Przepis na zupę ogórkową w każdym domu może wyglądać nieco inaczej, jednak ja nie wyobrażam sobie zupy ogórkowej bez dużej ilości posiekanego koperku i ziemniaków. Domowa zupa ogórkowa na rosole ze skrzydełek, z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera - przepis z ziemniakami. Pyszna, tradycyjna zupa ogórkowa zabielana śmietaną - jak u babci. Każda gospodyni ma swój własny przepis
Moja Książka Kucharskaśrednia żółta papryka – ok. 230 g 150 g pieczarek 3 średnie ogórki kiszone – ok. 200 g 400 ml bulionu drobiowego, np. przecedzony rosół (lub ewentualnie bulion warzywny domowy) 100 ml przecieru pomidorowego (passaty) – u mnie takiego w kartoniku 1 łyżka do zamarynowania mięsa + 1 łyżeczka oliwy do smażenia (lub oleju rzepakowego) 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Kulinarne PrzebojeZupa pomidorowa to klasyka kuchni polskiej. W polskich domach pojawia się najczęściej w poniedziałek, gotowana na rosole pozostałym z niedzieli 😉😂 Zapewne nie ma osoby, która nie znałaby jej smaku. Przygotowywana jest zazwyczaj na bazie przecieru pomidorowego, ale o tej porze roku, aż żal nie skorzystać ze świeżych, pachnących pomidorów. Pomidorówka ze świeżych pomidorów smakuje całkiem inaczej od tej na przecierze
Kuchnia MagdaLenyZupa pomidorowa to klasyka kuchni polskiej. W polskich domach pojawia się najczęściej w poniedziałek, gotowana na rosole pozostałym z niedzieli 😉😂 Zapewne nie ma osoby, która nie znałaby jej smaku. Przygotowywana jest zazwyczaj na bazie przecieru pomidorowego, ale o tej porze roku, aż żal nie skorzystać ze świeżych, pachnących pomidorów. Pomidorówka ze świeżych pomidorów smakuje całkiem inaczej od tej na przecierze
Kuchnia MagdaLenykładąc marchew, kawałek selera, pora, parę cebul, kilka ziarenek pieprzu i parę listków bobkowych. Oczyszczone starannie ryby wypłukać, osolić i pozostawić tak na godzinę. Kiedy już smak przybiera kolor rosołu włożyć w rondel ryby, a dla osolenia dodać trochę sosu, który się pod rybą z soli uformował. Po ugotowaniu wyjąć ostrożnie na półmisek i podawać z gotowanymi kartoflami, smak zaś
królestwo garówsmażenia 1 łyżka masła 1 mała młoda kapusta lub pół większej 1 cebula 10 dkg pieczarek 1 marchewka 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1/3 szklanki bulionu lub rosołu 1/2 szklanki przecieru pomidorowego świeże lub suszone zioła do posypania dania *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz z przyprawami – do smaku *** *** Kapustę kroimy w kostkę
Blog z ApetytemSposób przygotowania sałatki z kuskusem. Kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kuskus to nie jest kasza tylko rodzaj makaronu, nie wymaga gotowania, kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzącą wodą, rosołem lub bulionem ok. 1 cm nad kuskusem, przykrywamy i odczekujemy ok. 10 minut, aż zmięknie i napęcznieje, wystarczy potem przemieszać widelcem i kuskus jest gotowy. Sałatę rzymską drobno kroimy. Awokado
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminuty. Kolejno wszystkie składniki z patelni przerzucić do garnka z mięsem. Dodać pokrojone ogórki kiszone. Zalać całość gorącym bulionem (ja z reguły wykorzystuję bulion drobiowy jaki mi został po rosole). Dodać ziele angielskie, liście laurowe, przecier pomidorowy, słodką paprykę, pieprz chilli cayenne oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować gulasz i dusić do czasu aż mięso będzie miękkie i soczyste
Kulinarne PrzebojeZielono mi! Bardzo lubię zupy, ale w tak upalne dni nie wyobrażam sobie jeść rosół Dlatego w lecie przerzucam się na kremy. Tym bardziej, że w tym okresie mamy duży wybór pysznych i świeżych warzyw. Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami to prawdziwa bomba witaminowa! I ten kolor… odrazu poprawia humor. Krem z brokuła i szpinaku z serowymi
PatiGotujeszybki, lekki i wegetariański obiad. Jeżeli lubicie rozgotowany makaron to poniższy sposób przyrządzenia zupy przypadnie Wam do gustu 😃 Składniki na 4 porcje: 1,5 l wywaru warzywnego lub rosołu 0,4 kg pieczarek 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka drobnego makaronu typu mini kokardki (100 g nieugotowanego) 2 łyżki śmietany 18% + 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła
Ugotowaćporcje: 3-4 pojedyncze filety z kurczaka 3 buraczki z botwiną Kawałek pora lub 1 cebula 2 łyżki klarowanego masła Kuchnie Świata 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu 100 ml słodkiej śmietanki 22-30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g startego ostrego sera np. cheddar Natka pietruszki do posypania Sól i pieprz do smaku Mąka pszenna do obtoczenia mięsa
Wanilia i Kardamonkotleciki na tyle ,że są zjadliwe nawet dla przeciwników tego mięsa . Polecam , smaczne , tanie i szybkie składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 szklanka ryżu , ugotowanego na rosole lub bulionie 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki mleka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego pęczek koperku 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka miodu
Ogrodnik w podróżyPierogi - wszyscy je lubimy. Ruskie, ze szpinakiem, czy z owocami... Ja w każdej postaci. Ale kiedy zostają mi udka z rosołu i coś z nich trzeba zrobić, to od czasu do czasu właśnie robię pierogi z mięsem
Z Hrabiną w kuchnizazwyczaj na 2 śniadanie. Dzięki nim polubiłam się z selerem naciowym i przez które, zaczął mi szybko znikać jarmuż, którego miałam 2 szuflady w zamrażarce (uwielbiam jarmuż np. do rosołu). Przedstawione szybkie dania z truskawkami należą do moich ulubionych. Mam nadzieję, że znajdziecie wśród nich coś dla siebie. A może polecicie mi inny smak z dodatkiem truskawek? Artykuł SZYBKIE DANIA
W Kawiarencemarchew 4-5 ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, suszone zioła ok 150ml bulionu lub rosołu olej do smażenia 1 łyżka posiekanej natki pietruszki *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Z masy mięsnej formujemy średniej
Blog z Apetytem