rosół - 7627 przepisów (strona:334/509)

Schab faszerowany serem górskim i sos z suszonej żurawiny. 149

stopni. Wyjąć schab, usunąć wytworzone białko pomiędzy nacięciami i wsunąć w nie plastry sera.  Wstawić jeszcze na 30 minut do piekarnika.  Mięso podczas pieczenia warto podlewać wytopionym rosołem - by nie było byt suche.  Przygotować sos.  Wszystkie składniki na sos włożyć do niedużego rondelka i gotować przez 10 minut. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i zblendować na gładką

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką 156

Nigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu wraz zielonym groszkiem z puszki skutecznie mnie odstraszały. Przygotowując jednak ostatnio wywar warzywny do zupy grzybowej, została mi dość smaczna włoszczyzna. Szkoda było ją wyrzucić. Do tego miałam ugotowaną parę dni wcześniej zieloną ciecierzycę

Moja Delicja
Pampuchy drożdżowe z mięsem 198

Mój odwieczny problem, co z tym mięsem z rosołu zrobić, znalazł kolejne "ujście". Tym razem skorzystałam z przychylności Męża. Bo wiecie... strasznie pokochał pampuchy 💓 Wiedziałam więc, że zje na obiad, a jak zostanie to jeszcze do pracy weźmie i się nie zmarnuje. Mięso akurat pasuje do nich idealnie, więc tym bardziej było mi to na rękę, by te dwie rzeczy

Kuchnia w czekoladzie
Pyszny sos z żołądkami indyczymi i "Komedia świąteczna" 129

przepadam. Jednak ostatnio wzięło mi się na wspominki. Przy okazji uświadomiłam sobie, że od dzieciństwa nie jadłam drobiowych żołądków, które kiedyś proporcjonalnie dzieliliśmy między siebie po każdym niedzielnym rosole. Ach to były czasy! 😊 Dziś postanowiłam je odczarować i przygotować sos z moimi ulubionymi smakami. Składniki (na 2 porcje): 400 g żołądków indyczych mała cebula szklanka bulionu warzywnego

Weekendy w domu i ogrodzie
Gęś pieczona z jabłkami 186

takiej gęsi nie ma wcale dużo, ale rozmrażanie, moczenie w solance, marynowanie i pieczenie jest rozciągnięte w czasie. Gęś wymaga po prostu cierpliwości. Odwdzięczy się doskonałym smakiem. Zapewniam Was. Rosół z gęsi ma wyjątkowy smak. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to zachęcam! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa z kurczaka a’la flaczki 1760

Marchew, pietruszkę i selera kroimy w talarki, cebulę obieramy, przekrawamy na pół i opiekamy chwilę nad palnikiem. Z mięsa drobiowego, włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego i kostek rosołowych przygotowujemy rosół. Gotujemy na wolnym ogniu, około 1h 20min. Ugotowane udka wyciągamy z wywaru, oddzielamy mięso od kości i kroimy w kostkę, po czym mięso dodajemy z powrotem do wywaru. Dodajemy majeranek

Księga-Smaku
Szynka w galarecie 195

wrzucić do garnka. Dodać  obrane warzywa i czosnek, zalać wodą. Zagotować i łyżką cedzakowa zdjąć ewentualne szumowiny. Gotować na malutkim ogniu, tak aby galaretka tylko pyrkała (podobnie jak rosół), aż do momentu, aż łapki będą miękkie. Po tym czasie przelać galaretkę przez sitko wyłożone gazą. Ponownie przelać do garnka, odlewając 1/2 szklanki na rozpuszczenie żelatyny. Dodać sól, pieprz, cukier

Gosia gotuje
Paszteciki z grzybami i barszczyk czysty 566

Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok 30 min  temp 210 st. Barszczyk 1-2 buraki ugotowane lub upieczone 1 szkl zakwasu z buraków wywar ryby lub rosół ok 2l. sól pieprz listek laurowy 1 cebula 3-4 grzybki ziele angielskie cukier ocet jabłkowy Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach i zasypujemy 1 łyżką cukru oraz dodajemy

Gotowanie jest łatwe
"Flaczki" z kurczaka 142

udkami wkładamy w całości marchewki, pietruszkę, opalona cebulkę, rozgniecione ząbki czosnku, kawałek selera, por w całości, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu, zupełnie jak rosół. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmujemy je. Marchewki, pietruszkę i selera kroimy w cienkie słupki. Cebulę i pora wyrzucamy. mięso również wyjmujemy, oddzielamy od kości i tniemy na paseczki wzdłuż włókien. Wrzucamy

MamaOskarka
Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia 2159

dłoni, jest miękkie, elastyczne, gładkie i wychodzą z niego przepyszne delikatne pierogi!     Z ciastem do pierogów jest trochę tak jak z rosołem, istnieje milion przepisów i dla każdego inny jest ten najlepszy i ulubiony. Jeśli nie masz jeszcze takiego przepisu, polecam Ci właśnie ten. Jest bardzo fajny dla osób

kuron.com.pl
Kurczak pieczony nasz ulubiony 213

przyprawy curry sól, pieprz   Kurczaka dobrze kupić wiejskiego lub ekologicznego najlepiej u sprawdzonego sprzedawcy. Więcej na ten temat piszę tu –> Przepis na idealny rosół   Przygotowując kurczaka zacznij od osuszenia go ręcznikiem papierowym i przyprawienia solą i pieprzem.     Do miseczki wlej 2 łyżki swojego ulubionego miodu

kuron.com.pl
Włoska zupa Minestrone po polsku (bezglutenowa) 133

kapusty ok półtora litra bulionu oliwa z wytłoczyn do smażenia ser tarty typu parmezan lub grana padano około 300 g makaronu bezglutenowego (użyłam spaghetti, który drobno połamałam, jak do rosołu) sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia Wykonanie: 1. Boczek kroimy w kostkę i na oliwie smażymy chwilę do zezłocenia. 2. Kroimy cebulę w kostkę i dorzucamy do smażącego się boczku

Kawa z mlekiem
Kutia z makaronem 218

kutii trzeba przeznaczyć dwa dni. Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje na jedną miskę): 850 ml mleka 500 g suchego maku 500 ml miodu (płynnego) 250 g makaronu nitki (jak do rosołu) 200 g rodzynek 200 g migdałów 100 g orzechów włoskich 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej i inne bakalie jeśli chcemy Przygotowanie: 1. Wieczorem zagotowujemy mleko i takim gorącym mlekiem zalewamy

Kawa z mlekiem
KRUPNIK NA DROBIOWYCH PODROBACH 126

łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego listek laurowy sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku zagotowujemy wodę lub rosół, dodajemy oczyszczone podroby, obsmażone mięso, warzywa oraz pozostałe składniki (za wyjątkiem koperku oraz natki pietruszki), gotujemy około 20 minut. Krok 2. Z zupy wyjmujemy mięso oraz podroby, kroimy w paseczki

Moja Książka Kucharska
Gulasz z udźca indyka po kreolsku 195

czerwona papryczka 3 gałązki selera naciowego 2 łyżki oleju pęczek dymki 100 ml passaty pomidorowej 2 łyżki octu jabłkowego Wykonanie: z udźca zdjąć skórę, usunąć kość (wykorzystać do przygotowania rosołu), pokroić mięso. Skropić sokiem z pomarańczy, wymieszać z czosnkiem, posolić, dodać zioła i goździki. Przykryć i odstawić przynajmniej na 1 godzinę przełożyć do rondla, zalać bulionem, dodać musztardę, posiekaną ostrą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!