przetwory - 14998 przepisów (strona:316/1000)

Czasu brak i konfitura z rabarbaru z pijanymi rodzynkami 174

którą przepis podpatrzyłam u Małgosi . Połączenie rabarbaru z rodzynkami i rumem zaintrygowało mnie od razu; gdy więc tylko zobaczyłam rabarbar w promocji, bez wahania kupiłam kilka kilogramów. Na przetwory, do ciasta, a odrobinę do zamrożenia, gdy nagle przyjdzie mi ochota na to kwaśne warzywo. Wracając do meritum, czyli konfitury: przygotowuje się je prosto, a efekt... Moi drodzy, C. oszalał

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dżem truskawkowy z chia, bez cukru 169

ewentualne słodzidło. Dodajemy nasiona chia. Mieszamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/dzem-truskawkowy-chia/ BosowKuchni Artykuł Dżem truskawkowy z chia, bez cukru pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Dżem truskawkowy z różą 189

Dżemy to jedne z bardziej popularnych przetworów, a truskawki z kolei jednym ze smaczniejszych owoców. Polecam wzbogacić smak tych letnich owoców, cudownym różanym aromatem. Jeśli lubicie dżem truskawkowy to ten pokochacie! Składniki: 1kg truskawek 400g cukru 50g płatków róży (około 2 szklanek) kwasek cytrynowy do smaku Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce zasypujemy cukrem

Pyry na Gaz
Slodko ze stewia czyli KUKBUK zaprasza na przetworowe warsztaty z Dr.Oetkerem 179

KUKBUK  zaprosił mnie na odbywające się tydzień temu niesamowite warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirlpoola . Organizatorem warsztatów był Dr.Oetker a Tomasz Deker pokazywał nam jak szybko przygotować bajecznie pyszne przetwory z cukrem żelującym ze stewią z w roli głównej. I wiecie co? kombinacje smakowe były zaskakujące, dżemy proste w przygotowaniu, towarzystwo przednie a na dodatek wróciłam do domu z zapasem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami do słoików na zimę 155

Kapusta czerwona jest zdrowa i pyszna, dlatego nie wyobrażam sobie aby nie zajęła honorowego miejsca wśród domowych przetworów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 30 dag kwaśnych jabłek 1 por Składniki na zalewę: 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 3 goździki 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 litr wody

Tradycyjna Kuchnia
Seler naciowy marynowany do słoików na zimę 162

Nowość w moich tegorocznych przetworach. Składniki: 2 pęczki selera naciowego 1 łyżka nasion gorczycy 8 ząbków czosnku 8 listków laurowych Składniki na zalewę: 1 szklanka oleju 1 szklanka octu 1 szklanka cukru ½ szklanki wody Wykonanie: Seler umyć, pokroić i przełożyć do wyparzonych słoików. Dodać gorczycę, czosnek i listki laurowe. Następnie z podanych składników zagotować zalewę i zalać seler w słoikach

Tradycyjna Kuchnia
Dżem z kiwi - łatwy, super przepis 260

Dżemy to owocowe przetwory uzyskane z owoców całych lub rozdrobnionych ugotowanych w dużej ilości cukru. Niestety, najczęściej spotykane dżemy na półkach sklepowych zawierają, poza dużą dozą cukru, syrop glukozowo-fruktozowy , który nie jest wskazany w diecie. Sklepowe dżemy mogą zawierać minimum 35 g owoców w gotowym dżemie. Takie są wymogi. Mało, prawda? Można i warto więc zrobić dżem samemu, gdzie

Anioszek w kuchni
Leczo z cukinii papryki do słoików na zimę 100

Leczo w moich przetworach to podstawa ! Uwielbiam taki warzywny mix, którym mogę się cieszyć cały rok. Pycha   Składniki: 1 kg papryki (kolor dowolny) 1 kg białej cebuli 1 kg świeżych pieczarek 1 kg młodej cukinii 1 kg pomidorów ½ szklanki oleju ostra papryka do smaku sól do smaku Wykonanie: Warzywa dokładnie umyć, pomidory sparzyć, zahartować  i obrać. Wszystkie warzywa

Tradycyjna Kuchnia
szybkowar-śliwkowa marmolada... 155

przekładać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, można śliwki z żelfixem blenderem zmiksować, my lubimy jednak kawałki owoców w przetworach - marmolada jest pyszna do tostów, pieczywa, naleśników, gofrów i innych ciast, deserów................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Etykiety na przetwory 181

różową zawartością na półkach w spiżarni. Najchętniej to wszystkie półki bym zapełniła tym samym.. uwielbiam ucierane płatki! Żeby w spiżarni było jeszcze piękniej, przygotowałam sobie etykietki na przetwory. Są bardzo proste i praktyczne. Zależało mi, żeby po wydrukowaniu nie było zbyt wiele zabawy z wycinaniem, dlatego zdecydowałam się na prosty kształt. No i mają ułatwić reszcie domowników (zwłaszcza płci

Wrzosowa Polana
Pomidory z oliwkami do słoików na zimę 109

Pomidory i oliwki są zdecydowanie trafnym połączeniem (np. w zupie, sosie, jako baza pod pizze) W tym roku kolejny debiut w moich przetworach- w roli głównej pomidor i oliwka :) Składniki: 2 kg pomidorów 1 szklanka czarnych oliwek 6 łyżek czerwonego octu 6 ząbków czosnku 1 szklanka oliwy 1 łyżeczka chili sól i pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Pomidory sparzyć

Tradycyjna Kuchnia
Botwinka z koperkiem do słoików na zimę 134

Kwiecień to czas pierwszych zbiorów botwinki, dlatego powoli szykuję już botwinkowe przetwory! Składniki: 3 pęczki botwinki z buraczkami 1 pęczek świeżego koperku Składniki na zalewę: 1 litr wody 1 szklanka octu ¾ szklanki cukru ¼ szklanki soli pieprz ziarnisty liść laurowy Wykonanie: Liście botwinki dokładnie umyć i razem pokroić z koperkiem. Następnie z podanych składników zagotować zalewę z przyprawami. Botwinkę przełożyć

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z uszaków bzowych z warzywami 142

Wczesna wiosna a ja robię przetwory i pakuję sałatkę w słoiki. Dziwne to, prawda? Jednak może wcale nie takie dziwne kiedy zobaczycie co w niej jest. To sałatka z uszaków bzowych . Te grzyby rosną prawie cały rok, jednak najczęściej zbieram je właśnie wczesną wiosną bo sprzyjają im częste deszcze i łatwo je znaleźć kiedy krzewy nie mają jeszcze liści. Grzyby

Smaczna Pyza
Sałatka z buraczków 126

Sałatka z buraczków 2016-04-08 16:39:54 Wczesna jesień, to idealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W naszych spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje sałatka z buraków, której robię na prawdę ogromne ilości. Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Jest to świetny, witaminowy dodatek do tradycyjnych polskich

Wędrówki po kuchni
Konfitura z marchwi i cytryn 121

mamy tego zmartwienia, gdyż wszelkie tego typu dobra dostępne są przez cały rok, a półki sklepowe wręcz uginają się od dżemów, syropów owocowych czy marynat. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. A konfitury z marchewki zapewne w sklepie nie znajdziecie, więc warto przygotować ją w domu. Wspaniały kolor, zapach

Wędrówki po kuchni