pojedynczy filet z kurczaka 100g makaronu rurki 1 pomidor 1 papryka (użyłam po pół czerwonej papryki i żółtej) 1/2 niewielkiej cukinii kilka pieczarek kawałek pora ok 350ml bulionu lub rosołu 2 łyżki sera gorgonzola (zamiennie może być serek topiony) 2 łyżki sera feta (zamiennie może być też almette, Turek albo podobny) 5 dkg startego żółtego sera (najlepiej parmezanu) 3 łyżki
Blog z Apetytemniedoceniane warzywo, używamy go przeważnie do wywarów na zupy. A przecież jest zdrowy, pyszny (zawsze wyjadam ugotowany z rosołu) i pełen witamin.Dlatego postanowiłam przygotować zupę, której będzie głównym składnikiem. To zupa krem o wyraźnym smaku pora. Doskonałe danie dla tych, którzy mięsa nie jedzą lub po prostu nie maja na nie ochoty. 2 marchewki 1/8 selera 1 pietruszka sól
Krylowa Kuchniawarzywo bardzo zdrowe zawiera dużą dawkę wapnia, żelaza i kwasu foliowego. Ja por wprost uwielbiam, zarówno ugotowany z rosołu jak i na surowo. Jest dość ostry w smaku, ale nie tak bardzo jak cebula, dlatego można go używać zamiennie w potrawach, gdy przeszkadza nam smak cebuli. Tą surówkę lubię najbardziej do mięs w sosie-lekko pikantny smak pora przełamany smakiem
Krylowa KuchniaCzęsto mamy problem co zrobić z mięsem z rosołu. A , że uwielbiamy wszelkiego rodzaju smarowidła i pasztety, to zrobiłam pasztet. Nie piekłam mojego pasztetu w foremce, a wsadziłam go do słoika- dzięki temu pasztet jest bardziej trwały i można go dłużej przechowywać. Do pasztetu oprócz drobiowego mięsa i warzyw dodałam również boczek wędzony, dzięki czemu nabrał wyrazistego smaku, nie jest
Krylowa Kuchniazimno. Mogą być daniem obiadowym z dodatkiem barszczu z buraków. Farsz zrobiłam głównie z lejkowca dętego. Dorzuciłam kurki, podgrzybki i prawdziwki. Nadzienie możemy zrobić dowolne np. z mięsa z rosołu i warzyw Ciasto wałkowałam na dość cienkie placki, jak na makaron. Wykrawałam koła obręczą o średnicy 10cm. Wydawać by się mogło, że farszu jest dość dużo, ale na tę ilość
Leśny ZakątekUgotowaliśmy sobie szpecle na dwa dni – pierwszego do rosołu, a następnego zjedliśmy je z boczkiem, papryką i cebulką. W obu obiadach małe kluseczki świetnie się sprawdziły, a to danie smakowało na pewno lepiej niż gdybyśmy wykorzystali makaron. Warto więc poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku, przygotować szpecle z boczkiem i papryką i cieszyć się w pełni domowym obiadem
niecodziennikparydoprawić lub nieco zmienić proporcje składników i w ten sposób nigdy się nie znudzi. Na dodatek po gotowaniu mięsa zostaje cały garnek wywaru, na bazie którego można zrobić pyszny rosół lub zachować go do ugotowania innych zup i potraw. Same plusy. Składniki 500 g wołowej porcji rosołowej 500 g łopatki wieprzowej 400 g surowego boczku 500 g drobiowej wątróbki
niecodziennikparydobrze jest pamiętać o wskazówkach naszych babć, które zalecały wielokrotne gotowanie lub odgrzewanie tego dania, tak aby smaki się przegryzły. Składniki 1 kg kiszonej kapusty 300 g wołowiny na rosół 300 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy 2 duże cebule 5 suszonych grzybów 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarenka owoców jałowca 2 łyżki koncentratu pomidorowego
niecodziennikparyduże pomidory 1 duża czerwona papryka 1 / 2 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 małe cebule 1 / 2 łyżeczki kminku 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 litr rosołu wołowego (ewentualnie 2 kostki wołowe) czubek noża ostrej papryki chili sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia drobne kluseczki lub zacierka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Wołowinę umyć, osuszyć papierowym
niecodziennikparyciasto na makaron podzielić na kilka części, które rozwałkować na cienkie placki, posypać je mąką. W zależności od tego, jaki makaron chcemy uzyskać, odpowiednio złożyć ciasto np.: – na rosół – placki pokroić na długie paski o szerokości 5 cm, ułożyć je jeden na drugim i kroić wzdłuż krótszego boku na wąskie słupki, – pappardelle (długi, szeroki makaron) – placki
niecodziennikparymielenia mięsa, można je także drobno pokroić. Dodać smalec, śliwki, jabłko, bułkę tartą, przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli nadzienie będzie za suche, można dodać jeszcze trochę smalcu lub odrobinę rosołu. Wykonanie Ciasto podzielić na trzy części, dwie ponownie przykryć ściereczkę, aby nie wysychało, a jedną część cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać koła, na środek każdego z nich nałożyć nadzienie, złożyć
niecodziennikparyzupek chińskich z kurczakiem smakuje naprawdę dobrze. Polecamy, tak, tak dobrze czytacie – oboje polecamy. Udostępnij Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem – składniki 2 opakowania zupek chińskich np. rosołu 400 g polędwiczek z piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 pęczek drobnego szczypiorku 1 czerwona papryka 3 łyżki przyprawy gyros 3 łyżki majonezu 1 łyżka ostrego ketchupu 1 łyżeczka ostrej
niecodziennikparyUdostępnij Pierś indyka pieczona z chrzanem to nasz świąteczny obiad, gdyż przed świętami wielkanocnymi kupiliśmy całego indyka z myślą o przygotowaniu pasztetu, rosołu i piersi na obiad. Pozostając w kręgu wiosennego święta, pierś z indyka upiekliśmy z chrzanem ze święconki. Mięso włożyliśmy do woreczka do pieczenia i wlaliśmy wino, aby było wilgotne i soczyste. Pierś indyka pieczona z chrzanem polana
niecodziennikparyczerwonej papryki 1 papryczka chilli Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 300ml bulionu lub rosołu 2 łyżki masła *** Kapustę wkładamy do dużego garnka z wodą i gotujemy kilka minut, aż liście zaczną łatwo odchodzić. Nacinamy głąb i zdejmujemy pojedyncze liście *** *** Ryż gotujemy według
Blog z Apetytem