rosół - 7627 przepisów (strona:307/509)

Gulasz mięsno grzybowy 137

szynki lub chudej łopatki wieprzowej 30 dag świeżych lub mrożonych borowików 1 czerwona lub pomarańczowa papryka 1 szklanka cydru lub piwa pszenicznego 1,5  szklanki bulionu lub rosołu ½ szklanki przecieru pomidorowego np. passaty 2 marchewki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do gulaszu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 3 ziela angielskie

Wanilia i Kardamon
Podudzia z kurczaka nadziewane pieczarkami 152

Następnie trzymając ostrze noża przy kości ( po prostu  zeskrobujemy)  zaczynając od góry oddzielamy mięso od kości, aż do punktu przełamania. Kostki odkładamy można wykorzystać do wywarów czy rosołu Farsz Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę , przyprawiamy dodajemy bułkę tartą i całość łączymy z jajkiem. Nie podsmażam wcześniej pieczarek i cebuli, ale można

Andzia Pichci
Włoski sos bolognese 160

zamrozić.         Sprawdź pomysły na dania z piekarnika… – Klopsiki z piekarnika – Gniazdka z mięsa mielonego – Cukinia faszerowana mięsem – Pasztet drobiowy z rosołu

Kulinarny S.O.S.
Włoski sos bolognese 160

zamrozić.         Sprawdź pomysły na dania z piekarnika… – Klopsiki z piekarnika – Gniazdka z mięsa mielonego – Cukinia faszerowana mięsem – Pasztet drobiowy z rosołu

Kulinarne S.O.S.
Krem z pieczonych pomidorów i papryki 83

grzankami ziołowymi lub czosnkowymi . Polecam ją również podać obowiązkowo z kleksem śmietany, który przegryzie smak pieczonych warzyw. Poza tym, nie zapominajcie, że najlepsze zupy krem powstają na bazie domowego rosołu , który jest naturalny i aromatyczny. Jednak w warunkach, kiedy macie mało czasu ugotowanie bulionu, przygotujcie go po prostu “na kostce”. Jeżeli posmakuje Wam poniższa zupa, wypróbujcie równie dobrej

Kuchnia Bazylii
Ćwiartki kurczaka po rosole 87

mięsa. Jak je zagospodarować? Opcji jest kilka. Min. potrawka z kurczaka. Jednak szybszym i mega chrupiącym pomysłem, okaże się aromatyczne, zapiekane mięso. Składniki: 2 sztuki ćwiartek z kurczaka (po rosole) 2 łyżki przyprawy gyros 1 łyżka śmietany 18% 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style

R'n'G Kitchen
Najlepsza na świecie pomidorówka 95

post jest o pomidorówce. Otóż jakie było moje zdzwiwienie, gdy sie dowiedziałam w ieku 20+, że pomidorówki nie robi się z koncentratu. Dotychczas byłam pewna, że robi się rosół, dodaje koncentrat i voila jest pomidorowa- serio! Mam nadzieję, że była jedyna i ten przepis będzie dla Was oczywisty, a jeżlei komuś oczy otworzę, to przysięgam Wam, że innej pomidorowej już

greenscarf
Jesienna zupa kapuściana 150

składniki : 1 ćwiartka białej kapusty , niezbyt dużej 3 – 4 kiełbaski meksykańskie 2 mięsiste mocno dojrzale pomidory 2-3 ziemniaki mały pęczek koperku 2-3 ząbki czosnku 2 l rosołu lub 2 l wody i 3 kostki bulionowe cielęce 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasę kroimy na dowolne kawałki . Ja tym razem pokroiłam

Ogrodnik w podróży
Kremowa zupa porowo- cukiniowa 144

drugim miejscu plasuje się zupa- krem z dyni, która jeszcze czeka na swój debiut na blogu (aktualizacja: już jest !). Bazą wszelkich moich zup- kremów jest prawie zawsze esencjonalny rosół drobiowy. Gotowany na korpusie i szyi z kurczaka wychodzi dość solidny, co dodatkowo wzmacnia jeszcze efekt rozgrzewający. Jak mam pod ręką ugotowany bulion, to sama kremowa zupa porowo- cukiniowa to tylko

Modern Cave Girl
Karczek duszony w herbacie 137

litra bulionu warzywnego, musi być gorący 1 cebula albo 2 małe 2 jabłka, koniecznie słodkie gałka muszkatołowa czosnek, kilka ząbków 3 łyżki oleju papryka słodka sól i pieprz Gotujemy rosół, wrzucamy do niego torebki z herbatą i zaparzamy około 10 minut. Teraz kroimy czosnek i wciskamy go w karczek. Mięso nacieramy solą i pieprzem, a potem obsypujemy papryką. Karczek smażymy

Gotujemy i jemy
Wielkanocny pasztet z kurcząt z cząbrem, estragonem i tymiankiem 131

muszą być zupełnie miękkie. Wszystkie składniki wyjmujemy z garnka aby ostygły. W czasie gotowania mięsa rozdrobnioną bułkę moczymy w mleku, a jedno jajko gotujemy na twardo. W szklance wrzącego rosołu zaparzamy wątróbkę drobiową - nie gotujemy! Ostudzone mięso oddzielamy o kości i dzielimy na drobne kawałeczki. Rozdrabniamy również ugotowane marchewki i pietruszkę (jeżeli ktoś nie lubi pasztetu z warzywami może

Gotujemy i jemy
Sos grzybowy 91

miska grzybów (np. borowików, podgrzybków), około 1/2 kg • 1 mała cebula • 2 ząbki czosnku • 50 g masła • 2 łyżki oliwy extra vergine • 5 łyżek białego wina lub bulionu lub rosołu • 125 ml śmietany 30% • sól i świeżo zmielony czarny pieprz • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie : Grzyby dokładnie oczyścić nożykiem i szczoteczką. Jeśli jest taka konieczność, można dodatkowo szybko

KUCHNIA POLSKA
Pomidorowa zupa z łososiem świeżym i wędzonym 89

łososia świeżego  100 g łososia wędzonego  natka pietruszki  sok z cytryny  sól, pieprz, cukier do smaku  100 g makaronu, jak do rosołu  olej do smażenia  Z podanych składników przygotuj bulion, na wolnym ogniu rekomenduję, by składniki gotować przynajmniej 90 minut w dwóch litrach wody. Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę, czosnek w całości, jedynie

Mango Papaja
Jak wyczarować obiad z kalafiora? Nasze pomysły 223

Kalafior to bardzo uniwersalne warzywo, z którego możemy przygotować wiele dań. Można go jeść na surowo, jednak my polecamy bardziej wykwintne posiłki, które idealnie nadają się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!