rosół - 7627 przepisów (strona:312/509)

Skrzydełka pieczone 128

kurkumy 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Jak zrobić skrzydełka pieczone: Skrzydełka myjemy i osuszamy, odcinamy najcieńszą, trzecią część skrzydełka (nie będzie już potrzebna – można wykorzystać do gotowania rosołu). Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem. Olej mieszamy z przeciśniętymi ząbkami czosnku, papryką, kurkumą, ziołami i tą pastą nacieramy skrzydełka. Zostawiamy na noc do zamarynowania. Po tym czasie skrzydełka przekładamy

Dorota Smakuje
Makaron z brokułem i fasolą 199

komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki: 300 g makaronu świderki 1 duży brokuł 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 pojedyncza pierś z kurczaka ugotowana (może być z rosołu) 5 łyżek oliwy Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowaną pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie, ale nie rozgotować. Fasolę

O kuchni z uczuciem
Kapuśniak z młodej kapusty 228

kapusty – ok. 800-900 g ok. 300 g młodych ziemniaków (3 średnie sztuki) 3 średnie młode marchewki – ok. 190 g 1 litr bulionu drobiowego* (np. wywaru z rosołu) 0,5 litra gorącej, przegotowanej wody (najlepiej wrzątku)* ok. 170 g boczku wędzonego surowego ok. 270 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren

Kulinarne Przeboje
Gulasz po węgiersku i placki po zbójnicku czyli pomysł na pyszny obiad 161

węgiersku – składniki: -1 kg łopatki wieprzowej -1 czerwona papryka -3 średniej wielkości marchewki -2 średnie cebule -liść laurowy (3 sztuki) -4 ziarna ziela angielskiego -około litr bulionu/ rosołu -olej do podsmażenia -papryka mielona słodka i ostra -30 dag pieczarek -3 łyżki koncentratu pomidorowego -około 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Mięso (w kostkę), paprykę, cebulę i marchew (w plasterki) pokroić

Arbuziaki
ZUPA POMIDOROWA DLA DIABETYKA 385

porcje : ok. 1200 kg pomidorów (najlepiej mięsistych, np. malinowych) 1 łyżka oliwy suszone bazylia i oregano sól, świeżo mielony pieprz do smaku 100 ml wody (lub niedzielnego rosołu) 1 kulka mozarelli light z zalewy (125g) listki bazylii do dekoracji talerzy (opcjonalnie) Pomidory nakroić na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Pomidory pokroić w kostkę, wykroić twarde części przy szypułkach

Dietolog
Kurczak duszony w botwince 159

ok.200 g + buraczki – ok. 60g) 3 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia kurczaka 1 czubata łyżka masła do smażenia 1 duży ząbek czosnku 3/5 szklanki bulionu drobiowego (np. przecedzonego rosołu) – ok. 150 ml 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 125 g sera mozzarella (waga po odsączeniu

Kulinarne Przeboje
Risotto z krewetkami 148

białym winem, to prawdziwa uczta dla podniebienia. A jak to jest u Was? Lubicie owoce morza ? Składniki na risotto 2 duże porcje/ ¾ szklanki ryżu arborio Ok. 3 szklanki gorącego rosołu lub bulionu warzywnego 20 dag dużych mrożonych  krewetek oczyszczonych 1 pęczek szparagów zielonych ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ cukinii 3 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g tartego

Wanilia i Kardamon
Risotto ze szparagami, cukinią, pomidorami i boczkiem 156

Dziś serwuję danie dość szybkie w przygotowaniu pod warunkiem, że macie wcześniej ugotowany bulion lub rosół. Danie jednogarnkowe a jest nim risotto. Kremowe wzbogacone szparagami, cukinią i pomidorkami a na końcu z dodatkiem parmezanu. Idealna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Ale tu koniecznie musi być ryż do risotto, bo taki zwykły nie zda egzaminu. A ryż kupicie bez wychodzenia

Ewa w kuchni
Mięso i kapusta: wyśmienity duet, z którego można wyczarować wiele pysznych dań 126

jest jednak dla nas znaczącym atutem. Większa porcja to więcej przyjemności! Połączona z mięsem zyskuje na szlachetności. Zaradni kucharze polecają wykorzystywać swoje zapasy maksymalnie. Zostało sporo ugotowanego mięsa z rosołu? Nie zmarnuje się! Krokiety lub paszteciki z mięsem i kapustą będą dzięki niemu jeszcze bardziej soczyste. Dla dbających o figurę Kapusta wypełniona jest dobroczynnymi składnikami. Znajdziemy w niej witaminę

Codogara
Gulasz z jagnięciny 95

innego naczynia. Do naczynia w którym obsmażaliśmy mięso wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy ją, dodajemy czosnek i marchew, podsmażamy. Wlewamy czerwone wino, całość mieszamy. Wlewamy bulion warzywny lub rosół (ostatecznie może być z kostki), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wreszcie wkładamy obsmażone mięso wraz z płynem, który zebrał się na talerzu. Przykrywamy naczynie i całość dusimy ok. pół godziny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WOLNOWAR W KUCHNI LCHF 160

nocy, gdy śpimy. Uniwersalny i bardzo elastyczny jeśli chodzi o możliwe do przygotowania potrawy typowe na LCHF i nie tylko jak gulasze i wszelkie dania jednogarnkowe, zupy oraz buliony (rosół długo gotowany to po prostu bajka!) bigos, wszelkie mięsa, ryby, sosy, przetwory z warzyw i owoców itp. Artykuł WOLNOWAR W KUCHNI LCHF pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Błyskawiczne gołąbki z młodej kapusty – bez zawijania 126

cebula 4 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 garść pokrojonej drobno młodej kapusty kilka listków bazylii sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chilli 1/3 szklanki bulionu lub rosołu opcjonalnie; 1 łyżka słodkiej śmietanki lub serka śmietankowego       *** Kapustę kroimy w drobną kostkę *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany

Blog z Apetytem
Kiełbasa w sosie chrzanowym 113

ryżem albo z makaronem. PRZEPIS NA KIEŁBASĘ W SOSIE CHRZANOWYM Składniki na kiełbasę w sosie chrzanowym: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szkl mleka 1 szkl bulionu lub rosołu 2 lub więcej łyżeczki chrzanu sól pieprz 600g kiełbasy Jak zrobić kiełbasę w sosie chrzanowym: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy ją. Dodajemy bulion, mieszamy wszystko dokładnie

Dorota Smakuje