ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM 219kilka małych pieczarek (dodaję ok. 5-6 malutkich) - 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku - 1 łyżeczka brązowego cukru (ja nie daję wcale) - 1 łyżka sosu rybnego - 1-1,5l rosołu drobiowego lub bulionu np. jarzynowego - 200ml mleczka kokosowego - 100g makaronu udon lub chow mein lub ryżowego - kilka przekręceń chili z młynka, gdy preferujemy potrawy bardziej pikantne (nie trzeba) dodatkowo
Smaczne Zdrowe
Wyposażenie nowej kuchni – lista niezbędnych sprzętów 127postawić na zestaw 3 lub 4 garnków o zróżnicowanej wielkości. Wśród mniejszych świetnie sprawdza się rondelek z dłuższą rączką. Warto mieć też jeden duży garnek, w którym możemy ugotować rosół czy gołąbki . Podobnie jak przy talerzach, dobierz je do swoich potrzeb i ilości domowników, wtedy łatwiej będzie Ci zdecydować się na gotowy zestaw lub kilka pojedynczych sztuk o odpowiednich wymiarach
nietylkopasta.pl
Sałatka z gotowanym kurczakiem 148Składniki: 5 dużych liści kapusty pekińskiej biała część pora 1 puszka kapusty pekińskiej 3 duże kawałki papryki konserwowej kilka ogórków konserwowych 1 ugotowana pierś z kurczaka (u mnie z rosołu) 2 zupki chińskie sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Zupki chińskie np. o smak kurczaka przygotowałam według instrukcji na opakowaniu. Makaron drobno pokruszyłam
Waniliowe Improwizacje
Makaron pszenno - owsiany 133wrzuciłam makaron. Gotowałam go kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Makaron odcedziłam, przelałam zimną wodą i wymieszałam z łyżką oleju. Makaron można podawać do zupy typu pomidorowa czy rosół, lub z sosem mięsnym. My lubimy również zimny makaron odsmażyć na maśle na patelni. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacje
Bulion warzywny - przepis podstawowy 118smaki wyługują do wody, wypłuczą się dokładniej z warzyw jeszcze zanim na brzegach utworzy się zdenaturowana "otoczka", która przed tym zjawiskiem naturalnie chroni. Pamiętajmy więc, że warzywa "z rosołu" nie zawierają wielu składników odżywczych, ani nie mają zbyt ciekawego smaku. Jeżeli chcesz ułatwić sobie życie i masz przy tym trochę miejsca w zamrażarce - ugotuj dużo bardzo intensywnego bulionu, podziel
Gary Bez dna
Zupa-krem z kiszonych ogórków 170Zupa ogórkowa jest chyba, zaraz po rosole i pomidorowej, jedną z najpopularniejszych zup na polskich stołach. Z pewnością jest jedną z moich ulubionych zup, którą uwielbiam od dziecka - szczególnie, jeśli była robiona z ogórków ukiszonych przez moją mamę. Choć jednak uwielbiam tradycyjną ogórkową, tym razem postanowiłam podać ją w nieco innej formie - przygotowałam zupę krem z kiszonych ogórków. Ogórki
Z notatnika dietetyka
Zupa porowo - ziemniaczana 404wielu regionach świata, a jakby mało doceniany w Polsce. Dlaczego tak jest nie mam pojęcia. Może dlatego, że w kraju nad Wisłą por najczęściej ląduje w sałatce albo w rosole, a na koniec w koszu na śmieci? Staram w miarę regularnie przygotowywać potrawy z porem w roli głównej, choćby z tego względu, że jego właściwości zdrowotne są podobne do działania
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rosół drobiowo-wołowy 158Pyszny i rozgrzewający, najlepszy na wszelkie przeziębienia, a co najważniejsze wszyscy go uwielbiają. Niby proste tradycyjne danie, ale w każdym domu inaczej smakuje. Oto mój przepis na rosół
Z Hrabiną w kuchni
Zrazy z kaczej piersi 164ząbek czosnku kawałek wędzonej słoniny, tyle żeby wytopić tłuszcz i podsmażyć pieczarki z cebulą musztarda sarepska sól, pieprz do smaku 3-4 szklanki wywaru z kaczych korpusów lub inny rosół ( w ostateczności z kostki ) kaczy smalec (można zastąpić wieprzowym) mąka z wodą do zagęszczenia sosu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Posiekaną słoninę wytapiamy na patelni, jak zrobią się skwarki, dodajemy pokrojone pieczarki
Ogrodnik w podróży
Meksykańska zupa chili con carne 175chili oraz ostrej papryki mielonej. Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 czerwona papryka 1,2 litra bulionu lub rosołu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1-2 papryczki chili (opcjonalnie) 3/4 szklanki passaty pomidorowej (przecieru) olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona
Blog z Apetytem
Armłow- zapiekanka z gotowanej wołowiny 181banalnie prosty, ale zapiekanka ta wychodzi bardzo smaczna, a także idealnie się nadaję do wykorzystania ugotowanego mięsa wołowego. Jeśli lubicie zapiekanki i nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do smaku Składniki: – 500g ugotowanej wołowiny – 300g ugotowanych ziemniaków – 1 duża cebula – 1 jajko – zielenina wg smaku kolendra
Smaki Armine
Golonka w aromatycznym sosie 428łyżkę miodu) Golonki oczyścić przełożyć do garnka zalać zimną wodą tak aby były całkowicie przykryte. Dodać przyprawy i warzywa, doprowadzić do wrzenia następnie zmniejszyć ogień i gotować tak jak rosół na bardzo małym ogniu do miękkości ok 2 do 2 i pół godziny w zależności od wielkości golonek. Następnie golonki wyjąć z wywaru przełożyć do naczynia do zapiekania. W osobnej
Andzia Pichci
Drożdżowe pierożki kebabowe 211Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Już dawno miałam okazję jeść takie pierożki. Akurat nadarzyła się okazja, aby je samodzielnie przygotować. Do farszu użyłam mięsa z udek z rosołu, ale można użyć też piersi z kurczaka. Gotowe pierożki świetnie smakują jako paszteciki do barszczu, z sosem czosnkowym lub solo ;-) Składniki: Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1/4 kostki margaryny - rozpuścić 50g drożdży
Kuchnia domowa Ani
Potrawka z kurczaka 134może zaskoczyć zapomnianą zawartością. Dziś jest poniedziałek. Według zasady powinna być pomidorówka – no i jest. Powinno też być jakieś cudo z mięsa rosołowego – no nie ma. Gotowałam rosół na samych szyjach. Mięso znikło na chlebie z masłem. Zamrażalnik dość duży ma swoją zaletę. Potrafi zaskoczyć. Wygrzebałam ze spodu piersi z kurczaka. Ilość połówek nie była zadowalająca. Po wyrażeniu
Pieprzyć z Fantazją
Flaki z boczniaka 147dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, marchwi i pietruszki. Odrobinę posoliłam pod koniec gotowania. Boczniaka umyłam, pokroiłam w paski i poddusiłam na łyżeczce masła. Kiedy mięso i warzywa w rosole były miękkie wyciągnęłam je z wywaru a w to miejsce włożyłam boczniaka. Gotowałam ok. 15-20 minut. W tym czasie mięsko oskubałam z kości a marchew i pietruszkę pokroiłam w kostkę
Pieprzyć z Fantazją