Każdy chyba wie czym jest Ramen. Ramen to japońska zupa składająca się z aromatycznego rosołu, makaronu i całej gamy dodatków, w zależności od receptury. Do Japonii przywędrował z Chin i mimo, że różni się od tradycyjnych japońskich zup, które bazują na rybach, zakorzenił się bardzo w kulturze tego kraju. W naszych stronach Ramen kojarzony jest już bardziej z zupkami
Mostek w kuchniimbir z dodatkiem mleczka kokosowego. Ostrość zupy można regulować, dodając większą lub mniejszą ilość pieprzu cayenne . Polecam! Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 litr domowego bulionu warzywnego lub rosołu 1 szklanka mleczka kokosowego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 świeża papryczka –pieprz Cayenne 2 łyżki masła ghee 1 liść laurowy 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki kolorowego
Wanilia i Kardamonsmakuje rok” M. Molika . Wystarczy włożyć składniki do garnka i wrócić za godzinę, żeby cieszyć się bogatym smakiem umami bez namaczania grzybów dzień wcześniej. Składniki: paczka włoszczyzny do rosołu – obrane cebula – obrana z łuski 3 ząbki czosnku – obrane 2 cm świeżego korzenia imbiru – pokrojone w plasterki garść suszonych grzybów shitake 3 listki laurowe po 5 kulek
Ugotowane pozamiatanepoświęcała na robienie makaronu. Mama suszyła go i wkładała do płóciennego woreczka zrobionego ze starej poszewki na poduszkę. To był cieniutki makaron do rosołu. Nie pamiętam jak smakował, bo byłam bardzo mała, później babcia Lusia nie odwiedzała nas już tak często. Rodzice zmienili wyznanie i odsunęli się od rodziny
Piekarz-Kucharz-Garkotłukplasterki i podsmażcie do miękkości na maśle na dużym ogniu – po czym dodajcie do wywaru. Przyznam Wam szczerze, że ten krupnik z grzybami może śmiało zastąpić niedzielny rosół. Zróbcie go dla gości, a na pewno zaskoczycie ich tym smakiem. Zapraszam po przepis. Dajce koniecznie znać czy Wam smakowało Zobacz też: Krem z warzyw korzeniowych i papryki Zupa porowa Krupnik
Kuchnia Bazyliiporcje: 500 g dyni 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 500 ml wody 1 łyżka przyprawy do rosołu, bez soli 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 garam masala 240 g ciecierzycy 100 g mleka kokosowego Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki i czosnek
Kucharzycapokrojone 1 średni ziemniak 1 pomidor żółta i czerwona papryka pokrojona w kostkę 200 g zielonego groszku, mrożony rozmrozić natka pietruszki posiekana 150g kapusty włoskiej 2l bulionu warzywnego lub rosołu mięsnego oliwa sól, pieprz Czosnek, cebulę, zeszklić na oliwie. Dodać paprykę, marchewkę, cukinię ,łodygę selera, ziemniak oraz pomidor. Dusić około 10 minut. Zalać bulionem dodać pozostałe składniki i gotować około
gotuj ze mnąMięso z rosołu nie zawsze znajduje chętnego by je zjeść:) Moje nie zalegało długo w lodówce, postanowiłam wykorzystać je do pysznej pieczeni. Składniki : ok. 20 dag mięsa wołowego - ugotowanego ok.30 dag mięsa z z indyka - ugotowanego 2 duże jajka mała sucha bułka, szklanka mleka sól, pieprz, papryka ostra mielona, gałka muszkatołowa szczypiorek, koperek 2 łyżki roztopionego masła Przygotowanie: Ugotowane mięsa
Proste Potrawyklopsikami 4 porcje: Zupa: 750 g kalafiora, jedna średnia sztuka 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 600 ml wody 1 łyżka przyprawy do rosołu, bez soli 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 240 g ciecierzycy, z puszki, wraz z zalewą 100 g mleka kokosowego Klopsiki: 400 g mięsa mielonego
Kucharzycaporcje: 650-750 g kalafiora, jedna średnia sztuka 3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 600 ml wody 1 łyżka przyprawy do rosołu, bez soli 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 100 g parmezanu 50 g mleka kokosowego Kalafiora podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać
Kucharzycadużo cukinii z jego ogródka, więc należało ją jakoś wykorzystać. Na pierwszy rzut padło na lasagne z cukinią. Do tego dania wykorzystałam również mięso które ugotowałam wcześniej na rosół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lasagne z cukinii składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 100 g sera pleśniowego 1 szklanka bulionu 1 szklanka mleka 1 miseczka ugotowanego mięsa z kurczaka
Delusional Trinejest trudne. Podstawą jest dobre ciasto naleśnikowe i dobrze doprawiony farsz. Ciasto naleśnikowe musi być na tyle elastyczne, by nie pękać przy zawijaniu. Farsz najlepiej przygotować z mięsa z rosołu. Dlaczego? Wówczas mamy pewność, że nasz farsz nie wyjdzie za suchy. Krokiety z mięsem, to idealny dodatek do czerwonego barszczu. My uwielbiamy to połączenie. Domowy, dobrze doprawiony czerwony barszczyk
Słodkie okruszkimarchewką: 500-600 g mięsa wołowego mielonego 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1/2 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku 1 łyżka majeranku 250 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki) 150 ml śmietanki 30% 250 g pieczarek 1 marchewka mąka do oprószenia pulpetów Jak zrobić pulpety wołowe w sosie pieczarkowym, przepis podstawowy. Łączymy bułkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszynki lub chudej łopatki wieprzowej 30 dag świeżych lub mrożonych borowików 1 czerwona lub pomarańczowa papryka 1 szklanka cydru lub piwa pszenicznego 1,5 szklanki bulionu lub rosołu ½ szklanki przecieru pomidorowego np. passaty 2 marchewki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do gulaszu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 3 ziela angielskie
Wanilia i Kardamon