przetwory - 14998 przepisów (strona:300/1000)

Naturalna bulionetka warzywna 445

zamrażarki. Przyprawę po zmrożeniu można nabierać łyżeczką, więc nie ma potrzeby dodatkowego porcjowania. Warzywa szybko i sprawnie pokroisz nożem Vitorinox. #MyVictorinox Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Przetwory na słono Tagged: marchewka , natka pietruszki , por , seler , seler naciowy

https:KKuchniaMniam
Ogórki w ketczupie 258

Ogórki w ketczupie. Sezon na przetwory w pełni, a na blogu dolcevita-in-my-kitchen jest tylko jeden jedyny przepis na chutney z zielonych pomidorow i to sprzed dwóch lat. Ponieważ lato jest dość dziwne w tym roku, powoli wiadomo jak to będzie z pomidorami i gdyby się okazało, że już nie zdążą dojrzeć, polecam wam tam przepis z całego

dolcevitainmykitchen
koncentrat pomidorowy 101

Pomidorowy sezon w pełni. Lima pachną już cudnie i są idealne na przetwory. Dlatego jedną porcję już przerobiłam - ok 10 kg, ale poprosiłam Tatę o jeszcze jedną :) Jakoś tak pomidory u nas idą, dlatego wolę mieć większą partię na zimę.  Kolejną odsłoną po keczupach i przecierach jest koncentrat. Właściwie robi się go w ten sam sposób co przecier - tylko

Gotowanie z pasją
Ogórki kiszone w słoikach 228

ogórków gruntowych 4 litry przegotowanej i ostudzonej wody 7 niewielkich ząbków czosnku 3 całe kopry wraz z łodygą i nasionami korzeń chrzanu 7 pełnych łyżek soli kamiennej (do przetworów, niejodowanej) PRZYGOTOWANIE Ogórki umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać z łupin i każdy pokroić na 3 części. Korzeń chrzanu podzielić na mniejsze kawałki. Do wody dodać sól i dobrze wymieszać

Passions hobbies life
Ogórki konserwowe z papryką 555

Lato to czas by zrobić zapasy na zimę, a później mieć w zasięgu pyszne domowe  przetwory.  Ogórki z papryka to kolejny przepis na uzupełnienie spiżarki. Chrupiące o  lekko  kwaśnym smaku będą idealnym  dodatkiem do kanapek, sałatek czy obiadu.  Składniki: 3 kg małych ogórków gruntowych 1,5-2 kg papryki czerwonej 3-4 cebule

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej 213

Zakończyłam już przetwory ogórkowe. W tym roku znowu zrobiłam nową sałatkę. Obrodziła mi żółta fasolka szparagowa więc zrobiłam sałatkę z ogórków i fasolki szparagowej w pomidorowej zalewie. Coś nowego i smacznego na zimę. składniki: 2 kg ogórków 2 kg fasolki szparagowej 1 kg cebuli zalewa 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki oleju 2 szklanki cukru 200 g koncentratu pomidorowego

Monia miesza i gotuje
Sos warzywny do słoików 158

Przez ostatnie dwa dni mieszkanie pachniało tak, że aromatu nie powstydziłaby się włoska gospodyni. A to za sprawą przygotowywania kolejnej partii przetworów z pomidorami w roli głównej. Najpierw w słoiki zapakowałam sos z mieszanki warzyw. Po godzinie gotowania sos bez żadnego doprawiania idealnie nadawał się do makaronu, ale umieszczając go w słoikach, trzeba było pomyśleć o odpowiednich substancjach konserwujących, które

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos pomidorowy słodko-kwaśny 163

Sezon na przetwory trwa. U mnie jak co roku, nie może zabraknąć takiego pysznego sosu, idealnego do kanapek, pizzy czy placków ziemniaczanych. Oryginalny w smaku, za każdym razem wychodzi inaczej dzięki użytym przyprawom.  Składniki: 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 6 ząbków czosnku chili (na czubek łyżeczki

Cukiernia Pychotki
Szybka konfitura z borówki amerykańskiej lub jagód 127

Tradycyjna konfitura wiąże się z dłuższym gotowaniem, dzięki czemu jest pyszna i zagęszczona.  Potrzebna też jest spora ilość cukru, który konserwuje nasze przetwory. Lubię takie domowe wyroby, choć zabawę z nimi... niekoniecznie. Dlatego często robię konfitury w wersji ekspresowej. Teraz doskonałą wymówką jest brak czasu ze względu na małe dziecko... Mimo wszystko - taki sposób również sprawia, że konfitura smakuje

Di gotuje
Cukinia w curry 209

Sierpień w pełni to i sezon na przygotowywanie domowych przetworów trwa. W mojej spiżarni stoją już kompoty, buraczki i ogórki kiszone. Do kompletu postanowiłam przygotować jeszcze cukinię w curry. W tym roku przeżywam istny obłęd związany z cukinią w moim ogródeczku. Przygotowałam już z niej sos do makaronów a teraz zdecydowałam się na połączenie jej z zalewą curry

Życie ze smakiem
Frużelina wiśniowa 131

Czas na przetwory! Na pierwszy ogień idą WIŚNIE. Frużelinę wiśniową możemy użyć jako dodatek do deserów, ciast lodów, puddingów, gofrów, naleśników. Składniki: 1 kg wiśni, 7 łyżek cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, 1/4 szklanki zimnej wody Przygotowanie: Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Następnie doprowadzamy do zagotowania - przez około 2-3minuty. Dodajemy rozpuszczoną

Lena Gotuje
dżem z malin - przetwory 99

niewykorzystanych owocach, które zostały z produkcji soków. Tym razem czas na maliny. Niestety malin było niewiele to i powstał malutki słoiczek, ale co tam - wiem co jem i własne przetwory mam :)  Składniki: pozostałe owoce po przygotowaniu soku - przepis tutaj 1/2 łyżeczka żelatyny ewentualnie cukier -  gdy dla kogoś będzie nadal mało słodkie Przygotowanie: do naczynia miksującego włożyć owoce

Gotowanie z pasją
Ogórki z curry 185

Przepis na ogórki z curry to od lat najczęstsze przetwory w naszym domu. Do tej pory robiła je głównie moja mama, jednak tego roku my również postanowiliśmy zrobić kilka słoików. Ogórki w curry idealnie sprawdzają się w zimie zamiast surówki lub sosu do obiadu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 słoików

KuchniaWeDwoje.pl
Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu 450

wyparzonych słoików. Odstawiamy dnem do góry. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/paprykowo-pomidorowy-sos-makaronu/ MieszamWGarnku Artykuł Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
MALINY NA ZIMĘ 705

Kocham Maliny. Przetwory z malin takie jak soki pomagają mi przetrwać zimowe przeziębienia. Jak tylko mam możliwość robię kilka słoików na zapas. Tym razem udało mi się zrobić 5 słoiczków o pojemności 200 ml.  Polecam robi się je bardzo szybko.   SKŁADNIKI na 5 słoiczków po 200 ml: 1 kg Malin  5 łyżek cukru  5 słoików

Gotowanie Patki