przetwory - 14998 przepisów (strona:316/1000)

Dżem truskawkowo- miętowy 103

dzień. Jeszcze tydzień temu można było je kupić po 3zł/kg, a dziś dwa razy droższe. Nie powstrzymało mnie to jednak, bo skoro nie mogę teraz jeść truskawek, to chociaż przetworów sobie troszkę porobię.  Na pierwszy rzut poszło 2 kg do zamrażarki, z kolejnych 4 zrobiłam dżem, a ostatnie 4 właśnie nabierają mocy i jutro będzie soczek ;) Do przygotowania

Kuchnia w czekoladzie
SOK Z AGRESTU 114

chciałam się z Wami drodzy czytelnicy podzielić ,bo sok wyszedł wysmienity.Agrest uprawiany jest w Europie i jest go aż 1500 odmian.Owoce możemy zjadać na surowo ,jak też w przetworach,suszyć lub kandyzować.Owoce zawierają pektyny ,sa bogate w żelazo,witaminę C,B_1,PP i A.Świetnie wpływają na na przemianę materii ,działają przeczyszczajaco ,i są nieodzownym składnikiem diet odchudzających

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kapary po polsku. Marynowane nasiona nasturcji 120

takie nasze, polskie, domowe są bardzo smaczne i nawet ciekawsze. Nasiona nasturcji zbieram późnym latem i jesienią. Muszą być jeszcze zielone i soczyste, tylko takie nadają się do przetworu. Można zrobić od razu więcej marynaty i przechowywać ją w lodówce a potem przygotowywać polskie kapary po jednym słoiczku, w miarę dojrzewania nasion. Niestety, ja tym razem nie miałam zbyt dużo

Smaczna Pyza
Syrop z kwiatów czarnego bzu 83

się mylę? ;-) U mnie przynajmniej nie było tradycji zbierania kwiatów bzu i robienia z nich syropów. Ja postanowiłam więc tę tradycję zapoczątkować i w tym roku zrobiłam swoje pierwsze przetwory z tych białych kwiatów. SKŁADNIKI: - 100 baldachów czarnego bzu - 3 kg cukru - 5 dużych cytryn - 3 litry wody Zrywam ładne, rozwinięte kwiaty czarnego bzu. Robię to delikatnie, ponieważ kwiatki łatwo

Wielopokoleniowo
Konfitura wiśniowa 149

Przychodzi lato, mój ulubiony czas... Czas przetworów! :) Składniki: 2 kg wiśni ok 0,5 kg cukru Najpierw wiśnie należy umyć a następnie wydrylować... Tak wiem jest to bardzo przyjemne i dynamiczne zajęcie :) Ale jak pomyślę sobie o pysznej konfiturze to nie przeszkadza mi monotonne wyciąganie pestek :) drylownica przyspiesza robotę a jeżeli ktoś jej nie to są dwa wyjścia: pierwsze... można

Kuchnia Viki
Kalafior marynowany z papryką do słoików na zimę 177

Czerwiec to również sezon na kalafior zatem moja kolejna propozycja na przetwory z kalafiorem w roli głównej ! Polecam także kalafior marynowany w przecierze pomidorowym kalafior marynowany z marchewką Składniki: 1 kg kalafiora 4 czerwone papryki 1 biała cebula składniki na zalewę: 8 szklanek wody 8 łyżek cukru 3 szklanki octu 2 łyżki soli pieprz czarny ziarnisty ziele angielskie gorczyca Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Fasolka szparagowa z papryką marynowana na zimę 157

Smakiem fasolki mam zamiar cieszyć się cały rok, dlatego w tym roku do moich przetworów dołączyła ponownie fasolka szparagowa, której smak podkreślają dodane: żółta papryka, cebula i czosnek. Polecam również wersje fasolki marynowanej bez octu Składniki: ½ kg fasolki szparagowej żółtej 2 cebule 4 żółte papryki 1 główka czosnku Składniki na zalewę: ½ szklanki octu ½ szklanki cukru ½ szklanki oleju 4 łyżki soli

Tradycyjna Kuchnia
smaczne ogórki małosolne "na sucho" kiszone...moje pierwsze i nie ostatnie... 396

kiszenia + suszony baldachim kopru-mam jeszcze zeszłoroczny (zestaw wczej opłukać i obsuszyć), całość posypać SOLĄ KAMIENNĄ GRUBĄ,JODOWANĄ, sól taka całkiem drobna nie nadaje się za bardzo do takich przetworów worek z ogórkami włożyć do płaskiej miski, w razie by worek przeciekał to sok nie ucieknie i nie zaleje lodówki czy blatu i będzie można wszystko wlać i przełożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Czasu brak i konfitura z rabarbaru z pijanymi rodzynkami 155

którą przepis podpatrzyłam u Małgosi . Połączenie rabarbaru z rodzynkami i rumem zaintrygowało mnie od razu; gdy więc tylko zobaczyłam rabarbar w promocji, bez wahania kupiłam kilka kilogramów. Na przetwory, do ciasta, a odrobinę do zamrożenia, gdy nagle przyjdzie mi ochota na to kwaśne warzywo. Wracając do meritum, czyli konfitury: przygotowuje się je prosto, a efekt... Moi drodzy, C. oszalał

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dżem truskawkowy z chia, bez cukru 142

ewentualne słodzidło. Dodajemy nasiona chia. Mieszamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/dzem-truskawkowy-chia/ BosowKuchni Artykuł Dżem truskawkowy z chia, bez cukru pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Dżem truskawkowy z różą 168

Dżemy to jedne z bardziej popularnych przetworów, a truskawki z kolei jednym ze smaczniejszych owoców. Polecam wzbogacić smak tych letnich owoców, cudownym różanym aromatem. Jeśli lubicie dżem truskawkowy to ten pokochacie! Składniki: 1kg truskawek 400g cukru 50g płatków róży (około 2 szklanek) kwasek cytrynowy do smaku Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce zasypujemy cukrem

Pyry na Gaz
Slodko ze stewia czyli KUKBUK zaprasza na przetworowe warsztaty z Dr.Oetkerem 153

KUKBUK  zaprosił mnie na odbywające się tydzień temu niesamowite warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirlpoola . Organizatorem warsztatów był Dr.Oetker a Tomasz Deker pokazywał nam jak szybko przygotować bajecznie pyszne przetwory z cukrem żelującym ze stewią z w roli głównej. I wiecie co? kombinacje smakowe były zaskakujące, dżemy proste w przygotowaniu, towarzystwo przednie a na dodatek wróciłam do domu z zapasem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami do słoików na zimę 129

Kapusta czerwona jest zdrowa i pyszna, dlatego nie wyobrażam sobie aby nie zajęła honorowego miejsca wśród domowych przetworów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 30 dag kwaśnych jabłek 1 por Składniki na zalewę: 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 3 goździki 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 litr wody

Tradycyjna Kuchnia
Seler naciowy marynowany do słoików na zimę 137

Nowość w moich tegorocznych przetworach. Składniki: 2 pęczki selera naciowego 1 łyżka nasion gorczycy 8 ząbków czosnku 8 listków laurowych Składniki na zalewę: 1 szklanka oleju 1 szklanka octu 1 szklanka cukru ½ szklanki wody Wykonanie: Seler umyć, pokroić i przełożyć do wyparzonych słoików. Dodać gorczycę, czosnek i listki laurowe. Następnie z podanych składników zagotować zalewę i zalać seler w słoikach

Tradycyjna Kuchnia