minionych dniach poświęcilismy czas i zaangażowanie. Wypieki wyciągamy z lodówki, z każdym dniem smaczniejsze. Podobnie jak mięsa, pasztety, sałatki warzywne, ćwikły.. co do rosołu nie jestem pewna. Niestety, nie zdążałam jednego z planowanych wypieków odłożyć, by wespół w zespół z sernikiem nabierał szlachetności z każdym świątecznym dniem. Nie upiekłam piernika. Dziś, w poniedziałkowy poranek, zaproponuję
Kronika PiekarnikaPoniedziałek, czasu na gotowanie mało, a z niedzielnego obiadu zostało sporo rosołu… Idealnym rozwiazaniem będzie zupa pieczarkowa! Delikatna, aksamitna i co tu dużo gadać, pyszna. Przygotowana z ekologicznych warzyw nasyci i jeszcze wyjdzie nam na zdrowie Czas przygotowania to tylko 40 min… Składniki: bulion ok 2 litry (własnej roboty) 1/2 kg pieczarek 2 średbie cebule 2 gotowane marchewki
Kulinarna Patilogiabyć bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej - czas duszenia zależy od grubości kotletów). Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Doprawić do smaku, dolać śmietankę, a następnie wodę (ok. 1/4 lub 1/3 szklanki) rozmieszaną z mąką lub skrobią - mieszankę dodawać stopniowo, kontrolując gęstość sosu. Dusić kilka minut. Posypać obficie koperkiem
Lekcje w kuchniopaloną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe oraz natkę pietruszki. Całość gotować przez 90 minut bez przykrycia. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem, do smaku. Bułkę kajzerkę zalać przygotowanym rosołem, odstawić na kilkanaście minut, by zmiękła. Cebulę pokroić w kosteczkę, wątróbkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Masło roztopić na patelni, przełożyć cebulkę i wątróbkę. Całość dusić przez
Alle Dobre!karkówkę do chleba i co może zaskoczyć chleb. Tak, tak, chleb. Tu też skórka nie była mega chrupiąca, ale chleb też wychodzi. Kilka godzin przed robieniem tego wpisu nastawiłam rosół. Mam nadzieję, że będzie równie smaczny, jak gotowany tradycyjnie. Nawet nie chowam go do szafki, bo już mam w głowie kolejne pomysły na dania z tego cudownego urządzenia. Przyznam
Ewa w kuchnimusztardy -łyżeczka szczypiorku -łyżeczka natki pietruszki -łyżeczka estragonu -2 szalotki lub małe cebulki -2 łyżki oliwy -2 cytryny -1/2 łyżeczki cukru -pieprz -2 żółtka ugotowane -1/2 szkl. rosołu -kieliszek czerwonego wina Żółtka jaj utrzeć z oliwą. Szczypiorek, natkę pietruszki i estragon (jeśli ktoś nie lubi estragonu, można z niego zrezygnować ) i szalotki utłuc w moździerzu. Wycisnąć
Kulinarne przemysleniapodudzi zapiekanych w ryżu, ponieważ aromatyzuje ona danie. Druga uwaga jest taka, że zamiast wody możesz dodać bulion. Zapiekane podudzia z ryżem będą jeszcze lepsze. Jeśli nie masz domowego rosołu, to raczej nie używaj kostki rosołowej – to czysta chemia. Lepiej użyć po prostu wody. I na koniec jeszcze jedno: ryż możesz spokojnie zastąpić kaszą gryczaną, pęczakiem, albo orkiszem. Składniki
Niedzielny kucharzWraz z nastaniem słonecznych dni zmienia się także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej
Raj dla PodniebieniaSkładniki: Mięso gotowane 200 g po obraniu ( u mnie z rosołu kurczak oraz indyk) Jajka 4 Ogórek konserwowy 3-4 sztuki Cebula czerwona Koperek pół pęczka Szczypiorek łyżka Majonez 2 łyżki Jogurt naturalny lub śmietana łyżka Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki oraz cebulę również pokroić w kostkę. Posiekać natkę oraz
Kulinarne przygodyMamy nadzieję, że będzie często gościł na Twoim stole i polubią go nie tylko dorośli, ale i dzieci. Jeśli masz mięso z kurczaka, które zostało Ci na przykład z rosołu, możesz go z powodzeniem wykorzystać. Wystarczy oddzielić je do kości i podzielić na mniejsze kawałki. Jeżeli chcesz użyć innych warzyw, z pewnością świetnie sprawdzi się brokuł, którego również wcześniej należy
Kuchnia Na Wypasiegłówny posiłek dnia. Posiłek, który powinien sycić i oczywiście smakować. Kiedyś podstawą były dwa dania. Na pierwsze danie prosta, szybka, gorąca zupa. Najczęściej klasyczna pomidorowa z makaronem lub ryżem, rosół lub jakaś zupa jarzynowa. Potem oczywiście danie główne składające się z mięsa smażonego lub duszonego i odpowiedniego zestawu dodatków, np. ziemniaków, kaszy i surówek. Obecnie większość z nas jest bardzo
Słodkie okruszki