rosół - 7627 przepisów (strona:294/509)

Schab duszony w sosie własnym. Aromatyczny, kruchy, pyszny... 133

gorącą, ale nie wrzącą wodą. Mięso ma być przykryte. Lekko zamieszałam. Przykryłam przykrywką „z dziurką”, żeby para miała gdzie uchodzić i zostawiłam na małym ogniu, żeby tylko „pyrkało”, jak rosół. Mięso ma się dusić a nie gotować. W czasie duszenia dobrze jest czasami zajrzeć pod przykrywkę i zamieszać. Mięso ma się dusić około 2 - 2,5 godziny. W tym czasie

Kuchnia u Krysi
Wegańska zupa à la flaki 118

flaków zawsze mnie przerażało, a ich długie gotowanie odstręczało. Znalazłam więc cudowny zamiennik, który w zupie prezentuje się podobnie, a zaoszczędza sporo czasu. Dla mnie pełni podobną rolę, jak rosół dla zdrowotności dla typowego Polaka. Składniki : 3 marchewki pietruszka kawałek selera ok. 15 cm pora ok. 3 cm świeżego imbiru 100 boczniaków pół łyżeczki mielonej kozieradki czubata łyżka suszonego majeranku

Weekendy w domu i ogrodzie
Crème Brûlée z winnymi śliwkami i rozmarynem 58

Przepis zaczerpnięty z magazynu “Kuchnia” 09/2017 **          Palnik możemy w kuchni wykorzystać również do opalania cebuli do rosołu lub do opalenia surowego łososia przygotowując sushi

Tajemnice Smaku
Ramen. Zupa szczęścia i miłości – Tove Nilsson 65

jest ramen? Ramen to japońska zupa z makaronem i dodatkami. Tak naprawdę, to proste w wykonaniu danie, ale wymagające pewnej wiedzy, cierpliwości i …miłości. Ramen to nie tylko rosół z dodatkami i bardzo ostatnio modna zupa. Dobry, prawidłowo przygotowany  ramen to “ danie, które potrafi wprowadzić w błogostan, gwarantując prawdziwą eksplozję smaków “. Jak przygotować dobry ramen

Tajemnice Smaku
Gęsina z warzywami i pomarańczą przygotowana w wolnowarze 77

już puste wrzuciłam do niego kości z piersi, warzywa, zalałam wodą i ustawiłam czas gotowania na 7 godzin na poziomie LOW. Rano czekał na mnie w kuchni przepyszny gorący rosół

Tajemnice Smaku
Potrawka z kurczaka 107

Najlepsza potrawka z kurczaka , którą zrobisz z mięsa i warzyw z rosołu. Przepis jest prosty i sprawdzony a potrawka przepyszna i łatwa w przygotowaniu. Polecam szykować ją na drugie danie. Jest świetna! - super ekonomiczny obiad - uwielbiana nawet przez małe dzieci - najczęściej podawana z ryżem lub ziemniakami

AniaGotuje.pl
Kremowa zupa z pieczonej papryki. 86

plany spełniają Wasze oczekiwania. Albo czekacie z zapartym tchem na to "nowe", ekscytujące wydarzenie. Składniki dla 4 osób: 7 dużych, czerwonych papryk 1 cebula ok. 1l bulionu warzywnego lub rosołu śmietana 18% oliwa z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy nasiona. Pieczemy w piekarniku około 10 minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza. Następnie przekładamy do miski

Kuchnia Pani Wiosny
Kiedy skończy się ten styczeń… 79

Jakie warzywa dodamy do zupy zależy od upodobań lub co akurat ma się pod ręką. Powiedzenie, że zupę można ugotować na przysłowiowym gwoździu wcale nie jest dalekie od prawdy. Rosół z mięsa, warzywa odrobina fantazji i zupa jest gotowa. Naleśniki z jabłkami Placki ziemniaczane ze szpinakiem Jeśli zupa nie wystarczy można usmażyć naleśniki lub ziemniaczane placki. I tutaj można wymyślać

codojedzenia
ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM 150

kilka małych pieczarek (dodaję ok. 5-6 malutkich) - 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku - 1 łyżeczka brązowego cukru (ja nie daję wcale) - 1 łyżka sosu rybnego - 1-1,5l rosołu drobiowego lub bulionu np. jarzynowego - 200ml mleczka kokosowego - 100g makaronu udon lub chow mein lub ryżowego - kilka przekręceń chili z młynka, gdy preferujemy potrawy bardziej pikantne (nie trzeba) dodatkowo

Smaczne Zdrowe
Wyposażenie nowej kuchni – lista niezbędnych sprzętów 70

postawić na zestaw 3 lub 4 garnków o zróżnicowanej wielkości. Wśród mniejszych świetnie sprawdza się rondelek z dłuższą rączką. Warto mieć też jeden duży garnek, w którym możemy ugotować rosół czy gołąbki . Podobnie jak przy talerzach, dobierz je do swoich potrzeb i ilości domowników, wtedy łatwiej będzie Ci zdecydować się na gotowy zestaw lub kilka pojedynczych sztuk o odpowiednich wymiarach

nietylkopasta.pl
Sałatka z gotowanym kurczakiem 96

Składniki: 5 dużych liści kapusty pekińskiej biała część pora 1 puszka kapusty pekińskiej 3 duże kawałki papryki konserwowej kilka ogórków konserwowych 1 ugotowana pierś z kurczaka (u mnie z rosołu) 2 zupki chińskie sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Zupki chińskie np. o smak kurczaka przygotowałam według instrukcji na opakowaniu. Makaron drobno pokruszyłam

Waniliowe Improwizacje
Makaron pszenno - owsiany 67

wrzuciłam makaron. Gotowałam go kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Makaron odcedziłam, przelałam zimną wodą i wymieszałam z łyżką oleju. Makaron można podawać do zupy typu pomidorowa czy rosół, lub z sosem mięsnym. My lubimy również zimny makaron odsmażyć na maśle na patelni. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Bulion warzywny - przepis podstawowy 63

smaki wyługują do wody, wypłuczą się dokładniej z warzyw jeszcze zanim na brzegach utworzy się zdenaturowana "otoczka", która przed tym zjawiskiem naturalnie chroni. Pamiętajmy więc, że warzywa "z rosołu" nie zawierają wielu składników odżywczych, ani nie mają zbyt ciekawego smaku. Jeżeli chcesz ułatwić sobie życie i masz przy tym trochę miejsca w zamrażarce - ugotuj dużo bardzo intensywnego bulionu, podziel

Gary Bez dna
Zupa-krem z kiszonych ogórków 115

Zupa ogórkowa jest chyba, zaraz po rosole i pomidorowej, jedną z najpopularniejszych zup na polskich stołach. Z pewnością jest jedną z moich ulubionych zup, którą uwielbiam od dziecka - szczególnie, jeśli była robiona z ogórków ukiszonych przez moją mamę. Choć jednak uwielbiam tradycyjną ogórkową, tym razem postanowiłam podać ją w nieco innej formie - przygotowałam zupę krem z kiszonych ogórków.  Ogórki

Z notatnika dietetyka
Zupa porowo - ziemniaczana 323

wielu regionach świata, a jakby mało doceniany w Polsce. Dlaczego tak jest nie mam pojęcia. Może dlatego, że w kraju nad Wisłą por najczęściej ląduje w sałatce albo w rosole, a na koniec w koszu na śmieci? Staram w miarę regularnie przygotowywać potrawy z porem w roli głównej, choćby z tego względu, że jego właściwości zdrowotne są podobne do działania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata