rosół - 7682 przepisów (strona:282/513)

Tradycyjna sałatka jarzynowa 162

Pyszny zestaw swojskich składników, który zawsze nam smakuje, czyli tradycyjna sałatka jarzynowa. Sekretem naszej jest użycie warzyw z rosołu, które wyjątkowo wzbogacają jej smak. Przechodzą bowiem smakiem mięsa i przypraw z którymi się gotowały. Najpopularniejsza klasyczna sałatka, którą wszyscy doskonale znamy i która bez wątpienia należy do naszych ulubionych. Z pewnością można powiedzieć, że to wręcz sałatka kultowa , bez której

Kuchnia Na Wypasie
ŻOŁĄDKI GĘSIE DUSZONE W SOSIE WŁASNYM 431

Danie idealne na tę porę roku, w tym czasie bowiem najłatwiej o świeżą gęsinę. Moja rodzinka uwielbia ten gatunek mięsa. Zwykle bywa u nas gęś smażona, rosół z gęsi (pychotka) lub czernina. Bywają też, choć znacznie rzadziej żołądki gęsie, są bowiem trudniej dostępne... W tym roku udało mi się upolować świeżutkie gęsie żołądki, część pomroziłam jako dodatek do czerniny

Smaczne Zdrowe
Szpik – masło bogów 135

przez co ma miejsce w dietach niskowęglowodanowej/LCHF , SCD , FODMAP , GAPS , a także protokole autoimmunologicznym . PaleoSMAK Nie wyrzucaj kości! W porach kości zostało jeszcze trochę szpiku, możesz teraz ugotować rosół . Przy następnej wizycie w dobrym sklepie mięsnym zapytaj o kości ze szpikiem. Potem je upiecz, zjedz szpik i poczuj się, jak prawdziwy jaskiniowiec! Smacznego! Wartości odżywcze Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze

PaleoSMAK
KURCZAK W CYTRYNOWYM SOSIE PO CHIŃSKU 140

posiekaną.  Następnie wlać rozmieszaną z zimną wodą mąkę ziemniaczaną, wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Do sosu cytrynowego włożyć kurczaka, zamieszać. Jeżeli sos zrobi się zbyt gęsty, podlać rosołem. Z tym, że trzeba pamiętać, iż sos cytrynowy ma dokładnie okleić kawałki kurczaka - mięso nie powinno w nim pływać. W związku z tym, sos cytrynowy będzie bardzo kleisty.  Gotowego

Moja Książka Kucharska
Zrazy z łopatki w sosie pieczeniowo-pieczarkowym, danie na wyjazdy 158

wędzonej słoniny – około 0,2 kg (możesz zastąpić boczkiem) sól, pieprz czarny do smaku 100 ml słodkiej śmietany kremówki 30% (słoiki z nią dłużej się trzymają) 2 l rosołu na kościach lub bulion z kostki np. cielęcy czy drobiowy mąka pszenna wymieszana z wodą do zagęszczenia sosu smalec do smażenia (oleju nie polecam, dość szybko jełczeje i słoiki mogą

Ogrodnik w podróży
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 172

ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej tłuszcz do smażenia Kapustę kiszoną kroimy drobno i dusimy we własnym soku na małym ogniu około 15 minut. Można ją również gotować z dodatkiem rosołu, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna. W tym czasie ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Masę odciskamy nad miską, a z odciśniętego płynu odlewamy wodę. Skrobię która osiądzie na dnie

Trzeci talerz
Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz jesienna surówka 159

łyżka masła 1 łyżka oliwy 3-4 gałązki świeżego tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego tymianku) 2 liście laurowe 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina  400 ml bulionu drobiowego lub rosołu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (można też dać zwykłą, pszenną)  Przygotowanie francuskiego kurczaka z 40 ząbkami czosnku: Obierz czosnek z łupinek. Możecie spróbować wykorzystać sposoby na ułatwienie

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa dyniowa z soczewicą 128

Tradycyjnie zostało nam trochę warzywnego rosołu z niedzieli. I tym razem nie zrobiłam ulubionej pomidorówki (postaram się kiedyś podzielić przepisem:)), a poszłam w kierunku zupy dyniowej. By nie był to tylko sam krem to dodałam również soczewicę czerwoną i podałam z grzankami.   Zupa dyniowa z soczewicą Składniki 500 g dyni 2 łyżki oliwy 0,5 ... Czytaj dalej Zupa dyniowa

Pink Envelope
Risotto dyniowe z korzennymi przyprawami 128

trwać między 15 a 20 minut, pod koniec ryż powinien być lekko al dente, postaraj się nie rozgotować go na klejącą papkę. W między czasie, podczas dolewania następnych partii rosołu, dopraw risotto gałką muszkatołową, kuminem, imbirem, cynamonem, szczyptą soli i płynnym miodem. Wlej jeszcze mleczko kokosowe i pozostaw do wchłonięcia. Gdy płyn zostanie wchłonięty, zdejmij risotto z palnika. Dodaj kosteczki

ProstePesto.pl
Pęczak orkiszowy z kurczakiem i burakiem 130

powstało z resztek Uwielbiam takie gotowanie. Moja kreatywność ma szansę być używana a z jedzenia nic się nie marnuje Kurczak w tym przepisie to mięso, które zostało z gotowani rosołu. Możecie użyć każdego innego mięsa, które lubicie: gotowanego, pieczonego, wędliny. Możecie też użyć surowego kurczaka czy indyka i zacząć od szybkiego pokrojenia go w kostkę i przesmażenia na oleju. Pęczak

Dorota Smakuje
Pieczony kurczak z pęczakiem, fasolą i cieciorką 138

dowolne składniki: kaszę zastąpić ryżem, udka, podudziami, w ogóle możesz zrezygnować z mięsa i zrobić zapiekankę z boczniakami – będzie pyszna. Jedna uwaga: wśród składników jest szklanka bulionu. Jeśli masz rosół w lodówce, albo zamrażalniku, koniecznie po niego sięgnij, bo zapiekanka nasączona aromatem bulionu ma wyjątkowy smak. Przepis inspirowany wpisem na Epicurious.com Składniki: 4 udka z kurczaka ½ szklanki pęczaku 1 mała

Niedzielny kucharz
Greckie pulpeciki w sosie pomidorowym 149

ryżu 2 łyżki natki pietruszki otarta skórka z 1 pomarańczy sól, pieprz Na sos: 1 cebula pokrojona w piórka 3-4 listki szałwii puszka krojonych pomidorów (400g) 200ml bulionu, rosołu lub wody sól, pieprz Jak zrobić greckie pulpeciki w sosie pomidorowym?  Przygotowanie pulpetów: Mięso przełożyć do dużej miski, dodać startą cebulę, roztrzepane jajko, ryż, posiekaną natkę pietruszki, skórkę

Codzienne Gotowanie
Uniwersalny farsz mięsny 246

Dobrej jakości czubrycę kupicie na badapak.pl . Zielona jest łagodniejsza, czerwona bardziej pikantna, obie bardzo podkręcają smak potraw) sól, pieprz do smaku 250 ml bulionu warzywnego lub wołowego, może być rosół z niedzieli (jeśli nie macie, woda też się nada) 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny. Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oleju lub innego ulubionego

ladykitchen
Bez marnowania. Kuchnia zero waste - recenzja 101

znaleźć przepisy z kuchni klasycznej oraz jej odpowiedniki wege i fit.  Ania pasjonuje się fotografią kulinarną i gotowaniem bezresztkowym, więc niczego nie marnuje.  Z mięsa po rosole potrafi zrobi pierogi, z żółtka budyń, a z zalewy po ciecierzycy wegański mus czekoladowy.   "Bez marnowania. Kuchnia zero waste" to skarbnica pomysłów na smaczne i kreatywne wykorzystanie tego, co zostało

Di gotuje