rosół - 7627 przepisów (strona:275/509)

Wigilijne rechy, czyli kołduny smażone w barszczu 85

może być mniejsze dla innych, dlatego nie będziemy się skupiać na wielkości. Co jest dla nich charakterystyczne, to to, że podaje się je często w barszczu, albo rosole. Składniki: - wigilijne pierogi - wigilijny barszczyk Wykonanie: Pierogi smażymy, gdyż ponowne ich ugotowanie raczej spowoduje, że przestaną już być pierogami. Polecam je ta dobrze podsmażyć. Zalewamy barszczem i doprowadzamy do wrzenia, co powinno

Kryzysowa Książka Kucharska
Makaron a sprawa polska ;) 131

pojawiają się wpisy prezentujące i zachwalające własnoręcznie wykonany makaron. I super, bo to wspaniała rzecz. Jest tylko jedno ale... Praktycznie zawsze widzimy jeden i ten sam zestaw - makaron + rosół. No, może czasem ktoś jakieś łazanki wrzuci (choć nie pamiętam kiedy ostatni raz widziałem). I nic więcej. Niestety. Nie oszukujmy się, wiedza i umiejętności w temacie makaronów

Pasta Po Polsku
Zupa grzybowa 73

kremowego posmaku. Najlepiej smakuje serwowana z ulubionym makaronem. Jest to pozycja, która idealnie sprawdzi się podczas świąt, ale również podczas rodzinnego obiadu. Składniki: 1 l bulionu lub czystego rosołu, 600 g grzybów (np. 300 g maślaków i 300 g podgrzybków), 2 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 duża cebula, 2 czubate łyżki masła, 4 łyżki mąki

Świat Domowej Kuchni
Galantyna rybna w galarecie 81

łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki posiekanej zieleniny, np. koperku, natki pietruszki, kolendry łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki gałki muszkatołowej masło Galareta: litr rosołu lub bulionu (warzywnego, mięsnego lub rybnego) żelatyna (ilość na litr, sprawdź na opakowaniu) 2 listki laurowe 2-3 ziela angielskie duża ugotowana marchew 2 pełne łyżki groszku konserwowego 2 pełne łyżki

Kulinarny S.O.S.
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami 58

majeranek i inne. 1/3 porcji już wszamana, następne pewnie polecą jutro po pracy. I to właściwie jedyny plus poniedziałków – zawsze można zjeść coś z niedzieli (nawet pomidorowa na rosole jest mile widziana), bez dodatkowego stania przy garach. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki majeranku pół łyżeczki mielonej

Kardamonovy
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami 62

jest gęsta i bardzo porządna. Na zimowy, popołudniowy poniedziałek – idealna. Do zupy dorzuciłam dodatkowo niewielką ilość lubczyku, bo mam go w nadmiarze. Gościu, który czasem gotuje u nas rosół, ma jakąś banię na jego punkcie. Czas się go pozbyć. Lubczyku, póki co. Składniki: 1,5 l wody 700 g passaty pomidorowej 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 liść laurowy

Kardamonovy
Gotowany kurczak z warzywami 62

Dziś na obiad miał być indyk, ale ktoś zapomniał go wyjąć z zamrażalnika. Dwa dni temu ten ktoś wyczarował rosół drobiowy, z którego zostały nam 3 ugotowane udka z kurczaka. I tak to postanowiłam usmażyć je z warzywami, w tym z brukselką, na którą obecnie jest sezon. Lubicie? Składniki: 3 ugotowane podudzia z kurczaka 500 g brukselki 1 papryka

Kardamonovy
Zupa pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem 55

trochę przypadkiem, ale jak wiadomo wiele przypadkowych potraw smakuje często lepiej od tych zaplanowanych. Kasza kaszą, ale szczypiorek w tej zupie zrobił chyba największą robotę. Łapcie więc za dzisiejszy rosół i walnijcie pomidorową w tej wersji. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 ml passaty pomidorowej 1 marchewka 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej pęczek szczypiorku sól

Kardamonovy
Sałatka z gotowanym kurczakiem, kukurydzą i ananasem 60

Ugotowałam rosół, oczywiście na kurczaku zagrodowym, innych już nie kupuję. I tak od razu zaczęłam kombinować co zrobić z mięsem. Potrawka – wiadomo, zupy zawekowałam, z piersi postanowiłam zrobić sałatkę. Wyszła całkiem spoko. Nadal jednak bardziej wolę typową zieleninę od tego typu sałatek, ale od czasu do czasu chętnie wchłonę i takie. Poza tym lubię połączenie ananasa, czosnku i natki

Kardamonovy
Kostki z kaszy manny do zup 50

Parę lat temu miałam okazję spróbować rosołu z kluskami z kaszy manny. To były kluski kładzione. Były mega. Ostatnio odtworzyłam je, ale coś poszło nie tak, więc zaczęłam czytać o nich w internetach. I natknęłam się na przepisy z kostkami z kaszy manny. Wczoraj je zrobiłam. To świetna alternatywa dla ziemniaków, makaronów i ryżów. Fajna odmiana. Ps. Resztę jaka

Kardamonovy
Zupa ogórkowa z ziemniakami 57

jest. Zupa ogórkowa z ziemniakami, która smakuje jak babcina. My próbując ją dziś, zapytał czy to moja zupa, bo smakuje jakoś inaczej. Moje są raczej cienkie. Wiecie… bez rosołu, bez śmietany (częściej korzystam z jogurtu jednak), z niewielką ilością masła jak już. Są smaczne, ale to nie to. Obiecałam babciną zupę, jest więc babcina, z tymi wszystkimi nabiałami

Kardamonovy
Łazanki z włoską kapustą i pieczarkami 65

potrafię już bez niej żyć. Jeżeli chodzi o makaron, może wygląda mało klasycznie, ale innego w sklepie nie znalazłam. Były 3 rodzaje świderek, rurek, literek, makron do rosołu, do pomidorowej i do kijwieczego. Łazanki były jedynie z dziewczęcymi falbankami – coś zdecydowanie nie dla mnie. Nieważne. Ale… no właśnie, tak sobie pomyślałam, że warto by było się w końcu

Kardamonovy
Schab w galarecie 65

mnie to w zasadzie dwie godziny nigdy krócej. Po wystudzeniu pokroić w plastry około 1 cm i ułożyć na półmiskach pomiędzy marchewkę w plasterki można tez listki pietruszki. Rosół przelać przez sito i odmierzyć potrzebną ilość, u mnie 1,5 litra rosołku podgrzać i rozpuścić odpowiednią ilość żelatyny (w zależności od firmy patrzeć ile dodać). Tak przygotowaną galaretą zalać plastry

Wasze Przepisy
Zupa czosnkowa z chipsami z czosnku i grzankami 49

Zupka czosnkowa to bardzo dobra alternatywa dla rosołu. Nie tylko świetnie smakuje, ale także doskonale rozgrzewa i jest pożywna. Składniki: 80g czosnku + 4-5 ząbków na chipsy 70g masła 200g cebuli 1 l bulionu 70g mąki sól pieprz śmietana 18% grzanki Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać masełko i dusić pod przykryciem, dodać mąkę przesmażyć i potem wlać

Wasze Przepisy
Makaron Boeuf Strogonow 66

kawałków do gulaszu lub pręgę wołową – 4 łyżki oleju – 1 cebula drobno posiekana – 10 pieczarek – 2 łyżki mąki – 750 ml bulionu (możesz użyć domowego rosołu mięsnego lub bulionu warzywnego) – 3-4 łyżki śmietany 18% – sól i pieprz – posiekana natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE: Wołowinę pokrój na małe kawałki, najlepiej w formie paseczków. Cebulę drobno

nietylkopasta.pl