rosół - 7627 przepisów (strona:277/509)

Polewka, wywar, strawa. Zupa nie jedno ma imię 87

przykład chłodnik, albo zupę owocową. Co decyduje o zupie? O jakości i wartości zupy decydują dodatki. One również decydują o smaku zupy i kolorze zupy. Inaczej wygląda na przykład rosół , a zupełnie inaczej zupa pomidorowa , która dzięki dodatkom posiada inny kolor i smak. O smaku decydują także przyprawy, które mogą też zabarwić zupę. Kiedy podaje się zupy? W kuchni polskiej

ProstePesto.pl
Zupa biełucha krem 77

ciekawymi dodatkami. Zamiast boczku były chipsy z kabanosów, a chrupki dodatek to były mini bajgle. Fajnie zastąpiły tradycyjne grzanki. Taka zupa może być super zamienna opcją dla żurku rosołu na święta, pięknie podana będzie eleganckim daniem na waszym świątecznym stole. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Garnek garnkowi nie jest równy 95

nowoczesna pani domu odstawiła w kąt? Bez względu na to, jak bardzo byśmy się zachwycali nowo poznanymi metodami gotowania oraz orientalnymi smakami, ostatecznie nic nie przebije smaku tradycyjnie gotowanego rosołu, młodej kapusty z groszkiem, klusek śląskich, czy też królika upieczonego w rondlu. Wiążą się z nimi wspomnienia, które połączone z wyśmienitym smakiem są nie do zastąpienia. Garnki do gotowania szparagów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cukinia faszerowana kurczakiem i kuskusem zapiekana z serami 1171

Składniki  - 3 cukinie - 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka - 3/4 szklanki kaszy kuskus - kilka pomidorków koktajlowych - kulka mozzarelli (125g) - kawałek sera żółtego (ok. 100g) - 1/2 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej - czosnek mielony - sól, pieprz do smaku - olej   Wykonanie Cukinię myję, osuszam, kroję wzdłuż na połówki, delikatnie przy pomocy łyżeczki wyjmuję miąższ, tak aby powstały łódeczki

Kuchnia z widokiem na ogród
Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka 70

śmietany 18% Do zimnej posolonej wody wkładamy porcję rosołową i obrane warzywa. Na wolnym ogniu gotujemy wywar, po czym przecedzamy go (warzywa można wykorzystać do sałatki). Do rosołu dolewamy ogórczankę i zagotowujemy. Pół litra śmietany mieszamy z żółtkami i mąką pszenną, po czym hartujemy kilkoma łyżkami gorącego barszczu. Całość wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy

Trzeci talerz
ZUPA CHRZANOWA 97

barszczu . Lubię ją podawać z posiekanym szczypiorkiem . Jest dużo prostsza, bo nie trzeba dodawać zakwasu. Robi się ją błyskawicznie.  Składniki: 1 i 3/4 l bulionu drobiowego ( u mnie rosół) 200 g wędzonego boczku 3 białe kiełbasy 4 ziemniaki  1 cebula 5-6 łyżek chrzanu  3 - 4 ząbki czosnku  3 liście laurowe sól,pieprz  majeranek

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki 76

przepisy na Wielkanoc. Zapraszam za tydzień, jeżeli ktoś jest ciekawy od czego zacznę. Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki to kolejna zupa, która wyszła trochę przypadkiem. Bo był rosół, bo dziecku tego typu zupa smakuje najbardziej, bo My lubi i w sumie już może. Ja z kolei byłam ciekawa czy zupa z pomidorów z puszki jest równie smaczna

Kardamonovy
Meal prep weekendowy 83

mieć w lodówce puree na kolejny obiad. ugotowany makaron – makaronu gotuję zwykle na dwa obiady od razu (100g na osobę). Część zjadamy od razu (pomidorowa lub rosół u nas zawsze w lodówce), drugą część po wystudzeniu przekładam do pudełek i do lodówki. Może stać do 2 dni. Taki makaron można też w razie potrzeby zamrozić . umyta i gotowa kapusta

Dorota Smakuje
Pomidorowa z makaronem 90

Pomidorowa to jedna z najczęstszych zup które są gotowane, chyba zaraz po  rosole. U wielbiana przez dzieci jak i dorosłych.  Najlepsza oczywiście z   świeżych  pomidorów,  chociaż powiem że z koncentratem pomidorowym ,  też może być całkiem dobra. Polecam Składniki: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera 1/2 pora

magiczna kuchnia Kasi
Grochówka z grochu łuskanego | Jak zrobić? 68

gładki krem. Postaw ponownie zupę na palniku  dodaj majeranek dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli po zmiksowaniu zupa jest bardzo gęsta dodaj według uznania wody lub rosołu całość zagotuj. Grochówka powinna mieć konsystencję kremu. Zupę krem podawaj z grzankami, podsmażoną kiełbasą i boczkiem oraz z odrobiną zieleniny. I tu każdy dodatki  i ich ilość może sobie

Dieta moja pasja
Wspaniała pasta z pietruszki z rozmarynem 106

dlatego pietruszka jest mało docenionym warzywem w polskiej kuchni i chyba w ogóle w kulinariach, a przecież, to właśnie ona nadaje zupom i sosom głębszego smaku, to bez niej rosół ma nieco płytszy aromat i to ona w swojej prostej, białej istotce zawiera najwięcej umami :) Dobrze przyrządzona może stać się przepysznym dodatkiem do obiadu, ciekawą przystawką, a nawet elementem deseru

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Barszcz ukraiński 73

wydobywania się pary z garnka. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, por, buraki pokroić w cienkie półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana i odcedzona ciecierzyca, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie, pozbyć się szumowin, mięso odłożyć, dodać ww. warzywa gotować około 30 min na małym

moj przepis na
Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe 64

mojprzepisna.pl | Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe Dziś u mnie na blogu kolejny przepis z udziałem kaszy jaglanej. To chyba moja ulubiona kasza, super sprawuje się do obiadu czy rosołu, ale chyba jeszcze bardziej lubię ją spożywać na słodko. Brownie z kaszy jaglanej, bez mąki, bez cukru, bez jaj, bez mleka oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Bardzo smaczne, sycące, wilgotne. Mocno

moj przepis na
Roladki z tortilli z serkiem mascarpone 948

posiekana natka pietruszki: 2 łyżki sól i pieprz do smaku   Roladki z tortilli z serkiem mascarpone Przygotowanie:   Do przepisu możesz z powodzeniem użyć mięsa z kurczaka z rosołu. Jeśli nie masz, możesz dodać pierś gotowaną lub jeśli wolisz usmażoną. Ugotowane lub usmażone mięso drobno posiekaj. W misce wymieszaj serek mascarpone, posiekanego drobno kurczaka, czerwoną cebulę, natkę pietruszki, śmietanę

Kuchnia Na Wypasie