rosół - 7627 przepisów (strona:306/509)

Gulasz z jagnięciny 88

innego naczynia. Do naczynia w którym obsmażaliśmy mięso wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy ją, dodajemy czosnek i marchew, podsmażamy. Wlewamy czerwone wino, całość mieszamy. Wlewamy bulion warzywny lub rosół (ostatecznie może być z kostki), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wreszcie wkładamy obsmażone mięso wraz z płynem, który zebrał się na talerzu. Przykrywamy naczynie i całość dusimy ok. pół godziny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WOLNOWAR W KUCHNI LCHF 154

nocy, gdy śpimy. Uniwersalny i bardzo elastyczny jeśli chodzi o możliwe do przygotowania potrawy typowe na LCHF i nie tylko jak gulasze i wszelkie dania jednogarnkowe, zupy oraz buliony (rosół długo gotowany to po prostu bajka!) bigos, wszelkie mięsa, ryby, sosy, przetwory z warzyw i owoców itp. Artykuł WOLNOWAR W KUCHNI LCHF pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Błyskawiczne gołąbki z młodej kapusty – bez zawijania 119

cebula 4 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 garść pokrojonej drobno młodej kapusty kilka listków bazylii sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chilli 1/3 szklanki bulionu lub rosołu opcjonalnie; 1 łyżka słodkiej śmietanki lub serka śmietankowego       *** Kapustę kroimy w drobną kostkę *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany

Blog z Apetytem
Kiełbasa w sosie chrzanowym 107

ryżem albo z makaronem. PRZEPIS NA KIEŁBASĘ W SOSIE CHRZANOWYM Składniki na kiełbasę w sosie chrzanowym: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szkl mleka 1 szkl bulionu lub rosołu 2 lub więcej łyżeczki chrzanu sól pieprz 600g kiełbasy Jak zrobić kiełbasę w sosie chrzanowym: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy ją. Dodajemy bulion, mieszamy wszystko dokładnie

Dorota Smakuje
Naleśniki ziemniaczane – smaczny obiad 117

minut. 3 Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i wylewamy masę tak cienko na ile pozwala ciasto i smażymy naleśniki. Składniki na farsz 2 udka ugotowane w rosole 60 dkg żeberek (duszonych w przyprawach i cebuli) 1 średniej wielkości cebula 10-15 dkg sera żółtego Sól, pieprz, pieprz ziołowy Krok po Kroku 1 Cebulę kroimy w kostkę i smażymy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Pasztet z kurczaka rosołowego 146

Sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Do pasztetu wykorzystuję też marchewki i pietruszkę z zupy. Mięso z kurczaka (oddzielone od kości) zmielić w maszynce do mielenia wraz z marchewkami

Bullio
Indyk w śmietanie 142

przygotowania a przepyszne danie, które możemy zjeść z kaszą czy ryżem, z makaronem albo z ziemniakami. Do przygotowania tej potrawki możemy wykorzystać zarówno indyka surowego jak i gotowanego (np rosołu) czy pieczonego jeśli nam zostaną – takie porcje staną się nowym pysznym daniem. PRZEPIS NA INDYKA W ŚMIETANIE Składniki na indyka w śmietanie: 500g mięsa indyka bez kości np pierś

Dorota Smakuje
Wieprzowo-jaglane klopsiki duszone w młodej kapuście 140

majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra olej do smażenia 1 mała młoda kapusta 1 cebula 1 marchewka 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego pół szklanki bulionu lub rosołu pół pęczka koperku       *** Kapustę kroimy w kosteczkę *** *** Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. W misce umieszczamy mięso mielone z ugotowaną kaszą jaglaną, jajkiem oraz

Blog z Apetytem
Boeuf Strogonow 152

minuty. Kolejno wszystkie składniki z patelni przerzucić do garnka z mięsem. Dodać pokrojone ogórki kiszone. Zalać całość gorącym bulionem (ja z reguły wykorzystuję bulion drobiowy jaki mi został po rosole). Dodać ziele angielskie, liście laurowe, przecier pomidorowy, słodką paprykę, pieprz chilli cayenne oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować gulasz i dusić do czasu aż mięso będzie miękkie (polędwica będzie

Kulinarne Przeboje
Wielkanocny pasztet z kurcząt z cząbrem, estragonem i tymiankiem 179

muszą być zupełnie miękkie. Wszystkie składniki wyjmujemy z garnka aby ostygły. W czasie gotowania mięsa rozdrobnioną bułkę moczymy w mleku, a jedno jajko gotujemy na twardo. W szklance wrzącego rosołu zaparzamy wątróbkę drobiową - nie gotujemy! Ostudzone mięso oddzielamy o kości i dzielimy na drobne kawałeczki. Rozdrabniamy również ugotowane marchewki i pietruszkę (jeżeli ktoś nie lubi pasztetu z warzywami może

Korniszonki
KURCZAK Z CHORIZO NA RYŻU 105

ćwiartki z kurczaka  100-120 g kiełbasy chorizo 20 dag pomidorków koktajlowych  cebula 2 ząbki czosnku 200 g ryżu brązowego  ok 0,75 l wywaru drobiowego ( rosołu) łyżka słodkiej mielonej papryki  sól,pieprz Umyte,osuszone mięso posypać solą i pieprzem,obsmażyć na 2 łyżkach oleju. W dużej brytfance rozgrzać 2 łyżki oleju,zeszklić posiekaną cebulę wraz

Niespełnione zdolności kulinarne
Faszerowane roladki z szynki w galarecie 325

chrzanowym, jajkiem oraz warzywami i zalane galaretą. Pyszna i efektowna przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno na świątecznym jak i imprezowym stole.     Składniki: 1 litr bulionu lub rosołu – mocno doprawionego 10 łyżeczek żelatyny 6-8 plasterków szynki konserwowej kremowy serek chrzanowy (użyłam Almette) 3-4 jajka 1 ogórek gruntowy kilka rzodkiewek pół pęczka szczypiorku Dekoracja: białko jajka

Blog z Apetytem
Schab z brzoskwinią w galarecie 181

galaretce mięso jest soczyste i dłużej zachowuje świeżość.  Składniki na 2 półmiski: 1 kg schabu w jednym kawałku 3 szklanki wody sól, pieprz papryka słodka galaretka 1 l rosołu/wywaru z pieczenia się mięsa* 6-7 łyżeczek żelatyny ewentualnie sól do smaku do dekoracji 4-5 połówek brzoskwiń z puszki kilka łyżek majonezu natka pietruszki *ewentualnie można wykorzystać wywar

Ugotować
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 110

jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane Przygotowanie : ok 1 h i 20 minut Składniki: – 500 białej kiełbasy surowej – 2 l bulionu lub domowego rosołu – 500 ml dobrego zakwasu na żurek – 2-3 listki laurowe – 1 łyżeczka majeranku suszonego – 2 ząbki czosnku – 2-3 łyżeczki chrzanu – kilka jaj ugotowanych

nietylkopasta.pl
ŻUREK BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE 137

jest dowolny (choć u nas konieczny), nie podaję ich w składnikach. Składniki na ok. 3l zupy: - ok.220g zakwasu bezglutenowego - 125g kwaśnej śmietany - 200g wody od parzenia szynki (lub bulionu, rosołu, itp.) - 200g bulionu wege (od warzyw na sałatkę) - 1 cebula - ok.100-150g wędzonego boczku - 2 ząbki czosnku - majeranek - sól, świeżo mielony pieprz - 3-4 białe kiełbasy - kilka suszonych grzybów

Smaczne Zdrowe