rosół - 7682 przepisów (strona:318/513)

Kapuśniak z kiszonej kapusty 179

dużego garnka na zupę wlewamy 5 litrów wody. Wkładamy golonkę i wędzonkę i wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Podgrzewamy powoli oczekując na pojawienie się szumów, które usuwamy jak w rosole . Do odszumowanego mięsa dodajemy marchew, seler i por oraz część przypraw – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i natkę pietruszki. Gotujemy powoli, pod częściowym przykryciem przez 30 minut. Dodajemy kapustę oraz namoczone

Kulinarna Pokusa
Salatka jarzynowa 154

Sałatka jarzynowa znana od wielu, wielu lat. Jest świetnym sposobem na zużycie jarzyn z gotowania rosołu, pod warunkiem jednak, że jarzyny wyjmiemy chwilę wcześniej, bo z rozgotowanych jest... nie najlepsza. W okresie PRLu była obowiązkowym elementem każdego przyjęcia. Królowała na stole w salaterce, wysmarowana majonezem i przybrana, jajkami, szynką, pomidorami... zależało to od inwencji twórczej gospodarzy. Przepisów na sałatkę jest

królestwo garów
Barszcz ukraiński – czernichowski 157

włoszczyznę i koncentrat pomidorowy . Barszcz czernichowski , różni się tym, że zawiera także fasolę , czosnek i czasami suszone grzyby . Jest to niezwykle popularna zupa na Ukrainie , tak jak u nas rosół . Moja rodzinka niezbyt za nim przepada , ale ja uwielbiam tą zupę , może ze względu na domieszkę krwi ukraińskiej po ojcu Coś w tym jest , że lubimy smaki z których się

Ogrodnik w podróży
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 255

opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje się do przyprawiania mięsa zwłaszcza jagnięciny. Liść laurowy

Ciastka - domowe słodkości
Migdałowa zupa 167

drobno ,ale nie na mąkę . 1 łyżkę masła stopić. Podsmażyć przez 2-3 minuty, dodać mąkę, ciągle mieszając . Gotować 2-3 minuty , dodać kruszonkę migdałów. Wlać mleko ,a następnie rosół powoli mieszając. Ziele angielskie, sól i pieprz do smaku dodać .Doprowadzić zupę do wrzenia. Gotować przez 8- 10 minut . Udekorować zupę drobno posiekanymi migdałami podsmażonymi na reszcie masła .Udekorować pietruszką

w mojej kuchni
CHOWDER Z KUKURYDZY Z MAKARONEM 155

też w sałatkach, zapiekankach czy na pizzy. Nie wyobrażam sobie aby zupy z kukurydzy zabrakło na stole. Przygotowuję ją dość często z gałką muszkatołową i imbirem. Rozgrzewa lepiej niz rosół. Dziś jednak przedstawiam Wam inną wersję zupy z kukurydzy. Zupa jest bogatsza ponieważ jest z dodatkiem poru, ziemniaków i makaronu. Makaron, który użyłam w tej zupie to łezki

Kuchnia w oparach
Pierogi z mięsem 211

Pyszne domowe pierogi z mięsnym farszem. Cienkie delikatne ciasto pierogowe z dużą ilością nadzienia w środku. To świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Smakują pierwszego dnia, tak na świeżo prosto z wody, jak i drugiego odsmażone ze cebulką lub skwarkami. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ok. 1,5 szklanki gorącej wody (wrzątek) 2 łyżki oleju sól (do posolenia

Krokusowy Dom
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z POMIDORÓW I CIECIERZYCY PROSTO Z MAROKO 179

puszce. Zupa z ciecierzycy i pomidorów jest bardzo pożywna więc możemy spokojnie przygotować tylko jedno danie wtedy. Zupę z ciecierzycy możemy przygotować w wersji wegetariańskiej lub z rosołu czy pomidorówki. Możemy bawić się smakami. Składniki: 750 ml bulionu 1 op makaronu krajanka Arc Pol 400 g ciecierzycy ugotowanej+ 4 łyżki zalewy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kolendry sól pieprz

Kuchnia w oparach
Prowansalska zupa z soczewicy 253

pomidory - w oryginale była puszka krojonych pomidorów [450g], ale miałam akurat świeże 1 szkl. suszonej zielonej soczewicy 1,5l [6 szkl.]  bulionu warzywnego lub mięsnego - ja dodałam akurat rosół jaki miałam zawekowany w słoiczkach 1 liść laurowy - duży sok z cytryny 3 szkl. szpinaku - mocno upakowane W garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną w kosteczkę cebulę oraz

Grunt to przepis!
Kurczak po myśliwsku w pomidorach 146

pietruszki do dekoracji sól i pieprz do smaku Przepis na kurczaka po myśliwsku w pomidorach Kurczaka porcjujemy. Korpus, szyjkę i skrzydełka odkładamy (można je później wykorzystać np. do przygotowania rosołu). Kawałki kurczaka oprószamy mąką i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Zdejmujemy kurczaka z patelni. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę do czasu, aż będzie szklista.  Dodajemy pieczarki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa potrawkowa 159

Zostaje Wam czasami mięso drobiowe z rosołu lub pieczeni? Tak jak my, nie lubicie marnować jedzenia? Jeśli tak, to ta zupa na stałe zagości na waszych stołach. Składniki 500 g pieczonego kurczaka (może być gotowany) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1 szklanka mrożonego groszku 1/2 małego kalafiora 1,2 litra bulionu drobiowego

R'n'G Kitchen
Zupa "opróźnij lodówkę" 219

korzenie pietruszki - średnie 1 batat - średni 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1,5l [6 szkl] bulionu warzywnego lub mięsnego - ja dodałam akurat rosół jaki miałam zawekowany w słoikach  1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów [450g]  1 liść laurowy - duży 1 szkl. gotowanego pęczaku - w oryginale była kasza quinoa, której akurat

Grunt to przepis!
Gotowany kurczak z warzywami 158

Dziś na obiad miał być indyk, ale ktoś zapomniał go wyjąć z zamrażalnika. Dwa dni temu ten ktoś wyczarował rosół drobiowy, z którego zostały nam 3 ugotowane udka z kurczaka. I tak to postanowiłam usmażyć je z warzywami, w tym z brukselką, na którą obecnie jest sezon. Lubicie? Składniki: 3 ugotowane podudzia z kurczaka 500 g brukselki 1 papryka

Kardamonovy
pyszne flaki wołowe na rosole... 162

Składniki: flaki wołowe krojone 1 kg. wywar z rosołu 1,5 litra, marchew starta 2 sztuki średnie, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, przyprawa do flaków 1 opakowanie, majeranek 2 łyżki, zasmażka: 3 łyżki mąki pszennej, 100 gram masła do zasmażki mąkę podsmażam na suchej patelni, dużo tłuszczu nie wchłonie, flaki bardzo lubią dużej ilości marchewki startej, garnek

W Mojej Kuchni Lubię
Islandzka zupa ziemniaczana z jarmużem 202

zawiesista i sycąca.  Islandzka zupa ziemniaczana z jarmużem Składniki:  200-250g ziemniaków 1 nieduża cebula 3 duże garście jarmużu litr dobrej jakości bulionu, wywaru warzywnego lub rosołu sól, pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie:  Bulion zagotować. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki i cebulę dodać  do gotującego

Codzienne Gotowanie