jest lekko przezroczysty, bo to jego lekka wersja. Po pierwsze wykorzystaliśmy do zupy indyka, mięso chude – i zdrowe. Poza tym składniki gulaszu po uduszeniu zalaliśmy bulionem warzywnym, a nie rosołem, jak zalecają przepisy. Ostatnio mamy wielką skłonność do warzywnych bulionów (prosty przepis znajdziesz tutaj ). Węgierski gulasz zrobiony z jego dodatkiem jest słodszy i delikatniejszy. Węgierski gulasz jest daniem bardzo prostym
Niedzielny kucharzgotuję zbyt często, a jeśli nawet to te bardziej tradycyjne- rosół, pomidorowa czy krupnik są tymi, które chłopaki zjedzą i nie kręcą nosem. Ostatnio jednak zamarzyłam o takiej treściwszej, z cieciorką, którą kupiłam w paczce chyba z pół roku wcześniej ;) No i wszystko byłoby pięknie, tylko że jak jest jakaś zupa, to zaraz każdy rozgląda się za "drugim" daniem
Kuchnia w czekoladziePolecam :) Składniki - 1 kg ziemniaków - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 1 czerwona papryka - 150 gram sera żółtego - 2 jajka - 200 ml śmietany 18% lub 12 % - 50 ml bulionu, rosołu lub wody - czosnek mielony - papryka mielona słodka i chili - majeranek - sól - olej - zielona cebulka ( opcjonalnie ) Wykonanie Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie na wpół miękko.Odcedzam, studzę
Kuchnia z widokiem na ogródsię nie podsmażać (zbyt mocno zarumieniony czosnek potrafi być nieznośnie gorzki). Ziemniaki obierz cienko ze skórki, wyszoruj i pokrój cienko. Dodaj do garnka i podsmaż krótko. Wlej gorący klarowny rosół i gotuj wszystko 20 minut pod lekko uchyloną pokrywką, do miękkości ziemniaków. Ugotowane warzywa z bulionem zblenduj na gładki krem. Dodaj śmietankę 30 %, przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą
ProstePesto.plGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 500 g korzenia pietruszki 2 dojrzałe gruszki 1000 ml bulionu (rosołu) 250 ml mleka 3-4 łyżki masła szczypta cynamonu sól, pieprz opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny wykonanie: Pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i podsmażamy na maśle. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, również kroimy w kostkę
Domowy Smak Jedzeniakładzione kluski. Kładzione kluski to fundament babcinych kuchni, niezastąpiony zastępnik makaronu, którego w dawnych czasach nie tak łatwo było kupić. Robione na mleku, jako postrach wnuków oraz na rosole, jako dodatek do zup. Trzeba się uczciwie przyznać, że w Niedzielnym Kucharzy kładzione kluski dotąd nie występowały, gdyż nasze wspomnienia nasuwają nam obraz twardych jak kartacze klusek, które spokojnie policja mogłaby
Niedzielny kucharzteż przygotować domowe kostki rosołowe tzw. bulionetki, które można zamrozić. Z ziemniaków można ugotować zalewajkę , a z batatów, czyli słodkich ziemniaków można ugotować pyszną zupę. Z gotowanych warzyw z rosołu i ziemniaków proponuję też przygotować pyszną sałatkę jarzynową . Z ziemniaków można przygotować całą masę potraw, kartofle nadają się na wszelakie kluski, knedle, pyzy i pierogi, placki ziemniaczane, można ich przygotować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasła klarowanego 1 marchewka 300g brukselki 1 plaster korzenia selera 1 liść laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka naturalnej przyprawy ziołowej do rosołu i zup Jak zrobić zupa ziemniaczana z brukselką: Zaczynamy od cebuli. W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Następnie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na maśle szklimy pokrojoną
Dorota SmakujeLiczba porcji : 4 Kładzione kluski to fundament babcinych kuchni, niezastąpiony zastępnik makaronu, którego w dawnych czasach nie tak łatwo było kupić, robione na mleku, jako postach wnuków i na rosole, jako dodatek do zup. Trzeba się uczciwie przyznać, że w Niedzielnym Kucharzy kładzione kluski dotąd nie występowały, gdyż nasze wspomnienia nasuwają nam obraz twardych jak kartacze klusek, które spokojnie policja
Niedzielny kucharzprzekleństwo tych powideł – niesamowicie przypalają garnki. Przeważnie robimy je w takim ceramicznym garnku, który kiedyś udało mi się kupić w jakimś markecie sieciowym. Garnek super, uwielbiam go do rosołu bo trzyma doskonale temperaturę. Dodatkowo bardzo fajnie się go myje jak np. gotuje się w nim gulasze czy inne “przypalające się” rzeczy. Jednak zawsze “poległ
ProstePesto.plSchab w sosie po węgiersku, to specjalność mojego męża. Zawsze, kiedy ma wolną niedzielę, to on gotuje obiad. Robi pyszny rosół i schab w sosie. Ja mam wtedy wolne :) Bardzo lubię te leniwe niedziele..... Już dawno, chciałam wstawić przepis na ten schab, ale jakoś tak się nie składało. Teraz była okazja, bo na kursie kulinarnym
Agusiowe smakołykiZupa buraczkowa z ziemniakami to prosta do zrobienia, pyszna i rozgrzewająca zupa o pięknym, czerwonym kolorze. Można ją zrobić na rosole, który został z dnia poprzedniego. Taki domowy barszczyk jest idealny na chłodne, jesienne dni, gdyż jest pożywny, zdrowy i smaczny. Świetnie smakuje w towarzystwie chrupiącej bułki. Gdyby nie to, że najpierw trzeba ugotować buraki, zupę zrobiłoby się błyskawicznie
e-PrzepisyKulinarneZupa krupnik to jedna z lepszych polskich zup, którą bardzo często gotuję na zmianę z rozgrzewającym rosołem. Przepis jest bardzo prosty a zupa pyszna, delikatna i niskokaloryczna. - super zupa dla dzieci - idealna na przeziębienia - tanie i łatwo dostępne składniki
AniaGotuje.plDobrej jakości czubrycę kupicie na badapak.pl . Zielona jest łagodniejsza, czerwona bardziej pikantna, obie bardzo podkręcają smak potraw) sól, pieprz do smaku 250 ml bulionu warzywnego lub wołowego, może być rosół z niedzieli (jeśli nie macie, woda też się nada) 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny. Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oleju lub innego ulubionego
ladykitcheninnych błędach, za które przepraszamy), niekomercyjny i nie jest tak, że nasze życie jest mu podporządkowane – przeciwnie robimy go przy okazji. Natomiast jemy tak każdego dnia. Lubimy rosół, pomidorową, sadzone z buraczkami, od czasu do czasu schabowego, Agnieszka jest wielką miłośniczką spaghetti al ragu, jednak takie dania gotujemy tylko kiedy nie mamy już żadnego pomysłu na obiad. Zazwyczaj szukamy
Niedzielny kucharz