Pasztet z kruszonką 219Dziś dzielę się z Wami przepisem na pasztet. Już nie mogłam znieść woreczków z mrożonym, gotowanym mięsem. Zebrałam ich kilka, bo rosół u mnie minimum raz w tygodniu i ciągle myślałam do czego je zużyć, ale ten wybór wydał mi się najrozsądniejszy. Samego mięsa miałam tak naprawdę 3kg, ale przypuszczam, że z takiej ilości mało kto robi, toteż zmieniłam
Kuchnia w czekoladzie
Pieczony kurczak z kratką z boczku i domowy sos pieczeniowy 191Niedzielny obiad od zawsze kojarzy mi się z rosołem, schabowym lub pieczonym kurczakiem. Tak było w moim domu rodzinnym. Choć moja kuchnia różni się od tej mojej mamy, to czasami lubię zrobić coś w domowym stylu. Tak było w przypadku tego kurczaka - to odwołanie do tradycji z małym dodatkiem ode mnie w postaci kratki z boczku. Przepis może nie należy
Cooking Monster
Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem i oscypkiem 206oprawa, pyszne zdjęcia,cenna zawartość. Warto! Robimy pyszną ogórkową zatem! Składniki -400 g ogórków kiszonych wraz z wodą z ogórków litr wywaru z jarzyn lub ,tak jak u mnie, rosół z jagnięciny 1 łyżka masła 1 marchewka pokrojona w kostkę, trochę zielonego groszku 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku posiekane drobno 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 2 ziarenka
Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki 186torebki i zdjąć z niej skórkę. Skórka powinna gładko odchodzić ale jak nie będzie to nie trzeba się przejmować, wszystko i tak się zblenduje. Wszystkie składniki zupy (pieczone warzywa, rosół i resztę składników) umieścić w blenderze i zmiksować ( można też blenderem ręcznym). Ja to robiłam w 2 porcjach. Zupę przelać do garnka i zagotować, gotować ok 10 minut pod przykryciem
Cooking for Emily
Szybki patent na resztki z kurczaka – zapiekana z penne i sosem pomidorowym 308albo domownicy nie lubą zimnego pieczystego, albo nie było pomysłu co z nim zrobić, albo się o nim zwyczajnie zapomniało. Jeszcze gorzej jest z gotowanym kurczakiem, np. z rosołu. Niewielu jest amatorów takiego mięsa, które wciąż ma mnóstwo smaków i jest zdrowe, ale, co tu dużo mówić – nie wygląda najlepiej. Co zrobić z resztek kurczaka, żeby nie zmarnować dobrego
Niedzielny kucharz
Marokański gulasz z resztek kurczaka 482wykorzystuje wszystkie składniki, które inaczej mogłyby się zmarnować. Polecamy Wam ten sposób gotowania. Zacznijcie od gulaszu marokańskiego z resztek kurczaka. My wykorystaliśmy gotowane mięso, na którym wcześniej zrbiliśmy rosół. Spróbujcie też innych naszych przepisów jak wykorzystać resztki z kurczaka (znajdziecie je tutaj ). Składniki na marokański gulasz: 1 szklanka posiekanego pieczonego lub gotowanego kurczaka 1 puszka cieciorki 1 czerwona cebula
Niedzielny kucharz
ZUPA RYBNA Z KREWETKAMI I ŁOSOSIEM 216prawdę, trzeba chcieć ukształtować sobie, swój smak, szukać produktów i posiłków, które nas interesują bo inaczej można odnieść wrażenie, że jedyne co nam całe życie serwują to rosół, pomidorowa i schaby. Na szczęście ja od zawsze za kuchnią polska nie przepadałam, choć z czasem kiedy tak, na prawdę odkryłam prawdziwy smak polskich potraw, to też je pokochałam, szukałam nowych połączeń
SMYKWKUCHNI
Kotlety mielone z pieczarkami. 244namoczone płatki jaglane. Najlepiej zmielić w maszynce taki dodatek wraz z mielonym mięsem. Kotlety będą soczyste gdy ,,wmasuje się" w nie trochę zimnej wody i opcjonalnie kilka łyżek mocnego rosołu lub wywaru z gotowania grzybów suszonych. A jak sprawdzić, czy masa mięsna jest dobrze doprawiona? Nie ma sensu próbować surowej masy, bo po usmażeniu zmienia się smak
Codziennik Kuchenny
Jak nie marnować jedzenia? 7 zasad 374się, że niewielkim kosztem uzyskacie jeszcze dwa solidne i smaczne obiady. Na przykład na niedzielny obiad możecie zjeść pieczonego kurczaka. Na szkielecie z niego można np. zrobić pyszny, aromatyczny rosół orientalny (wystarczy cebula, czosnek, trochę przypraw i makaron), kawałki mięsa z niedojedzonej kury mogą z kolei wylądować w tortilli, albo na pizzy, stać się wartościowym dodatkiem do makaronu stir
Niedzielny kucharz
Fusilli w kremowym sosie, z brokułami i kurczakiem... 233makaron wchłonie nadmiar sosu i, jeśli całość wydaje się za sucha, ewentualnie dolej odrobinę wody z gotowania. Podawaj od razu. * Najlepszy jest mało doprawiony kurczak. Taki z rosołu, czy zupy. Albo resztki upieczonego tylko z odrobina soli i przypraw. Mocno doprawione, ostre mięso zmieni smak całości
Lejdi of the house
Phở Bò 197Zupa Pho to najczęściej spotykane uliczne danie Wietnamu, rozpowszechnione na całym świecie. Jest to rodzaj bardzo esencjonalnego rosołu podawanego z mięsem, makaronem ryżowym i rozmaitymi świeżymi dodatkami. Swój niepowtarzalny korzenny aromat zawdzięcza przyprawom takim jak anyż, goździki, cynamon a także sos rybny. Ja przygotowałam klasyczny wariant tej zupy, czyli tak zwany Pho Bo, którego podstawą jest bulion wołowy, a jeżeli
wyzwania kuchenne
Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej) 263przykład na trzy części. Z jednej robię zupę marchewkową, z drugiej ogórkową, a z trzeciej kalafiorową. Wtedy codziennie mam inny smak. Można też na jej bazie przygotować pyszny rosół wegański makaronem z marchewki. O szczegółach diety możecie przeczytać w książce, która ostatnio ukazała się na rynku (klik tutaj) . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej
Kulinarne przygody Gatity
Rosół z kaczki 179wody, wrzucić listek, ziele angielskie i warzywa, cebulę podpiec uprzednio nad ogniem. Do gotujęcej się wody włożyć porcję kaczki , doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować bardzo powoli, rosół powinien tylko pykać, i tak gotować ok 2, 2,5 godziny. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z domowym makaronem
Gotowanie jest łatwe
Kartoflanka 236krem. Robi się ją naprawdę szybko, a w smaku jest zaskakująco smaczna. :) SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków 2 - 3 bataty (połowa wagi ziemniaków) 1 - 1,5 l bulionu drobiowego lub rosołu 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 0,5 łyżeczki mielonego chilli 0,5 łyżeczki tymianku sól pieprz DODATKOWO: 50 g wędzonego boczku 1 kromka ciemnego pieczywa lub gotowe grzanki koperek
Kuchnia od dwojga
Ciasto pomarańczowe 185domu nie przekroczymy. Lubię domy, w których są dobre zapachy. Zapach herbaty lub kawy unoszący się w powietrzu. Zapach fasolki po bretońsku - kiedy córka koleżanki uczy się gotować. Zapach rosołu przywołuje w mojej pamięci wspomnienia niedzielnych obiadów w domu mojej babci. Zapach ryżu z curry przypomina mi moich przyjaciół z czasów studiów, kiedy pozwalali mi ukradkiem podglądać i odkrywać tajniki
Kuchnia smaków