rosół - 7627 przepisów (strona:318/509)

Zupa serowo-cebulowa 89

pietruszki, prażoną cebulką, prażonymi pestkami dyni.           Te zupy też Wam posmakują… – Zupa fasolowa z kiełbasą – Zupa kalafiorowa – Zupa ogórkowa – Rosół drobiowy – Zupa pieczarkowa – Zupa ryżowa

Kulinarne S.O.S.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem 110

przeszła smakiem składników.               .’       Polecam również zupy… – Zupa fasolowa z kiełbasą – Zupa kalafiorowa – Zupa ogórkowa – Rosół drobiowy – Zupa pieczarkowa – Zupa ryżowa

Kulinarne S.O.S.
GOTOWANE ĆWIARTKI Z KURCZAKA + PYSZNY SOS ŚMIETANOWY Z WARZYWAMI 175

przeważnie tylko dla męża i rodziny. Ja  lubię wszystko co gotowane, i zalane delikatnym, przeważnie śmietanowym sosem. Tym razem "pod nóż" poszły ćwiartki z kurczaka, które ugotowałam w rosole, i podałam w towarzystwie warzyw: marchewki, groszku, pietruszki i  szczypiorku. W sezonie letnim dodaję jeszcze pokrojoną na kawałki żółtą fasolkę szaparagową lub kalafiora.  Danie jest lekkie i bardzo

Walijskie Pichcenie
Faworki z mąki jęczmiennej 150

proponuje wgnieść w nie tyle mąki, aby ciasto było bardzo twarde, zetrzeć na tarce do jarzyn i ugotować. Jest to rodzaj klusek pod nazwą „kasza białkowa” Można jeść z rosołem lub jako dodatek do drugich dań, zamiast ziemniaków. Sprawdziłam dodając do białek mąkę orkiszową. „Kasza” jest przepyszna, sprawdziłam. Jest to rodzaj drobniutkich zacierek, gdzie wodę zastępują białka jajek. Tymczasem zapraszam

Leśny Zakątek
Galareta z kurczaka (z rosołu) 87

Zostają Wam udka z rosołu? Nic prostszego. W zaledwie kilka minut przyrządzicie galaretę drobiową z dodatkiem warzyw.  Taka galareta świetnie sprawdza się na kolacje, rodzinne przyjęcia a także na wizytę niezapowiedzianych gości

Z Hrabiną w kuchni
Francuska zupa cebulowa 136

cebulowa - Reaktywacja Przynajmniej raz do roku przyrządzam francuską zupę cebulową. Przyszedł czas na ser Gruyère, bardzo dobrze wkomponowany w całość dania. Bulion wołowy zastąpiłam wywarem warzywnym, który zgotowałam wcześniej. Rosół wołowy, czy też z kury jest oczywiście intensywniejszy w smaku, co poprawi jakość zupy, ale świat się nie zawali gdy zastąpimy samą wodą. Francuzi lubią zupę wówczas dopieścić skondensowanym sosem

Wino Francja Kuchnia
Najlepsza zupa cebulowa 230

Zupa cebulowa to proste, ale wykwintne danie. Klasyczne, rodem z Francji, ale doskonale sprawdza się na moim polskim stole. Taka zupa z cebuli, na prawdziwym rosole , doskonale rozgrzewa w zimowy dzień. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zapiekany por 116

bazie sera z warzywami łączą się idealnie. Trzeba oczywiście dobrać odpowiednie warzywa do właściwego rodzaju sera ale nie jest to, aż tak skomplikowana czynność. Pora najczęściej dodaję do rosołu lub robię z niego sałatkę. Okazuje się jednak, iż zapieczony z mieszanką serów i jogurtem smakuje nie gorzej niż w sałatce. Zapiekankę z pora możecie podać jako danie obiadowe lub jako

mecooks
Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej 113

papryka ( dałam w płatkach) - do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 ząbki czosnku 150 g pokrojonych pomidorów z puszki olej lub masło do smażenia na sos 500 ml rosołu, 250 g pomidorów z puszki sól, pieprz. przygotowanie Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na maśle na zloty kolor. Przygotować farsz: połączyć mielone mięso z kaszami, dodać przesmażoną cebule, posiekany czosnek, pietruszkę

Stare Gary
Zupa z brukselką, ziemniakami i marchewką 151

Poniższa zupa przypadnie do smaku osobom, które lubią jeść lekkie posiłki oraz nie mają czasu na długie gotowanie. Składniki na 3-4 porcje: 1,25 l wywaru warzywnego lub rosołu 350 g obranej brukselki 3 średniej wielkości ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 150 g śmietany 18% 1 łyżka masła sól, pieprz posiekany koperek do dekoracji Cebulę obrać i pokroić

Ugotować
chrupiące placki ziemniaczane po mojemu 113

Składniki: = 1 kg ziemniaków  = 1 szkl. ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę =1 czerwona cebula =1 jajko =2 łyżki oleju =mięso z rosołu ,posiekane,lub inne ugotowane =1/2 szklanki (około 8 dag) pszennej mąki =sól do smaku =świeżo zmielony czarny pieprz = ser cheddar ,lub dowolny =ketchup lub inny sos do wyboru =oliwki =ser mozzarella w kulkach =pare pieczarek usmażonych

mojej kuchni
chrupiące placki ziemniaczane po mojemu 161

Składniki: = 1 kg ziemniaków  = 1 szkl. ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę =1 czerwona cebula =1 jajko =2 łyżki oleju =mięso z rosołu ,posiekane,lub inne ugotowane =1/2 szklanki (około 8 dag) pszennej mąki =sól do smaku =świeżo zmielony czarny pieprz = ser cheddar ,lub dowolny =ketchup lub inny sos do wyboru =oliwki =ser mozzarella w kulkach =pare pieczarek usmażonych

w mojej kuchni
Mięso w sosie musztardowym 122

który z powodzeniem można wykorzystać do dań z jajek lub szparagów 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, 1 szklanka wody 2 łyżki ulubionej musztardy, 1/2 łyżeczki przyprawy do rosołu. Masło rozpuszczam w rondelku, na niewielkim ogniu, aby się nie przypaliło. Gdy lekko przestygnie dodaję mąkę i mieszam dokładnie rózgą, aby uniknąć grudek i zyskać jednolitą masę. Dodaję letnią wodę, musztardę

Kucharzyca
Sałatka makaronowa z gotowanym kurczakiem 124

sałatkę. Sałatka makaronowa z gotowanym kurczakiem Do przygotowania tej sałatki wykorzystałam gotowane mięso z kurzych udek. Udka ugotowałam specjalnie na potrzeby tej sałatki. Jeśli jednak macie nadmiar mięsa z rosołu to równie dobrze możecie takie mięso użyć to tejże sałatki właśnie. Bazą sałatki jest makaron kokardki inaczej zwany makaronem farfalle. Do makaronu poza kurczakiem dodałam pomidorki koktajlowe i zielony groszek

mecooks