rosół - 7627 przepisów (strona:362/509)

Ekspresowa sałatka makaronowa 162

wyjdzie z przeglądu. Na dzisiaj proponuję ekspresową sałatkę, jest ona zdecydowanie ekspresowa. Wszystkie produkty zostały znalezione w szafce lub dostały drugie życie ( makaron ). Składniki: Ugotowany makaron – dowolny ( pozostałość z rosołu ) Mieszanka warzywna z marchewką i fasolką ( słoik ) Pieczarki marynowane ( mały słoik ) Ser żółty 100 gram Oliwki ( mały słoik ) Majonez 1 łyżeczka musztardy Sól Pieprz Wykonanie: Makaron kroimy na mniejsze kawałki

Smaki Ewy
Gołąbki z ziemniakami w liściach kiszonej kapusty 163

środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć kiszoną kapustą lub liśćmi kapusty. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem wymieszanym ze śmietaną, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st C na ok 1 godzinę. Jeżeli chcemy użyć soku z kapusty (warto zwłaszcza wtedy kiedy nie mamy kiszonych

Stare Gary
16 października – Światowy Dzień Żywności - Nie marnujmy jedzenia! 108

profesjonalne doradztwo, więc przeszkoleni pracownicy wyjaśnią działanie i możliwości techniczne produktów oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb klienta.  Kilka przepisów: Pizza z chleba Pieczony kurczak z rosołu Pudding z drożdżówki/chałki Placki z jajek i żółtego sera Więcej propozycji na blogu. (*) Niektóre ze zdjęć pochodzą ze strony www.pixabay.com/pl.

Di gotuje
Domowy makaron 98

Każdy z nas pewnie pamięta smak rosołu lub zupy grzybowej z własnym makaronem. Przepyszny, "wart zachodu" / trochę trzeba pozagniatać :), ale co tam - nic nie dorówna własnemu.  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3 całe jajka 3 łyżki mleka lub wody Wykonanie: Wszystkie składniki razem połączyć, zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne. Podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować na grubość

Z notatnika
Zupa pieczarkowa 149

pieczarek, cebulki, wywaru i świeżej zielonej pietruszki. Aby zupa była bardziej sycąca możecie ją podać z makaronem, np. nitkami lub grzankami.  Składniki: 1,25 l wywaru warzywnego lub rosołu* 0,5 kg pieczarek 2 średniej wielkości cebule 1/2 szklanki śmietany 30% sól, pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki masła Wywar zagotować. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki

Ugotować
zupa zbójecka z klopsikami 116

składniki: 1000 ml bulionu, rosołu 3 ziemniaki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki czerwonej papryki, w proszku 1 łyżeczka kminku mielonego tłuszcz do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wkładam do bulionu i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu, aż się zeszkli. Dwie łyżki podsmażonej cebuli odkładamy do mięsa na klopsiki. Pozostałą cebulę umieszczamy

Domowy Smak Jedzenia
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i jesiennymi pysznościami 151

jeszcze chłodniejszym październikowych chłodem, a w moim brzuchu panowało niezwykle przyjemne ciepło i radość wypełnienia :) Na Bałkanach rozróżnia się dwa rodzaje zup pod względem gęstości: supa - z rodzaju rosołów, bulionów i pomidorówek oraz  čorba- podobna do gęstych grochówek, czy zup gulaszowych. Moja propozycja zdecydowanie zalicza się do tej drugiej grupy! Gęsta, treściwa i po brzegi wypełniona najpyszniejszymi darami jesieni

Kuchnia w Słońcu Skąpana
zupa czosnkowa 107

składniki: 2000 l wywaru warzywnego 2 ugotowane marchewki z rosołu 6 ząbków czosnku konserwowego Jamar lub świeżego natka pietruszki sól, pieprz dodatkowo: grzanki do podania wykonanie: Do gorącego wywaru dodajemy pokrojoną w plasterki lub półplasterki marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podgotowujemy, doprawiamy. Podajemy z posiekaną natką oraz grzankami. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
KRÓLIK DUSZONY W ŚMIETANIE I PRAWDZIWKACH 169

dobry powód , by przygotować to wyjątkowo smaczne mięsko. Polecam. Smakuje dobrze do ostatniej kropli sosu Składniki: 1 tuszka krolika ok 1-1,5 kg 2 szklanki wywaru grzybowego lub rosołu 3 marchewki 1 cebula 1 por biała część 1 kubek śmietany 30 procent- 330 ml 15 suszonych prawdziwków 3 gałązki rozmarynu 3 liście laurowe 4 ziela ang sól,pieprz masło

Z Majeczką w kuchni
Suszenie i mrożenie liści warzyw 128

Jeszcze więcej aromatu i smaku mają mrożone liście. Mrożony koperek dodany do puree ziemniaczanego, smakuje jak ten kupiony w czerwcu;) Grube, mrożone łodyżki lubczyku i selera nadają gotowanemu rosołowi wyjątkowej świeżości i aromatu. Poniżej podaję sposób na suszenie liści warzyw w piekarniku, dla osób nieposiadających suszarki do warzyw. Liście warzyw najlepiej mrozić w plastikowych torebkach na mrożonki, które są bardzo

Codziennik Kuchenny
Pieczone pierogi z mięsem 177

przygotowania pierogów z łatwością można je rozwałkować.  Przygotowując pierogi w domu, mamy pewność co do jakości użytych składników, szczególnie mięsa. Do farszu można użyć mięsa i warzyw z rosołu i tak będą lepsze niż kupne. Klasyczne, gotowane pierogi przygotowuję w dużych ilościach i część mrożę. Pierogi pieczone mają tak delikatne ciasto, że nie nadają się do mrożenia.  Problem

Codziennik Kuchenny
Polenta, bezglutenowy dodatek do zup 140

się dla alergików. Dziecko ,,wyrosło" z alergii, a polenta weszła na stałe do naszego menu. Czasem urozmaicam jej smak dodatkiem ostrego żółtego sera albo ziół.  Polenta pasuje do rosołu, bulionu grzybowego, zup czystych. Kosteczkami z polenty można zastąpić grzanki dodawane do zmiksowanych, kremowych zup. Z gorącej polenty można również zrobić kluski, które formuje się za pomocą dwóch łyżek. Sposób

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 202

cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie z czosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 171

Barszcz ukraiński Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru Grochówka na wędzonych żeberkach Kwaśnica na gęsinie Zupy jedzone w dniu następnym, wzmacniające osłabione siły i żołądek: Congee - zupa ryżowa Rosół lubczykowy Zupa miso Krem z białych warzyw Zupa jarzynowa z quinoa i wodorostami Pierożki wonton z aromatycznym bulionem Dietetyczna zupa z dyni i imbiru Congee z tofu, miso i glonami

Codziennik Kuchenny
Grochówka na wędzonych żeberkach 159

rodzinie. Zupa jest delikatna w smaku i ma lekki aromat wędzonki. Nie jest tłusta, do jej ugotowania użyłam chudych żeberek i bulionu warzywnego. Grochówka równie dobrze smakuje ugotowana na rosole drobiowym lub wołowym. Tylko błagam nie używajcie ,,chemicznych" kostek rosołowych, szkoda psuć zdrowie i delikatny smak tej pysznej zupy. Gotując grochówkę nie można zapomnieć o dodaniu ziół takich jak majeranek

Codziennik Kuchenny