rosół - 7627 przepisów (strona:294/509)

Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe 139

mojprzepisna.pl | Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe Dziś u mnie na blogu kolejny przepis z udziałem kaszy jaglanej. To chyba moja ulubiona kasza, super sprawuje się do obiadu czy rosołu, ale chyba jeszcze bardziej lubię ją spożywać na słodko. Brownie z kaszy jaglanej, bez mąki, bez cukru, bez jaj, bez mleka oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Bardzo smaczne, sycące, wilgotne. Mocno

moj przepis na
Sałatka ziemniaczana z kiełbasą 142

przed podaniem schłodziłam w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: sałatka śniadaniowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/saatka-sniadaniowa.html), sałatka z mięsem z rosołu (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/saatka-z-miesem-z-rosou.html), warstwowa sałatka z prażoną cebulką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-prazona-cebulka.html), warstwowa sałatka z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-kurczakiem.html), warstwowa sałatka

Waniliowe Improwizacje
Zupa cebulowa na winie z jabłkami i ciecierzycą 204

półtalarki 1 duży por pokrojone w plasterki 2 jabłka obrane i pokrojone w ćwiartki 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 0,7 l litr wywaru warzywnego (lub rosołu jeśli jesz mięso) 3 listki laurowe gałązka tymianku lub 1 łyżeczka tymianku suszonego sól i pieprz do smaku 100 ml wytrawnego, białego wina lub cydru 2 łyżki masła 2/3 szklanki ugotowanej

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka śniadaniowa 404

schłodzeniu. Z podanej ilości składników wychodzi porcja sałatki dla jednej lub dwóch osób. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: sałatka z mięsem z rosołu (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/saatka-z-miesem-z-rosou.html), warstwowa sałatka z prażoną cebulką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-prazona-cebulka.html), warstwowa sałatka z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-kurczakiem.html), warstwowa sałatka

Waniliowe Improwizacje
Święta do chrzanu… 126

utartym chrzanem i połówkami jajek z dodatkiem posypanych czarnuszką. Czy zupa wyszła do chrzanu? Skąd, nie! Rzeczywiście jest bardzo smaczna zupa! Typowa zupa na białych warzywach, u mnie na rosole z kurczaka z dodatkiem śmietany i białego pieprzu, aby podkreślić smak chrzanu. Ilość chrzanu w zupie, zależy od upodobań smakowych. Stałam więc na garnkiem i dodawałam chrzan po łyżce

codojedzenia
ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ 123

pożywna dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej. Aksamitna przez dodanie tłustej śmietanki.  Ugotowałam ją na bulionie warzywnym (woda + 2 łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka ), ale można użyć także domowego rosołu lub bulionu drobiowego.  Jeśli lubimy zupę z mięsną wkładką, możemy zacząć od ugotowania kawałka mięsa, np ćwiartki z kurczaka (około 30 minut), a następnie dodać warzywa (bez podsmażania) i dalej

cool and minty
Serowy garnek w 15 minut! 133

pojedynczy filet z kurczaka 100g makaronu rurki 1 pomidor 1 papryka (użyłam po pół czerwonej papryki i żółtej) 1/2 niewielkiej cukinii kilka pieczarek kawałek pora ok 350ml bulionu lub rosołu 2 łyżki sera gorgonzola (zamiennie może być serek topiony) 2 łyżki sera feta (zamiennie może być też almette, Turek albo podobny) 5 dkg startego żółtego sera (najlepiej parmezanu) 3 łyżki

Blog z Apetytem
Zupa krem z pora 113

niedoceniane warzywo, używamy go przeważnie do wywarów na zupy. A przecież jest zdrowy, pyszny (zawsze wyjadam ugotowany z rosołu) i pełen witamin.Dlatego postanowiłam przygotować zupę, której będzie głównym składnikiem. To zupa krem o wyraźnym smaku pora. Doskonałe danie dla tych, którzy mięsa nie jedzą lub po prostu nie maja na nie ochoty. 2 marchewki 1/8 selera 1 pietruszka sól

Krylowa Kuchnia
Surówka z pora i jabłka 107

warzywo bardzo zdrowe zawiera dużą dawkę wapnia, żelaza i kwasu foliowego. Ja por wprost uwielbiam, zarówno ugotowany z rosołu jak i na surowo. Jest dość ostry w smaku, ale nie tak bardzo jak cebula, dlatego można go używać zamiennie w potrawach, gdy przeszkadza nam smak cebuli. Tą surówkę lubię najbardziej do mięs w sosie-lekko pikantny smak pora przełamany smakiem

Krylowa Kuchnia
Pasztet z mięsa rosołowego z boczkiem 167

Często mamy problem co zrobić z mięsem z rosołu. A , że uwielbiamy wszelkiego rodzaju smarowidła i pasztety, to zrobiłam pasztet. Nie piekłam mojego pasztetu w foremce, a wsadziłam go do słoika- dzięki temu pasztet jest bardziej trwały i można go dłużej przechowywać. Do pasztetu oprócz drobiowego mięsa i warzyw dodałam również boczek wędzony, dzięki czemu nabrał wyrazistego smaku, nie jest

Krylowa Kuchnia
Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych 144

zimno. Mogą być daniem obiadowym z dodatkiem barszczu z buraków. Farsz zrobiłam głównie z lejkowca dętego. Dorzuciłam kurki, podgrzybki i prawdziwki. Nadzienie możemy zrobić dowolne np. z mięsa z rosołu i warzyw Ciasto wałkowałam na dość cienkie placki, jak na makaron. Wykrawałam koła obręczą o średnicy 10cm. Wydawać by się mogło, że farszu jest dość dużo, ale na tę ilość

Leśny Zakątek
Szpecle z boczkiem i papryką 101

Ugotowaliśmy sobie szpecle na dwa dni – pierwszego do rosołu, a następnego zjedliśmy je z boczkiem, papryką i cebulką. W obu obiadach małe kluseczki świetnie się sprawdziły, a to danie smakowało na pewno lepiej niż gdybyśmy wykorzystali makaron. Warto więc poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku, przygotować szpecle z boczkiem i papryką i cieszyć się w pełni domowym obiadem

niecodziennikpary
Pasztet mięsny 102

doprawić lub nieco zmienić proporcje składników i w ten sposób nigdy się nie znudzi. Na dodatek po gotowaniu mięsa zostaje cały garnek wywaru, na bazie którego można zrobić pyszny rosół lub zachować go do ugotowania innych zup i potraw. Same plusy. Składniki 500 g wołowej porcji rosołowej 500 g łopatki wieprzowej 400 g surowego boczku 500 g drobiowej wątróbki

niecodziennikpary
Bigos 131

dobrze jest pamiętać o wskazówkach naszych babć, które zalecały wielokrotne gotowanie lub odgrzewanie tego dania, tak aby smaki się przegryzły. Składniki 1 kg kiszonej kapusty 300 g wołowiny na rosół 300 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy 2 duże cebule 5 suszonych grzybów 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarenka owoców jałowca 2 łyżki koncentratu pomidorowego

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania