rosół - 7627 przepisów (strona:376/509)

Warsztaty kulinarne z marką Galeo 169

potraw, rozdzielone na 4 zespoły. Mój zespół przygotował: Chinkali, czyli duże kołduny z mięsnym farszem zatopionym w aromatycznym rosołku. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się rosół ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Jest to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji uformowane w postaci sakiewek Baklawa, Bakława l ub baklava – deser rozpowszechniony zarówno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz czerwony (bez zakwasu) 152

pomylił ;-) A dla Was mam dziś przepis na barszcz czerwony, ale taki bez zakwasu buraczanego. Po prostu: wywar z buraków i wywar mięsno - warzywny, który równie dobrze możecie zastąpić rosołem, jaki zostanie Wam z niedzielnego obiadu. Nie bójcie się octu i cukru - to one sprawiają, że smak zupy jest zdecydowanie podkreślony, zdecydowanie buraczany... to do dzieła :-)  SKŁADNIKI

Czary - gary w kuchni
Pasztet z szynkowara 121

jest zmielone :-) A w ten, o którym piszę Wam dziś wmieliłam trochę drobiu i warzyw. I prawdę mówiąc możecie do jego przygotowania śmiało wykorzystać mięso i warzywa z rosołu - zawsze to jakiś kolejny sposób na ich zjedzenie w innej formie, a i z przygotowaniem zejdzie krócej, bo już większość ugotowana :-) SKŁADNIKI 2 ćwiartki z kurczaka 2 skrzydła indycze 3 marchewki

Czary - gary w kuchni
Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. 181

rozgrzewamy i delikatnie obsmażamy plastry schabu z obu stron na suchej patelni. Zalewamy wrzącą wodą, wrzucamy oczyszczoną i obraną włoszczyznę, przekrojoną na pół cebulę podpieczoną nad gazem (jak do rosołu). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Doprawiamy do smaku solą. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 30 minut aż schab zmięknie. Odlewamy trochę wywaru i studzimy, wykorzystamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wątróbka drobiowa z jabłkami 163

czasu do czasu mam ochotę na wątróbkę. Pamiętam jak byłam mała to uwielbiałam wyciągać wątróbkę z rosołu. Później lepiej smakował mi żołądek i to on znikał w pierwszej kolejności. Uwielbienie dla podrobów pozostało mi do dziś, a że moje towarzystwo nie chce ich jeść to zwykle sama zostaję z całą patelnią (w tym przypadku) pysznej  wątróbki sama. Ta wątróbka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
,,Zapiekanka z zupek chińskich’’ 35958

przygotowania obiad. Przyrządzony z makaronem z zupek chińskich i drobno pokrojoną piersią z kurczaka, z dodatkiem aromatycznego czosnku. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Składniki: 3 zupki chińskie rosół podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki przyprawy „gyros” Pół czerwonej papryki Pół żółtej papryki puszka kukurydzy 40 dag sera żółtego Sposób wykonania: Makaron z zupek zaparzamy wrzątkiem

Podróż w kulinaria
Chiński rosół z kapustą pak choi 89

być monotonna ;) Bazą tej zupy jest wywar gotowany na warzywach i kurczaku (można go przygotować dzień wcześniej). Aby podkręcić jego smak (tym bardziej, że nie przepadam za klasycznym polskim rosołem) dodałam trochę orientalnych składników, jak kapusta pak choi, imbir, sos sojowy i japońskie sake. Taka zupa z powodzeniem może stanowić kompletny obiad. Smaki są głębokie i wyraziste więc zadowolą większość

Milion Smaków
Pulpety z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie warzywnym 163

szklanki bułki tartej Niewielka ilość mleka Kilka pomidorów suszonych, w oleju Sól Pieprz 1 spora marchew 2 łodygi selera naciowego Kawałek korzenia selera 1 mała pietruszka Piramidka przypraw do rosołu Wykonanie: Warzywa obieramy ( które trzeba ), myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w małej ilości wody ( mniej niż 1 l ). Wodę solimy i umieszczamy w niej piramidkę przypraw. Do bułki

Smaki Ewy
Pikantne flaczki 151

pietruszkę i posiekaną. . Następnie na patelni na niewielkiej ilości oleju ( dosłownie kapka ) przesmażamy koncentrat pomidorowy z mieloną papryką – około 1-2 minut i przekładamy do flaczków , płukając patelnię rosołem zaczerpniętym z garnka ( jedna chochelka wystarczy ) i także wlewając do flaczków . Solimy do smaku , jeśli zachodzi taka potrzeba i gotujemy jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu . Gotowe , najsmaczniejsze

Ogrodnik w podróży
Kotlety z brokułów, ryżu i sera 538

dzieciom. Smacznego! Kotlety z brokułów, ryżu i sera: przepis na ok. 8 kotlecików 2/3 szklanki ryżu (u mnie do risotto) 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu lub rosołu (może być z kostki warzywnej) 6 różyczek brokułów 1 szklanka startego żółtego sera 1 jajko posiekana natka pietruszki zioła do sałatek i dań z warzyw bułka tarta 2 łyżki oleju rzepakowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drobiowe roladki z serem zapiekane z pieczarkami, szczypiorkiem i śmietaną 277

plasterkach 1 cebula 6-7 średnich pieczarek  kilka łodyżek grubszego szczypiorku lub mała cebula dymka ze szczypiorkiem kilka łyżeczek ostrej musztardy (np. sarepska) 100 ml ciepłej wody lub rosołu 5 łyżek śmietany 18% przyprawy: po 1 niepełnej łyżeczce soli i pieprzu ziołowego, pół łyżeczki ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka mąki pszennej niewielka ilość oleju lub miękkiego

Anioszek w kuchni
Kapuśniaczki, ale bez kapusty 181

Rafka - miłośnika wszelkich przekąsek... Kapuśniaczki, ale bez kapusty ;) Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 1 margaryna 1 szklanka śmietany 1 żółtko Farsz: ugotowane mięsko z kurczaka (może być wersja z rosołu;) co kto ma;) 20 dag podsmażonych z cebulką pieczarek jajko sól  świeżo mielony pieprz papryka słodka Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrawać prostokąty

Lawendowe Niebo
Pręga wołowa smażona z cebulką 212

cześć wołowiny, którą lubię najbardziej. Mięso zawiera dużą ilość naturalnej żelatyny, dlatego też po ugotowaniu jest bardzo miękkie i kleiste. Wywar, w którym gotujemy mięso można wykorzystać do przygotowania rosołu lub dowolnej zupy.  SKŁADNIKI: 500g pręgi wołowej, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 1 łyżka masła, sól, pieprz, ziemniaki, buraczki tarte ORZECH , PRZYGOTOWANIE: 1. Pręgę wołową gotuję do miękkości. Ugotowane

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szynka z chrzanem w galarecie 341

jest duży, a jest świetnym dodatkiem do zimnego bufetu. Składniki: 10  dużych plasterków szynki 200 g  małe opakowanie serka twarogowego typu do smarowania 2 łyżeczki chrzani szklanka rosołu lub wywaru warzywnego 2 łyżeczki żelatyny sól, pieprz Dekoracja: roszponka pomidorki koktajolwe natka pietruszki groszek konserwowy Wykonanie: Twarożek łączymy z chrzanem w ilości wedle uznania ja proponuję dwie łyżeczki

W kuchennej krainie
Bulion warzywny. 183

Dziś Kochani mam dla Was przepis na podstawowy składnik wielu zup i sosów, a mianowicie na bulion warzywny. Bulion (zwany także rosołem warzywnym) jest bardzo prosty do przygotowania, praktycznie sam się robi :), więc tym bardziej zachęcam Was do przygotowywania go samodzielnie,(zamiast korzystania z gotowej kostki). Najlepiej smakuje ugotowany z warzyw pochodzących z własnego ogródka, ale teraz, wczesną wiosną, ratujemy

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania