the Kitchen
Potrawka orientalna z gotowanym mięsem 184

Orientalny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu Składniki ugotowane udka z kurczaka 2 szt pieczarki 3-4 szt papryka czerwona 1/2 szt cebula dymka 2 szt bambus pędy 1/2 słoika sos … Czytaj dalej Potrawka orientalna z gotowanym mięsem

czarrna od kuchni
Pasztet drobiowy z suszoną żurawiną 134

czym kroimy je na drobne kawałki. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.  4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, żurawine

Szefowa kuchni
FASOLKA PO BRETOŃSKU 133

wędzonego boczku 30-40 dag kiełbasy( u mnie swojska wędzona,ale zwyczajna również może być) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera i pora 1 cebula opalona jak do rosołu przecier pomidorowy 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej sól,pieprz 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego majeranek  Fasolę namoczyć na ok 8 godzin,po tym czasie doprowadzić

Niespełnione zdolności kulinarne
Schab po warszawsku 354

wierzchu drobno pokrojonym szczypiorkiem i układać na talerzu. Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i energicznie i szybko wymieszać. Wystudzić, ewentulanie odtłuścić i przecedzić (w przypadku przygotowywania na domowym rosole). Ułożone na półmisku, nadziane plastry schabu, udekorować (u mnie groszek konserwowy i marchewka) i zalać tężejącą galaretą. Wstawić do lodówki w celu stężenia. Wyjąć z lodówki bezpośrednio przed spożyciem. SMACZNEGO! Uwagi

Gospodyni Miejska
Restaurant Week w Alyki: Z tęsknoty za wiosną 131

warzyw) z limonkowym akcentem oraz pianką z czarnego bzu. Mnogość tekstur, barw i smaków była tutaj imponująca. Długo gotujący się wywar był pełen aromatów, smakował niczym najlepszy babciny rosół z orzeźwiającą nutką limonki. Na szczególną uwagę zasługiwał również różowy i apetyczny rostbef — soczysty i delikatny. Wprost idealnie komponował się z miętą zamkniętą w twarożku. Danie główne Danie główne to była

Food Square
Galareta-Galantyna Wieprzowa "Zimne Nóżki" 192

octem i pysznym domowym chlebkiem.   SKŁADNIKI: 2 nogi wieprzowe 2 golonki połówka selera połówka por 2 marchewki 2 pietruszki lubczyk cebula cała opalona (taka jaką dajemy do rosołu) czosnek 6 ząbków ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty pieprz ziołowy (sól, magi, vegeta, pieprz czarny) Dodatkowo : żelatyna ok 5 łyżek, oraz kukurydza konserwowa Nogi i golonki  porządnie myjemy zalewamy

Moje Słodkie Piekiełko
Zupa krem z pieczonych buraków z dodatkiem jabłek 179

takiej lżejszej smakowo formie. Jest to gęsty krem zmiksowany z jabłkiem, który dodaje własnie tej wiosennej lekkości. Jeśli nie lubicie zup gotowych bez mięsa, to zamiast wody dodajcie rosół lub mięsny bulion.  Składniki: ok. 1 kg buraczków 4-5 średnich jabłek (najlepiej kwaskowatych) 1 średnia cebula 3 średnie ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone kotlety orzechowe. 167

kotletów, lub "tradycyjnej" wersji łyżeczką ze słoika. Do tego zapomniana przeze mnie i myślę, że przez wiele osób pietruszka, która bywa często lekko pomijana, używana jedynie do wywaru na rosół... ale to się zmienia. Pietruszka opanowało ostatnio moją kuchnię, na słono.. i na słodko (zajrzyjcie post wcześniej) No, a jako podstawa, kochana i uwielbiana fasola

More food, love and dreams
Sos chrzanowy 165

zgęstnieje i uzyska odpowiednią dla nas konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos chrzanowy na ciepło można podać z jajkami, kotletami mielonymi lub z gotowaną wołowinką z rosołu

Monia miesza i gotuje
Pyzy z mięsem. 130

mięsem. Są łatwe w przygotowaniu i naprawdę pyszne, polane cebulką z masłem, myy co za smak :) do pyzów możecie użyć np: mięsa z kurczaka który został Wam z rosołu lub podsmażone tak jak ja zrobiłam. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 500g ugotowanych ziemniaków 200 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól do smaku 500 g piersi z kurczaka 3 pieczarki sól, pieprz

Sama słodycz i szczypta chili
Golabki orkiszowe w sosie brukselkowym 180

ziarna orkiszu. Doprawić do smaku , solą, pieprzem i ziołami. Na każdy liść kapusty kłaść porcję farszu,zawinąć. Gołąbki układać jeden obok drugiego w garnku . Wlać 1/2 -  1 szkl. rosołu Dusić około 20 minut w szybkowarze ,w garnku 35-40 minut. Podawać z sosem brukselkowym.   Sos brukselkowy Składniki : 350-400 g brukselki -2 łyżki masła -szkl. śmietanki

w mojej kuchni
kremowa zupa chrzanowa 106

gotowania wędzonego boczku, to naprawdę świetny zestaw, bardzo polecam, w moim domu od lat przygotowuje się na takim świąteczny żurek. Myślę, że do przygotowania zupy można użyć ulubionego bulionu, rosołu bądź wody z gotowania wędzonki. W okresie wielkanocnym będzie najlepsza. składniki: 1 litr bulionu (u mnie pół na pół wywar z gotowania mięsa królika oraz z gotowania wędzonego boczku

6niebo
Sałatka na ciepło z kaszą, kurczakiem, jabłkiem i papryką 189

minut Ilość porcji:                 2-3 Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej lub jęczmiennej (lub jeden woreczek) 100 g mięsa z rosołu lub piersi z kurczaka 1/2 twardego i kwaśnego jabłka (u mnie Granny Smith ze skórką) 1/2 czerwonej papryki garść rukoli garść kiełek brokuła łyżeczka (najlepiej świeżo) startego Parmezanu lub innego twardego sera

Bazując na smaku