Dzisiaj kolejna z moich propozycji na konfitury ze śliwek – tym razem z dodatkiem wanilii oraz cytryny. Przepis na tradycyjne powidła śliwkowe znajduje się tutaj . Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 5 słoików 200 ml Składniki: 1 kg śliw pozostałych z produkcji soku 1 szklanka (230 g) cukru 1 cytryna 50 g cukru waniliowego Przygotowanie konfitury ze śliwek z wanilią i cytryną Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez godzinę na małym ogniu od cz... czytaj dalej...
Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...Nie jestem profesjonalistką i nie skończyłam żadnej szkoły gastronomicznej, ale po prostu lubię gotować. Gotowanie sprawia mi wiele przyjemności, cieszę się że mogę uczyć się nowych rzeczy i zbierać nowe doświadczenia.