przetwory - 14998 przepisów (strona:297/1000)

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 186

tylko   udało mi się uzyskać zupełnie nowy smak. Własnoręcznie przygotowana żurawina do mięsa zapasteryzowana w słoikach na zimę to gwarancja, że nie będziemy zmuszeni kupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów z poniższego przepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rzodkiewki kiszone 148

czyt. wypicia). Gorąco polecam, życzę smacznego i na zdrowie. Na blogu znajdują się również inne ciekawe przepisy na kiszonki: Kimchi Ogórki małosolne Ogórki małosolne na sucho i na mokro Przetwory z czosnku niedźwiedziego Wydrukuj przepis The post Rzodkiewki kiszone appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Dżem jabłkowo-bananowy 162

Czas przetworów w tym roku zaczął się u mnie stosunkowo późno. Ale nigdy nie jest za późno! Jako pierwszy powstał dżem jabłkowo-bananowy. Słodki, świetnie komponuje się z owsiankami i białym serem.  Składniki -2 kg kwaśnych jabłek -1 kg dojrzałych bananów -3 łyżeczki mielonego cynamonu -600 g cukru -sok z 1 cytryny -1 szkl. wody Przygotowanie Jabłka umyć, obrać

Zielona Kuchnia
Konfitura z czerwonej cebuli – zabójcza! 254

czystymi zakrętkami i wkładamy pod gruby koc lub do torby termoizolacyjnej. Przy powolnym opadaniu wysokiej temperatury i długim utrzymaniu ciepła zakrętki zasysają się na słoikach, a to zwiększy trwałość przetworów. Tak przygotowaną konfiturę z cebuli można przechowywać w chłodnym miejscu maksymalnie do pół roku. Jeśli chcecie móc się nią cieszyć dłużej – pasteryzujcie słoiki. SKŁADNIKI 700g czerwonej cebuli (waga po obraniu

Karo in the Kitchen
Papryka marynowana z miodem 147

Już myślałam, że w tym roku nie będę robić żadnych przetworów, jednak zdanie zmieniłam , gdy w jednym z dyskontów kupiłam paprykę po 3,49 zł. Szkoda było nie skorzystać, zwłaszcza, że  sałatka z papryki , szybko znika. Polecam, bo jest pyszna. A że mamy jesień, to jeszcze dynia wyląduje w słoiczkach. S kładniki na 4 litrowe słoiki: 3 kg czerwonej

Gosia gotuje
Duńskie pikle z czerwonej cebuli. I chwila na zadumanie... 160

przygotować nowy... A bezsprzeczną zaletą tak piklowanej cebuli jest fakt, że robi się ją dosłownie chwilę. Przepis znalazłam w magazynie Bage og sylte , nr 3/2016. Przepisu na inne wytrawne przetwory idealne na jesień szukajcie dziś jeszcze u Emilii . Pikle z czerwonej cebuli Składniki: (na słoik o pojemnśco 500 ml) 3 czerwone cebule 1 l wrzącej wody 2 liście laurowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
szybkowar-pomidory zmiksowane na zimę pasteryzowane w piekarniku... 98

minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia szybkowar mam 9 litrowy, porcjami pomidory przygotowuję, wkładam pomidory do 3/4 wysokości szybkowara, jest tam zaznaczona ilość max. - sok pomidorowy jest najlepszym przetworem zimowym, używam do zup, sosów, koktajli, do picia, bardzo łatwy do wykonania i dobrze się przechowuje po pasteryzacji w piekarniku........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Dżem z jasnych winogron z jabłkami 142

przetrzeć. Otrzymane puree już bez skórek i pestek będzie świetną bazą dla dżemu. Dla kogo: dla mających winogrona w ogrodzie dla szukających pomysłu na wykorzystanie winogron dla kochających domowe przetwory Składniki: 300g jabłek 300g puree z winogron jasnych (otrzymane z wykonania soku ) pół łyżeczki cynamonu 60g cukru/ksylitolu/ 1,5 łyżeczki agaru/pektyny Wykonanie tradycyjne: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda i blendujemy

Mania Wypiekania
Sok z jasnych winogron 112

szczególnie przy astmie, osteoporozie, chorobach serca, migrenie, zaparciach i zmęczeniu. Jeśli tylko macie swoje własne winogrona i trochę chęci to zabierzcie się do pracy! Dla kogo: dla ceniących domowe przetwory dla mających ochotę zrobić z winogron coś poza winem dla chcących podnieść poziom żelaza we krwi Składniki: 60g cukru lub ksylitolu 500g/ml wody 1kg jasnych winogron (waga samych kuleczek) Wykonanie

Mania Wypiekania
Sałatka z kapusty na zimę 587

będzie mowa. Dzisiaj poczęstuję Was za to przepisem na pyszną sałatkę z kapusty, która idealnie przyda się na zimowy obiad. To już ostatni przepis z kategorii "przetwory" na najbliższy czas. Przyznam, że w tym roku pobiłam samą siebie i w mojej spiżarni jest tyle słoików, jak nigdy dotąd. Przepis na tą przepyszną sałakę znalazłam tutaj ( klik ). I na pewno zrobię

My simple kitchen
Domowa kiszona kapusta do słoików 179

odstawiamy na ok. 1 tydz. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/domowa-kiszona-kapusta-sloikow/ MieszamWGarnku     Artykuł Domowa kiszona kapusta do słoików pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sałatka z białej kapusty z burakami 135

już chyba ostatnie przetwory w tym roku, spiżarka została już wypełniona po  same brzegi.  Tym razem w słoikach zamknęłam białą kapustę z burakami.  Taka sałatka będzie pysznym dodatkiem do obiadu w czasie zimy.  Składniki: 2 kg kapusty 1 kg buraków 3 cebule zalewa 3 szklanki wody 1 szklanka octu 6% 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście

magiczna kuchnia Kasi
Sos cukinii i papryki 150

Dziś przedstawiam Wam przepis na ostatnie w tym roku przetwory. Padło na sos z cukinii i papryki. Trochę przy tym pracy, ale w zimę będzie co wyciągać. Składniki: 2 kg cukinii 5 papryk czerwonych 1/2 kg cebuli 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 8 ząbków czosnku 2 słoiczki koncentratu pomidorowego po 190 g 250 g pikantnego keczupu 1 łyżeczka pieprzu

Ewusiowe Smaki
Grzybki w octowej marynacie 145

Sezon grzybowy w pełni, więc teraz te przetwory królują w mojej kuchni. Po przepisie na pyszne  Borowiki w zalewie miodowej  oraz  Suszone grzyby  przyszedł czas na tradycyjne grzybki w occie. To najbardziej znana forma ich pasteryzowania i słusznie zresztą, bo są rewelacyjne. Niezastąpione jako przekąska na dom owych uroczystościach, ale i wspaniały dodatek do kanapek

Gosia gotuje