przetwory - 14998 przepisów (strona:300/1000)

Sos pomidorowy słodko-kwaśny 172

Sezon na przetwory trwa. U mnie jak co roku, nie może zabraknąć takiego pysznego sosu, idealnego do kanapek, pizzy czy placków ziemniaczanych. Oryginalny w smaku, za każdym razem wychodzi inaczej dzięki użytym przyprawom.  Składniki: 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 6 ząbków czosnku chili (na czubek łyżeczki

Cukiernia Pychotki
Szybka konfitura z borówki amerykańskiej lub jagód 140

Tradycyjna konfitura wiąże się z dłuższym gotowaniem, dzięki czemu jest pyszna i zagęszczona.  Potrzebna też jest spora ilość cukru, który konserwuje nasze przetwory. Lubię takie domowe wyroby, choć zabawę z nimi... niekoniecznie. Dlatego często robię konfitury w wersji ekspresowej. Teraz doskonałą wymówką jest brak czasu ze względu na małe dziecko... Mimo wszystko - taki sposób również sprawia, że konfitura smakuje

Di gotuje
Cukinia w curry 226

Sierpień w pełni to i sezon na przygotowywanie domowych przetworów trwa. W mojej spiżarni stoją już kompoty, buraczki i ogórki kiszone. Do kompletu postanowiłam przygotować jeszcze cukinię w curry. W tym roku przeżywam istny obłęd związany z cukinią w moim ogródeczku. Przygotowałam już z niej sos do makaronów a teraz zdecydowałam się na połączenie jej z zalewą curry

Życie ze smakiem
Frużelina wiśniowa 143

Czas na przetwory! Na pierwszy ogień idą WIŚNIE. Frużelinę wiśniową możemy użyć jako dodatek do deserów, ciast lodów, puddingów, gofrów, naleśników. Składniki: 1 kg wiśni, 7 łyżek cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, 1/4 szklanki zimnej wody Przygotowanie: Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Następnie doprowadzamy do zagotowania - przez około 2-3minuty. Dodajemy rozpuszczoną

Lena Gotuje
dżem z malin - przetwory 108

niewykorzystanych owocach, które zostały z produkcji soków. Tym razem czas na maliny. Niestety malin było niewiele to i powstał malutki słoiczek, ale co tam - wiem co jem i własne przetwory mam :)  Składniki: pozostałe owoce po przygotowaniu soku - przepis tutaj 1/2 łyżeczka żelatyny ewentualnie cukier -  gdy dla kogoś będzie nadal mało słodkie Przygotowanie: do naczynia miksującego włożyć owoce

Gotowanie z pasją
Ogórki z curry 203

Przepis na ogórki z curry to od lat najczęstsze przetwory w naszym domu. Do tej pory robiła je głównie moja mama, jednak tego roku my również postanowiliśmy zrobić kilka słoików. Ogórki w curry idealnie sprawdzają się w zimie zamiast surówki lub sosu do obiadu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 słoików

KuchniaWeDwoje.pl
Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu 462

wyparzonych słoików. Odstawiamy dnem do góry. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/paprykowo-pomidorowy-sos-makaronu/ MieszamWGarnku Artykuł Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
MALINY NA ZIMĘ 716

Kocham Maliny. Przetwory z malin takie jak soki pomagają mi przetrwać zimowe przeziębienia. Jak tylko mam możliwość robię kilka słoików na zapas. Tym razem udało mi się zrobić 5 słoiczków o pojemności 200 ml.  Polecam robi się je bardzo szybko.   SKŁADNIKI na 5 słoiczków po 200 ml: 1 kg Malin  5 łyżek cukru  5 słoików

Gotowanie Patki
wafle z powidłami śliwkowymi 205

coś słodkiego, ale do końca nie jesteśmy przekonani co to ma być ... zawsze mogą to być wafle. A do wafli nadzień tyle ile osób zapytanych. U nas czas na przetwory świeże, więc te z przed lat można wykorzystać jeśli jeszcze uchowały się w szafce. A powidła śliwkowe nie wiem jak, ale się uchowały. Stąd pomysł na połączenie słodkich wafli

Gotowanie z pasją
SAŁATKA Z OGÓRKÓW DO SŁOIKÓW 198

Najprostszym sposobem na zachowanie smaków owoców czy warzyw na dłużej, jest zamknięcie ich do słoików. Każdego roku latem przygotowuję więc przetwory, by potem zimą cieszyć się smakiem lata i wspomnieniami z nim związanymi.  Ogórków składam zawsze bardzo dużo, bo jest to u mnie chodliwy towar ;) W tym roku powróciłam do przepisu na pyszną sałatkę, która pasuje do każdego dania

Z Majeczką w kuchni
Sos z pomidorów,papryki i cukinii 128

Pora robienia przetworów na jesień i zimę nadeszła i prace nad nimi wrą pełną parą. Chcemy na dłużej zachować smak i aromat świeżych letnich owoców i warzyw dlatego zamykamy je w słoiku. Sos ze słodkich czerwonych pomidorów, soczystych, kolorowych papryk i cukinii będzie idealnym dodatkiem do dań z makaronu, kasz i ryżu lub po prostu do kanapek. #MyVictorinox

Bon appetit mon amie
Przecier ogórkowy na zimę 228

Przecier z ogórków jest jednym z obowiązkowych punktów na mojej corocznej liście przetworów na zimę. Bardzo lubię używać przecieru ogórkowego do  zupy ogórkowej , otwieram słoiczek i już mam gotowe i starte ogórki (w przeciwieństwie do równie pysznych, ale zachowanych w całości  ogórków kiszonych ). Do przecieru możemy użyć ogórków zbyt dużych, przerośniętych, nieforemnych. Nie musimy ich obierać, można

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ogórki koperkowo-ziołowe do słoików 373

Przetwory dominują na blogu :) Może ktoś się skusi na fajną łagodną sałatkę z ogórków? Polecam. Przepis dostałam od kuzynki, którą serdecznie pozdrawiam i wiem, że tu zagląda :) Składniki: 5 kg ogórków 6 dużych cebul 4 łyżki soli Dodatkowo:  1,5 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 4 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżki mielonego pieprzu 2 opakowania sosu koperkowo-ziołowego

Kuchnia domowa Ani
Kiszone papryki lekko pikantne. 323

sprawdzonym sposobem na kiszenie og ó rk ó w i cukinii. Papryki udały się doskonale. B ę d ą dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa. Jeśli nie lubicie pikantnych przetworów mo ż na  pominac dodatek chilli.   Składniki: 2 kg papryki (ż ó łta, czerwona) 10 ząbków czosnku 2 papryczki chilli kilka łodyg kopru z baldachami Zalewa

Codziennik Kuchenny
Konfitura jagodowo miętowa 147

herbaty albo do ciast idealna. Świeża mięta jest bardzo aromatyczna i tak samo będzie pachnieć nasza konfitura. Jagody zebrane przeze mnie w lesie , więc tym bardziej cieszą takie przetwory. 1 kg jagód 1/2 kg cukru żelującego 10 gałązek mięty Jagody płucze i osączam, przekładam do garnka, wsypuję cukier żelujący, dodaję miętę którą związuję nitką w pęczek i gotuje na wolnym

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania