Deszczowa i zimna końcówka lata sprawiła, że sezon na zupy w tym roku rozpoczął się u mnie wyjątkowo wcześnie. Znów w weekendy pyrka rosół na ogniu, i mam ochotę na gęste, pożywne zupy. Mam nadzieję, że ciepło jeszcze wróci ale tak czy inaczej jem zupy. Dziś przepis na moją grochówkę, z dodatkiem kiełbaski i ziemniaków i majerankiem - to już
Smaczny zeszytskorzystacie z takich przepisów. A zatem cykl tortowy czas zacząć. Nie przerażajcie się ilością tekstu, dokładnie spisanie produkcji tortu niestety tego wymaga. Gdybym chciała bardzo dokładnie napisać przepis na rosół też byłby długi, zaczynając od umycia marchewki, następnie dokładnego obrania… itd, nie piszę tego, bo każdy coś tam gotuje w domu i zna takie podstawy. Przy torcie jest inaczej
Blog z Apetytemprawdziwków. Każdy ma swoje ulubione grzyby i wybiera grzyby jakie lubi. Ile gotować grzyby i jak zrobić sos grzybowy? Mój sos z grzybów to danie bezmięsne, nie dodaję żadnych rosołów, mięs czy bulionów. Nie mam też problemu jak zagęścić sos z grzybów, serek mascarpone robi to idealnie. Kiedy i kto nie powinien jeść grzybów? Grzybów nie dajemy dzieciom
Dieta moja pasjabatatami skrada serce każdego kto ją zje. Jest rewelacyjna w smaku, do tego bardzo pożywna i nigdy się nie nudzi. To zupa, którą mogę jeść codziennie podobnie jak rosół. Zastanawiam się nawet czy w tym roku nie pojawi się na wigilijnym stole zamiast barszczu czerwonego z uszkami. I myślę, że w tym roku polska tradycja pójdzie w odstawkę. Bo warto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybka sałatka z tortellini, pieczarkami i cebulą powstała w ciągu chwili. Po rosole zostało mi kilka tortellini , podsmażyłam do tego pieczarki z cebulą , wymieszałam z odrobiną majonezu i tak właśnie powstała ta sałatka . Szybko, łatwo i smacznie. Doskonała na kolację lub do zapakowania w pudełko jako posiłek w pracy . U mnie zazwyczaj każda sałatka powstaje z tego co akurat
Zrób to smacznierównież z całego kurczaka. Do głównego przepisu odkroić i poporcjować udka oraz piersi, a z pozostałych części kurczaka przygotować wywar. Do przepisu możesz też rzecz jasna dodać przygotowany wcześniej rosół lub ewentualnie bulion warzywny. Skróci to czas wykonania potrawy. Polecamy także przepis na pyszne pałki z kurczaka ziemniakami z patelni oraz na roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami . Świetnie smakuje
Kuchnia Na WypasiePomysł na prosty i tani obiadek którym naje się cała rodzina ;) Składniki n 2-3 osoby: 1 opakowanie wątróbki drobiowej 4 średnie cebule 1 i 1/2 szkl domowego rosołu lub bulionu mąka do obtoczenia wątróbki około 1/3 szkl śmietanki 30 % sól, pieprz, warzywka suszone, papryka słodka/ostra oraz wędzona troszkę natki zielonej pietruszki 1. Najpierw szklimy na oleju cebule pokrojoną
Gotowanie...to proste !Krem z pomidorów Zupa krem z pomidorów można przygotować na ciepło albo na zimno. Czysty krem z pomidorów jest daniem bezmięsnym, wegetariańskim. Można też przygotować krem z pomidorów na rosole. Najlepszy krem z pomidorów mamy ze świeżych owoców. Można także skorzystać z gotowych półproduktów. Krem z pomidorów z puszki jest równie pyszny. Jeżeli chcemy mieć szybki krem z pomidorów
Dieta moja pasjamamy czas na inne czynności. Ja użyłam penne, ale możecie użyć innego makaronu. Jeśli nie lubicie mocnego smaku passaty to śmiało możecie dać mniej i dodać na przykład trochę rosołu. Chodzi o to, aby makaron miał z czego czerpać płyn, aby był miękki. Jeżeli będzie go za mało to makaron wyjdzie surowy. Jak już się skusicie na to danie
Ewa w kuchnipopularnej wodzionki wywodzą się z języka niemieckiego. I oznaczają tę samą szybką zupę z czerstwego chleba. Jest sprawą dyskusyjną czy wodzionka była pierwsza, czy pierwsze było jedzenie chleba z rosołem? Tak zwolenników jak i przeciwników obu teorii jest tyle samo. Wszędzie jednak wodzionka przepis jest bardzo podobny, jeśli nie identyczny. Wodzionka przepisy Wodzionka to przepis tak prosty
Dieta moja pasjainne ulubione mięso 200 g odgotowanych kurek kilka suszonych grzybów 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera kawałek pora gałązka lubczyku 1 liść laurowy 2 ziela … Czytaj dalej Rosół z kurkami
czarrna od kuchniksiążki Kucharz Warszawski z 1889 roku. „ Kalarepa dobra jest tylko bardzo młoda. Po obraniu poprzekrawać na połowę albo pokrajać w plasterki lub kostkę i udusić w maśle, podlawszy trochę rosołem; gdy już miękka zapalić masłem z mąką, wsypać cukru, siekanej pietruszki i wydać. Do każdej jarzyny młodej soli się woda i we wrzącą dopiero wrzuca się jarzynkę; starsza soli się
królestwo garówliście lubczyku Ośmiornicę zanurzamy w przygotowanym z w/w składników wrzątku, trzy razy, dzięki czemu macki pięknie się Wam zrolują, od momentu zagotowania gotujemy na malutkim ogniu- tak, jak rosół, ma się "pyrkolić" przez godzinę, jeśli masz duży okaz możesz wydłużyć czas gotowania. Ośmiornicę wyjmujemy na sitko. Tak przygotowaną ośmiornicę możesz grillować, dodawać do sałatki, tostów do czego masz tylko ochotę
SMYKWKUCHNIotrzymywany z twardej pszenicy durum. Kuskus jest uznawany za kaszę, ale tak naprawdę jest makaronem. Lubię wykorzystywać kuskus, gdyż nie trzeba go gotować, wystarczy zalać wrzącą wodą, bulionem lub rosołem i poczekać chwilkę, aż napęcznieje wtedy jest gotowy do wykorzystania. Polecam Wam przepisy z kuskusem: – Sałatka z kuskusem – Papryka faszerowana pieczarkami i kuskus – Pomidory z kuskus
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię