osoby: kaczka jabłko czerwone wino sól pieprz majeranek ząbek czosnku Kaczkę wyfiletować. Z korpusu i tego, co zostało, ugotować rosół. Skórę ponacinać w kratkę uważając, żeby nie skaleczyć mięsa. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Nagrzać piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Patelnię postawić na ogniu, po chwili położyć kaczkę skórą do dołu. Smażyć, aż ładnie się zarumieni. Odwrócić, znowu smażyć
stajnia gołębie od kuchninigdy nie mogę się nimi najeść to ta jest naprawdę pyszna... może dlatego że jest tam też mięso. Udało mi się ją nawet sprzedać małej dziewczynce która jadłaby tylko rosół i pomidory z cebulą. Dla mnie to świetna kolacja, ale świetnie spiszę się też jako lunch bo jest naprawdę pyszna i bardzo szybko się ją przyrządza
Dominacja smakuminutach doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. obrać ze skórki, przekroić na pół awokado i wyjąć pestkę . Pokroić na dowolne kawałki i dać do talerza. Zalać rosołem z kurczakiem i od razu podać ze posypaną świeżą kolendrą. Te danie mocno rozgrzewa organizm, więc jest polecane w okresie jesienno-zimowym, dobre na przeziębienie. danie zawiera Kapsaicynę, która jest antynowotworowa
pichcisztowszystko mieszamy. Nadziewamy tym dokładnie naszego karczocha i wstawiamy do żaroodpornego naczynia. Układamy w naczyniu jeden obok drugiego tak aby się nam nie przewróciły. Zalewamy wodą albo jeszcze lepiej rosołem do około połowy wysokości karczocha (tak żeby nie pływał). Z góry posypujemy parmezanem lub suszonymi drożdżami. Przykrywamy naczynie i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut
PaleoLifewykorzystujemy go jako doskonały środek rewitalizacji mięsa z pieczeni. Ale nie tylko. Okazało się, że karmel wietnamski i mleko kokosowe potrafią zmienić w wyśmienite danie kawałek nudnego mięsa z rosołu. Przygotowanie Krok 1 Cukier wsypujemy do rondelka o grubym dnie i zalewamy 50 ml wody, czyli jedną trzecią wody jaką wykorzystamy w przepisie. Rondelek powinien być na tyle głęboki, żeby
Niedzielny kucharzmajerankiem. Obtaczamy plastry kapusty w przyprawach. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Krok 3 Wyciągamy warzywa, studzimy. Kapustę siekamy lub rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy pół litra bulionu warzywnego lub rosołu. Mieszamy. Dodajmy pokrojone na drobne cząstki marchewki i ziemniaki. Posypujemy świeżym koperkiem i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Kapuśniak z pieczonej kapusty gotowy! W wersji niewegetariańskiej do kapuśniaku
Niedzielny kucharzPół łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki suszonej cebuli 2 łyżki przecieru pomidorowego Szczypta cynamonu 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego 2 szklanki rosołu (własnej roboty lub z kostki) Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od sosu. Bazę stanowi standardowa zasmażka. W rondlu rozgrzewamy olej. Wysypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką, żeby rozpuściła się w tłuszczu. Podsmażamy
Niedzielny kucharzSkładniki na roladę: 500g ziemniaków 200g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oliwy Szczypta gałki muszkatołowej Sól, pieprz Składniki na farsz: 350g ugotowanego mięsa drobiowego (użyłam takiego z rosołu) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko Sól, pieprz oraz szczypta ostrej papryki do smaku Dodatkowo: Ok 4 plastry sera żółtego Natka pietruszki do posypania
Kuchnia w czekoladziezupa pomidorowa z imbirem, sezamem i jabłkami 😋😋💓 Zupa pomidorowa z makaronem, soczewicą lub z ryżem - to kwestia smaku, podajecie jak lubicie najbardziej. Najlepsza pomidorowa to jest ta ugotowana na rosole. Czy zima może być smaczniejsza? 😁 Czas na rozgrzewkę, więc patelnie w dłoń! I do dzieła 😊 Zobaczcie przepis na zupę pomidorową, korzystajcie z niego i ulepszajcie go! Ślicznie pozdrawiam
Moja Książka Kucharskawiem czy pamiętacie i czy w ogóle obserwujecie mój fp, ale pisałam tam jakiś czas temu, że brakuje mi już pomysłu na zupy. Chłopaki najchętniej jedzą rosół, ewentualnie pomidorową, czyt. literkową ;) Z pomocą przyszło kilka osób, które podpowiedziały jakie jeszcze mogę ugotować. Wszystkie poszły w ruch, a dokładnie w garnek i o ile dzieciom najbardziej przypadła grysikowa, tak dla mnie
Kuchnia w czekoladzieczerwonego będą samodzielnym daniem obiadowym. Gorąco polecam – na Wigilię, Karnawał… i nie tylko. Smacznego. Polecam też inne przepisy na pierogi znajdujące się na blogu: Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami na deser Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Uszka z grzybami Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoczęści nie jest trudne. Z całej, jednej kaczki wycinamy 2 nogi i dwie piersi ze skórą, a z tego co zostaje (korpus, 2 skrzydła, szyja i tłuszcz) robicie aromatyczny rosół z kaczki . Aby przygotować piersi z kaczki, należy je najpierw obsmażyć na patelni (o technikach smażenia kaczki pisałam tutaj ), a następnie włożyć do nagrzanego pieca na kilka minut. Potem koniecznie
Moja DelicjaNigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu wraz zielonym groszkiem z puszki skutecznie mnie odstraszały. Przygotowując jednak ostatnio wywar warzywny do zupy grzybowej, została mi dość smaczna włoszczyzna. Szkoda było ją wyrzucić. Do tego miałam ugotowaną parę dni wcześniej zieloną ciecierzycę
Moja Delicjamiałam resztkę zakwasu z tego przepisu ) lub kupny. Jednak różnicę w kolorze widać. :) Szybki barszcz czerwony Przygotuj ganek, łyżkę, miarkę kuchenną. Przygotuj składniki: 1,5-2 l bulionu lub rosołu, zakwas z buraków, cukier, majeranek, 2-3 ząbki czosnku, 4-5 ziarenek pieprzu, ewentualnie sól. Czosnek obierz z łupinek. Bulion zagotuj, dodaj do niego czosnek oraz pieprz i gotuj
blog.moje-pasje.infowybraną sałatkę wystarczy kliknąć w nazwę sałatki: Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Sałatka z kurczaka i zielonym dressingiem Sałatka z selera konserwowego i szynki Sałatka z warzyw z rosołu Sałatka makaronowa z warzywami i majonezem Sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą Ekspresowa sałatka makaronowa Sałatka ziemniaczana z parówką sałatka z panierowanym schabem Sałatka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię