rosół - 7627 przepisów (strona:324/509)

Chłodnik z botwinki 357

smaczny nie warto gotować warzyw w bulionie, ale w wodzie i zaopatrzyć się w intensywny, naturalny koncentrat z buraków, najlepiej z kiszonych. Mnie osobiście w tej zupie przeszkadza posmak rosołu, więc wybrałam taką opcję, do czego również i Was zachęcam. Pamiętajcie, że koncentrak z buraków możecie również przygotować sami w domu  (klik).  Składniki na ok 6 porcji Czas

Słodki Kompromis
Nie jem produktów z olejem palmowym 129

kawa rozpuszczalna też może mieć w sobie olej palmowy! Masakra! Poniżej lista produktów, które szczególnie zwróciły moją uwagę w tej ważnej kwestii. Oszukane kostki rosołowe! Jeden ze znanych producentów „rosołu z kury” daje w kostkach „aż” 2% kurzego tłuszczu! To wielka ściema, bo większość kostki stanowią sztuczne dodatki i beznadziejny olej palmowy! Pamiętajcie, że można u nas kupić prawdziwe kostki

Fleksitarianizm.pl
Krem pomidorowy z „makaronem” ze szpinakowego naleśnika 129

Oceniając tę zupę będę bardzo nieobiektywna – ja ją po prostu uwielbiam:) Nie jest to taka typowa pomidorówka jaką najczęściej robi się w poniedziałek, na „poniedzielnym” rosole (dodając do niego koncentrat pomidorowy), tylko gęsta i mocno pomidorowa zupa-krem przygotowana na bazie pomidorów z puszki. Jadłam kiedyś podobną zupę w jednej z moich ulubionych restauracji (nie, nie chodzimy

Smaki Na Talerzu
Targi Turystyczne "WYPOCZYNEK" i Toruński Festiwal Smaków 120

Prezydencko-Rektorski to już tradycja. Pod okiem profesora Jarosława Dumanowskiego historyka i znawcy dziejów kuchni, prezydent Torunia Michał Zaleski i rektor UMK, prof. Andrzej Tretyn zaprezentowali licznie zgromadzonej publiczności rosół z perliczki z imbirem, rozmarynem i kluseczkami. Przepis nawiązywał do staropolskich receptur zawartych w "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego - pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku

królestwo garów
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 1134

proszku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku mąka pszenna do oprószenia mięsa olej rzepakowy do smażenia 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 500 ml rosołu lub bulionu warzywnego (ja użyłam z tego przepisu: bulion warzywny – przepis ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz z kurczaka z pieczarkami – Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić

Kulinarne Przeboje
Gulasz z meksykańskim chili sin carne 133

listków tymianku i oregano 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżka czerwonej papryki  2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/4 szklanki oleju około 1 l bulionu np z rosołu lub wody  Wykonanie : Mięso myjemy, osuszamy ręczniczkiem papierowym i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą razem z cebulą i czosnkiem

Sama słodycz i szczypta chili
wolowina z wolnowaru 124

cebule pół selera drobno pokrojony 2 łyżki oleju rzepakowego 3 marchewki, pocięte na kawałki 3-4 li ście laurowe 3-4 ziele angielskie 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szkl rosołu około 1 kg wołowiny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej,lub kukurydzianej sos sojowy Wykonanie 1 papryka pokrojona w kostkę Sma żyć cebulę i seler na oleju na wolnym ogniu, aż zaczną

w mojej kuchni
Syrop Jana III Sobieskiego 144

Ponoć jego rycerze popijali herbatkę z kurdybanku na wzmocnienie organizmu, jak się okazało z powodzeniem. Dawniej Słowianie stosowali ziele we wszystkich schorzeniach  i jako przyprawę zamiast pietruszki ,do rosołu ,zup,omletów jajecznicy i mięs

w mojej kuchni
Zupa szczawiowa 129

gotuję szczawiówkę z ryżem, ale można podać ją z osobno ugotowanymi i potłuczonymi ziemniaczkami. Składniki:   ok 800 g świeżego szczawiu; 1 litr bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych lub rosołu z drobiu 60 g ryżu 100 ml śmietany słodkiej 4 jajka na ugotowane na twardo sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia liści szczawiu. Jajka gotuję

Kasia i jej kobiecy świat
SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ I KURCZAKIEM 180

Składniki: * 100 g (1 saszetka)  kaszy jaglanej prażonej  (użyłam  Cenos ) * 4 jajka * pół puszki kukurydzy konserwowej * 1 ugotowana podwójna pierś z kurczaka (wykorzystałam pierś gotowaną w rosole) * 6-7 krążków ananasa z puszki * łyżka majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego Wykonanie: W garnku zagotować wodę, do gotującej wody włożyć saszetkę kaszy jaglane prażonej, gotować 10 minut

Zrób to smacznie
Zupa z zielonego groszku i rukoli 101

Wraz z nastaniem słonecznych dni zmienia się także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej

Raj dla Podniebienia
Viet Street Food - prawdziwy Wietnam w Warszawie 166

trafiają po kolei: Vằn thắn (18zł)  - pierożki wonton, delikatne mięso wieprzowe zawinięte w miękkie ciasto, podane w bardzo esencjonalnym ciemnym wywarze. Pierożki rozpływają się w ustach, a ciemny rosół jest obłędnie smaczny Bún bò Nam Bộ (30zł) -  cienki makaron ryżowy z wołowina z woka , warzywnymi piklami, kiełkami, sałatą, świeżymi ziołami, prażoną cebulką i specjalnym sosem. Przed zjedzeniem wszystkie

Kulinarne przygody Gatity
Czwartek: Krem z groszku Nigeli Lawson 148

Liczba porcji: 2 Był taki moment w historii polskiej kuchni, że zupa krem z groszku z ptysiami stała się żelaznym składnikiem każdego weselnego obiadu, tworząc realne zagrożenie dla nieśmiertelnego rosołu z makaronem! Nie wiemy, jak obecnie wygląda między zupowa rywalizacja, bo na weselu dość dawno nie byliśmy, wiemy natomiast, że groszkowy krem jest daniem najprostszym z najprostszych, niezwykle smacznym

Niedzielny kucharz
7 zdrowych dań za 7 zł 688

łatwy Szacowany koszt dla 2 osób: 15 zł Kurczak po wietnamsku Kurczak po wietnamsku – to genialne prosty pomysł na to, co moża zrobić z resztek kurczaka – pieczonego albo z rosołu. Wietnamski karmel i mleko kokosowe potrafią tchnąć drugie życie w pozornie nudny kawałek mięsa. Czas przygotowania: 15 minut Poziom trudności: łatwy Szacunkowy koszt dla 2 osób: około 7 zł Sałatka

Niedzielny kucharz
Super łatwa zupa krem z groszku Nigeli Lawson z miętą! 106

Liczba porcji: 2 Był taki moment w historii polskiej kuchni, że zupa krem z groszku z ptysiami stała się żelaznym składnikiem każdego weselnego obiadu, tworząc realne zagrożenie dla nieśmiertelnego rosołu z makaronem! Nie wiemy, jak obecnie wygląda między zupowa rywalizacja, bo na weselu dość dawno nie byliśmy, wiemy natomiast, że groszkowy krem jest daniem najprostszym z najprostszych, niezwykle smacznym

Niedzielny kucharz