przetwory - 14998 przepisów (strona:304/1000)

Dżem morelowo- pomarańczowy 154

sezonie letnim nasze półki w spiżarniach zapełniają się pysznymi przetworami. Dziś mam dla Was przepis na pyszny dżem owocowy z moreli i pomarańczy. Dżem nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest wspaniały.  SKŁADNIKI: 800g moreli, 2 pomarańcze, 50ml soku z cytryny, 1 opakowanie żelfixu 2:1, ½ kg cukru kryształu, PRZYGOTOWANIE: 1. Z moreli usuwam pestki. Owoce kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wielka księga słoików 137

włożyć do słoika i zatrzymać na zimę. O tyle inna od pozostałych, że dotyczy głównie marynowania, więc wspaniale się z nimi uzupełnia. Znajdziecie w niej ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw, owoców, sosy, czatneje i relisze. O ogórkach konserwowych i marynowanej cukinii nie trzeba nikomu wspominać, ale już marynowane w przyprawach korzennych buraki, pikantna fasolka szparagowa, jałowcowa cebula

GRUBY WAŁEK
Dżem truskawkowy bez cukru – 100 % naturalny z samych truskawek 144

ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Dżem truskawkowy bez cukru jest gotowy, można wstawić do spiżarki i wyjąć późną jesienią lub zimą aby poczuć smak i zapach lata. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Syrop z kwiatów lipy. Do napojów i zimowej herbaty 213

kwitnie w lipcu. Ostatnie, bardzo ciepłe wiosny spowodowały, że lipy zaczynają kwitnąć już nawet w pierwszej połowie czerwca, ale różnie to wygląda w różnych częściach naszego kraju. Surowiec na przetwory czyli kwiaty lipowe, zbiera się z dwóch odmian lipy - lipy wąsko- i szerokolistnej. Na osiedlu gdzie mieszkam rośnie dużo lip, obu gatunków, ale ponieważ to prawie centrum wielkiego miasta więc

Smaczna Pyza
Dżem truskawkowy (bez zagęstników) 555

Dżem truskawkowy to u mnie jeden z obowiązkowych przetworów. Część robię z cukrem żelującym lub jakimś innym zagęstnikiem a część bez zagęszczaczy czyli po prostu długo gotowany. Dżem z zagęstnikami  szybko się robi ale ten drugi jednak wymaga więcej czasu. Aby skrócić nieco czas gotowania odlewam z truskawek sok. Dzięki temu dżem szybciej gęstnieje a przy okazji mam też

Monia miesza i gotuje
Przetwory 2017: Pomidory w solance 308

zielone. :( Ale mam nadzieję, że to się wkrótce zmieni. Najczęściej pomidory z własnej działki (głównie są to pomidory malinowe bądź koktajlowe) zjadamy na surowo lub w postaci sałatek. Do przetworów (ale także do sałatek) lubię wykorzystywać pomidory odmiany lima. Są to pomidory ze stosunkowo małą ilością pestek i sezonie są one dość tanie. Poniżej znajdziecie przepis na pomidory w solance

blog.moje-pasje.info
Dżem z truskawek z cukrem żelującym Diamant 176

Zaczęłam już zamykać smaki lata w słoikach na zimę. Pierwszym przetworem jest dżem truskawkowy. Przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. A zimową porą smak nie do opisania. Do przygotowania dżemu użyłam cukru żelującego Diamant, producent na opakowaniu podaje kilka wskazówek bardzo cennych. Cyt."Gotując konfitury z cukrami żelującymi należy je mieszać. Jeśli się przypalą, pektyna może ulec

Życie zaczyna się w kuchni
Przepyszny dżem z truskawek ! 182

Teraz kiedy jest sezon na truskawki, warto zadbać o przetwory. Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju domowe "smarowidła" to ten wpis jest dla was! W tym poście znajdziecie przepis na pyszny dżem z truskawek ! Zapraszam :) Składniki (wychodzi 6 słoików po 350 ml): 3 kg truskawek 800 g cukru (w zależności jak słodkie są truskawki) 2 opakowania żel fix 2:1 Dr Oetker

Gotuj z Mąką
Dżem truskawkowy z wanilią słodzony ksylitolem (bez cukru) 209

insta stories moje tegoroczne przetwarzanie truskawek i postanowiłam podzielić się przepisem na blogu, bo obie wersje (tak, będzie jeszcze jedna bezcukrowa ;)) pozytywnie przeszły testy słodyczy i dostały rekomendację :D Przetwory z dodatkiem popularnych mieszanek (fixów) według mnie są bez sensu, bo podobne można kupić w sklepie przez cały rok. Dlatego właśnie od kilku lat moją bazą do dżemów jest czysta

FitKot
Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu 113

baldachimów czarnego bzu może zmienić smak mojego ulubionego dżemu truskawkowego. Niepowtarzalny aromat i smak, a do tego zapach w całym mieszkaniu, po prostu cudo. Miałam jako pierwszy przepis na przetwory podać konfiturę z róży, ale ta ciągle jeszcze kwitnie, tymczasem bez zasusza powoli kwiaty, przygotowując się do zbioru owoców. Zatem zapraszam po przepis na pyszny dżemik. Składniki: 1 kg dojrzałych

Gosia gotuje
Ogórki małosolne 141

Początek lata, to obowiązkowy czas na przygotowanie pierwszych przetworów z truskawek, ugotowanie bigosu z młodej kapusty, przyrządzenie szparagów na wiele sposobów, czy nastawienie ogórków małosolnych. Wszystkie te dary natury są wspaniałe, smakowite i stosunkowo niedrogie. Trzeba korzystać z okazji. Zapraszam na pyszne małosolne. Składniki: 1 kilogram  średnich równych ogórków 1 litr wody 1 kopiasta łyżka soli kamiennej

Gosia gotuje
Kalafior marynowany w curry 171

kalafiora (dwie duże główki) 6 ząbków czosnku przekrojonych na pół 15 ml (1 łyżka) drobno posiekanego imbiru 250 ml cukru 15 ml (1 łyżka) soli do przetworów 10 ml (2 łyżeczki) curry w proszku 2 ml (pół łyżeczki) nasion kminu rzymskiego 0,5 ml (1/8 łyżeczki) mielonej kurkumy 670 ml octu spirytusowego 10-procentowego 1,2 litra wody Odmiana: Jeśli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przepis na Ogórki Małosolne w woreczku 976

przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować: około 1 kg ogórków gruntowych pęczek koperku 3 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 1 łyżeczka kolendry 1 listek laurowy 1 łyżka soli do przetworów 1/2 łyżeczki cukru woreczek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Ogórki małosolne w woreczku Przygotowanie: Umyty i osuszony koperek drobno kroję. Czosnek kroję na mniejsze kawałki. Papryczkę chili również

Uwaga Babcia Gotuje
Kiszona marchew i "Stulecie Winnych t. 1" 149

ubiegłych wakacji i drugiej edycji mojej akcji "Róbmy przetwory!" sądziłam, że do kiszenia nadają się niektóre tylko warzywa. Niedawno miałam przyjemność skosztować kilkudniowe kiszone marchewki i postanowiłam zrobić je u siebie. Są wciąż chrupiące, ale w smaku zaskakujące 😋 Składniki (na litrowy słoik): ok. 70 dag młodych marchewek (bez obierania) łyżeczka soli niejodowanej łyżeczka nasion: kminku i gorczycy pół łyżeczki suszonego

Weekendy w domu i ogrodzie
Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru 172

mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów i naleśników oraz jako dodatek do pieczywa lub croissantów w niedzielny poranek. W tym roku sezon na przetwory rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Kilka dni temu w jednym z podwarszawskich gospodarstw ogrodniczych Paweł kupił piękne pomidory malinowe po 2,5 zł za kilogram, wczoraj morele po 3 zł. Przy takiej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata