Nie wszyscy lubią sushi, jednak część z Was tak myśli, bo jeszcze nie miała okazji go spróbować. Może domowa wersja sushi zasmakuje Wam znacznie bardziej, aniżeli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rumiano i podajemy z sosem koperkowo-czosnkowym oraz opcjonalnie także ziemniaczanym puree. Najchętniej przygotowuję to danie, wykorzystując seler pozostały po ugotowaniu bulionu warzywnego. Można także wykorzystać seler z rosołu. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 1/2 dużego selera 1 jajko 2 łyżki mąki 1/2 szklanki bułki tartej 4 łyżki tartego parmezanu sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka
cool and mintyNiby krem, niby zupa - ważne, że sycące i zdrowe. Można wykorzystać rosół z niedzieli - więc kolejna alternatywa dla pomidorowej ;) Właściwości jakie niesie ze sobą spożywanie koperku to m.in działanie rozkurczowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Koperek pomaga w walce z bezsennością i wzdęciami. Zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy i chorób układu krążenia. Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego (może być tez drobiowo-warzywny
dlaSmaQresztek – mięso gotowane, pieczone.... Pierogi mogą być duże lub małe, to zależy od naszej fantazji lub potrzeb... Proponuję pierogi ruskie z nadzieniem z mięsa gotowanego (produkt uboczny z gotowania rosołu 😉). ciasto : 640 g mąki tortowej, 4 jajka, 120 – 150 ml letniego mleka, 60 g miękkiego masła, 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych, 1/2 łyżeczki cukru, płaska łyżeczka
królestwo garówperliczki bywa u nas najczęściej pyszny rosół. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją w trochę inny sposób. Kiedyś już co prawda mieliśmy perlicę pieczoną w piekarniku, ale nie wszystkim tamten przepis przypasował do gustu. Teraz przygotowałam ją tradycyjnie, tak jak zawsze przygotowuję kurczaka. I to był strzał w 10! Perlica wyszła pyszna, bardzo delikatna, maślano- czosnkowa, tak jak lubimy najbardziej
Smaczne ZdrowePasztet z makaronu to zapiekanka z makaronu z mięsem. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Przepis Haliny Kulzowej i Marii Gałeckiej z książki Kuchnia polska z 1939 roku. W przepisie podano, że należy użyć makaronu grubego – co autorki miały na myśli? Piekłam pasztet z trzema rodzajami makaronu i uważam, że najlepsze jest tagliatelle – czyli wstążki o szerokości
królestwo garówklasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica BULION Z KURCZAKIEM I LIMONKĄ Ilość porcji: 3-4 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 1 pierś z kurczaka – 1 l bulionu drobiowego (domowego rosołu z kurczaka lub dobrej jakości bulionu gotowego) – 2 nieduże marchewki – 2 limonki – 1-2 zielone chilli – sól i pieprz – garść świeżej kolendry Przygotowanie: Pierś kurczaka
nietylkopasta.plostrą. Najlepszy przepis na potrawkę jaki znam. Bardzo polecam. Składniki: 1-1.20 kg fileta z kurczaka ½ kg mrożonej marchewki z groszkiem 2 małe cebule 1 szklanka bulionu lub rosołu ½ szklanki śmietanki 30% ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka soku z cytryny Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sól morska lub jarzynka uniwersalna do smaku 2 łyżki masła
Wanilia i Kardamonwyjąć pate z lodówki na kilka minut przed podaniem, wówczas będzie bardziej smarowne, prosto z lodówki jest dość zbite (masło), ale i tak pyszne. Można do masy dodać trochę rosołu, będzie luźniejsza... Można podawać z dodatkiem konfitury, ogórka, pomidora lub dowolnie. Smacznego
Smaczne Zdrowenatką pietruszki. Prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Aby całość była jeszcze bardziej sycąca to poniższą zupę podałam z ugotowanym makaronem. Składniki na 4 porcje: 1,5 l bulionu/lub rosołu 300 g pieczarek 3 średniej wielkości marchewki 6 średniej wielkości ziemniaków 1 duża cebula 2-3 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego sól
Ugotowaćmamy świeżych warzyw a tu mamy od razu mieszankę różnych warzyw i nawet dodatkowo przyprawę. pierś z kurczaka lub z udka ( u mnie akurat to było udko z rosołu ) przyprawa do kurczaka 1 torebka ryżu mieszanka warzyw na patelnię Hortex. Pierś z kurczaka pokroić w paski i posypać przyprawą a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju.Ryż ugotować
Moje domowe kucharzenierazem ,gdy starszy syn rzucił hasłem w sobotę .. ” mamo zrób coś dobrego ” Hm.. ćwiek , ale zaraz po otwarciu lodówki nastąpiło olśnienie Był tam makaron z wczorajszego rosołu , jakiś kawałek papryki , całkiem sporo pieczarek , no i jajka od naszych kochanych kur Nic więcej nie trzeba . Zamieszałam , usmażyłam … No i co sobotę od miesiąca , jest to samo
Ogrodnik w podróżykierować się ogólnie przyjętymi zasadami. I tak, np. nieumyte jaja można trzymać w chłodziarce do 3 tygodni, truskawki czy maliny – jeden dzień, a sałatę do tygodnia. Gotowe potrawy, jak rosół czy gotowane grzyby można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. Niektóre dania, jak bigos, najlepiej jest spasteryzować w słoikach lub zamrozić. Pasteryzowany bigos wytrzyma w chłodnych warunkach
Kulinarne Przebojecebulki, zapobiega ich wypadaniu i przyspiesza porost spożywanie imbiru zmniejsza apetyt i hamuje ochotę na niezdrowe, słone przekąski Przepisy z wykorzystaniem imbiru ➨ link 1) KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY 2) ROSÓŁ ORIENTALNY Z KREWETKAMI I KURCZAKIEM 3) ZUPA DYNIOWA - NAJLEPSZA! 4) MAKARON Z FASOLI MUNG Z WARZYWAMI W STYLU ORIENTALNYM
Kuchnia MagdaLenyPopularna sałatka z kurczakiem przygotowana w mojej wersji smakowej :) Składniki : - filet z piersi kurczak a (ugotowany w rosole), - 50 g ugotowanego ryżu, - puszka kukurydzy, - puszka ananasa w kawałkach, - słoik selera konserwowego, - papryka konserwowa, - sól, pieprz, - majonez. Wykonanie : Ugotowane mięso pokroić w kostkę, a paprykę w paski. Dodać odsączony seler, kukurydzę i ananasa. Razem z ryżem wymieszać w misce. Dosmaczyć
Przepisy Mikołaja