przetwory - 14998 przepisów (strona:304/1000)

Kompot truskawkowy z owocami- zapasy na zimę 99

móc cieszyć się nimi, kiedy aura za oknem nie będzie rozpieszczać nas słonkiem i ciepełkiem tak, jak teraz. Są na to dobre sposoby, więc warto poświęcić nieco czasu na przetwory i przygotować się na zimową słotę. Dzisiaj przepis na domowy syrop, kompot truskawkowy. Nie mam pojęcia skąd wziął się ten przepis, ale w naszym domu króluje od pokoleń. Idealny

Pichceniomania
SAŁATKA SZWEDZKA ZA ZIMĘ 1351

roku postanowiłam zrobić taką sałatkę samodzielnie bo wcześniej kupowałam w sklepie. SKŁADNIKI 2,5 kg ogórków gruntowych 8 szklanek wody(szklanka 250ml) 1/2 szklanki soli kamiennej do przetworów duża marchewka ziele angielskie,pieprz w ziarenkach gorczyca do zalewy: 3 szklanki wody 2,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10% WYKONANIE Na początek przygotowujemy zalewę.Do garnka wlewamy wodę,dodajemy

Mała w garnku miesza
Truskawkowe chipsy 212

Sezon na truskawki trwa, moim zdaniem, za krótko. Co prawda dostępne są przez cały rok, ale te sezonowe – letnie są najlepsze. Jak zachować ich smak i zapach? Oczywiście w przetworach – gotowane (dżemy, konfitury), mrożone i… suszone. Samo przygotowanie jest błyskawiczne, reszta to oczekiwanie, aż się ususzą. Truskawkowe chipsy.       Składniki: - ok. 500 g zdrowych, dorodnych truskawek - cukier

mojewypiekiinietylko
Dżem morelowo- pomarańczowy 151

sezonie letnim nasze półki w spiżarniach zapełniają się pysznymi przetworami. Dziś mam dla Was przepis na pyszny dżem owocowy z moreli i pomarańczy. Dżem nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest wspaniały.  SKŁADNIKI: 800g moreli, 2 pomarańcze, 50ml soku z cytryny, 1 opakowanie żelfixu 2:1, ½ kg cukru kryształu, PRZYGOTOWANIE: 1. Z moreli usuwam pestki. Owoce kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wielka księga słoików 131

włożyć do słoika i zatrzymać na zimę. O tyle inna od pozostałych, że dotyczy głównie marynowania, więc wspaniale się z nimi uzupełnia. Znajdziecie w niej ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw, owoców, sosy, czatneje i relisze. O ogórkach konserwowych i marynowanej cukinii nie trzeba nikomu wspominać, ale już marynowane w przyprawach korzennych buraki, pikantna fasolka szparagowa, jałowcowa cebula

GRUBY WAŁEK
Dżem truskawkowy bez cukru – 100 % naturalny z samych truskawek 139

ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Dżem truskawkowy bez cukru jest gotowy, można wstawić do spiżarki i wyjąć późną jesienią lub zimą aby poczuć smak i zapach lata. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Syrop z kwiatów lipy. Do napojów i zimowej herbaty 208

kwitnie w lipcu. Ostatnie, bardzo ciepłe wiosny spowodowały, że lipy zaczynają kwitnąć już nawet w pierwszej połowie czerwca, ale różnie to wygląda w różnych częściach naszego kraju. Surowiec na przetwory czyli kwiaty lipowe, zbiera się z dwóch odmian lipy - lipy wąsko- i szerokolistnej. Na osiedlu gdzie mieszkam rośnie dużo lip, obu gatunków, ale ponieważ to prawie centrum wielkiego miasta więc

Smaczna Pyza
Dżem truskawkowy (bez zagęstników) 553

Dżem truskawkowy to u mnie jeden z obowiązkowych przetworów. Część robię z cukrem żelującym lub jakimś innym zagęstnikiem a część bez zagęszczaczy czyli po prostu długo gotowany. Dżem z zagęstnikami  szybko się robi ale ten drugi jednak wymaga więcej czasu. Aby skrócić nieco czas gotowania odlewam z truskawek sok. Dzięki temu dżem szybciej gęstnieje a przy okazji mam też

Monia miesza i gotuje
Przetwory 2017: Pomidory w solance 307

zielone. :( Ale mam nadzieję, że to się wkrótce zmieni. Najczęściej pomidory z własnej działki (głównie są to pomidory malinowe bądź koktajlowe) zjadamy na surowo lub w postaci sałatek. Do przetworów (ale także do sałatek) lubię wykorzystywać pomidory odmiany lima. Są to pomidory ze stosunkowo małą ilością pestek i sezonie są one dość tanie. Poniżej znajdziecie przepis na pomidory w solance

blog.moje-pasje.info
Dżem z truskawek z cukrem żelującym Diamant 171

Zaczęłam już zamykać smaki lata w słoikach na zimę. Pierwszym przetworem jest dżem truskawkowy. Przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. A zimową porą smak nie do opisania. Do przygotowania dżemu użyłam cukru żelującego Diamant, producent na opakowaniu podaje kilka wskazówek bardzo cennych. Cyt."Gotując konfitury z cukrami żelującymi należy je mieszać. Jeśli się przypalą, pektyna może ulec

Życie zaczyna się w kuchni
Przepyszny dżem z truskawek ! 165

Teraz kiedy jest sezon na truskawki, warto zadbać o przetwory. Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju domowe "smarowidła" to ten wpis jest dla was! W tym poście znajdziecie przepis na pyszny dżem z truskawek ! Zapraszam :) Składniki (wychodzi 6 słoików po 350 ml): 3 kg truskawek 800 g cukru (w zależności jak słodkie są truskawki) 2 opakowania żel fix 2:1 Dr Oetker

Gotuj z Mąką
Dżem truskawkowy z wanilią słodzony ksylitolem (bez cukru) 205

insta stories moje tegoroczne przetwarzanie truskawek i postanowiłam podzielić się przepisem na blogu, bo obie wersje (tak, będzie jeszcze jedna bezcukrowa ;)) pozytywnie przeszły testy słodyczy i dostały rekomendację :D Przetwory z dodatkiem popularnych mieszanek (fixów) według mnie są bez sensu, bo podobne można kupić w sklepie przez cały rok. Dlatego właśnie od kilku lat moją bazą do dżemów jest czysta

FitKot
Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu 110

baldachimów czarnego bzu może zmienić smak mojego ulubionego dżemu truskawkowego. Niepowtarzalny aromat i smak, a do tego zapach w całym mieszkaniu, po prostu cudo. Miałam jako pierwszy przepis na przetwory podać konfiturę z róży, ale ta ciągle jeszcze kwitnie, tymczasem bez zasusza powoli kwiaty, przygotowując się do zbioru owoców. Zatem zapraszam po przepis na pyszny dżemik. Składniki: 1 kg dojrzałych

Gosia gotuje
Ogórki małosolne 132

Początek lata, to obowiązkowy czas na przygotowanie pierwszych przetworów z truskawek, ugotowanie bigosu z młodej kapusty, przyrządzenie szparagów na wiele sposobów, czy nastawienie ogórków małosolnych. Wszystkie te dary natury są wspaniałe, smakowite i stosunkowo niedrogie. Trzeba korzystać z okazji. Zapraszam na pyszne małosolne. Składniki: 1 kilogram  średnich równych ogórków 1 litr wody 1 kopiasta łyżka soli kamiennej

Gosia gotuje
Kalafior marynowany w curry 165

kalafiora (dwie duże główki) 6 ząbków czosnku przekrojonych na pół 15 ml (1 łyżka) drobno posiekanego imbiru 250 ml cukru 15 ml (1 łyżka) soli do przetworów 10 ml (2 łyżeczki) curry w proszku 2 ml (pół łyżeczki) nasion kminu rzymskiego 0,5 ml (1/8 łyżeczki) mielonej kurkumy 670 ml octu spirytusowego 10-procentowego 1,2 litra wody Odmiana: Jeśli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata