rosół - 7627 przepisów (strona:323/509)

Migdałowa zupa 127

drobno ,ale nie na mąkę . 1 łyżkę masła stopić. Podsmażyć przez 2-3 minuty, dodać mąkę, ciągle mieszając . Gotować 2-3 minuty , dodać kruszonkę migdałów. Wlać mleko ,a następnie rosół powoli mieszając. Ziele angielskie, sól i pieprz do smaku dodać .Doprowadzić zupę do wrzenia. Gotować przez 8- 10 minut . Udekorować zupę drobno posiekanymi migdałami podsmażonymi na reszcie masła .Udekorować pietruszką

w mojej kuchni
CHOWDER Z KUKURYDZY Z MAKARONEM 107

też w sałatkach, zapiekankach czy na pizzy. Nie wyobrażam sobie aby zupy z kukurydzy zabrakło na stole. Przygotowuję ją dość często z gałką muszkatołową i imbirem. Rozgrzewa lepiej niz rosół. Dziś jednak przedstawiam Wam inną wersję zupy z kukurydzy. Zupa jest bogatsza ponieważ jest z dodatkiem poru, ziemniaków i makaronu. Makaron, który użyłam w tej zupie to łezki

Kuchnia w oparach
Pierogi z mięsem 162

Pyszne domowe pierogi z mięsnym farszem. Cienkie delikatne ciasto pierogowe z dużą ilością nadzienia w środku. To świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Smakują pierwszego dnia, tak na świeżo prosto z wody, jak i drugiego odsmażone ze cebulką lub skwarkami. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ok. 1,5 szklanki gorącej wody (wrzątek) 2 łyżki oleju sól (do posolenia

Krokusowy Dom
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z POMIDORÓW I CIECIERZYCY PROSTO Z MAROKO 109

puszce. Zupa z ciecierzycy i pomidorów jest bardzo pożywna więc możemy spokojnie przygotować tylko jedno danie wtedy. Zupę z ciecierzycy możemy przygotować w wersji wegetariańskiej lub z rosołu czy pomidorówki. Możemy bawić się smakami. Składniki: 750 ml bulionu 1 op makaronu krajanka Arc Pol 400 g ciecierzycy ugotowanej+ 4 łyżki zalewy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kolendry sól pieprz

Kuchnia w oparach
Prowansalska zupa z soczewicy 200

pomidory - w oryginale była puszka krojonych pomidorów [450g], ale miałam akurat świeże 1 szkl. suszonej zielonej soczewicy 1,5l [6 szkl.]  bulionu warzywnego lub mięsnego - ja dodałam akurat rosół jaki miałam zawekowany w słoiczkach 1 liść laurowy - duży sok z cytryny 3 szkl. szpinaku - mocno upakowane W garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną w kosteczkę cebulę oraz

Grunt to przepis!
Kurczak po myśliwsku w pomidorach 94

pietruszki do dekoracji sól i pieprz do smaku Przepis na kurczaka po myśliwsku w pomidorach Kurczaka porcjujemy. Korpus, szyjkę i skrzydełka odkładamy (można je później wykorzystać np. do przygotowania rosołu). Kawałki kurczaka oprószamy mąką i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Zdejmujemy kurczaka z patelni. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę do czasu, aż będzie szklista.  Dodajemy pieczarki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa potrawkowa 104

Zostaje Wam czasami mięso drobiowe z rosołu lub pieczeni? Tak jak my, nie lubicie marnować jedzenia? Jeśli tak, to ta zupa na stałe zagości na waszych stołach. Składniki 500 g pieczonego kurczaka (może być gotowany) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1 szklanka mrożonego groszku 1/2 małego kalafiora 1,2 litra bulionu drobiowego

R'n'G Kitchen
Zupa "opróźnij lodówkę" 168

korzenie pietruszki - średnie 1 batat - średni 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1,5l [6 szkl] bulionu warzywnego lub mięsnego - ja dodałam akurat rosół jaki miałam zawekowany w słoikach  1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów [450g]  1 liść laurowy - duży 1 szkl. gotowanego pęczaku - w oryginale była kasza quinoa, której akurat

Grunt to przepis!
Gotowany kurczak z warzywami 98

Dziś na obiad miał być indyk, ale ktoś zapomniał go wyjąć z zamrażalnika. Dwa dni temu ten ktoś wyczarował rosół drobiowy, z którego zostały nam 3 ugotowane udka z kurczaka. I tak to postanowiłam usmażyć je z warzywami, w tym z brukselką, na którą obecnie jest sezon. Lubicie? Składniki: 3 ugotowane podudzia z kurczaka 500 g brukselki 1 papryka

Kardamonovy
pyszne flaki wołowe na rosole... 108

Składniki: flaki wołowe krojone 1 kg. wywar z rosołu 1,5 litra, marchew starta 2 sztuki średnie, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, przyprawa do flaków 1 opakowanie, majeranek 2 łyżki, zasmażka: 3 łyżki mąki pszennej, 100 gram masła do zasmażki mąkę podsmażam na suchej patelni, dużo tłuszczu nie wchłonie, flaki bardzo lubią dużej ilości marchewki startej, garnek

W Mojej Kuchni Lubię
Islandzka zupa ziemniaczana z jarmużem 154

zawiesista i sycąca.  Islandzka zupa ziemniaczana z jarmużem Składniki:  200-250g ziemniaków 1 nieduża cebula 3 duże garście jarmużu litr dobrej jakości bulionu, wywaru warzywnego lub rosołu sól, pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie:  Bulion zagotować. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki i cebulę dodać  do gotującego

Codzienne Gotowanie
Zupa z brukwi i dyni ze świeżym majerankiem 120

Zupa z brukwi i dyni ze świeżym majerankiem Zupa z brukwi w pewnych rejonach polski , jak np na Kaszubach ,jest uważana za wielki przysmak . Gotowana na gęsinie lub rosole z kaczki smakuje wyśmienicie . W naszym domu tylko ja jestem wielkim amatorem zup , ale jest to jedna z tych po które sięgam, kiedy nadejdzie jesień lub zima . Pyszna sycąca o specyficznym

Ogrodnik w podróży
Przepiórki duszone w sosie własnym 150

wyeksploatowane nioski nie są najlepszym kąskiem mięsnym Nie dotyczy to jednak przepiórek , które po raz kolejny udowodniły swą wyższość nad innymi gatunkami . Otóż zaryzykowałam i moje weteranki zamiast na rosół , zostały uduszone we własnym sosie i w ogromnej ilości masła i śmietany Kiedyś spłonę na stosie za miłość do masła i kremówki , a ogień pod nim będą podsycać dietetycy Wracając

Ogrodnik w podróży
Zupa Gołąbkowa 89

powodzeniem zastąpi również drugie dania, pycha. Składniki 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula olej do smażenia 1/2 główki włoskiej kapusty 1-2 marchewki 1 ząbek czosnku ok. 3 litry rosołu, bulionu,wody 1 por 3 ziela angielskie … Czytaj dalej Zupa Gołąbkowa

gotuj ze mną
Schab w sosie węgierskim z pieczarkami 231

700g 250g pieczarek 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego 2 średnie cebule – 170g 2 ząbki czosnku 2 papryki czerwone – 430 g 400 ml gorącego bulionu lub rosołu 300 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki chilli 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz

Kulinarne Przeboje