rosół - 7627 przepisów (strona:327/509)

Zupa pieczarkowa. Przepis krok po kroku. 159

mnóstwo rodzajów zup, a z każdego rodzaju ogrom wariacji. Możemy chociażby wyróżnić zupy:   Jarzynowe Kremy Gulaszowe Kapuśniaki Makaronowe Z kaszą , ryżem Chłodniki Owocowe Grzybowe Buliony Rosoły Na zakwasie   Można by długo wymieniać, a z każdej wychodzą kolejne modyfikacje. Gdzieś tam oczywiście znajduje się zupa pieczarkowa . Chyba już rozumiecie

kuron.com.pl
Sos chrzanowy na ciepło 138

rondel z powłoką zapewniającą nie przywieranie sosu do jego ścianek. Rezerwujcie nieco ponad 15 minut w kuchni i bierzemy się do pracy. Polecam wam także mój przepis na domowy rosół z kury. Ponadto możecie też przygotować sobie kurczaka w ananasach z sosem barbecue. Zobacz mój film z przygotowania sosu chrzanowego Składniki – Sos chrzanowy na ciepło 2 łyżki chrzanu tartego

Kuchennyviral.pl
SAŁATKA Z WARZYWAMI Z ROSOŁU I CZERWONĄ FASOLĄ 107

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: warzywa z rosołu (pietruszka, seler, 2 marchewki), opakowanie czerwonej fasoli, większa garść tartego sera żółtego, 5 jajek, łyżka posiekanej natki pietruszki, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, kroję w kostkę wraz z warzywami. Fasolę osączam z zalewy. Wszystkie składniki sałatki łączę

JejKuchnia
Bazyliowa zupa krem 124

małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chleb oraz zgnieciony ząbek czosnku. Rumienimy. Zupa nie może być bardzo gorąca aby bazylia nie ściemniała. Przed miksowaniem, warto odlać chochelkę rosołu aby go dolać w razie gdyby krem wyszedł za gęsty. Zupę podajemy z grzankami

Smakołyki Asi
Pasta z lubczyku. Pasta lubczykowa 182

może też być kamienna, czy himalajska. Dodając sól i oliwę, naturalnie konserwujemy lubczyk, dzięki czemu można taką pastę długo przechowywać, nawet do następnego sezonu. Idealna do zup i sosów. Rosół z lubczykiem jest najlepszy w smaku. Składniki na pastę lubczykową . Przepis na 2-3 słoiczki pasty z lubczyku: 10-12 łodyg lubczyku wraz z liśćmi ok. 2 łyżki soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z pomidorów z parmezanem 216

włoskiej panzanelli, w szakszuce na śniadanie, w orzeźwiającym hiszpańskim gazpacho albo esencjonalnej toskańskiej zupie pomidorowej (kto mnie zna, ten wie, że nie uznaję zupy z koncentratu i na wczorajszym rosole:), zapiekane całe gałązki cherry z fetą... O tej porze roku pomidory smakują najlepiej. I niech nikt mi nie wmawia, że we Włoszech lub Hiszpanii to dopiero pomidory

Obiad gotowy
O makaronie słów kilka 128

klasyczne spaghetti bądź rosołki, po pyszne dania z niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam, jak w rodzinnym domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała i kroiła na cieniutkie niteczki. Potem rozkładała na śnieżnobiałej płóciennej ściereczce, żeby ciasto wysuszyć. Na moje pytania

Kate's Kitchen
Kuchnia polska dawniej i dziś 134

angielskie, a także dzikie rośliny takie jak mlecze, pokrzywa, czy też szczaw. Od czasów Królowej Bony jedzono także dużo warzyw, które podawano przede wszystkim gotowane: w wodzie lub na rosole. Poddawano je również pieczeniu i smażeniu oraz stanowiły one element sosów. Warzywa łączono głównie z mięsem i kaszą, a także z nabiałem i grzybami. Jedzono dużo kasz, które zastępowały ziemniaki

365 dni dookoła kuchni
Kasza gryczana z kurkami – kuchnia podkarpacka 137

Korczyna”. Kasza gryczana z kurkami - kuchnia podkarpacka Składniki: 200 g kaszy gryczanej 250 g kurek 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 200 g gęstej śmietany 500 ml wywar z rosołu - bulionu (włoszczyzna, mięso z kością) pieprz, sól 1 czubata łyżka mąki pszennej do zagęszczenia (opcjonalnie) natka pietruszki do dekoracji Czosnek kroimy w plasterki i chwilkę dusimy go na maśle

Trzeci talerz
Zupa koperkowa 116

Prosta, szybka w przygotowaniu zupa koperkowa. Idealna na domowym, chudym rosole. Lubiana przez wszystkich, zwłaszcza przez dzieci (o dziwo w zupie koperkowej zielone im nie przeszkadza… :)). Lekko ciepła sprawdzi się świetnie w letnie, upalne dni. Smak zupy koperkowej podbija masło oraz słodka śmietanka. Jeśli macie mrożony, zielony groszek, możecie nim wzbogacić zupę, dodając go razem z koperkiem pod koniec

Moja Delicja
Zupa krem z cukinii z grzankami 114

gustu. Zasmakuje nawet największym niejadkom. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4-6 Składniki zupa krem z cukinii: 1 l bulionu (np. rosołu) 1,7 kg cukinii (1,1 kg po obraniu) 2 cebule (0,2 kg) 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa grzybowa 92

Zupa grzybowa przygotowywana jest na bazie wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego, z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów. Ja swoją zupę grzybową przygotowałam na bazie rosołu, z suszonymi grzybami i ziemniakami. Zupa grzybowa, zaraz obok barszczu, gości na wigilijnym stole. Tradycyjna zupa grzybowa wigilijna nieco różni się od tej, którą przedstawię poniżej, jednak i tą bez przeszkód... Tryb czytania Artykuł Zupa

PysiaGotuje.pl
Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym z cukiniowym spaghetti 138

razu po przejrzeniu książki . Kolorowe, ładnie podane, przywodzące na myśli letnią, ciepłą pogodę,  z moim ulubionym cukiniowym spaghetti . Warzywny makaron pojawił się już na blogu przy okazji drobiowego rosołu (zainteresowanych odsyłam do przepisu , tam też jest odnośnik do specjalnej obieraczki, za pomocą której łatwo można wykonać spaghetti). W przepisie zmieniłam nieco składniki i wykonanie sosu - zamiast marchewki użyłam

Healthy food explorer
POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 157

pomidorowa ze świeżych pomidorów to super szybki i prosty sposób na ich wykorzystanie. POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW: 2kg pomidorów (ja użyłam pomidorów malinowych) wywar warzywny lub mięsny (można użyć rosołu z dnia wcześniejszego) sól, pieprz makaron lub ryż Pomidory obieramy ze skórki. Aby skórka dobrze schodziła z pomidorów, należy je wcześniej sparzyć gorącą wodą. Kroimy je na małe kawałki

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
zamiast obiadu,syta sałatka na upalne dni 105

Składniki pęczek koperku 5-6 ziemniaków kawałek wołowiny ugotowanej np. z rosołu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka czubata miodu,lub cukru 1/2 szkl. Oliwy 3-4 ząbki czosnku 5 jajek ugotowanych na twardo sól odkwaszająca ,lub sól i pieprz do smaku Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić,obrać ,pokroić w grube kawałki. Mięsko pokroić na małe słupki,koperek pokroić

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania