jajka sól i pieprz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.Dodajemy pokrojoną paprykę i przeciśnięty czosnek. Wsypujemy kaszkę kus kus i wlewamy ćwierć szklanki wody lub rosołu.Gdy kaszka zmięknie,wbijamy jajka i smażymy aż się zetną. Smacznego
Przepisy mojej mamywyjątkowo pysznym daniem Składniki na 2 porcje: około 300 g pomidorów 2 średnie marchewki 2 małe szalotki 2 średnie ząbki czosnku garść listków bazylii 300 – 350 ml bulionu lub rosołu 50 – 100 ml śmietanki roślinnej lub zwierzęcej 1/2 łyżki oleju (np. ryżowego) 1 łyżka octu balsamicznego nierafinowana sól i pieprz do smaku, po 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki, cynamonu i kolendry
Even Better Foodsuszonymi pomidorami, cukinią i orzechami Składniki: 1) 100 g kaszy gryczanej 2) ok. 300 ml bulionu warzywnego (albo rosołu) 3) pęczek bazylii 4) pół małej cukinii 5) ok. 70 ml whisky
Na kulinarnym poligoniesobie na różne sposoby, aby go nie wyrzucić. Tym razem powstały kotlety, które cieszą się w moim domu ogromnym powodzeniem. Składniki: ok 200 g makaronu (cienki jajeczny do rosołu) 1 cebula 6 pieczarek 150 g startego sera mozzarella 3 łyżki mąki 2 jajka sól i pieprz do smaku dodatkowo olej bułka tarta jajko Przygotowanie: Cebule
Niezły Młynekdzień nie jadam takich wynalazków, ale w sałatce bardzo mi to smakuje. Dlatego raz na jakiś czas, pozwalam sobie na taką sałatkę. Składniki: 1 zupka chińska (rosół) 100 g. szynki (miałam konserwową) 1/2 brokuła 1 papryka czerwona 3 ogórki kiszone 1/2 puszki kukurydzy 3/4 szklanki słonecznika 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól, pieprz Wykonanie: Makaron
Agusiowe smakołykisobie na różne sposoby, aby go nie wyrzucić. Tym razem powstały kotlety, które cieszą się w moim domu ogromnym powodzeniem. Składniki: ok 200 g makaronu (cienki jajeczny do rosołu) 1 cebula 6 pieczarek 150 g startego sera mozzarella 3 łyżki mąki 2 jajka sól i pieprz do smaku dodatkowo olej bułka tarta jajko Przygotowanie: Cebule
Niezły Młynekmasła i smażymy 5min. Pod koniec przeciśnięty czosnek. Dodajemy odciśniętą i pokrojoną kapustę, przyprawiamy i dodajemy resztę tłuszczu oraz mięso. Dusimy do miękkości pod przykryciem co jakiś czas podlewając rosołem lub wodą. Pod koniec dodajemy śmietanę. Smacznego Makro w 100g 179kcl B- 10g T-14g W-1g Makro w porcji 349g
serzmiesemPierś z indyka i warzywa wyjąć na talerz, a do bulionu wrzucić umytą wątróbkę i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Zdjąć z ognia, wyjąć wątróbkę, a w rosole namoczyć kajzerkę. Kiedy kajzerka będzie już dobrze nasączona, wyjąć ją i odłożyć na bok. Mięso, wątróbkę i warzywa dobrze wystudzić. Kiedy już będą wystudzone - zmielić trzykrotnie wszystkie składniki
Świat Domowej KuchniKiedy mowa o marchewce, od razu myślę o rosole, ewentualnie zielonym groszku. Chociaż, na codzień nie żałujemy sobie również marchewki w surowej formie, jako chrupiącej przekąski między posiłkami. Jednak ostatnio, nasze podniebienia skradła zupa-krem z … The post Rozgrzewająca zupa-krem z pieczonych marchewek appeared first on FitSweet
Fitsweet.meKrem z marchwi z granatem i dynią to szybka do przygotowania zupa dla całej rodziny. Marchew to z pewnością jedno z najpopularniejszych warzyw. Dodajemy do rosołu, robimy z niej surówki, przyrządzamy przeciery dla najmłodszych. No właśnie. Zapominamy, że i my możemy zjeść pyszną zupę marchwiową. Ze względu na to, że marchew dostępna jest cały rok, warto wypróbować ten przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wcześniej tylko napisała, że co region i co człowiek to przepisy różne. Nie ma jednego przepisu, więc nie muszę się jakoś specjalnie spinać. To tak jak z naszym polskim rosołem, co dom to inna receptura. Po jakimś czasie dostałam przepis na bogracz od wcześniej wspomnianej Węgierki – od Nikolett. Nie jakoś super sprecyzowany, ale po dodatkowych rozmowach i uwagach, stanęłam
Kardamonovymoże być mniejsze dla innych, dlatego nie będziemy się skupiać na wielkości. Co jest dla nich charakterystyczne, to to, że podaje się je często w barszczu, albo rosole. Składniki: - wigilijne pierogi - wigilijny barszczyk Wykonanie: Pierogi smażymy, gdyż ponowne ich ugotowanie raczej spowoduje, że przestaną już być pierogami. Polecam je ta dobrze podsmażyć. Zalewamy barszczem i doprowadzamy do wrzenia, co powinno
Kryzysowa Książka Kucharskapojawiają się wpisy prezentujące i zachwalające własnoręcznie wykonany makaron. I super, bo to wspaniała rzecz. Jest tylko jedno ale... Praktycznie zawsze widzimy jeden i ten sam zestaw - makaron + rosół. No, może czasem ktoś jakieś łazanki wrzuci (choć nie pamiętam kiedy ostatni raz widziałem). I nic więcej. Niestety. Nie oszukujmy się, wiedza i umiejętności w temacie makaronów
Pasta Po Polskukremowego posmaku. Najlepiej smakuje serwowana z ulubionym makaronem. Jest to pozycja, która idealnie sprawdzi się podczas świąt, ale również podczas rodzinnego obiadu. Składniki: 1 l bulionu lub czystego rosołu, 600 g grzybów (np. 300 g maślaków i 300 g podgrzybków), 2 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 duża cebula, 2 czubate łyżki masła, 4 łyżki mąki
Świat Domowej Kuchni