dobry kochani :) Dzisiaj mam dla Was pyszną i lekką galaretkę z kurczaka z groszkiem i kukurydzą. Prosta w wykonaniu idealna na imprezy. Można taką galaretkę przygotować również z resztek rosołu i mięsa które nam zostało z poprzedniego dnia. Zapraszam :) Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 3 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora pęczek zielonej pietruszki 1 łyżka suszonego
Sama słodycz i szczypta chiliZupa pieczarkowa na domowym rosole. Szybko i smacznie. Składniki: około 2,5 litra wody porcja rosołowa + 2 skrzydełka + udko 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego (polecam przyprawy Skworcu ) sól do smaku mały seler por 2 marchewki 1 korzeń pietruszki ------------------------------------------ 500 g pieczarek olej około 100 ml śmietany 18% natka
Smak mojego domusurowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie
Kulinarne przygody Gatitysól, pieprz majonez kielecki pozostałe: 3 jajka ogórek korniszon 3 pomidory 4 plastry szynki konserwowej majonez kielecki papryka czerwona natka pietruszki. Ziemniaki gotuję, a marchew, seler wykorzystuję ugotowany z rosołu. Warzywa jak ostygną kroję drobno, dodaję pokrojone ogórki, por, i jajka ugotowane na twardo. Na końcu dodaję sól, pieprz, majonez. Na plastry szynki układam sałatkę i zwijam w rulon. Jajka
wesoła kuchniaczerwone wino ze szczepu Merlot – półsłodkie, francuskie lub kalifornijskie. Odparowujemy mieszając 1/3 alkoholu z rondla i wlewamy bulion wołowy. PODKRĘCONY BULION WOŁOWY Z KOSTKI BIO Cebulowa nie zniesie rosołu drobiowego – to ma być mocny, esencjonalny, głęboki i wytrawny mięsny smak. Jeśli nie potraficie zrobić esencjonalnego bulionu z wołowiny, w tym wypadku do zupy cebulowej najlepiej zrobić bulion z wołowej
Karo in the KitchenZima nastała. A zimą przeziębienia, złe samopoczucie i generalnie stany depresyjne. Na szczęście mamy na to lekarstwo. I to lekarstwo bardzo smaczne! Można powiedzieć – idealne
slodkokwasnaplSkładniki: 1/2 kg brukselki 1 marchewka ok. 2 szklanek rosołu 1/2-3/4 szklanki mleka 1 cebula sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 2-3 kromki czerstwego chleba zioła … Czytaj dalej Zupa krem z brukselki
czarrna od kuchnitakiego krupniku mocno nie gotować, a jedynie podgrzewać przez kilka minut. Jak zrobić krupnik - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Kiedyś do krupniku zwyczajowo dodawano wyłącznie białe warzywa z rosołu, dzisiaj powszechnym dodatkiem jest także marchewka. Oto składniki i przyprawy na krupnik jęczmienny: 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 1 szyjka z kurczaka i dwa skrzydełka 4 ziemniaki kilka suszonych
Moja Książka Kucharskazima we dwoje z ukochanym, z kotami i fotografowaniem okolicy Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wygląda pokrzywowa kasza, tarta gryczana z cukinią, pierożki nadziewane warzywami z rosołu, pasztet z warzyw z których ugotowano barszcz, tarta poziomkowa i makowe naleśniki ze śliwkami. Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego! Autorka: Katarzyna Kędzior Wydawnictwo Babaryba 4. Zielone Boże
Ugotowane pozamiatanedużego garnka na zupę wlewamy 5 litrów wody. Wkładamy golonkę i wędzonkę i wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Podgrzewamy powoli oczekując na pojawienie się szumów, które usuwamy jak w rosole . Do odszumowanego mięsa dodajemy marchew, seler i por oraz część przypraw – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i natkę pietruszki. Gotujemy powoli, pod częściowym przykryciem przez 30 minut. Dodajemy kapustę oraz namoczone
Kulinarna PokusaSałatka jarzynowa znana od wielu, wielu lat. Jest świetnym sposobem na zużycie jarzyn z gotowania rosołu, pod warunkiem jednak, że jarzyny wyjmiemy chwilę wcześniej, bo z rozgotowanych jest... nie najlepsza. W okresie PRLu była obowiązkowym elementem każdego przyjęcia. Królowała na stole w salaterce, wysmarowana majonezem i przybrana, jajkami, szynką, pomidorami... zależało to od inwencji twórczej gospodarzy. Przepisów na sałatkę jest
królestwo garówwłoszczyznę i koncentrat pomidorowy . Barszcz czernichowski , różni się tym, że zawiera także fasolę , czosnek i czasami suszone grzyby . Jest to niezwykle popularna zupa na Ukrainie , tak jak u nas rosół . Moja rodzinka niezbyt za nim przepada , ale ja uwielbiam tą zupę , może ze względu na domieszkę krwi ukraińskiej po ojcu Coś w tym jest , że lubimy smaki z których się
Ogrodnik w podróżyopakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje się do przyprawiania mięsa zwłaszcza jagnięciny. Liść laurowy
Ciastka - domowe słodkościdrobno ,ale nie na mąkę . 1 łyżkę masła stopić. Podsmażyć przez 2-3 minuty, dodać mąkę, ciągle mieszając . Gotować 2-3 minuty , dodać kruszonkę migdałów. Wlać mleko ,a następnie rosół powoli mieszając. Ziele angielskie, sól i pieprz do smaku dodać .Doprowadzić zupę do wrzenia. Gotować przez 8- 10 minut . Udekorować zupę drobno posiekanymi migdałami podsmażonymi na reszcie masła .Udekorować pietruszką
w mojej kuchniteż w sałatkach, zapiekankach czy na pizzy. Nie wyobrażam sobie aby zupy z kukurydzy zabrakło na stole. Przygotowuję ją dość często z gałką muszkatołową i imbirem. Rozgrzewa lepiej niz rosół. Dziś jednak przedstawiam Wam inną wersję zupy z kukurydzy. Zupa jest bogatsza ponieważ jest z dodatkiem poru, ziemniaków i makaronu. Makaron, który użyłam w tej zupie to łezki
Kuchnia w oparach