chili na zimę. SKŁADNIKI: na 7 półlitrowych słoików 1,5 kg ogórków gruntowych do konserwowania o długości 8-10 cm 1 i 1/2 szklanki cukru 50ml soli do przetworów 2 i 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 % 1,3 litra wody stołowej 7 długich i ostrych papryczek chili, pozbawionych nasion i pociętych wzdłuż na 6 pasemek 1 łyżka nasion gorczycy Przepis
Moja Książka KucharskaCzas Przygotowania : 1 dzień Sezon ogórkowy w pełni, tak więc dziś proponuję ogórki meksykańskie, czyli coś dla miłośników pikantnych przetworów z dużą ilością czosnku. Składniki 2 1/2 kg. ogórków 4 łyżki soli 1 i 1/2 szklanki octu 10 % 1/2 kg cukru 2 główki czosnku 8 łyżek oleju 2 łyżki chili Krok po Kroku 1 Ogórki (nie obieramy) myjemy, kroimy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisynajlepsze buraczki do słoików-przepis już był na blogu ale tym razem nagrałam filmik jak je zrobić-zobaczcie jakie to proste,nawet dla tych co jeszcze nigdy nie robili przetworów-polecam
Swojskie jedzonkometodą i od teraz małosolne będę robić tylko w woreczku, smakują rewelacyjnie. Składniki: 1 kg ogórków gruntowych Sucha marynata: 1 łyżka nasion gorczycy 2 łyżeczki soli kamiennej (niejodowanej, do przetworów) 3 ząbki czosnku 10 gałązek kopru Przygotowanie: Ogórki umyć pod bieżącą wodą i moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Odciąć końcówki ogórków, przełożyć do woreczka foliowego i dodać gorczycę
Codziennik KuchennyPrzed napełnianiem słoików wiśniami warto sprawdzić czy brzegi słoi nie są wyszczerbione. Życzę udanych przetworów
Przepisy i porady kulinarneroku sezon na przetwory zaczął się wcześniej. Ogórki w słoje wkładam już teraz. Bo z powodu suszy mogą wcześniej zniknąć z pól i handlu:( Sezon ogórkowy może być krótki:) Składniki : 1 kg ogórków nasiennych, najlepsze będą takie przejrzałe 25 dag czerwonej papryki, u mnie zielona 1/5 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody liście laurowe, kilka ziaren pieprzu
Proste PotrawyCukinii już coraz więcej w ogrodzie można ją kupić również na każdym bazarku-więc zebrałam wam moje pomysły na przetwory,dania i przekąski z cukinii-zapraszam ,może coś się wam spodoba
Swojskie jedzonkozażarcie w sensie obrony przed objedzeniem w całości naszego drzewka. Udało się z naszej wisienki całkiem sporo zebrać i część drylowałam na dżemy, a reszta powędrowała do sokownika. Zachęcona przetworami w poprzednim sezonie na bazie pektyny zrezygnowałam również w tym roku z żel fixu itp. i pozostałam wierna sprawdzonej pektynie cytrusowo - jabłkowej od www.Skworca.pl . Przy bardzo kwaśnych owocach
Apetyczna babeczkapasteryzuję następną partię kompotów. Tak przygotowane kompoty mogą stać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu nawet dwa- trzy lata. Smacznego :) Jeśli macie ochotę na więcej moich przepisów na domowe przetwory ( nie tylko owocowe ) to zapraszam do mojej galerii: poniżej link , wystarczy kliknąć : https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/search/label/domowe%20przetwory
Kuchnia z widokiem na ogródzakręcić i postawić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia. Jeżeli konfitura jest przeznaczona do bieżącego zjedzenia to nie trzeba jej pasteryzować, jedynie przechowywać w lodówce. Jeśli konfitura ma być przetworem na zimę, to należy ją zapasteryzować. Słoiki wstawić do garnka z zimną wodą, zagotować i pasteryzować na bardzo małym ogniu ok. 15 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć
Codziennik KuchennyOgórki rosną ,xoraz ich więcej i ja działam,robię przetwory,tym razem ogórki z czosnkiem-może spróbujecie???Zapraszam
Swojskie jedzonkobuteleczek i słoików. Szczelnie zakręcam, korkuję i odstawiam w chłodne miejsce do piwnicy lub lodówki. Syropu nie pasteryzuję, ponieważ rozlewałam go bardzo gorący. Syrop miętowy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Uwaga Babcia Gotujeponiższy dżem jest bardziej galaretkowaty, dzięki użyciu naturalnych pektyn. Został tu wykorzystany pomysł na użycie gazy z resztkami z wyciśniętych cytryn, ponieważ pektyna z błonek i pestek świetnie żeluje przetwory. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dżem truskawkowy niskosłodzony – Składniki: 1 kg dojrzałych truskawek, najlepiej słodka odmiana, np. Rumba ok. 200 g zwykłego cukru 2 małe cytryny
Kulinarne PrzebojeCześć! Sezon na truskawki i przetwory z truskawek. Prócz dżemów robię również konfiturę. Używam jej później do naleśników i deserów. Składniki: * 1 kg truskawek * 50-60 dkg cukru * 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny Truskawki umyłam i zasypałam cukrem, zostawiłam tak na noc aż puściły sok. Po tym czasie dodałam kwasek cytrynowy i gotowałam
Pieprzyć z FantazjąSzybki sposób na domowe przetwory. Dodatek cząbru podkreśla smak owoców. Składniki: 500 g truskawek 200 g świeżego ananasa 500 ml wody 1 łyżka suszonego cząbru ksylitol wg uznania 1 pełna łyżka mąki z tapioki Przygotowanie: Truskawki kroimy na mniejsze części, podobnie ananas. Przekładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy 10 min. Do smaku doprawiamy ksylitolem. Mąkę rozprowadzamy
R'n'G Kitchen