rosół - 7627 przepisów (strona:279/509)

Kurczak w galarecie ze słoika 531

ząbki pieprz ziołowy: 1 łyżeczka pieprz czarny mielony: 0,5 łyżeczki sól: 1 łyżeczka liść laurowy: 5 szt. pieprz kulki: kilkanaście szt. folia aluminiowa Oraz: włoszczyzna jak do rosołu woda KURCZAK W GALARECIE ZE SŁOIKA Wykonanie: 1. Z czystych udek oddzielamy mięso od kości. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Posypujemy pieprzem, solą, majerankiem oraz rozgniecionym

Kuchnia Na Wypasie
Domowy pasztet bez mięsa – pyszny i zdrowy 93

kiszonego ogórka. Składniki na domowy pasztet bez mięsa: 100 g kaszy pęczak (może też być jęczmienna perłowa, a w wersji bezglutenowej jaglana czy gryczana) 400 g warzyw z rosołu (u mnie 4 marchewki, pietruszka i ćwiartka selera) 400 g cebuli puszka fasoli czerwonej 50 g suszonych pomidorów 60 ml oleju rzepakowego 100 g płatków owsianych sól, pieprz, papryka ostra, czosnek

e-PrzepisyKulinarne
Naleśniki gryczane 64

czym przepuszczamy mięso przez maszynkę do mielenia razem z połową pieczarek. Farsz drobiowo-pieczarkowy mieszamy z ugotowaną kaszą (gdyby farsz wydawał się zbyt suchy, można podlać go kilkoma łyżkami rosołu/bulionu) . W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy większą część posiekanego szczypiorku, pozostałe pieczarki oraz porwaną na kawałki mozzarellę. Nadzienie rozkładamy na naleśnikach. Dowolnie

Smaki Na Talerzu
Rosół na mieszanych mięsach 74

Wielu uważa, że rosół gotowany na różnego rodzaju mięsach jest najlepszy              Składniki:   1 szponder wołowy   4 skrzydełka kurczaka   2 udka kurczaka   200 g żołądków drobiowych   2 cebule   2 duże marchewki   1 pietruszka   mały seler   1 por ( biała część )   kawałek kapusty włoskiej

R'n'G Kitchen
Sałatka z tortellini 136

farszem mięsnym lub serowym. Swoim kształtem przypominają uszka serwowane w Polsce do barszczu. Pierożki podawane są zarówno na ciepło jak i na zimno. Tortellini serwować można z sosem pomidorowym, rosołem, grillowanymi warzywami, smażone na głębokim tłuszczu oraz jako dodatek do sałatek. Poniższy przepis na sałatkę z tortellini jest prosty i nie wymaga użycia wyszukanych składników. Poza pierożkami w sałatce znaleźć

MeCooks
Zimne nóżki wieprzowe bez żelatyny 89

się przekonać do tych smaków. Naprawdę warto! ZIMNE NÓŻKI WIEPRZOWE BEZ ŻELATYNY Składniki: golonka wieprzowa: 2 szt. nóżki wieprzowe: 2 szt . łopatka wieprzowa: 0,5 kg włoszczyzna ( jak do rosołu) liść laurowy: 3 szt. ziele angielskie: 4 kulki majeranek: 2 łyżki sól i pieprz do smaku woda ZIMNE NÓŻKI WIEPRZOWE BEZ ŻELATYNY Wykonanie: 1. Czyste nóżki, golonki oraz mięso wkładamy

Kuchnia Na Wypasie
Zupa paprykowa z kurczakiem 88

soczewicą, cukinią, porem . Jeśli nie lubisz ziemniaków, zastąp je ryżem, makaronem, łazankami, tortellini , pierożkami – można je ugotować w zupie lub dodać na talerzu. Do przygotowania zupy można użyć rosołu z poprzedniego dnia.       Polecam również:         (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Dania z patelni… Paprykowe krążki z mięsem Łatwe kotlety jajeczne Kotlety rybne siekane Makaron

Kulinarny S.O.S.
Najlepsze kotlety mielone 88

jajek, kapusta nawet, ryż, kasza, otręby, majeranek, lubczyk, tarta marchewka, cukinia, papryka w kosteczkę pokrojona, kmin rzymski, boczek wędzony, śmietana, keczup, majonez, musztarda, czubryca, kozieradka, ziarna słonecznika, ser żółty, rosół zamiast wody, sam już nie pamiętam co jeszcze. Pełna dowolność. Wariacji na temat zwykłego tradycyjnego mielonego jest tyle, że nie zliczę. My natomiast podajemy Wam nasz sposób na mielone

Marder&Marder Manufacture
Tradycyjna sałatka jarzynowa 120

Pyszny zestaw swojskich składników, który zawsze nam smakuje, czyli tradycyjna sałatka jarzynowa. Sekretem naszej jest użycie warzyw z rosołu, które wyjątkowo wzbogacają jej smak. Przechodzą bowiem smakiem mięsa i przypraw z którymi się gotowały. Najpopularniejsza klasyczna sałatka, którą wszyscy doskonale znamy i która bez wątpienia należy do naszych ulubionych. Z pewnością można powiedzieć, że to wręcz sałatka kultowa , bez której

Kuchnia Na Wypasie
ŻOŁĄDKI GĘSIE DUSZONE W SOSIE WŁASNYM 351

Danie idealne na tę porę roku, w tym czasie bowiem najłatwiej o świeżą gęsinę. Moja rodzinka uwielbia ten gatunek mięsa. Zwykle bywa u nas gęś smażona, rosół z gęsi (pychotka) lub czernina. Bywają też, choć znacznie rzadziej żołądki gęsie, są bowiem trudniej dostępne... W tym roku udało mi się upolować świeżutkie gęsie żołądki, część pomroziłam jako dodatek do czerniny

Smaczne Zdrowe
Szpik – masło bogów 79

przez co ma miejsce w dietach niskowęglowodanowej/LCHF , SCD , FODMAP , GAPS , a także protokole autoimmunologicznym . PaleoSMAK Nie wyrzucaj kości! W porach kości zostało jeszcze trochę szpiku, możesz teraz ugotować rosół . Przy następnej wizycie w dobrym sklepie mięsnym zapytaj o kości ze szpikiem. Potem je upiecz, zjedz szpik i poczuj się, jak prawdziwy jaskiniowiec! Smacznego! Wartości odżywcze Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze

PaleoSMAK
KURCZAK W CYTRYNOWYM SOSIE PO CHIŃSKU 74

posiekaną.  Następnie wlać rozmieszaną z zimną wodą mąkę ziemniaczaną, wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Do sosu cytrynowego włożyć kurczaka, zamieszać. Jeżeli sos zrobi się zbyt gęsty, podlać rosołem. Z tym, że trzeba pamiętać, iż sos cytrynowy ma dokładnie okleić kawałki kurczaka - mięso nie powinno w nim pływać. W związku z tym, sos cytrynowy będzie bardzo kleisty.  Gotowego

Moja Książka Kucharska
Zrazy z łopatki w sosie pieczeniowo-pieczarkowym, danie na wyjazdy 99

wędzonej słoniny – około 0,2 kg (możesz zastąpić boczkiem) sól, pieprz czarny do smaku 100 ml słodkiej śmietany kremówki 30% (słoiki z nią dłużej się trzymają) 2 l rosołu na kościach lub bulion z kostki np. cielęcy czy drobiowy mąka pszenna wymieszana z wodą do zagęszczenia sosu smalec do smażenia (oleju nie polecam, dość szybko jełczeje i słoiki mogą

Ogrodnik w podróży
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 117

ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej tłuszcz do smażenia Kapustę kiszoną kroimy drobno i dusimy we własnym soku na małym ogniu około 15 minut. Można ją również gotować z dodatkiem rosołu, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna. W tym czasie ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Masę odciskamy nad miską, a z odciśniętego płynu odlewamy wodę. Skrobię która osiądzie na dnie

Trzeci talerz
Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz jesienna surówka 94

łyżka masła 1 łyżka oliwy 3-4 gałązki świeżego tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego tymianku) 2 liście laurowe 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina  400 ml bulionu drobiowego lub rosołu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (można też dać zwykłą, pszenną)  Przygotowanie francuskiego kurczaka z 40 ząbkami czosnku: Obierz czosnek z łupinek. Możecie spróbować wykorzystać sposoby na ułatwienie

Chilli Czosnek i Oliwa