rosół - 7627 przepisów (strona:277/509)

Galareta wieprzowo- drobiowa 102

obieram, kroję w mniejsze kawałki. Mięso wieprzowe myję i kroję w kawałki - jak na gulasz. Udka pozbawiam kości . Wszystko razem wrzucam do garnka , zalewam wodą i gotuję bardzo esencjonalny rosół. Wszystko aż do miękkości mięsa wieprzowego.Doprawiam do smaku. Jak warzywa zmiękną wyjmuje je. Marchew odkładam a resztę warzyw odkładam do innych potraw ( tylko nie wyrzucać!) np. miksuję do pasty kanapkowej

Kuchnia Pełna Emocji
Paszteciki z pieczarkami 78

przekąska, zarówno na święta jak i na różne przyjęcia. Paszteciki domowej roboty są najlepsze. Chrupiące, a w środku mięciutkie. Takie paszteciki są świetnym dodatkiem do świątecznego barszczu jak i rosołu. Przepis nie jest skomplikowany, a paszteciki zaskakują wszystkich smakiem. Jak zrobić domowe paszteciki ? Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu, naprawdę są bardzo smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z pieczarkami – składniki

Olcia gotuje!
Galaretka z kurczakiem, groszkiem i marchewką 47

udka z kurczaka z marchewką, pietruszką (korzeń +natka), seler (korzeń+natka). Opaloną cebulę i por, dobrze przyprawiłam solą, pieprzem ziele angielskie liść laurowy i ugotowałam na wolnym ogniu. Czyli rosół tylko mocniej przyprawiony. Gdy mięso juz mięciutkie i warzywa to odcedzamy i obieramy mięsko, kroimy w kosteczkę warzywa (prócz pora i cebuli) mięsko też w kosteczkę i groszek z puszki

Wasze Przepisy
Drobiowy Pasztet Z Warzywami I Cieciorką 113

chlebka na kolacje, pyszne, domowe i ze znanych mi składników. Możemy taki pasztet przygotować również na święta :) Składniki na jedną foremkę: 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu) 1 duży korzeń pietruszki lub dwa mniejsze 1 duża marchewka kawałek selera 1 średnia cebula ugotowana lub smażona 2 jajka kl M  1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kaszy

Gotowanie...to proste !
Kotlety z kaszy gryczanej z serem żółtym i marchewką 94

kaszy gryczanej z serem żółtym i marchewką Składniki: 1)       100 g kaszy gryczanej 2)       3 ugotowane marchewki (np. z rosołu) 3)       100 g startego sera żółtego 4)       cebula 5)       jajko

Na kulinarnym poligonie
Menu na tydzień. Od czego zacząć planowanie 79

Czytelników Niedzielnego Kucharza, dobrze znasz: w różnych przepisach muszą występować te same składniki. Dlaczego? Ponieważ w planowaniu szukamy wygodny, chcemy zminimalizować czas potrzebny na gotowanie posiłków. Przykład: jeśli robisz rosół to dobrze mieć go więcej, bo jednego dnia podasz go z makaronem, a drugiego ugotujesz na nim pomidorową. Upieczesz kurczaka to zachowaj kawałki mięsa, żeby następnego dnia od ręki zrobić

Niedzielny kucharz
Zupa fasolowa jak z wojskowego kotła 150

fasolowa jak z wojskowego kotła Składniki: fasola Jaś: 200 g żeberka wędzone: ok. 0,5 kg swojska kiełbasa wędzona: 300 g ziemniaki: 2 – 3 szt. włoszczyzna jak do rosołu czosnek: 2 ząbki czarny pieprz kulki: 1 łyżeczka liść laurowy: 2 szt. majeranek: 1 łyżka sól i pieprz do smaku woda filtrowana Zupa fasolowa jak z wojskowego kotła Wykonanie

Kuchnia Na Wypasie
Zrób obiady na 5 dni 101

grupy są domowi kucharze, który opracowanie planów żywieniowych z wyprzedzeniem mają w jednym palcu. Oto co pisze Kazimiera Maj, jedna z najaktywniejszych uczestniczek grupy: Z jednego podstawowego obiadu np rosołu to kilka obiadów wychodzi. Zmiksowany sos z pod pieczeni można użyć do wszystkich zup z zasmażką jak kartoflanka, fasolowa, grochówka, żurek bo tam już są smaki .Z pieczonego kurczaka obciąć

Niedzielny kucharz
Pychotki schabowe 99

Witajcie Kochani. Polska niedziela od strony kuchni to rosół z makaronem i kotlet schabowy. Przyznam szczerze, że mam dosyć sztampowych "klepańców", więc pomyślałam, że  trochę  je odmienię. Oto efekt Muszę powiedzieć, że udany. Mięso jest soczyste, pachnący pięknie farsz . Potrzebujemy: Po tyle samo: kotletów schabowych plasterków serka topionego 30 dag pieczarek 1 cebula gałązek natki pietruszki vegeta natur

Co w garnkach piszczy
Zupa pomidorowa 91

marchewkę pokrojoną w plastry, pietruszkę, opaloną cebulę, 2 kostki rosołowe drobiowe, 2 ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez ok 50 minut. Wywar z rosołu przecedzamy przez sitko do osobnego garnka. Wrzucamy makaron (tarte, kokardki, świderki) i gotujemy ok. 10 minut, dodajemy przecier pomidorowy. Dla przegryzienia smaku dodajemy 1/2 łyżeczki octu i cukru. Nakładamy

NieziemskiApetyt.pl
Kapuśniak z kiszonej kapusty 70

ponieważ warzywa pozostaną twarde (w kwaśnym wywarze się nie ugotują) .     Inne ZUPY:         (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Dodatki do zup: Paszteciki z mięsem z rosołu Rożki ze szpinakiem i fetą Domowe pieczywo czosnkowe Paluszki z ciasta francuskiego Focaccia – włoskie pieczywo

Kulinarny S.O.S.
Keto ravioli z dynią (Paleo, LowCarb) 67

makaronowi nierówny No powiem Wam, że zaszalałam… Od dawna marzył mi się jakiś keto makaron w stylu włoskim. Makaron shirataki sprawdza się świetnie w większości przypadków – jako wkładka do rosołu, baza spaghetti bolognese czy alla carbonara . Ale od czasu do czasu chciałoby się poczuć tę strukturę makaronu jajecznego właściwą dla prawdziwej włoskiej pasty . Bardzo obiecujący przepis znalazłam tutaj i czaiłam

Modern Cave Girl
Lekki węgierski gulasz 81

jest lekko przezroczysty, bo to jego lekka wersja. Po pierwsze wykorzystaliśmy do zupy indyka, mięso chude – i zdrowe. Poza tym składniki gulaszu po uduszeniu zalaliśmy bulionem warzywnym, a nie rosołem, jak zalecają przepisy. Ostatnio mamy wielką skłonność do warzywnych bulionów (prosty przepis znajdziesz tutaj ). Węgierski gulasz zrobiony z jego dodatkiem jest słodszy i delikatniejszy. Węgierski gulasz jest daniem bardzo prostym

Niedzielny kucharz
Pożywna zupa z kurczakiem i cieciorką 125

gotuję zbyt często, a jeśli nawet to te bardziej tradycyjne- rosół, pomidorowa czy krupnik są tymi, które chłopaki zjedzą i nie kręcą nosem. Ostatnio jednak zamarzyłam o takiej treściwszej, z cieciorką, którą kupiłam w paczce chyba z pół roku wcześniej ;) No i wszystko byłoby pięknie, tylko że jak jest jakaś zupa, to zaraz każdy rozgląda się za "drugim" daniem

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i papryką 92

Polecam :)   Składniki - 1 kg ziemniaków - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 1 czerwona papryka - 150 gram sera żółtego - 2 jajka - 200 ml śmietany 18% lub 12 % - 50 ml bulionu, rosołu lub wody - czosnek mielony - papryka mielona słodka i chili - majeranek - sól - olej - zielona cebulka ( opcjonalnie )   Wykonanie Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie na wpół miękko.Odcedzam, studzę

Kuchnia z widokiem na ogród