ponad ziarna. Wsypujemy przyprawę uniwersalną, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku. Marchewkę oraz pietruszkę gotujemy do miękkości (możemy też użyć takich ugotowanych z rosołu). Po ugotowaniu kroimy w kostkę lub mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę, dokładamy marchewkę , pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, na końcu ugotowaną soczewicę. Wszystko przesmażamy
VioletoweKucharzeniedwukrotnie. Istotny wpływ na ostateczny smak botwinki miało podsmażenie na maśle i oliwie warzyw, z których następnie zrobiliśmy wywar. W ten sposób ostatnio rozpoczynamy robienie każdej zupy, nawet rosołu. Jeśli nie robiliście botwinki w tym roku, to polecamy skorzystać z sezonowych dobrodziejstw natury, dopóki buraki nie przerosną. Udostępnij Botwinka z młodymi ziemniakami – składniki 1 pęczek botwinki
niecodziennikparyktóra nadaje się na kanapkę, świetnie sprawdzi się jako składnik sałatki. Dietetyczna pierś z kurczaka wędzona. Składniki 1 kg piersi z kurczaka 50-60 g soli kamiennej Włoszczyzna do rosołu