letnią wodą w takiej ilości, jaka odpowiada nam smakowo. Ważne jest również to, by do kompotu używać truskawek, które nie są nadpsute, gdyż nawet jedna popsuta truskawka może zepsuć przetwory na zimę. Kompot truskawkowy na zimę do słoików – Składniki: 1,5 kg truskawek (najlepiej słodkich i dojrzałych) ok. 1,5 szklanki cukru (ok. 330 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis
Kulinarne Przebojetruskawkami – Deser lodowy z truskawkami i czekoladą truskawkową (Semifreddo) – Deser lodowy z truskawkami (semifreddo) – Lody truskawkowe na patyku – łatwy przepis na lody truskawkowe – Mrożony jogurt truskawkowy Przetwory: – konfitura truskawkowo-rabarbarowa – dżem truskawkowy niskosłodzony – Frużelina truskawkowa – Frużelina truskawkowo-arbuzowa – Konfitura truskawkowa z wanilią – Truskawki w syropie karmelowym The post Przepisy z truskawkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOczywiście wiadomo, że nalewki nie wolno podawać dzieciom i osobom, które nie mogą spożywać alkoholu. Pigwowiec zawiera dużo witaminy C i pektyn, dlatego więc warto spożywać przygotowane z niego przetwory. Oprócz nalewki polecam również pyszne konfitury lub świetny syrop leczniczy, który powstaje z pokrojonej pigwy i miodu naturalnego. Mam nadzieję, że znacie owoce pigwowca lub pigwy i również korzystacie
Kuchcik gotujebułce posmarowanej masłem to idealne, energetyzujące śniadanie . Zwłaszcza gdy za oknem ciemno, buro i deszczowo - od razu chandra chowa się w kąt ;) Zależało mi na uzyskaniu konkretnej faktury przetworu, czyli wyczuwalnych kawałeczków owocu zatopionych w musie jabłkowych , stąd stosunkowo krótki czas prażenia. Oczywiście gatunek jabłek ma też znaczenie - ja używałam Antonówek - i przy twardszych, późniejszych odmianach np. typu Reneta, czas
Grunt to przepis!się z daniami z kaczki, gęsi, wszelkimi zrazami, pieczeniami, kotletami, ale też pierogami, kopytkami, warzywnymi curry i innymi daniami. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne przepisy na przetwory późnej jesieni
Rodzinka w kuchniuczucia zmęczonych oczu. Duża zawartość pektyny w owocach pigwowca, szczególnie w pestkach, sprawia że doskonale nadają się one na konfitury i dżemy, ponieważ pektyna odpowiada za proces żelowania przetworów. I taką właśnie konfiturę przygotowałam korzystając z przepisu Pani Janiny Olszowy, który można znaleźć w Ziemi Kolbuszowskiej nr 9 z 2018 r. w artykule „Owoce pigwy i pigwowca w lasowiackiej kuchni
Trzeci talerzwdzięczna losowi za czas, który w gratisie na to otrzymałam zupełnie nie chcąc i nie prosząc. Przepis na tę sałatkę to taka mała inspiracja dla Was na domowe przetwory. Otóż ja, z czystej ciekawości, zaczęłam marynować niemal wszystko co wpadło w moje dłonie. Dynię, marchew i gruszkę wykorzystałam jako pierwsze. Marynowałam je w zalewie o zapachu goździków i słodko
Mango PapajaKiszone brokuły nie należą do popularnych przetworów. Kisiłam je po raz pierwszy i trochę się dziwię dlaczego dopiero teraz wpadłam na ten pomysł. Wyszły bardzo smaczne, przypominają nieco kiszone ogórki. Po ukiszeniu są nadal chrupkie i ładnie się prezentują na talerzu. Składniki na 3 litrowe słoiki: 1 brokuł kilka baldachów kopru z nasionami kilka ząbków czosnku kawałek
Codziennik KuchennyOprócz pomidorowych i paprykowych przetworów przygotowałam również kilka słoiczków czekośliwki dla swojej córki. Śliwki same w sobie są wystarczająco słodkie, wiec czekośliwka bez cukru świetnie sprawdzi się jako dodatek do placuszków czy domowej chałki. Śliwki jeszcze są na drzewach i ryneczkach, więc kupujcie i zróbcie chociaż mały zapas. Polecam od razu zrobić z podwójnej porcji! Składniki /5 słoiczków
Pasja Smakumnie dalszy ciąg przetworów. Tym razem zapraszam Was na przepis na domową konfiturę z kiwi ogrodowego zwanego " mini kiwi ". Na działce mam ogromne pnącze całe obrośnięte malutkimi owocami, słodziutkimi jak miód. I w sumie nie mam na nie pomysłu. Co roku robię konfitury, trochę zamrażam, trochę rozdaję, resztę zjadamy na surowo. Konfitura z mini kiwi jest bardzo smaczna, doskonała
Kuchnia z widokiem na ogródInternecie znaleźć go można pod nazwą hiram skandynawski. Choć podobno z tą nazwą niezupełnie to prawda, bo Hiram to pseudonim szwedzkiej autorki książek kulinarnych, Märit Huldt, która popularyzowała robienie przetworów domowych przez pół XX wieku. Tak czy siak, serdecznie polecam Wam ten przepis. Dżem jest wspaniały, a dodatek imbiru sprawia, że doskonale nadaje się zarówno na kanapki
babka w formieDomowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone. Uwaga! Na ocet można wykorzystać nawet obierzyny i ogryzki! Dlatego jeśli zostaną Wam skórki z obierania jabłek na przykład na szarlotkę z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania octu jabłkowego. Ja właśnie tak zrobiłam
KorniszonkiŚliwki w sosie własnym to kolejny sprawdzony przepis na przetwory ze śliwek. Tak przygotowane owoce mogą posłużyć na kompot, do knedli, kaszy manny na mleku, zapiekanki z ryżu czy ciasta drożdżowego. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 słoiki po 0,7 litra Składniki
KuchniaWeDwoje.pl