Czas Przygotowania : 1 dzień Sezon ogórkowy w pełni, tak więc dziś proponuję ogórki meksykańskie, czyli coś dla miłośników pikantnych przetworów z dużą ilością czosnku. Składniki 2 1/2 kg. ogórków 4 łyżki soli 1 i 1/2 szklanki octu 10 % 1/2 kg cukru 2 główki czosnku 8 łyżek oleju 2 łyżki chili Krok po Kroku 1 Ogórki (nie obieramy) myjemy, kroimy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisynajlepsze buraczki do słoików-przepis już był na blogu ale tym razem nagrałam filmik jak je zrobić-zobaczcie jakie to proste,nawet dla tych co jeszcze nigdy nie robili przetworów-polecam
Swojskie jedzonkometodą i od teraz małosolne będę robić tylko w woreczku, smakują rewelacyjnie. Składniki: 1 kg ogórków gruntowych Sucha marynata: 1 łyżka nasion gorczycy 2 łyżeczki soli kamiennej (niejodowanej, do przetworów) 3 ząbki czosnku 10 gałązek kopru Przygotowanie: Ogórki umyć pod bieżącą wodą i moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Odciąć końcówki ogórków, przełożyć do woreczka foliowego i dodać gorczycę
Codziennik KuchennyPrzed napełnianiem słoików wiśniami warto sprawdzić czy brzegi słoi nie są wyszczerbione. Życzę udanych przetworów
Przepisy i porady kulinarneroku sezon na przetwory zaczął się wcześniej. Ogórki w słoje wkładam już teraz. Bo z powodu suszy mogą wcześniej zniknąć z pól i handlu:( Sezon ogórkowy może być krótki:) Składniki : 1 kg ogórków nasiennych, najlepsze będą takie przejrzałe 25 dag czerwonej papryki, u mnie zielona 1/5 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody liście laurowe, kilka ziaren pieprzu
Proste PotrawyCukinii już coraz więcej w ogrodzie można ją kupić również na każdym bazarku-więc zebrałam wam moje pomysły na przetwory,dania i przekąski z cukinii-zapraszam ,może coś się wam spodoba
Swojskie jedzonkozażarcie w sensie obrony przed objedzeniem w całości naszego drzewka. Udało się z naszej wisienki całkiem sporo zebrać i część drylowałam na dżemy, a reszta powędrowała do sokownika. Zachęcona przetworami w poprzednim sezonie na bazie pektyny zrezygnowałam również w tym roku z żel fixu itp. i pozostałam wierna sprawdzonej pektynie cytrusowo - jabłkowej od www.Skworca.pl . Przy bardzo kwaśnych owocach
Apetyczna babeczkapasteryzuję następną partię kompotów. Tak przygotowane kompoty mogą stać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu nawet dwa- trzy lata. Smacznego :) Jeśli macie ochotę na więcej moich przepisów na domowe przetwory ( nie tylko owocowe ) to zapraszam do mojej galerii: poniżej link , wystarczy kliknąć : https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/search/label/domowe%20przetwory
Kuchnia z widokiem na ogródzakręcić i postawić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia. Jeżeli konfitura jest przeznaczona do bieżącego zjedzenia to nie trzeba jej pasteryzować, jedynie przechowywać w lodówce. Jeśli konfitura ma być przetworem na zimę, to należy ją zapasteryzować. Słoiki wstawić do garnka z zimną wodą, zagotować i pasteryzować na bardzo małym ogniu ok. 15 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć
Codziennik KuchennyOgórki rosną ,xoraz ich więcej i ja działam,robię przetwory,tym razem ogórki z czosnkiem-może spróbujecie???Zapraszam
Swojskie jedzonkobuteleczek i słoików. Szczelnie zakręcam, korkuję i odstawiam w chłodne miejsce do piwnicy lub lodówki. Syropu nie pasteryzuję, ponieważ rozlewałam go bardzo gorący. Syrop miętowy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Uwaga Babcia Gotujeponiższy dżem jest bardziej galaretkowaty, dzięki użyciu naturalnych pektyn. Został tu wykorzystany pomysł na użycie gazy z resztkami z wyciśniętych cytryn, ponieważ pektyna z błonek i pestek świetnie żeluje przetwory. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dżem truskawkowy niskosłodzony – Składniki: 1 kg dojrzałych truskawek, najlepiej słodka odmiana, np. Rumba ok. 200 g zwykłego cukru 2 małe cytryny
Kulinarne PrzebojeCześć! Sezon na truskawki i przetwory z truskawek. Prócz dżemów robię również konfiturę. Używam jej później do naleśników i deserów. Składniki: * 1 kg truskawek * 50-60 dkg cukru * 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny Truskawki umyłam i zasypałam cukrem, zostawiłam tak na noc aż puściły sok. Po tym czasie dodałam kwasek cytrynowy i gotowałam
Pieprzyć z FantazjąSzybki sposób na domowe przetwory. Dodatek cząbru podkreśla smak owoców. Składniki: 500 g truskawek 200 g świeżego ananasa 500 ml wody 1 łyżka suszonego cząbru ksylitol wg uznania 1 pełna łyżka mąki z tapioki Przygotowanie: Truskawki kroimy na mniejsze części, podobnie ananas. Przekładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy 10 min. Do smaku doprawiamy ksylitolem. Mąkę rozprowadzamy
R'n'G Kitchenpotem do zupy nie nada się. Przebrane liście szczawiu należy dokładnie wypłukać pod zimną bieżącą wodą. Potem porządnie odsączyć z wody. Można go przechować na dwa sposoby. Przetwory ze szczawiu Szczaw gotowany w słoikach to chyba najpopularniejsza metoda. Umyty szczaw należy pokroić na mniejsze kawałki - takie jakie lubimy mieć potem w zupie. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wody
Codzienna kuchnia niecodzienna