rosół - 7627 przepisów (strona:254/509)

Schab w sosie musztardowym 76

słodką i ostrą papryką. Na patelnię z cebulą układam plastry schabu. Mięso smażę na średniej mocy palnika przez 10 minut. Przewracam na drugą stronę, wlewam 1/3 szklanki bulionu lub rosołu. Patelnię z mięsem przykrywam pokrywką, zmniejszam moc palnika do nieco mniejszej niż średnia i duszę mięso do miękkości. W zależności od grubości i wielkości mięsa oraz mocy palnika zajmuje

Zasmakuj Kuchni
Złote mleko – naturalne remedium na infekcje 177

pokarmowy: 1,2g Ładunek glikemiczny: 2,7 Na podstawie: Paul Pitchford: „Odżywianie dla zdrowia”, wyd. Galaktyka, 2008. Przeczytaj także: Ząbek czosnku – prosty sposób na odporność Dlaczego rosół to najzdrowsza zupa świata? Jak wzmocnić odporność dzieci? Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na  Facebooku  i  Instagramie

Natka Pietruszki
Dostaliśmy dużo pomidorów, zrobiliśmy z nich pyszną zupę. Przepis na zupę ze świeżych pomidorów 110

pomidory, które zamieniliśmy w pyszną zupę. Przepis na zupę ze świeżych pomidorów Składniki: Litr wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na ćwiartce z kurczaka lub porcji rosołowej. Może być też rosół, który został z poprzedniego dnia. 1 kg dojrzałych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, listki świeżej bazylii, sól, pieprz, oliwa, do podania opcjonalnie serek mascarpone. Jak zrobić zupę ze świeżych

Kulinarna Polska
Sałatka warzywna z ciecierzycą 89

Jest to idealny sposób na warzywa z rosołu, można je oczywiście ugotować specjalnie ale jeśli macie te rosołowe to polecam. Ziemniaki gotujemy te nie mączyste, zwarte aby całkiem się nie rozpadły. Sałatka jest pożywna, odżywcza, super. Warzywna sałatka z ciecierzycą. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa botwinka 85

angielskiego oraz opaloną na palniku cebulę, dzięki temu nasz bulion nabierze wyrazistego koloru, a i jego smak będzie lepszy. Garnek postawić na większym palniku i zagotować. Z gotującego się rosołu zdjąć szumowiny. Następnie zmniejszyć moc palnika i bulion gotować przy uchylonej pokrywie przez 1,5-2 godziny. 2. Bulion przecedzić przez sitko. Botwinkę dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Liście

Gotuj z Prezesem
Zupa z dyni 73

waga po obraniu) 3 ziemniaki 2 większe marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek papryczki chilli 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy w proszku 1 litr bulionu lub rosołu 1 szklanka mleka 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku garść pestek dyni do dekoracji szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cebulę oraz czosnek obrać

Gotuj z Prezesem
Curry z soczewicą i dynią 89

szpinaku kawałek papryczki chilli (ilość do smaku) 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka cukru 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 500 ml bulionu lub rosołu 200 ml śmietanki 30% sól, pieprz do smaku szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Marchewkę obrać

Gotuj z Prezesem
Gołąbki w kapuście pekińskiej 72

cebula 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego sos pomidorowy 1 szklanka bulionu lub rosołu 2 szklanki passaty pomidorowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie według

Gotuj z Prezesem
Gołąbki z młodej kapusty 85

wieprzowej) 1 duża główka młodej kapusty 1 cebula 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sos pomidorowy 1 szklanka bulionu lub rosołu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 500 ml passaty pomidorowej 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle

Gotuj z Prezesem
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 80

koniec gotowania zupę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron wsypujemy na talerze, wlewamy zupę, dodajemy 1 łyżkę jogurtu, posypujemy poszatkowanym koperkiem. Podobne przepisy: Kremowa pomidorowa z jarzynami z rosołu Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki Gęsta zupa pomidorowa z ryżem Zupa pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem Zupa pomidorowa z makaronem Pomidorowa z tortellini Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą

Kardamonovy
Tradycyjna wołowina z kapustą i grzybami 109

czasie wszystko jest idealnie miękkie, można podać z chlebem, albo np. z kopytkami, czy innymi kluskami. Smacznego! PS. Wolnowar włączam najczęściej w nocy. Rano budzi nas apetyczny zapach rosołu, wołowiny w sosie , gulaszu czy golonki w kapuście . Opcja „LOW” – godzina pracy to tylko kilkanaście groszy. Korzystanie z wolnowaru, nie przyprawia mnie o ból głowy z powodu rachunku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab w sosie cebulowym 265

być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej - czas duszenia zależy od grubości kotletów).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Dolać śmietankę, a następnie wodę (ok. 1/4 lub 1/3 szklanki) rozmieszaną z mąką lub skrobią - mieszankę dodawać stopniowo, kontrolując gęstość sosu. Dusić kilka minut, sprawdzić stopień doprawienia sosu. Posypać natką

Lekcje w kuchni
Sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym. Powiew lata :) 129

Wszyscy byli zachwyceni. Polecam Dziękuje Gosiu za ten super przepis. Piersi kurze pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z wodą. Dodać kostkę rosołową lub warzywa ( takie jakie dajecie do rosołu ). Oczywiście nie duże ilości. Doprawić do smaku solą. Jak mięso jest już miękkie to wrzucić makaron i gotować do miękkości. Odcedzić na durszlaku. Przestudzić, teraz już można dodać pozostałe składniki

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka 100

składamy pakiecik. Gołąbki układamy w gęsiarce albo naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty. Kiedy wszystkie gołąbki ułożone są w garnku, nakrywamy je pozostałymi liśćmi kapusty i podlewamy posoloną wodą, rosołem albo wodą z oliwą. Naczynie przykrywamy pokrywką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 1,5 godziny. Jeśli możemy zostawić gołąbki w piekarniku na dłużej, na przykład

Trzeci talerz