najwięcej, każdy wziął inne danie. Każdy członek rodziny stał się w ten sposób recenzentem kulinarnym – także na potrzeby bloga. Na początek wybraliśmy kołduny : mąż w barszczu, ja w rosole. Obie wersje były przepyszne – delikatne jagnięce mięso, cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego
Szybko Tanio Smaczniedyni - 1 duża cebula - 1 duży ziemniak - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek świeżego imbiru ( ok. 1 cm ) - 100 gram serka topionego kremowego - 3 litry bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego czy mięsnego - sól, pieprz, tymianek Dodatkowo - ser feta - świeże listki miety - groszek ptysiowy lub grzanki Wykonanie Obraną i wypestkowaną dynię, ziemniaka i pozostałe warzywa kroje w kostkę i przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródniego właśnie tymbaliki. Z indykiem są one jeszcze smaczniejsze niż z kurczakiem. Składniki: ugotowane w wywarze mięso indyka marchewka i pietruszka ugotowane wraz z mięsem w rosole trochę groszku konserwowego 1-2 jajka ugotowane na twardo sól pieprz odrobina soku z cytryny żelatyna spożywcza natka pietruszki Wykonanie: Przygotować galaretę: 1l bulionu (po gotowaniu warzyw i mięsa
Walijskie PichcenieTaki miałam dzisiaj kaprys. Zaczęłam robić zupę na skrzydełkach z kurczaka. Początkowo miał być rosół, ale mi się odwidziało. I tak powstała moja marchewkowo groszkowa zupa… SKŁADNIKI : skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki susz warzywny – połowa opakowania marchewka – 2 sztuki świeży groszek – 1 szklanka czosnek – 2 ząbki maggi sól, pieprz ziemniaki – 2 sztuki mix nasion – 4 łyżki PRZYGOTOWANIE : Do garnka
kuchniabellissima.wordpress.comkajzerki sól pieprz 2 liście laurowe Do większego garnka nalewam wodę, daję golonki, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe i gotuję. Jak mięso i warzywa będą miękkie, wyjmuję z rosołu, studzę. Mięso obieram. W międzyczasie smażę na maśle klarowanym wątróbkę i cebulę. W szklance bulionu mączę 2 kajzerki. Wszystkie składniki musimy zmielić. Ja dawałam je na przemiennie, do mielenia dałam
kruche babeczkigarnku na małym ogniu podgrzewamy wołowy bulion z liściem laurowym, potłuczonym pieprzem i kolendrą. Wszystko, co po kolei będziemy smażyć, dodajemy do garnka z gorącym płynem. Bulion czy wołowy rosół powinien tylko lekko pyrkać, nie może gwałtownie wrzeć. W głębokiej patelni rozpuszczamy pełną łyżkę smalcu. Na bardzo gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone mięso i mieszając – żeby nie puściło wody
Karo in the Kitchenodpowiednią szerokość w zależności jaki makaron chcemy uzyskać. Gotować w osolonej wodzie ok 5 minut, ja czasami dodaję jeszcze odrobinę oliwy . Domowy makaron idealnie nadaje się do rosołu lub wszelkiego rodzaju sosów
W garach u Gosichilli umyj i pokrój. Następnie zeszklij w garnku drobno posiekaną cebulę, posiekany czosnek i starty imbir. Dodaj pokroją dynie, czerwoną paprykę i smaż kilka minut. Wlej wywar warzywny lub rosół, dodaj pokrojoną papryczkę chilli, startą skórkę z cytryny, łyżkę sosu sojowego, dopraw solą, pieprzem i gotuj około 30 minut, aż dynia i czerwona papryka będą miękkie. Pod koniec należy dokładnie
ale Pyszniewęglach – czyli na przykład na grillu. A co zrobić jeśli grillowy sezon już dawno się skończył? Ja opiekam bakłażany najpierw nad ogniem płomienia gazowego, jak cebulę do rosołu, a potem tak wstępnie opieczone, zwęglone bakłażany lądują w piekarniku elektrycznym – pod górną grzałką grilla (temperatura 190-200⁰C). Jeśli wydaje Wam się, że miękki bakłażan to już dobrze upieczony bakłażan
Karo in the Kitchenbakterie zapewnimy sobie naturalną szczepionkę. Wystarczy spędzać więcej czasu na zewnątrz, nie stresować się, bawić się ze zwierzakami domowymi, jeść produkty pochodzące z naszych okolic, a zwłaszcza miód, rosół, kiszonki i jogurty, zmienić chemię domową na mniej agresywną, pływać w morzu i mieć kontakt z ziemia np. przez prace w ogrodzie. Warto natomiast wyeliminować cukier, gluten, pasteryzowane mleko i potrawy
Ugotowane pozamiatanedowiedziałam się, że to delikatne, pyszne mięsko w niej to ozorek. Nie może też zabraknąć czegoś wietnamskiego , bo wychowałam się na Ochocie, gdzie łatwiej o zupę pho niż o rosół. Daniem które kojarzy mi się też silnie z pewnym okresem czasu, z moją wczesną dorosłością jest leczo . Do niego byłby kieliszek czerwonego wina z południa Włoch, gdzie co roku spędzam
Ugotowane pozamiataneZupa pieczarkowa – to propozycja dla tych, co nie wiedzą, co zrobić z resztą niedzielnego rosołu w poniedziałek i myślą sobie „no nie.. byleby nie znów pomidorowa” :D Nawet jeśli makaron Wam został z dnia poprzedniego, to tutaj również się przyda, ponieważ zupa pieczarkowa smakuje idealnie zarówno z ziemniakami, grzankami, jak i właśnie makaronem :) […] The post
Kulinarne Przebojepotraw, rozdzielone na 4 zespoły. Mój zespół przygotował: Chinkali, czyli duże kołduny z mięsnym farszem zatopionym w aromatycznym rosołku. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się rosół ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Jest to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji uformowane w postaci sakiewek Baklawa, Bakława l ub baklava – deser rozpowszechniony zarówno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzklimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię razem ze skórą. Podsmażamy przez 5 minut uważając, żeby nic się nie przypaliło. Wlewamy wodę, dodajemy domową bulionetkę, jeśli mamy to możemy wykorzystać rosół lub wywar warzywny, albo ewentualnie dodać gotową kostkę bulionu warzywnego. Zagotowujemy zupę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia na kilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowania. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje też zbyt wiele czasu. Ta sałatka, obok sałatki gyros , to król imprezy. Oczywiście zamiast pieczonych w piekarniku piersi kurczaka, można ugotować je w rosole, albo wykorzystać kurczaka z rożna, można też wykorzystać kurczaka wędzonego. Ale upieczona w folii aluminiowej pierś kurczaka będzie soczysta i na pewno smaczniejsza. My bardzo lubią sałatki z kurczakiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię