gołąbków wykładamy kilka liści kapusty – mogą być te uszkodzone z wierzchu główki lub te małe ze środka. Gołąbki układamy ściśle w garnku. Podlewamy je posolonym wywarem z gotowania grzybów, rosołem lub wodą z odrobiną tłuszczu. Dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C (grzałka góra-dół) przez około godzinę. Podajemy z sosem grzybowym. Gołąbki z kaszą jęczmienną
Trzeci talerzKurczak w sosie cebulowym pysznie smakuje z ziemniakami, kaszą, lub ryżem. Smacznego:) Kurczak w sosie cebulowo-musztardowym, składniki: 500 g piersi z kurczaka, 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego / rosołu, 2 duże cebule, kilka płaskich łyżeczek musztardy (do smaku) ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, do smaku (można też użyć słodkiej śmietanki 18 lub 12 % z kartonika), ok. łyżeczki mąki
Lekcje w kuchnizamrażarce paczkę i użyłam wszystkich 20) niewielki kawałek imbiru - wielkości kciuka 3 ząbki czosnku 1 marchewka 2 zielone cebulki sałatkowe 1 litr wody (u mnie - użyłam 1 szklanki rosołu wołowego) 3 suszone grzybki shiitake ( u mnie - swojskie podgrzybki (chyba) ) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 1/2 łyżki białej pasty miso cukier sól tostowany olej sezamowy 1. Obierz imbir, pokrój
Lejdi of the housewzrosła? - sól: jeśli na co dzień odżywiasz się zdrowo, to nie do salasz potraw, lub sól jesz w znikomych ilościach, na święta, królują dania bogate w sól: żurek czy rosół to zupy, które mocno się dosala, aby je doprawić, biała kiełbasa, wędliny czy pieczone mięsa - mnóstwo soli, sałatka jarzynowa, faszerowane jajka - mnóstwo soli, sosy chrzanowe, musztardy, majonez - znów mamy mnóstwo
SMYKWKUCHNIminionych dniach poświęcilismy czas i zaangażowanie. Wypieki wyciągamy z lodówki, z każdym dniem smaczniejsze. Podobnie jak mięsa, pasztety, sałatki warzywne, ćwikły.. co do rosołu nie jestem pewna. Niestety, nie zdążałam jednego z planowanych wypieków odłożyć, by wespół w zespół z sernikiem nabierał szlachetności z każdym świątecznym dniem. Nie upiekłam piernika. Dziś, w poniedziałkowy poranek, zaproponuję
Kronika PiekarnikaPoniedziałek, czasu na gotowanie mało, a z niedzielnego obiadu zostało sporo rosołu… Idealnym rozwiazaniem będzie zupa pieczarkowa! Delikatna, aksamitna i co tu dużo gadać, pyszna. Przygotowana z ekologicznych warzyw nasyci i jeszcze wyjdzie nam na zdrowie Czas przygotowania to tylko 40 min… Składniki: bulion ok 2 litry (własnej roboty) 1/2 kg pieczarek 2 średbie cebule 2 gotowane marchewki
Kulinarna Patilogiabyć bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej - czas duszenia zależy od grubości kotletów). Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Doprawić do smaku, dolać śmietankę, a następnie wodę (ok. 1/4 lub 1/3 szklanki) rozmieszaną z mąką lub skrobią - mieszankę dodawać stopniowo, kontrolując gęstość sosu. Dusić kilka minut. Posypać obficie koperkiem
Lekcje w kuchniopaloną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe oraz natkę pietruszki. Całość gotować przez 90 minut bez przykrycia. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem, do smaku. Bułkę kajzerkę zalać przygotowanym rosołem, odstawić na kilkanaście minut, by zmiękła. Cebulę pokroić w kosteczkę, wątróbkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Masło roztopić na patelni, przełożyć cebulkę i wątróbkę. Całość dusić przez
Alle Dobre!karkówkę do chleba i co może zaskoczyć chleb. Tak, tak, chleb. Tu też skórka nie była mega chrupiąca, ale chleb też wychodzi. Kilka godzin przed robieniem tego wpisu nastawiłam rosół. Mam nadzieję, że będzie równie smaczny, jak gotowany tradycyjnie. Nawet nie chowam go do szafki, bo już mam w głowie kolejne pomysły na dania z tego cudownego urządzenia. Przyznam
Ewa w kuchnimusztardy -łyżeczka szczypiorku -łyżeczka natki pietruszki -łyżeczka estragonu -2 szalotki lub małe cebulki -2 łyżki oliwy -2 cytryny -1/2 łyżeczki cukru -pieprz -2 żółtka ugotowane -1/2 szkl. rosołu -kieliszek czerwonego wina Żółtka jaj utrzeć z oliwą. Szczypiorek, natkę pietruszki i estragon (jeśli ktoś nie lubi estragonu, można z niego zrezygnować ) i szalotki utłuc w moździerzu. Wycisnąć
Kulinarne przemysleniapodudzi zapiekanych w ryżu, ponieważ aromatyzuje ona danie. Druga uwaga jest taka, że zamiast wody możesz dodać bulion. Zapiekane podudzia z ryżem będą jeszcze lepsze. Jeśli nie masz domowego rosołu, to raczej nie używaj kostki rosołowej – to czysta chemia. Lepiej użyć po prostu wody. I na koniec jeszcze jedno: ryż możesz spokojnie zastąpić kaszą gryczaną, pęczakiem, albo orkiszem. Składniki
Niedzielny kucharzWraz z nastaniem słonecznych dni zmienia się także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej
Raj dla PodniebieniaSkładniki: Mięso gotowane 200 g po obraniu ( u mnie z rosołu kurczak oraz indyk) Jajka 4 Ogórek konserwowy 3-4 sztuki Cebula czerwona Koperek pół pęczka Szczypiorek łyżka Majonez 2 łyżki Jogurt naturalny lub śmietana łyżka Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki oraz cebulę również pokroić w kostkę. Posiekać natkę oraz
Kulinarne przygody