rosół - 7627 przepisów (strona:321/509)

SOS POMIDOROWY DO PULPETÓW i nie tylko : przepis, jak zrobić 94

oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się lekko zrumieni (kolor słomkowy), dodajemy pomidory, liść laurowy, przyprawy. Gotujemy często mieszając, przez 15 minut.  Gdy sos jest zbyt gęsty, rozprowadzamy kieliszkiem rosołu lub wywaru z warzyw i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Sos można przetrzeć przez sito i dodać niewielką ilość śmietany, będzie miał nieco delikatniejszy smak i jaśniejszy kolor. Przygotowane

Moja Książka Kucharska
Zupa dyniowa z czarną fasolą i kukurydzą 122

obraniu i oczyszczeniu) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki duża szczypta płatków chilli 1 puszka krojonych pomidorów (400g) około 300ml wody lub domowego wywaru warzywnego, ewentualnie rosołu 250g gotowej do użycia czarnej fasoli (użyłam z kartonika) 200g kukurydzy z puszki sos chilli np. Tabasco (do smaku) sok z połowy limonki lub więcej do smaku sól, pieprz słodka śmietanka

Codzienne Gotowanie
Gołąbki z kaszą gryczaną 159

myjemy i ścieramy na tartce. Dodajemy do kaszy. Przyprawiamy. 3. Zawijamy gołąbki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego liście kapusty i ciasno gołąbki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy rosołem lub wodą do przykrycia gołąbków. 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy przez godzinę. Podajemy z sosem pieczarkowym. Przepis tutaj:  https://mojtalerz.blogspot.com/2014/11/smaczny-obiad.html Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Blogowe i nie tylko 97

Kuchnia jak każda inna dziedzina życia ma swoje podstawy, które trzeba poznać aby móc iść dalej. A ja sama z chęcią wrócę do starych babcinych receptur. Przebrniemy więc przez rosół, jarzynową, gulasz oraz standardową roladę śląską z kluskami i modrą kapustą. A jak! Oprócz wspomnianych serii pojawi się trochę więcej niż w poprzednim roku dań sezonowych, które uzależniane

Życie ze smakiem
Kotlety ziemniaczane z mięsem 272

Bardzo lubimy kluski ziemniaczane, wiadomo jak to na Śląsku, ale ile można je jeść... dlatego tym razem postanowiłam nie robić klusek ale kotlety ziemniaczane z nadzieniem z mięsa z rosołu, ktore zamiast wylądować w zupie znalazło inne tym razem przeznaczenie. Wyszedł pyszny, swojski obiad na 2 dni. Kotlety można zjeść z podsmażoną cebulą albo z sosem np grzybowym czy śmietanowym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wtorek: Idealnie upieczony filet z kurczaka w 3 krokach 133

mięsa. Gdy wynosi 165 stopni – piersi są gotowe. Jeśli nie masz, użyj tradycyjnej metody, czyli nakłuj filety wykałaczką, albo szpikulcem w najgrubszym miejscu. Gdy wypływający sok jest przezroczysty, jak rosół, mięso jest gotowe. Gdy płyn jest mętny, trzeba filety jeszcze podpiec. Staraj się nie nakłuwać mięsa w wielu miejscach, bo cała wilgoć, sok, wypłynie z kurczaka. Krok 3 Gdy mięso

Niedzielny kucharz
Ryż z indykiem i warzywami. 155

średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i pozostałe liście limonki. smażymy parę chwil. Następnie wrzucamy kalafior i fasolkę szparagową, podlewamy ok 3/4 szkl. wody lub rosołu. Przykrywamy patelnię i dusimy kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy groszek z marchewką oraz starty czosnek. dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Chwilkę jeszcze dusimy, polewamy sokiem z cytryny - dozując ilość

Radość kipiąca uśmiechem.
paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami... 155

porcje pasztecików, posypać kminem rzymskim piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut - z ciasta francuskiego paszteciki to szybko, łatwo przygotowane do barszczu czerwonego czy rosołu...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczony udziec jagnięcy 116

udziec barani z kością 4- 5 ząbków czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu sól, pieprz (u mnie kolendrowy) 2 - 3 łyżki oliwy główka czosnku 2 szklanki bulionu (dałam rosół na kogucie) dodatkowo 3 - 4 spore ziemniaki przygotowanie Udziec umyć, osuszyć. Mięso ponakłuwać i w nacięcia włożyć  ząbki czosnku. Jeżeli ząbki są za duże przekroić na pół.  Udziec posolić, posypać

Stare Gary
Najpopularniejsze przepisy w 2018 91

poniżej top 9 przepisów z 2108 naleśniki z kaszy manny 2. kurczak pieczony z ziemniakami w parmezanowym sosie 3. krolik w musztardowym sosie 4. krokiety z mięsem z rosołu 5. dwa oczyszczające soki 6. ciasto owsiane z migdałami i śliwkami 7. naleśniki z mąki z ciecierzycy na 3 sposoby  8. zapiekanka ryżowa ze szpinakiem  9. tarta z dynią, fetą

Cooking for Emily
GOŁĄBKI Z SAŁATY. 234

wsypać bułkę tartą , żółtko dodać , šmietanę , doprawić solą i papryką.  4 . Wymieszać.Farszem nadziewać liście sałaty , zwijać jak gołąbki . 5 . Ułożyć w wysmarowanej formie do zapiekania , wlać rosół. 6 . Zapiekać w 180 stopniach przez 20 minut.Wylożyć na talerz i polać obficie oliwa z oliwek.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Lekka galaretka drobiowa z groszkiem i kukurydzą 152

dobry kochani :) Dzisiaj mam dla Was pyszną i lekką galaretkę z kurczaka z groszkiem i kukurydzą. Prosta w wykonaniu idealna na imprezy. Można taką galaretkę przygotować również z resztek rosołu i mięsa które nam zostało z poprzedniego dnia. Zapraszam :)  Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 3 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora pęczek zielonej pietruszki 1 łyżka suszonego

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa pieczarkowa 185

Zupa pieczarkowa na domowym rosole. Szybko i smacznie. Składniki: około 2,5 litra wody porcja rosołowa + 2 skrzydełka + udko 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego (polecam przyprawy Skworcu ) sól do smaku mały seler por 2 marchewki 1 korzeń pietruszki ------------------------------------------ 500 g pieczarek olej około 100 ml śmietany 18% natka

Smak mojego domu
Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 181

surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie

Kulinarne przygody Gatity
Roladki z sałatką 420

sól, pieprz majonez kielecki pozostałe: 3 jajka ogórek korniszon 3 pomidory 4 plastry szynki konserwowej majonez kielecki papryka czerwona natka pietruszki. Ziemniaki gotuję, a marchew, seler wykorzystuję ugotowany z rosołu. Warzywa jak ostygną kroję drobno, dodaję pokrojone ogórki, por, i jajka ugotowane na twardo. Na końcu dodaję sól, pieprz, majonez. Na plastry szynki układam sałatkę i zwijam w rulon. Jajka

wesoła kuchnia