brokułami. Zupa to tani obiad ale bardzo pożywny. Poza tym zupę można ugotować praktycznie ze wszystkiego. Brokuły świetnie się nadają na zupę. Zupa z brokułami to zupa na rosole z kurczaka z dodatkiem mięsa z kurczaka. To danie jest bardzo uniwersalne. Do zupy można dodać jeszcze inne warzywa, ale oczywiście postawić w większości na brokuły. Poza tym swobodnie można użyć
codojedzeniawięcej już nie trzeba. Prosto i naprawdę smacznie Miłego dnia moi drodzy. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka bulion warzywny (przygotowany wcześniej) lub woda + włoszczyzna + przyprawy (jak na rosół lub inną zupę) około 3/4 łyżki przyprawy do kurczaka lub indyka (ja dziś przygotowałam kurczaka w tej i sprawdziła się idealnie) 3 łyżki oleju – użyłam ryżowego z Kuchnie Świata
Słodkie okruszkikażde święta. Składniki 3 kg łapek z kurczaka 1 duży kurczak 3 marchewki 1 średniej wielkości pietruszka 1 średniej wielkości seler 1 por 1 średnia cebula opalona jak do rosołu 1/2 główki czosnku Sól, pieprz Krok po Kroku 1 Łapki dokładnie oczyszczamy i pozostawiamy w zimnej wodzie na około godzinę. Wymoczone przekładamy do garnka, zalewamy wodą na wysokość około
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyobiad Szybki makaron z jarmużem i indykiem Składniki na jedną porcję: 70 g suchego makaronu (o dowolnym kształcie) upieczone mięso z piersi indyka ( lub jakiekolwiek inne: pozostałości z rosołu, wędlina itp) 100 g jarmużu czerwona papryka pomidorki koktajlowe 2 łyżki śmietany kokosowej (lub zwykłej) ewentualnie: płatki drożdżowe sól, pieprz oliwa Sposób wykonania: Jeśli masz makaron, który został Ci z dnia
365 dni dookoła kuchnimoże się obyć żadna impreza, czy to w gronie kameralnym, domowych czy też duża, biesiadna, uroczysta. Kiedyś danie które powstało jako sposób na wykorzystanie resztek po gotowaniu się rosołu, obecnie królowa przekąsek na imprezowym stole, do której można dać co tylko się chce. Jedni robią bardziej skromne, inni bardziej kolorowe. Moje galaretki to wersja skromniejsza, bo brak w nich groszku
Bernika - moj kulinarny pamietnikpapryka w proszku 1 łyżeczka sól, pieprz 150 g orzechów laskowych, rozdrobnionych natka pietruszki ,posiekana grzanki z chleba razowego, opcjonalnie Włoszczyznę zalewamy wodą około 1-1,5 litra, gotujemy rosół warzywny pod przykryciem, do miękkości warzyw. W tym czasie rozpuszczamy w rondelku masło, wrzucamy pietruszkę, gruszki i chwilę dusimy , cały czas mieszając. Z gotowego wywaru wyjmujemy warzywa, pietruszkę zostawiamy
gotuj ze mnąskóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry, imbir oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40 min na małym ogniu. Następnie zmiksować blenderem
Wymiar ZdrowiaChrupiące i smaczne krokiety naleśnikowe świetnie nadają się do podania z gorącym rosołem lub klarownym barszczem, ale i jako samodzielne danie z dodatkami typu ziemniaki, sos i surówka. Tanie i proste w przygotowaniu urozmaicą każdy obiad. Składniki (4 porcje) -4 naleśniki -300 g mielonego mięsa -200 g pieczarek -1/2 cebuli -1 jajko -bułka tarta do panierowania -sól, pieprz
Zielona Kuchniaczerwonej soczewicy (400 g) lub 200 g suchej soczewicy 1,5 litra wody lub bulionu drobiowego lub warzywnego ewentualnie 2 filety z piersi kurczaka lub mięso, które zostało z rosołu 2 marchewki 1 puszka krojonych pomidorów (400g) lub passaty pomidorowej (około 750 ml) 3 łyżki oleju do smażenia 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataimprezach oraz przyjęciach rodzinnych. To również dobry pomysł na kolacje albo lunchbox do pracy. Do przygotowania sałatki użyłam surowej piersi z kurczaka, ale możemy wykorzystać tu również kurczaka z rosołu. Brokuły i kalafiory do sałatki możemy użyć świeże lub mrożone. Orzeszki ziemne wybrałam niesolone, ale solone też będą ok. Dużo roboty robi tu majonez, więc wybierzcie swój ulubiony a sałatka
Dorota SmakujeMarchew, pietruszkę, seler i ziemniaki wyszorować i bez obierania ugotować do miękkości. Ugotowane wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Można także użyć warzyw, jakie zostaną nam z rosołu. Wtedy wystarczy je tylko zetrzeć. Grzyby oczyścić, ewentualnie opłukać i dobrze osuszyć. Posiekać je jak najdrobniej. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na złoto na oleju. Dodać
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanka kaszy orkiszowej 400 g boczniaków lub pieczarek, albo prawdziwków (np. mrożonych)\ Garść orzechów włoskich ½ szklanki wytrawnego wina, preferowane czerwone, ale może być białe 1-2 szklanki rosołu, warzywnego lub drobiowego. Ewentualnie wody 2 szalotki lub 1 mała cebula Kilka łyżek tartego parmezanu 1 łyżka zimnego masła 2 łyżki dobrej oliwy lub oleju rzepakowego Mały pęczek siekanej pietruszki Sól
Niedzielny kucharzkaszą. Delikatne rozpływają się w ustach dla dzieci i dorosłych. Składniki 600 g karkówki wieprzowej 1 jajo 1 cebula kilka ząbków czosnku natka pietruszki. Sos koperkowy: • koperek • 1 szkl rosołu • pół szkl śmietany 18% • 2 łyżki mąki kukurydzianej • sól i pieprz • 2 liście laurowe • 3 ziela angielskie
Kulinarne pyszności Molki