przetwory - 14998 przepisów (strona:312/1000)

Kapusta z rodzynkami i orzechami włoskimi 117

Kiedyś z ciekawości wypróbowałam ten przepis i przyznam, że od razu podbił moje serce i kubki smakowe. Jest to jeden z moich ulubionych przetworów! Kapusta smakuje rewelacyjnie, jest lekko słodkawa i wspaniale łączy się z chrupiącymi orzechami. Sami spróbujcie! 1 kg kapusty 2 duże marchewki 1 szklanka rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich sól Zalewa: 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki oleju

Di gotuje
Sos pomidorowy na zimę. 80

Sezon pomidorowy się już zaczął, więc pora zabrać się za przetwory. Dziś proponuję sos pomidorowy - doskonały do makaronów, ryżu najlepiej z dodatkiem drobiu oczywiście. Z tej ilości otrzymałam 5 słoików 0,5 i jeden 0,2. Zdjęcie może nienajlepsze, ale zawsze. SKŁADNIKI: 3 kg. pomidorów Lima 3 średnie cebule pokrojone w piórka 3 czerwone papryki pokrojone w paski 6 ząbków

Kuchnia Beaty
Jabłka prażone, smażone do szarlotki, naleśników, babeczek, ryżu 154

garnku z wodą. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/jablka-prazone-smazone-szarlotki-nalesnikow-babeczek/ BosowKuchni Artykuł Jabłka prażone, smażone do szarlotki, naleśników, babeczek, ryżu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Domowa spiżarnia - Słodko-kwaśna sałatka z cukinii 135

garście miłości, wakacyjne wspomnienia, podmuchy ciepłego wiatru i kilka kropel letniego deszczu. Dodajemy proszek w kolorze tęczy, szczelnie zakręcamy. Otwieramy tylko wtedy, gdy nas zimowa chandra dopadnie. Wtedy taki przetwór z domowej spiżarni wzięty, podnosi nas na duchu, dodaje otuchy, i każe bezzwłocznie nakierować myśli na bardziej pozytywne tory. U nas z domieszką powyższych składników zrobiłyśmy sałatkę z cukinii. Kolorowa

Kuchnia smaków
Ogórki w sosie pomidorowym na zimę 846

Tarte ogórki w sosie pomidorowym powstały przypadkowo. Bardzo lubimy ogórki, a szczególnie smakują nam ogórki małosolne i kiszone, oraz ogórki konserwowe. Przepis, o którym wspomniałam wymyśliłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem brzoskwiniowy ze stewią 135

roku marka Dr.Oetker  wprowadziła na rynek nowy produkt. Cukier Żelujący ze stewią obniży kaloryczność waszych domowych przetworów. Część cukru w produkcie zastąpiona została naturalnymi substancjami słodzącymi pochodzenia roślinnego. Stewia znana jest ze swych słodkich właściwości - glikozydy stewiolowe praktyczni nie maj kalorii, a doskonale zastępują cukier. Jako, że trwa sezon na brzoskwinie, postanowiłam przygotować dżem morelowy o obniżonej zawartości

kolorowotorcikowo
Sałatka ogórkowa Gyros - na zime 175

Postanowiłam, że z ogórkowych przetworów na zimie zrobię sztandarowe kiszone, konserwowe i meksykańskie. A dlaczego? Ponieważ żadne inne nie smakowały mi na tyle, aby sobie nimi zawracać głowę czy raczej podniebienie. Dostałam jednak pewnego dnia słoiczek ogórków w zalewie gyros wraz z przepisem, no i stwierdziłam, że warte są zrobienia. Polecam bo sałatce tej daje pięć gwiazdek

Jadło i czytadło
Sałatka z cukinii z czosnkiem i chili (na zimę) 581

cukiniowy urodzaj? Jeśli tak jak i my, zostaliście obdarowani kilkoma kilogramami cukinii lub po prostu urosła Wam w ogrodzie, nie martwcie się! Przygotowałam dla Was 3 smakowite przepisy na przetwory z tym warzywem. Oczywiście zaczynamy od sałatki z cukinii z czosnkiem i chili, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do zimowych obiadów lub przekąska-samodzielne danie czy dodatek do burgerów

Pora coś zjeść
Przetwory z malin 137

Maliny najlepiej smakują zerwane prosto z krzaka. Te do przetworów też najsmaczniejsze świeże. Składniki : żelfix 2:1 maliny cukier Przygotowanie : Przebrane maliny zasypać żelfix-em i cukrem, wymieszać dokładnie, tzn. postąpić wg instrukcji na opakowaniu Po krótkim zagotowaniu przelać masę do czystych, suchych słoiczków pod sam dekiel, zakręcić Napełnione słoiczki odstawiamy w ciemne, suche miejsce. Moje uwagi : jeśli chcemy

Proste Potrawy
Buraczki z papryką na słodko 116

Uwielbiam buraczki, więc obowiązkowo muszą znajdować się one - w grafiku moich przetworów. Ten przepis pochodzi ze starych zapisków i zawsze się sprawdza. Buraczki są pyszne, lekko słodkie - takie jak lubimy. Polecam! 6 kg buraków 11 papryk (dużych) 7 cebul Zalewa: 2 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli Buraki ugotować i po ostygnięciu zetrzeć

Di gotuje
Ogórki kanapkowe 189

Robię przetwory, w tym i ogórki w różnej postaci i smaku.Dziś was zapraszam na ogórki kanapkowe.Kolor i smak niezwykły.Nie powiem wam ile wyjdzie słoików bo nie wiem w jakich robicie. Ja miałam różne i po 250 ml i po 330 ml Składniki: ogórki gruntowe 1.1/2 kg woda 500 ml 1.1/2 szklanki cukru 1.1/2 szklanki octu

Różowa kuchnia
Ogórki kiszone tradycyjne 189

Moje ulubione ogórki. Smakują wspaniale każdej porze roku. Przygotowane według receptury mojej mamy. Składniki 1 kg ogórków ok. 4 szkl wody 20- 30 g soli do przetworów koper nasienny czosnek chrzan gorczyca 1. Jędrne i niezbyt duże ogórki dokładnie myjemy i … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Przecier ogórkowy 172

pozostaje tylko zupa. Ale jak ktoś ma ochotę to oczywiście może sobie zrobić taki przecier. Na pewno jest on dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie mają dużo miejsca na przetwory bo zajmie zdecydowanie mniej miejsca a kilka małych słoiczków na pewno da się jakoś upchnąć. A wiadomo zupka z takiego własnoręcznie zrobionego przecieru będzie na pewno lepsza niż z kupnego

Monia miesza i gotuje
Pomidorowa sałatka z ogórków 190

człowiek... Dobrze, że na ten czas miałam do dyspozycji kuchnię rodziców, dzięki czemu mogłam zaopatrzyć swoją spiżarnię w kilkanaście słoików przeróżnych wyrobów.  Szukałam w tym roku przepisów na przetwory, które do tej pory nie robiłam. Chciałam spróbować czegoś nowego i ciekawego w smaku. I gdy tylko zobaczyłam ten przepis ( klik ), to od raz wiedziałam, że to będzie

My simple kitchen
Sos boloński z cukinii na zimę - nie tylko do makaronów. 269

Dziś ponownie wrzucam przepis na przetwory. W ogrodzie mam całkiem sporo owoców cukinii, inaczej pisząc kabaczka. Zawsze staram się kupować nasiona odmiany zielonej, bo rośnie do okazałych rozmiarów a przy tym skórka pozostaje dość miękka i łatwo się go obiera. Ale każdy rodzaj jest mile widziany w tym przepisie. W ubiegłym roku robiłam sos z dodatkami innych warzyw, nie tylko

Poezja Smaków - blog kulinarny