podudzi zapiekanych w ryżu, ponieważ aromatyzuje ona danie. Druga uwaga jest taka, że zamiast wody możesz dodać bulion. Zapiekane podudzia z ryżem będą jeszcze lepsze. Jeśli nie masz domowego rosołu, to raczej nie używaj kostki rosołowej – to czysta chemia. Lepiej użyć po prostu wody. I na koniec jeszcze jedno: ryż możesz spokojnie zastąpić kaszą gryczaną, pęczakiem, albo orkiszem. Składniki
Niedzielny kucharzWraz z nastaniem słonecznych dni zmienia się także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej
Raj dla PodniebieniaSkładniki: Mięso gotowane 200 g po obraniu ( u mnie z rosołu kurczak oraz indyk) Jajka 4 Ogórek konserwowy 3-4 sztuki Cebula czerwona Koperek pół pęczka Szczypiorek łyżka Majonez 2 łyżki Jogurt naturalny lub śmietana łyżka Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki oraz cebulę również pokroić w kostkę. Posiekać natkę oraz
Kulinarne przygodyMamy nadzieję, że będzie często gościł na Twoim stole i polubią go nie tylko dorośli, ale i dzieci. Jeśli masz mięso z kurczaka, które zostało Ci na przykład z rosołu, możesz go z powodzeniem wykorzystać. Wystarczy oddzielić je do kości i podzielić na mniejsze kawałki. Jeżeli chcesz użyć innych warzyw, z pewnością świetnie sprawdzi się brokuł, którego również wcześniej należy
Kuchnia Na Wypasiegłówny posiłek dnia. Posiłek, który powinien sycić i oczywiście smakować. Kiedyś podstawą były dwa dania. Na pierwsze danie prosta, szybka, gorąca zupa. Najczęściej klasyczna pomidorowa z makaronem lub ryżem, rosół lub jakaś zupa jarzynowa. Potem oczywiście danie główne składające się z mięsa smażonego lub duszonego i odpowiedniego zestawu dodatków, np. ziemniaków, kaszy i surówek. Obecnie większość z nas jest bardzo
Słodkie okruszkiZupa kalafiorowa to moja ulubiona zupa warzywna. Można ją przygotować szybko i sprawnie korzystając z ugotowanego wcześniej rosołu lub z … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Zupa kalafiorowa</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPokrojone ziemniaki, 1 liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego dodaję do przesmażonej włoszczyzny z porem. Składniki mieszam, smażę 2 minuty i wlewam 1,5 l aromatycznego bulionu lub rosołu. Wsypuję soczewicę, delikatnie przyprawiam solą, pieprzem, lubczykiem, słodką i ostrą papryką. Zupę zagotowuję. Po zagotowaniu zmniejszam moc palnika i gotuję dalej na średniej mocy palnika, pod lekko uchyloną pokrywką. Gotuję
Zasmakuj Kuchni