planuje jak dopisać ostatni rozdział pracy magisterskiej bez wyjścia z domu. Nawiązuje typowy kuchenny romans z piekarnikiem,którego owocem są kolejne ciasta i odkrywam,że można ugotować rosół na pieczonym kurczaku. A i że powoli robi się coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki: 10 dużych łyżek zielonej soczewicy 1 duża cebula lub dwie małe 2ząbki
U FiolkiJestem słoikiem. Lubię słoiki. Przywożę je też z domu rodziców. Czasami dostaję z nimi paczkę. (!) W słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody
U Fiolkiząbki czosnku łyżka masła/oliwy/oleju rzepakowego 1 serek azotowany np. philadelfia (125gram) sól pieprz łosoś wędzony serek Wykonanie: 1. Ugotuj bulion warzywny lub zastąp go ugotowanym wcześniej rosołem/bulionem z lodówki(albo proszkiem,eko kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się gotuje.) (wlej do garnka 1,5 litra wody, dodaj przyprawy i obrane warzywa
U Fiolkisama przed sobą schować w kuchni. Pasjami smażyłam naleśniki, gotowałam buliony i piekłam sterty babeczek. I cóż z tego,że potrafiłam zrobić kilkuwarstwowy tort skoro bywało,że gotowanie zwykłego rosołu z koleżankami (trzy osiemnastki w kuchni) skutkowało grą w kamień-papier-nożyce,która dzwoni do domu po przepis... Jednak każda z Nas była mistrzem w sosie pomidorowym i szybkim
U Fiolkiprzywołuję sobie wspomnienia z dzieciństwa, które niejako nawiązują do naszej regionalnej tradycji przygotowywania klusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona
wyjątkowa kucnia225g) 1 czerwona cebula (ok. 140g) 1 duża czerwona papryka (ok. 260g) 1 żółta papryka (ok. 250g) pół szklanki kuskusu (ok. 100g) pół szklanki bulionu drobiowego (np. przecedzonego rosołu) 1 opakowanie sera feta (270g) 2 garści czarnych oliwek (ok. 75g) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku *szklanka o pojemności 250ml (adsbygoogle
Kulinarne PrzebojeWygląda jak prawdziwy rosół z kury i smakuje prawie tak samo. Cukinia doskonale się sprawdza w roli makaronu. Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule – sól czarna, 3 liście laurowe, 5 sztuk ziela angielskiego – 1 cukinia, natka pietruszki Wykonanie: – Gotować warzywa i przyprawy z odrobiną
To co kochamRosół warzywny z marchewkowym makaronem doskonale łagodzi głód na diecie. Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule – sól czarna, 3 liście laurowe, 5 sztuk ziela angielskiego – 1 duża marchewka, natka pietruszki Wykonanie: – Gotować warzywa i przyprawy z odrobiną soli, na wolnym ogniu ok. 1 godzinę
To co kochamczosnku + 50 g masła do duszenia kalafiora 30g Parmezanu lub Grana Padano 2 ząbki czosnku 3 cebulki dymki (same cebulki, bez szczypioru) 250-300 ml bulionu drobiowego (np. przecedzonego rosołu) sól i pieprz do smaku kilka gałązek natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kalafiorowe risotto z parmezanem – Wykonanie: Ryż ugotować na półtwardo (al dente) wg instrukcji na opakowaniu. Kalafior pozbawić
Kulinarne Przebojejajka -1 średnia cebula -warzywna kostka rosołowa -masło, sól, pieprz Przygotowanie Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu w warzywnym rosole, odsączyć. Marchewkę, ryż, jajka i śmietankę dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, dodać startą cebulę i 1/2 szklanki startego sera, wyrobić na jednolitą masę. Formę do zapiekania natłuścić, przełożyć zapiekankę i posypać
Zielona KuchniaSkładniki: 60 dkg piersi z kurczaka 45 dkg ziemniaków 30 dkg świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i kurek), można zastąpić pieczarkami 1 średnia cebula 4-5 szkl. bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka 1/3 łyżeczki kurkumy (ewentualnie) po 5 ziarenek: ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu 3 listki laurowe 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/3 łyżeczki
Codziennik KuchennyOzorkowego tematu ciąg dalszy bo skoro już ugotowałam ozora to trzeba go jakoś podać. Zawsze lubiłam gotowane mięso z rosołu więc z ozorkiem nie mam problemu. Lubię pokroić go w cienkie plasterki i dodawać do kanapek. To delikatne i miękkie mięso. Ozorek doskonale nadaje się do podania z sosem. Ponieważ sam jest delikatny więc dobrze komponuje się z ostrzejszymi
Smaczna Pyzabiałych winogron 0,5 kg małych ziemniaków 3 marchewki 4 cebule 2 główki czosnku 1 pęczek rozmarynu 1 natka pietruszki 300 ml białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml rosołu lub bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili masło klarowane pieprz, sól * PRZYGOTOWANIE Kurczaka podziel na części (możesz także użyć
Food Squareulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście sałaty rzymskiej . Składniki: - 500 g ugotowanego mięsa z rosołu już bez skóry i kości (dałam z udek) - 2 i ½ szklanki ugotowanej czarnej komosy ryżowej (quinoa) - 1 cebula - garść posiekanego szczypioru - garść posiekanej natki pietruszki - kilka posiekanych listków świeżej mięty
mojewypiekiinietylkoimbir w tym okresie, to podstawa- z nim wirusy Nam nie groźne!). No i ten ☀️ kolor... od razu robi się cieplej również i na duszy! 😉 4 porcje zupy: * rosół/ bulion warzywny- 1,2 litra * soczewica czerwona- 2/3 szklanki * świeże pomidory- 350 g (użyłam żółtych lima) * cebula- 1 średniej wielkości * starty imbir- 1/3 łyżeczki* * masło klarowane- 1 łyżka * makaron- do podania
Kraina Miodem Płynąca