Czasami zostaje nam gotowane mięso z rosołu, wystarczy dodać makaron, kukurydzę, seler oraz ananasa, do tego doprawić majonezem, szczyptą soli oraz pieprzu i mamy bardzo smaczną sałatkę. 4 porcje: 120 g makaronu ala ryż 1 gotowana pierś z kurczaka 1 mała puszka kukurydzy 1 słoik selera 3 plasterki ananasa w puszce 2-3 łyżki majonezu szczypta soli oraz pieprzu
Kraina Miodem Płynącaprzecież możesz je wykorzystać. Najwięcej witamin kryje się tuż przy skórce! Obierki z ziemniaków można usmażyć w głębokim tłuszczu z przyprawami, by otrzymać domowe chipsy. Warzywa pozostałe z rosołu mogą posłużyć na farsz do pierogów i krokietów. Obierki warzyw i ścinki z włoszczyzny mogą stanowić podstawę zdrowego bulionu. Wiele liści i łodyg jest jadalnych – możesz je dodać do koktajlów warzywnych
ProstePesto.plsamych potrawach i przepisach. Ryba po grecku , ta potrawa jest w większości domów na Święta i zaryzykuje stwierdzenie, że u każdego smakuje inaczej! Prawda? To trochę, jak z rosołem, niby ten sam, a jednak kompletnie różny! Co jest najważniejsze? Ryba- to ona oczywiście będzie determinować smak całej potrawy, do ryby po grecku, polecam wybierać białą rybę, wybierzmy ryby ze sprawdzonego
SMYKWKUCHNIJeszcze jedna moja propozycja na wykorzystanie gotowanego mięsa. Składniki : 20 dag zmielonych, gotowanych ziemniaków 20 dag zmielonego mięsa ugotowanego- u mnie z rosołu duże jajko cebula sól, pieprz, ostra czerwona papryka-mielona tłuszcz do smażenia- u mnie smalec bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki i mięso połączyć, dodać roztrzepane jajko- wymieszać dokładnie Pokrojoną cebulkę przesmażyć na smalcu i przestudzoną dodać do masy
Proste Potrawyzajmuje niewiele czasu). Zupę z dyni zblendować na gładki krem, doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem i sokiem z limonki lub cytryny. W razie konieczności rozrzedzić niewielką ilością gorącego rosołu. Gotową zupę dyniową możemy posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Doskonale smakuje z czosnkowymi grzankami, chrupiącym boczkiem lub zaprawiona śmietaną albo mleczkiem kokosowym. Dla miłośników
Moja Książka Kucharskabulionu drobiowego, mała cebula, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka sosu sojowego (lub do smaku) ok. łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) rozmieszanej w 1/3 szklanki wody / rosołu, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, wędzona słodka papryka, opcjonalnie ostra papryka, majeranek, czosnek niedźwiedzi opcjonalnie posiekana natka pietruszki Pałki w sosie pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim, przygotowanie: Z udek
Lekcje w kuchniRyż z kurczakiem w sosie szpinakowym to szybkie i bardzo aromatyczne danie. Najczęściej przygotowuję je po weekendzie, kiedy często zostaje nam kurczak z gotowania rosołu, albo z obiadu. To danie to świetny pomysł na coś zdrowego, a przy okazji wykorzystamy niezjedzone rzeczy z dnia poprzedniego. Wykorzystam tutaj mrożony, rozdrobniony szpinak. Będzie pasował idealnie, zwłaszcza, że często jest mrożona praktycznie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Soliankę pierwszy raz zajadałam będąc na Podlasiu. Jest to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych. Solankę uważano za potrawę chłopską. Oprócz Rosji zupa ta jest popularna w innych słowiańskich krajach byłego ZSRR, na Ukrainie i Białorusi, a także w tych byłych republikach ZSRR. Polecam gorąco
Moje Małe Czarowanie