przetwory - 14998 przepisów (strona:309/1000)

Papryka marynowana z miodem 163

powracamy do przetworów. Tym razem marynowana papryka z miodem. Jadłam paprykę w różnych zalewach, ale zdecydowanie ta z dodatkiem miodu smakuje mi najbardziej. Tej samej zalewy będę później używać do sałatki z zielonych pomidorów, ale to jeszcze nie teraz. Gorąco polecam! Składniki: 2 kg czerwonej lub kolorowej papryki cebula olej 1 liść laurowy do każdego słoika 2 ziarenka ziela angielskiego

kuchnia doski
JAGODY W SYROPIE 149

Smak lata zamknięty na zimę w słoiczkach to zdecydowanie smak owoców. Zima będzie jak znalazł. W tym roku jagody obrodziły, grzechem byłoby nie porobić z nich przetworów. Takim samym sposobem możemy przygotować i inne owoce w syropie Składniki: 1 kg jagód 0,7 dag cukru Wykonanie: Jagody wsypujemy do słoików do 2/3 wysokości. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z patisonów, marchwi i cebuli, z dodatkiem ostrej papryki 166

warzywa w słoikach do wysokości około 1 cm od brzegu. Słoiki zakręcać i pasteryzować przez około 5 minut. Jeśli warzywa nie są zbyt duże, wtedy ja nie pasteryzuję takich przetworów. Zalewam wrzącą zalewą, zakręcam i ustawiam do góry dnem. Rzadko zdarza się, żeby któryś słoik nie zamknął się. Dla pewności jednak możecie pasteryzować je krótko. Te sałatkę robi się naprawdę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nalewka z żółtych mirabelek. Mirabelkówka 413

sobie i wykorzystacie w przyszłym roku. Mirabelki, małe, nagrzane słońcem śliweczki są doskonałym materiałem na konfiturę czy dżem . Ich kwaskowatość, zrównoważona cukrem, jest niezwykle interesująca i smakowita a zimą przetwory z nich będą przypominać nam słoneczne lato. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Meksykańska salsa 217

tyle dobra, że wyjadałam ją łyżka z garnka! To znakomity sos, który możecie wykorzystać do burgerów, posmarować nim tortillę czy podać z kurczakiem do makaronu albo ryżu.  Dzięki przetworom, zimową porą możecie zrobić obiad w kilka chwil i to bez dodatku konserwantów. Inspiracja: Filozofia smaku  Składniki na ok. 4 słoiki po 240ml: 2 małe cebule 2-3 małe

Fabryka pomysłów
Sałatka z ogórków i papryki do słoików 246

Przetworów ciąg dalszy. Dziś proponuję sałatkę z ogórków i papryki do słoików. Jest pyszna i chrupiąca. Zimą będzie idealna jako dodatek do obiadów. Składniki: 2 kg ogórków 3 średnie marchewki 4 duże czerwone lub kolorowe papryki 6 cebul 5 ząbków czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1,5 łyżki soli 5 ziaren ziela angielskiego Ogórki

kuchnia doski
Sałatka z cukinii i buraków do słoika 194

piekarniku ok 15-20 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/salatka-cukinii-burakow/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z cukinii i buraków do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ajwar-pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 206

Ajwar to nowość wśród moich przetworów. Przymierzałam się do niego już w zeszłym sezonie ale nie mogłam dostać bakłażanów. Ale w tym roku się udało i stworzyłam swój pierwszy ajwar. Jest to pasta/sos z pieczonej papryki i z bakłażanów. Ja dodałam także trochę pomidorów zamiast koncentratu pomidorowego. Sos można doprawić po swojemu jak się lubi, moja wersja jest taka lekko

Monia miesza i gotuje
Przecier pomidorowy na zimę 148

Sierpień to pora na pomidora ! Jest pyszny, aromatyczny, pełen słońca, witamin i smaku. Jedzmy go na surowo, gotujmy, przerabiajmy... Teraz też jest najlepszy czas na zrobienie pomidorowych przetworów. Nie ma nic lepszego niż domowy przecier pomidorowy, jako baza zupy pomidorowej lub sosu do makaronu. Wybierajmy pomidory mięsiste i podłużne. Ja zawsze robię przeciery z pomidorów polnych. Warto jest

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjne konfitury wiśniowe według przepisu Marii Disslowej 173

spodeczek i stawiało obok herbaty. Każda, szanująca się pani domu, sama robiła takie konfitury, a potem pękała z dumy, kiedy goście chwalili ich smak. Teraz coraz mniej przetworów robimy, bo albo nie mamy czasu, albo zwyczajnie nie opłaca się. Myślę jednak, że zrobienie kilku słoiczków nie będzie ani za bardzo pracochłonne, ani drogie. Pomyślcie jaką przyjemność możecie sprawić babci, kiedy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ogórki z kurkumą 358

liście laurowe, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 2 płaskie łyżeczki gorczycy, Dodatkowo: kilka ząbków czosnku (1 lub 2 ząbki na słój). Trzeba korzystać, póki są jeszcze dostępne ogórki gruntowe. Więc przetworów ciąg dalszy :) Dzisiaj wyśmienite ogórki na kanapki, czyli ogórki z kurkumą. Ogórki mają octowo-słodkawy smak i doskonale komponują się np. z wędliną. Ogórki dobrze umyć i ostrym nożem pokroić

Świat Domowej Kuchni
Marmolada z papierówek 217

które spadną z drzewa, bardzo szybko ciemnieją i psują się. Jest jednak sposób, aby choć w minimalnym stopniu zatrzymać ich smak i zapach na dłużej: możemy zrobić przetwory. W tym roku z papierówek zrobiłam pyszny, lekki mus idealny do ciast czy deserów. Pokusiłam się także o zrobienie całych papierówek w waniliowym syropie , które są ciekawym pomysłem na oryginalny prezent

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kiszone buraczki 218

ząbków czosnku w łupinkach (po dwa na słoik) koper po 2 małe baldaszki na słoik ( można zastąpić koperkiem) laska chrzanu - po 2 kawałki na słoik sól kamienna do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wody Przygotowanie  Buraczki umyć, osuszyć obrać. Pokroić w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie lub w robocie. Słoiki wyparzyć. Do każdego słoika włożyć plasterki

Stare Gary
Likier z owoców czarnego bzu 189

dodatek maskuje tę mało przyjemną dla mnie woń i nadaje całość ciekawego, niepowtarzalnego smaku. Takim likierem poczęstowała mnie kilka lat temu koleżanka Asia. Wiedząc, że nie przepadam za bzowymi przetworami nie powiedziała z czego zrobiła napitek. Przyznam, że długo myślałam, że to likier jeżynowy a po wyjawieniu prawdy byłam zdziwiona. Potem wyprosiłam przepis i teraz dzielę się nim z Wami

Smaczna Pyza
Sos z pieczonych pomidorów bez obierania 228

czosnkiem, ziołami prowansalskimi, do blendera można też wrzucić dodatkowo świeżą bazylię, sos przelać do słoików i pasteryzować ok. 15-20 minut). źródło przepisu Przepis dodaję do akcji  Róbmy przetwory! 2016 i Pora na pomidora

FitKot