pasteryzuję następną partię kompotów. Tak przygotowane kompoty mogą stać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu nawet dwa- trzy lata. Smacznego :) Jeśli macie ochotę na więcej moich przepisów na domowe przetwory ( nie tylko owocowe ) to zapraszam do mojej galerii: poniżej link , wystarczy kliknąć : https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/search/label/domowe%20przetwory
Kuchnia z widokiem na ogródzakręcić i postawić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia. Jeżeli konfitura jest przeznaczona do bieżącego zjedzenia to nie trzeba jej pasteryzować, jedynie przechowywać w lodówce. Jeśli konfitura ma być przetworem na zimę, to należy ją zapasteryzować. Słoiki wstawić do garnka z zimną wodą, zagotować i pasteryzować na bardzo małym ogniu ok. 15 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć
Codziennik KuchennyOgórki rosną ,xoraz ich więcej i ja działam,robię przetwory,tym razem ogórki z czosnkiem-może spróbujecie???Zapraszam
Swojskie jedzonkobuteleczek i słoików. Szczelnie zakręcam, korkuję i odstawiam w chłodne miejsce do piwnicy lub lodówki. Syropu nie pasteryzuję, ponieważ rozlewałam go bardzo gorący. Syrop miętowy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Uwaga Babcia Gotujeponiższy dżem jest bardziej galaretkowaty, dzięki użyciu naturalnych pektyn. Został tu wykorzystany pomysł na użycie gazy z resztkami z wyciśniętych cytryn, ponieważ pektyna z błonek i pestek świetnie żeluje przetwory. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dżem truskawkowy niskosłodzony – Składniki: 1 kg dojrzałych truskawek, najlepiej słodka odmiana, np. Rumba ok. 200 g zwykłego cukru 2 małe cytryny
Kulinarne PrzebojeCześć! Sezon na truskawki i przetwory z truskawek. Prócz dżemów robię również konfiturę. Używam jej później do naleśników i deserów. Składniki: * 1 kg truskawek * 50-60 dkg cukru * 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny Truskawki umyłam i zasypałam cukrem, zostawiłam tak na noc aż puściły sok. Po tym czasie dodałam kwasek cytrynowy i gotowałam
Pieprzyć z FantazjąSzybki sposób na domowe przetwory. Dodatek cząbru podkreśla smak owoców. Składniki: 500 g truskawek 200 g świeżego ananasa 500 ml wody 1 łyżka suszonego cząbru ksylitol wg uznania 1 pełna łyżka mąki z tapioki Przygotowanie: Truskawki kroimy na mniejsze części, podobnie ananas. Przekładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy 10 min. Do smaku doprawiamy ksylitolem. Mąkę rozprowadzamy
R'n'G Kitchenpotem do zupy nie nada się. Przebrane liście szczawiu należy dokładnie wypłukać pod zimną bieżącą wodą. Potem porządnie odsączyć z wody. Można go przechować na dwa sposoby. Przetwory ze szczawiu Szczaw gotowany w słoikach to chyba najpopularniejsza metoda. Umyty szczaw należy pokroić na mniejsze kawałki - takie jakie lubimy mieć potem w zupie. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wody
Codzienna kuchnia niecodziennaletnią wodą w takiej ilości, jaka odpowiada nam smakowo. Ważne jest również to, by do kompotu używać truskawek, które nie są nadpsute, gdyż nawet jedna popsuta truskawka może zepsuć przetwory na zimę. Kompot truskawkowy na zimę do słoików – Składniki: 1,5 kg truskawek (najlepiej słodkich i dojrzałych) ok. 1,5 szklanki cukru (ok. 330 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis
Kulinarne Przebojetruskawkami – Deser lodowy z truskawkami i czekoladą truskawkową (Semifreddo) – Deser lodowy z truskawkami (semifreddo) – Lody truskawkowe na patyku – łatwy przepis na lody truskawkowe – Mrożony jogurt truskawkowy Przetwory: – konfitura truskawkowo-rabarbarowa – dżem truskawkowy niskosłodzony – Frużelina truskawkowa – Frużelina truskawkowo-arbuzowa – Konfitura truskawkowa z wanilią – Truskawki w syropie karmelowym The post Przepisy z truskawkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOczywiście wiadomo, że nalewki nie wolno podawać dzieciom i osobom, które nie mogą spożywać alkoholu. Pigwowiec zawiera dużo witaminy C i pektyn, dlatego więc warto spożywać przygotowane z niego przetwory. Oprócz nalewki polecam również pyszne konfitury lub świetny syrop leczniczy, który powstaje z pokrojonej pigwy i miodu naturalnego. Mam nadzieję, że znacie owoce pigwowca lub pigwy i również korzystacie
Kuchcik gotujebułce posmarowanej masłem to idealne, energetyzujące śniadanie . Zwłaszcza gdy za oknem ciemno, buro i deszczowo - od razu chandra chowa się w kąt ;) Zależało mi na uzyskaniu konkretnej faktury przetworu, czyli wyczuwalnych kawałeczków owocu zatopionych w musie jabłkowych , stąd stosunkowo krótki czas prażenia. Oczywiście gatunek jabłek ma też znaczenie - ja używałam Antonówek - i przy twardszych, późniejszych odmianach np. typu Reneta, czas
Grunt to przepis!się z daniami z kaczki, gęsi, wszelkimi zrazami, pieczeniami, kotletami, ale też pierogami, kopytkami, warzywnymi curry i innymi daniami. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne przepisy na przetwory późnej jesieni
Rodzinka w kuchniuczucia zmęczonych oczu. Duża zawartość pektyny w owocach pigwowca, szczególnie w pestkach, sprawia że doskonale nadają się one na konfitury i dżemy, ponieważ pektyna odpowiada za proces żelowania przetworów. I taką właśnie konfiturę przygotowałam korzystając z przepisu Pani Janiny Olszowy, który można znaleźć w Ziemi Kolbuszowskiej nr 9 z 2018 r. w artykule „Owoce pigwy i pigwowca w lasowiackiej kuchni
Trzeci talerzwdzięczna losowi za czas, który w gratisie na to otrzymałam zupełnie nie chcąc i nie prosząc. Przepis na tę sałatkę to taka mała inspiracja dla Was na domowe przetwory. Otóż ja, z czystej ciekawości, zaczęłam marynować niemal wszystko co wpadło w moje dłonie. Dynię, marchew i gruszkę wykorzystałam jako pierwsze. Marynowałam je w zalewie o zapachu goździków i słodko
Mango Papaja