rosół - 7627 przepisów (strona:321/509)

Migdałowa zupa 91

drobno ,ale nie na mąkę . 1 łyżkę masła stopić. Podsmażyć przez 2-3 minuty, dodać mąkę, ciągle mieszając . Gotować 2-3 minuty , dodać kruszonkę migdałów. Wlać mleko ,a następnie rosół powoli mieszając. Ziele angielskie, sól i pieprz do smaku dodać .Doprowadzić zupę do wrzenia. Gotować przez 8- 10 minut . Udekorować zupę drobno posiekanymi migdałami podsmażonymi na reszcie masła .Udekorować pietruszką

mojej kuchni
Ryż z kurczakiem a'la risotto 118

Kremowy ryż z dużą ilością mięsa z kurczaka. Przygotowuje się go bardzo szybko. Ja wykorzystuje mięso z rosołu, z udek kurczaka z zupy, ale dobra będzie również pierś z kurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki

Na moim talerzu
Inspiracje talerzowe #3 158

zrób to sam". Przepisy na produkty, które można kupić w gotowej postaci, ale i przygotować je samodzielnie.  Najczęściej z tego rodzaju  przepisów robię soki i makaron do rosołu. Ale zawsze przykłuwają moją uwagę przepisy na wyroby własne. Podaję kolejną dawkę inspiracji :) Polecam! Domowe koktajle 1. Jako pierwszy domowy jogurt. Jak ktoś szuka oszczędności i chce mieć swój własny

Na moim talerzu
Gołąbki z kaszą gryczaną 119

myjemy i ścieramy na tartce. Dodajemy do kaszy. Przyprawiamy. 3. Zawijamy gołąbki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego liście kapusty i ciasno gołąbki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy rosołem lub wodą do przykrycia gołąbków. 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy przez godzinę. Podajemy z sosem pieczarkowym. Przepis tutaj:  https://mojtalerz.blogspot.com/2014/11/smaczny-obiad.html Mmm Pycha

Na moim talerzu
Zupa z kurczakiem, mleczkiem kokosowym i kurkumą 127

ugotowane ziemniaki 200 g. fasolki szparagowej żółtej 0,5 puszki kukurydzy 100 ml mleczka kokosowego light 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki (można pominąć) 1,5 litra rosołu/bulionu/wywaru mięsnego przyprawa chińska 5 smaków 0,5 łyżeczki kolendry ziarnistej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki kurkumy pęczek koperku sól pieprz Udka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zupa fasolowa z kiełbasą (z suszonej fasoli) 101

gotującej się zupy.               Te zupy też Wam posmakują… – Krupnik z ziemniakami – Barszcz biały bez zakwasu – Zupa ogórkowa – Rosół drobiowy – Kapuśniak z kiszonej kapusty – Zupa ryżowa

Kulinarne S.O.S.
SOS POMIDOROWY DO PULPETÓW i nie tylko : przepis, jak zrobić 89

oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się lekko zrumieni (kolor słomkowy), dodajemy pomidory, liść laurowy, przyprawy. Gotujemy często mieszając, przez 15 minut.  Gdy sos jest zbyt gęsty, rozprowadzamy kieliszkiem rosołu lub wywaru z warzyw i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Sos można przetrzeć przez sito i dodać niewielką ilość śmietany, będzie miał nieco delikatniejszy smak i jaśniejszy kolor. Przygotowane

Moja Książka Kucharska
Zupa dyniowa z czarną fasolą i kukurydzą 118

obraniu i oczyszczeniu) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki duża szczypta płatków chilli 1 puszka krojonych pomidorów (400g) około 300ml wody lub domowego wywaru warzywnego, ewentualnie rosołu 250g gotowej do użycia czarnej fasoli (użyłam z kartonika) 200g kukurydzy z puszki sos chilli np. Tabasco (do smaku) sok z połowy limonki lub więcej do smaku sól, pieprz słodka śmietanka

Codzienne Gotowanie
Gołąbki z kaszą gryczaną 155

myjemy i ścieramy na tartce. Dodajemy do kaszy. Przyprawiamy. 3. Zawijamy gołąbki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego liście kapusty i ciasno gołąbki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy rosołem lub wodą do przykrycia gołąbków. 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy przez godzinę. Podajemy z sosem pieczarkowym. Przepis tutaj:  https://mojtalerz.blogspot.com/2014/11/smaczny-obiad.html Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Blogowe i nie tylko 92

Kuchnia jak każda inna dziedzina życia ma swoje podstawy, które trzeba poznać aby móc iść dalej. A ja sama z chęcią wrócę do starych babcinych receptur. Przebrniemy więc przez rosół, jarzynową, gulasz oraz standardową roladę śląską z kluskami i modrą kapustą. A jak! Oprócz wspomnianych serii pojawi się trochę więcej niż w poprzednim roku dań sezonowych, które uzależniane

Życie ze smakiem
Kotlety ziemniaczane z mięsem 265

Bardzo lubimy kluski ziemniaczane, wiadomo jak to na Śląsku, ale ile można je jeść... dlatego tym razem postanowiłam nie robić klusek ale kotlety ziemniaczane z nadzieniem z mięsa z rosołu, ktore zamiast wylądować w zupie znalazło inne tym razem przeznaczenie. Wyszedł pyszny, swojski obiad na 2 dni. Kotlety można zjeść z podsmażoną cebulą albo z sosem np grzybowym czy śmietanowym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wtorek: Idealnie upieczony filet z kurczaka w 3 krokach 122

mięsa. Gdy wynosi 165 stopni – piersi są gotowe. Jeśli nie masz, użyj tradycyjnej metody, czyli nakłuj filety wykałaczką, albo szpikulcem w najgrubszym miejscu. Gdy wypływający sok jest przezroczysty, jak rosół, mięso jest gotowe. Gdy płyn jest mętny, trzeba filety jeszcze podpiec. Staraj się nie nakłuwać mięsa w wielu miejscach, bo cała wilgoć, sok, wypłynie z kurczaka. Krok 3 Gdy mięso

Niedzielny kucharz
Ryż z indykiem i warzywami. 152

średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i pozostałe liście limonki. smażymy parę chwil. Następnie wrzucamy kalafior i fasolkę szparagową, podlewamy ok 3/4 szkl. wody lub rosołu. Przykrywamy patelnię i dusimy kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy groszek z marchewką oraz starty czosnek. dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Chwilkę jeszcze dusimy, polewamy sokiem z cytryny - dozując ilość

Radość kipiąca uśmiechem.
paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami... 149

porcje pasztecików, posypać kminem rzymskim piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut - z ciasta francuskiego paszteciki to szybko, łatwo przygotowane do barszczu czerwonego czy rosołu...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczony udziec jagnięcy 109

udziec barani z kością 4- 5 ząbków czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu sól, pieprz (u mnie kolendrowy) 2 - 3 łyżki oliwy główka czosnku 2 szklanki bulionu (dałam rosół na kogucie) dodatkowo 3 - 4 spore ziemniaki przygotowanie Udziec umyć, osuszyć. Mięso ponakłuwać i w nacięcia włożyć  ząbki czosnku. Jeżeli ząbki są za duże przekroić na pół.  Udziec posolić, posypać

Stare Gary