łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki posiekanej zieleniny, np. koperku, natki pietruszki, kolendry łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki gałki muszkatołowej masło Galareta: litr rosołu lub bulionu (warzywnego, mięsnego lub rybnego) żelatyna (ilość na litr, sprawdź na opakowaniu) 2 listki laurowe 2-3 ziela angielskie duża ugotowana marchew 2 pełne łyżki groszku konserwowego 2 pełne łyżki
Kulinarny S.O.S.majeranek i inne. 1/3 porcji już wszamana, następne pewnie polecą jutro po pracy. I to właściwie jedyny plus poniedziałków – zawsze można zjeść coś z niedzieli (nawet pomidorowa na rosole jest mile widziana), bez dodatkowego stania przy garach. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki majeranku pół łyżeczki mielonej
Kardamonovyjest gęsta i bardzo porządna. Na zimowy, popołudniowy poniedziałek – idealna. Do zupy dorzuciłam dodatkowo niewielką ilość lubczyku, bo mam go w nadmiarze. Gościu, który czasem gotuje u nas rosół, ma jakąś banię na jego punkcie. Czas się go pozbyć. Lubczyku, póki co. Składniki: 1,5 l wody 700 g passaty pomidorowej 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 liść laurowy
KardamonovyDziś na obiad miał być indyk, ale ktoś zapomniał go wyjąć z zamrażalnika. Dwa dni temu ten ktoś wyczarował rosół drobiowy, z którego zostały nam 3 ugotowane udka z kurczaka. I tak to postanowiłam usmażyć je z warzywami, w tym z brukselką, na którą obecnie jest sezon. Lubicie? Składniki: 3 ugotowane podudzia z kurczaka 500 g brukselki 1 papryka
Kardamonovytrochę przypadkiem, ale jak wiadomo wiele przypadkowych potraw smakuje często lepiej od tych zaplanowanych. Kasza kaszą, ale szczypiorek w tej zupie zrobił chyba największą robotę. Łapcie więc za dzisiejszy rosół i walnijcie pomidorową w tej wersji. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 ml passaty pomidorowej 1 marchewka 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej pęczek szczypiorku sól
KardamonovyUgotowałam rosół, oczywiście na kurczaku zagrodowym, innych już nie kupuję. I tak od razu zaczęłam kombinować co zrobić z mięsem. Potrawka – wiadomo, zupy zawekowałam, z piersi postanowiłam zrobić sałatkę. Wyszła całkiem spoko. Nadal jednak bardziej wolę typową zieleninę od tego typu sałatek, ale od czasu do czasu chętnie wchłonę i takie. Poza tym lubię połączenie ananasa, czosnku i natki
KardamonovyParę lat temu miałam okazję spróbować rosołu z kluskami z kaszy manny. To były kluski kładzione. Były mega. Ostatnio odtworzyłam je, ale coś poszło nie tak, więc zaczęłam czytać o nich w internetach. I natknęłam się na przepisy z kostkami z kaszy manny. Wczoraj je zrobiłam. To świetna alternatywa dla ziemniaków, makaronów i ryżów. Fajna odmiana. Ps. Resztę jaka
Kardamonovyjest. Zupa ogórkowa z ziemniakami, która smakuje jak babcina. My próbując ją dziś, zapytał czy to moja zupa, bo smakuje jakoś inaczej. Moje są raczej cienkie. Wiecie… bez rosołu, bez śmietany (częściej korzystam z jogurtu jednak), z niewielką ilością masła jak już. Są smaczne, ale to nie to. Obiecałam babciną zupę, jest więc babcina, z tymi wszystkimi nabiałami
Kardamonovypotrafię już bez niej żyć. Jeżeli chodzi o makaron, może wygląda mało klasycznie, ale innego w sklepie nie znalazłam. Były 3 rodzaje świderek, rurek, literek, makron do rosołu, do pomidorowej i do kijwieczego. Łazanki były jedynie z dziewczęcymi falbankami – coś zdecydowanie nie dla mnie. Nieważne. Ale… no właśnie, tak sobie pomyślałam, że warto by było się w końcu
Kardamonovymnie to w zasadzie dwie godziny nigdy krócej. Po wystudzeniu pokroić w plastry około 1 cm i ułożyć na półmiskach pomiędzy marchewkę w plasterki można tez listki pietruszki. Rosół przelać przez sito i odmierzyć potrzebną ilość, u mnie 1,5 litra rosołku podgrzać i rozpuścić odpowiednią ilość żelatyny (w zależności od firmy patrzeć ile dodać). Tak przygotowaną galaretą zalać plastry
Wasze PrzepisyZupka czosnkowa to bardzo dobra alternatywa dla rosołu. Nie tylko świetnie smakuje, ale także doskonale rozgrzewa i jest pożywna. Składniki: 80g czosnku + 4-5 ząbków na chipsy 70g masła 200g cebuli 1 l bulionu 70g mąki sól pieprz śmietana 18% grzanki Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać masełko i dusić pod przykryciem, dodać mąkę przesmażyć i potem wlać
Wasze Przepisykawałków do gulaszu lub pręgę wołową – 4 łyżki oleju – 1 cebula drobno posiekana – 10 pieczarek – 2 łyżki mąki – 750 ml bulionu (możesz użyć domowego rosołu mięsnego lub bulionu warzywnego) – 3-4 łyżki śmietany 18% – sól i pieprz – posiekana natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE: Wołowinę pokrój na małe kawałki, najlepiej w formie paseczków. Cebulę drobno
nietylkopasta.plwykonaniu i bez zbędnych składników. Tylko sprawdzone i lubiane dodatki w pysznym sosie oraz pod rzodkiewkową pierzynką. Pierś możesz ugotować, podsmażyć na patelni lub wykorzystać mięso drobiowe z rosołu. Sałatka Samba doskonale się sprawdzi jako pyszna przekąska lub przystawka na spotkaniu rodzinnym lub domówce. Znakomicie uzupełni drugie danie, śniadanie, oraz nudne czasem kanapki. Wygląda całkiem dobrze, smakuje znakomicie, a więc
Kuchnia Na Wypasiecytryny dodatkowo: do klarowania: - 1 białko jaja - 1,5 łyżki octu z białego wina lub 1 łyżka spirytusowego do przybrania: - kawałek gotowanej marchewki i korzenia pietruszki z rosołu - 1-2 jajka na twardo - listki natki pietruszki Filet z karpia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na ok. 1h lub dłużej
Smaczne ZdroweKrokiety z mięsem, kapustą i grzybami to wspaniały pomysł na obiad, lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Składniki oraz sposób przygotowania: Farsz mięsny: mięso z rosołu, kurczak, wołowina + warzywa przemielone i doprawione. Farsz kapusta z grzybami: dałam częściowo grzyby suszone, pieczarki, cebulka podsmażona + kapusta kiszona trochę podgotowana i też podsmażona + przyprawić do smaku. Ciasto na naleśniki: jajka, mleko, mąka, odrobina
Wasze Przepisy