rosół - 7682 przepisów (strona:257/513)

Zupa Pho z wołowiną 122

rodzaje: phở bò z wołowiną i phở gà z mięsem kurczaka, choć ostatnio pojawiają się nowe wariacje. Przepisów na tą zupę jest wiele, tak jak na nasz rodzimy rosół – nie ma jednej dobrej receptury, co kucharz to inny przepis. Print Zupa Pho Course Danie główne, Zupa Cuisine Wietnamska Ingredients 3 litry bulionu wołowego 5 cm imbiru 2 gwiazdki anyżu

PanGotuje
Zupa krem z dyni z nutą pomarańczy 164

warzywa. Przepis ten nawiązuje do kuchni francuskiej. A więc voila ! Składniki: – nieduża ( 1kg-1,5) dynia – 2 średnie cebule – 4 ząbki czosnku – 2-3 litry wywaru z mięsa, lub rosołu. – 1 duża pomarańcza – garść świeżego tymianku, lub 1 łyżka suszonego – parmezan do posypania – 2- 3 łyżki oliwy z oliwek – opcjonalnie łyżka śmietany i grzanki Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, czosnek

Kulinarne S.O.S.
Czy warto mieć garnki emaliowane w kuchni? 106

zupy, gulaszu, bigosu, fasolki lub makaronu. Podstawowym wyposażeniem każdej kuchni w domu 2 + 1, powinno być co najmniej 5 garnków różnej wielkości. duży 6 l — do gotowania np. rosołu, robienia gołąbków lub przetworów średni 3 - 4 l — do gotowania zupy, gulaszu, bigosu, mięsa itp. mały 2 l — do gotowania ziemniaków, ryżu lub kaszy rondel z rączką — do robienia sosów duży

Kuchcik gotuje
Golonka wieprzowa w kapuście z garnka rzymskiego 114

listek laurowy papryka słodka papryka ostra pół szkl, wina czerwonego Golonki myjemy i wkładamy do garnka, dolewamy wody tyle by zakryła golonki. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, przypieczoną cebulę jak do rosołu, listek laurowy i ziele angielskie.  Gotujemy golonki do miękkości ok 1.5 godziny. Kapustę wkładamy do garnka rzymskiego, dodajemy konfiturę z jarzębiny. Układamy golonki. Posypujemy przyprawami i solą, dodajemy wino

Gotowanie jest łatwe
Bułeczki z kurczakiem i warzywami 117

stopni Celsjusza na 25 minut. Bułeczki wytrawne Warto wiedzieć robiąc bułeczki z kurczakiem i warzywami. Piersi z kurczaka zastąpić można mięsem z indyka lub sięgnąć po mięso z rosołu. Bułeczki posypać można sezamem, kminkiem, makiem, siemieniem lnianym lub żółtym serem. Ja posypałam je gotową mieszanką kilku ziaren. Upieczone i wystudzone bułeczki można mrozić. Wystarczy włożyć je do plastikowego pojemnika

MeCooks
Schab w sosie musztardowym 100

słodką i ostrą papryką. Na patelnię z cebulą układam plastry schabu. Mięso smażę na średniej mocy palnika przez 10 minut. Przewracam na drugą stronę, wlewam 1/3 szklanki bulionu lub rosołu. Patelnię z mięsem przykrywam pokrywką, zmniejszam moc palnika do nieco mniejszej niż średnia i duszę mięso do miękkości. W zależności od grubości i wielkości mięsa oraz mocy palnika zajmuje

Zasmakuj Kuchni
Złote mleko – naturalne remedium na infekcje 193

pokarmowy: 1,2g Ładunek glikemiczny: 2,7 Na podstawie: Paul Pitchford: „Odżywianie dla zdrowia”, wyd. Galaktyka, 2008. Przeczytaj także: Ząbek czosnku – prosty sposób na odporność Dlaczego rosół to najzdrowsza zupa świata? Jak wzmocnić odporność dzieci? Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na  Facebooku  i  Instagramie

Natka Pietruszki
Dostaliśmy dużo pomidorów, zrobiliśmy z nich pyszną zupę. Przepis na zupę ze świeżych pomidorów 137

pomidory, które zamieniliśmy w pyszną zupę. Przepis na zupę ze świeżych pomidorów Składniki: Litr wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na ćwiartce z kurczaka lub porcji rosołowej. Może być też rosół, który został z poprzedniego dnia. 1 kg dojrzałych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, listki świeżej bazylii, sól, pieprz, oliwa, do podania opcjonalnie serek mascarpone. Jak zrobić zupę ze świeżych

Kulinarna Polska
Sałatka warzywna z ciecierzycą 108

Jest to idealny sposób na warzywa z rosołu, można je oczywiście ugotować specjalnie ale jeśli macie te rosołowe to polecam. Ziemniaki gotujemy te nie mączyste, zwarte aby całkiem się nie rozpadły. Sałatka jest pożywna, odżywcza, super. Warzywna sałatka z ciecierzycą. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa botwinka 110

angielskiego oraz opaloną na palniku cebulę, dzięki temu nasz bulion nabierze wyrazistego koloru, a i jego smak będzie lepszy. Garnek postawić na większym palniku i zagotować. Z gotującego się rosołu zdjąć szumowiny. Następnie zmniejszyć moc palnika i bulion gotować przy uchylonej pokrywie przez 1,5-2 godziny. 2. Bulion przecedzić przez sitko. Botwinkę dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Liście

Gotuj z Prezesem
Zupa z dyni 108

waga po obraniu) 3 ziemniaki 2 większe marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek papryczki chilli 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy w proszku 1 litr bulionu lub rosołu 1 szklanka mleka 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku garść pestek dyni do dekoracji szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cebulę oraz czosnek obrać

Gotuj z Prezesem
Curry z soczewicą i dynią 118

szpinaku kawałek papryczki chilli (ilość do smaku) 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka cukru 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 500 ml bulionu lub rosołu 200 ml śmietanki 30% sól, pieprz do smaku szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Marchewkę obrać

Gotuj z Prezesem
Gołąbki w kapuście pekińskiej 95

cebula 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego sos pomidorowy 1 szklanka bulionu lub rosołu 2 szklanki passaty pomidorowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie według

Gotuj z Prezesem
Gołąbki z młodej kapusty 113

wieprzowej) 1 duża główka młodej kapusty 1 cebula 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sos pomidorowy 1 szklanka bulionu lub rosołu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 500 ml passaty pomidorowej 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle

Gotuj z Prezesem