rosół - 7627 przepisów (strona:284/509)

Zrazy z łopatki w sosie pieczeniowo-pieczarkowym, danie na wyjazdy 122

wędzonej słoniny – około 0,2 kg (możesz zastąpić boczkiem) sól, pieprz czarny do smaku 100 ml słodkiej śmietany kremówki 30% (słoiki z nią dłużej się trzymają) 2 l rosołu na kościach lub bulion z kostki np. cielęcy czy drobiowy mąka pszenna wymieszana z wodą do zagęszczenia sosu smalec do smażenia (oleju nie polecam, dość szybko jełczeje i słoiki mogą

Ogrodnik w podróży
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 137

ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej tłuszcz do smażenia Kapustę kiszoną kroimy drobno i dusimy we własnym soku na małym ogniu około 15 minut. Można ją również gotować z dodatkiem rosołu, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna. W tym czasie ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Masę odciskamy nad miską, a z odciśniętego płynu odlewamy wodę. Skrobię która osiądzie na dnie

Trzeci talerz
Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz jesienna surówka 119

łyżka masła 1 łyżka oliwy 3-4 gałązki świeżego tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego tymianku) 2 liście laurowe 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina  400 ml bulionu drobiowego lub rosołu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (można też dać zwykłą, pszenną)  Przygotowanie francuskiego kurczaka z 40 ząbkami czosnku: Obierz czosnek z łupinek. Możecie spróbować wykorzystać sposoby na ułatwienie

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa dyniowa z soczewicą 92

Tradycyjnie zostało nam trochę warzywnego rosołu z niedzieli. I tym razem nie zrobiłam ulubionej pomidorówki (postaram się kiedyś podzielić przepisem:)), a poszłam w kierunku zupy dyniowej. By nie był to tylko sam krem to dodałam również soczewicę czerwoną i podałam z grzankami.   Zupa dyniowa z soczewicą Składniki 500 g dyni 2 łyżki oliwy 0,5 ... Czytaj dalej Zupa dyniowa

Pink Envelope
Risotto dyniowe z korzennymi przyprawami 96

trwać między 15 a 20 minut, pod koniec ryż powinien być lekko al dente, postaraj się nie rozgotować go na klejącą papkę. W między czasie, podczas dolewania następnych partii rosołu, dopraw risotto gałką muszkatołową, kuminem, imbirem, cynamonem, szczyptą soli i płynnym miodem. Wlej jeszcze mleczko kokosowe i pozostaw do wchłonięcia. Gdy płyn zostanie wchłonięty, zdejmij risotto z palnika. Dodaj kosteczki

ProstePesto.pl
Pęczak orkiszowy z kurczakiem i burakiem 101

powstało z resztek Uwielbiam takie gotowanie. Moja kreatywność ma szansę być używana a z jedzenia nic się nie marnuje Kurczak w tym przepisie to mięso, które zostało z gotowani rosołu. Możecie użyć każdego innego mięsa, które lubicie: gotowanego, pieczonego, wędliny. Możecie też użyć surowego kurczaka czy indyka i zacząć od szybkiego pokrojenia go w kostkę i przesmażenia na oleju. Pęczak

Dorota Smakuje
Pieczony kurczak z pęczakiem, fasolą i cieciorką 104

dowolne składniki: kaszę zastąpić ryżem, udka, podudziami, w ogóle możesz zrezygnować z mięsa i zrobić zapiekankę z boczniakami – będzie pyszna. Jedna uwaga: wśród składników jest szklanka bulionu. Jeśli masz rosół w lodówce, albo zamrażalniku, koniecznie po niego sięgnij, bo zapiekanka nasączona aromatem bulionu ma wyjątkowy smak. Przepis inspirowany wpisem na Epicurious.com Składniki: 4 udka z kurczaka ½ szklanki pęczaku 1 mała

Niedzielny kucharz
Greckie pulpeciki w sosie pomidorowym 108

ryżu 2 łyżki natki pietruszki otarta skórka z 1 pomarańczy sól, pieprz Na sos: 1 cebula pokrojona w piórka 3-4 listki szałwii puszka krojonych pomidorów (400g) 200ml bulionu, rosołu lub wody sól, pieprz Jak zrobić greckie pulpeciki w sosie pomidorowym?  Przygotowanie pulpetów: Mięso przełożyć do dużej miski, dodać startą cebulę, roztrzepane jajko, ryż, posiekaną natkę pietruszki, skórkę

Codzienne Gotowanie
Uniwersalny farsz mięsny 197

Dobrej jakości czubrycę kupicie na badapak.pl . Zielona jest łagodniejsza, czerwona bardziej pikantna, obie bardzo podkręcają smak potraw) sól, pieprz do smaku 250 ml bulionu warzywnego lub wołowego, może być rosół z niedzieli (jeśli nie macie, woda też się nada) 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny. Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oleju lub innego ulubionego

ladykitchen
Bez marnowania. Kuchnia zero waste - recenzja 69

znaleźć przepisy z kuchni klasycznej oraz jej odpowiedniki wege i fit.  Ania pasjonuje się fotografią kulinarną i gotowaniem bezresztkowym, więc niczego nie marnuje.  Z mięsa po rosole potrafi zrobi pierogi, z żółtka budyń, a z zalewy po ciecierzycy wegański mus czekoladowy.   "Bez marnowania. Kuchnia zero waste" to skarbnica pomysłów na smaczne i kreatywne wykorzystanie tego, co zostało

Di gotuje
Ekspresowa zupa fasolowa 139

jednak za prosty i za szybki i nie jest do końca jest przekonany do receptury kojarzącej się z przysłowiową “zupą na gwoździu”, może jako bazy użyć gotowego rosołu lub bulionu (ale nie z kostki!). Co oczywiście  doda, a nie odejmie smaku, ale nie jest też konieczne. Ekspresowa zupa fasolowa 2020-10-01 21:43:09 Ekspresowa zupa

Kulinarna Pokusa
Prosta zupa kalafiorowa 105

miały dodatku zbędnych konserwantów i polepszaczy smaku, jak np. glutaminian sodu. Jeżeli wolicie zupy gotowane na wywarze mięsnym, to oczywiście on też pasuje do zupy kalafiorowej. Została resztka rosołu? Idealnie! Do naszej kalafiorowej jak znalazł. Ziemniaki . Ziemniaczki dopełniają całości smaku w zupie kalafiorowej. Jestem typowym skrobiowym dzieckiem, więc ziemniaków, makaronu, ryżu u mnie nigdy dość. Do zupy wybieram najczęściej nieduże

Na-talerzu.pl
Zupa pomidorowa z ryżem 190

ryżem również zajadam ze smakiem. Przygotowana tak jak robiła to moja babcia, na wywarze drobiowo-wołowym. Zupę pomidorową przygotowuję na szybko (korzystając z włoszczyzny mrożonej) lub jeśli mi zostanie rosół z dnia poprzedniego. My lubimy pomidorową, która jest kwaskowata dlatego dodajemy dużo koncentratu pomidorowego. Składniki (na 6 porcji): 1 porcja rosołowa z indyka (szyjka i pół skrzydła – ok 400g

CookYourself
Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 127

Jednogarnkowe danie z papryką i wieprzowiną. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego z łopatki, chudego 2 papryki czerwone 2 marchewki 1 cebula 200 g pieczarek 1 litr gorącego bulionu lub rosołu 50 g koncentratu pomidorowego 30 ml oleju rzepakowego PRZYPRAWY I DODATKI 3 ziela angielskie 3 liście laurowe 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól i mielony czarny pieprz

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania