przetwory - 14998 przepisów (strona:324/1000)

Domowy ketchup ze świeżych pomidorów 206

W tym roku w naszej folii mamy wysyp pomidorów. Jemy je bez niczego jak jabłka, ale większą ich część musimy zamknąć w słoikach tyle ich jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe powidła śliwkowe 136

już czas na domowe przetwory (zima tuż tuż) Domowe powidła ze śliwek węgierek. Aromatyczne, obłędnie smaczne! Można wyjadać je łyżeczką prosto ze słoiczka lub użyć do przygotowania ciast, kanapek czy deserów. Na chłodne, zimowe wieczory będą doskonałe! Składniki (na 2 średniej wielkości słoiki ) 2 kg dojrzałych śliwek węgierek cukier (ilość zależy od słodkości naszych śliwek) 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Dojrzałe

Nastoletnie Wypiekanie
PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI KANAPKOWE 816

zasadzie nie wiemy dlaczego tak mało przepisów na przetwory na naszym blogu, bo przecież robimy je każdego lata. W tym roku nadrabiamy zaległości, a cykl rozpoczynamy ogórkami kanapkowymi, które podpatrzyłyśmy u Margarytki :). To była totalna nowość dla mojej rodziny, ale pozytywnie zaskoczyła nas smakiem. Zrobiłam 12 słoików, ale w przyszłym roku zrobię pewnie więcej :). Ogórki, chociaż nazywają się kanapkowe, można

Przepisy Aleksandry
Ogórki - koreczki - przetwory na zimę 230

Sałatek i przetworów z ogórków nigdy nie jest za dużo. Po klasycznych kiszonych i sałatce z ogórków i papryki przyszła pora na ogórki na ostro. Raczej nie nadają się jako sałatka do obiadu zimą, bardziej jako przegryzka do suto zakrapianej domówki. Tak czy siak warto kilka słoiczków w zanadrzu mieć. Ogórki koreczki są słodko-ostre ale nie do przesady

Pyza i Surówka
Konfitura z pomarańczy 100

Pyszna, kolejna propozycja słodkich przetworów- tym razem z pomarańczy. Składniki: 1 kg pomarańczy 1,2 kg cukru Wykonanie: Pomarańcze dokładnie umyć, pokroić na cienkie plasterki, posypać cukrem i zostawić w temperaturze pokojowej na 48 godzin. Następnie gotować na wolnym ogniu do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji i koloru. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić

Tradycyjna Kuchnia
OGÓRKI KANAPKOWE 551

Tegoroczne przetwory, z lekkim opóźnieniem, bo dopiero po ustaniu letnich upałów, ale ruszyły pełną parą. Jako pierwsze na tapetę poszły ogórki kanapkowe. I choć nigdy nie nosiłam się z zamiarem przygotowywania takowych, to skusiła mnie Margarytka i to jak widać bardzo skutecznie. No bo skoro takie pyszne, to trudno było im się oprzeć... I choć sama zwolennikiem takich ogórków

Smaczne Zdrowe
Konfitura malinowa z cukrem różanym 152

robię dwie wersje malin - konfiturę, z samym cukrem, do herbatek czy na przeziębienie, i dżem bardziej "na gęsto", z cukrem żelującym, do przekładania tortów i ciast wymagających bardziej ścisłych przetworów. Obie są pyszne, obie pachną i smakują obłędnie. Aż miło przypomnieć sobie zimą ciepłe wieczory... Składniki: 4 kg malin 1,4kg cukru 0,2kg cukru różanego 1 l wody

Cakes By Kejt
Ogórki po indyjsku- do słoika na zimę 460

Ogórki po indyjsku do słoika na zimę Przepis rodzimy , mieszanka przypraw pochodząca z Indii , stąd nazwa tego przetworu . Ogórki wychodzą smaczne , kruche , a do tego mają ciekawy aromat curry i apetyczny złoto- zielony kolor . Wszyscy , którzy uwielbiają kuchnię indyjską , wszelkie curry , będą nimi zachwyceni . Ja osobiście uwielbiam ich chrupkość , na kanapkach z serem i szynką ..mniam " class="wp-smiley" style

Ogrodnik w podróży
DOMOWY SOK MALINOWY 192

Malin coraz więcej, piekne letnie gorące słońce przyśpieszyło wtm roku ich dojrzewanie. Nadszedł czas na przygotowywanie pysznych przetworów z tych owoców. Na pierwszy ogień pójdą soki które podam swoim dzieciom na wszelkie przeziębienia podczas jakże długiej jesieni i zimy w oczekiwaniu na kolejną wiosnę i lato.   Składniki: 1 kg malin 600 g cukru Wykonanie: Maliny zasypujemy cukrem,odstawiamy

Z Majeczką w kuchni
Ogórki kiszone 194

Przetworów ciąg dalszy... Dzisiaj kisimy ogórki. Będzie aromatycznie, pysznie i kwaśno! Polecam! Ogórki kiszone Składniki: (podaję proporcję na 1 słoik) ogórki, ząbek czosnku, kwiatostan kopru, laska chrzanu, szczypta estragonu, szczypta kolendry, łyżka stołowa soli, woda. Wykonanie: Na dnie słoika układamy koper, czosnek, chrzan, wsypujemy estragon, kolendrę i układamy umyte ogórki. Wodę gotujemy z solą, zalewamy ogórki, słoiki zakręcamy i odwracamy

paapilotkaa
Dżem wiśniowy 151

Sezon wiśniowy trwa więc do moich zapasów dołączył dżemik wiśniowy. Świeżych wiśni za bardzo nie lubię ale wiśniowe przetwory zjadam zimą ze smakiem. składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 3 -4 łyżki soku z cytryny Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na 3-4 godziny aby puściły sok. Następnie postawić na kuchence

Monia miesza i gotuje
Sałatka z ogórków, marchewki i cebuli w koncentracie pomidorowym 131

Czas przetworów trwa cały czas, a zima z przyjemnością zajrzymy na półki w spiżarni, by wypróbować to, co zrobiliśmy w lecie. Dzisiaj prezentuje przepis, który dostałam od znajomej. Pomysł na  mizerię z marchewką i cebulką w zalewie z koncentratem pomidorowym. Polecam , bo przepis bardzo dobry. SKŁADNIKI: 1 kg. ogórków 1 kg cebuli 1 kg. marchewki Zalewa: 1 szklanka octu

W kuchennym oknie Ewy
Ogórki w winnej zalewie 152

Czasami przetwory w naszej spiżarni musimy urozmaicić.  Przepis na 8 słoików 500 ml. Składniki 2,5 kg ogórków gruntowych 300 ml octu 10% 250 ml białego wina wytrawnego 5 łyżek cukru 1 łyżka żółtej gorczycy 8 liści laurowych 5 łyżeczek soli 8 baldachimów kopru 10 ziaren jałowca 750 ml wody (do zalewy) Przygotowanie   Normal 0 21 false false

R'n'G Kitchen
Dżem morelowy II 140

Uwielbiam przetwory z moreli. Zapraszam na pyszny dżem. Składniki: morele cukier odrobina soku z cytryny ewentualnie odrobina mielonego kardamonu lub cynamonu Sposób wykonania: 1. Nie podaję dokładnej ilości cukru i owoców, bo to wszystko zależy od słodkości moreli i tego jak słodki dżem lubimy. 2. Owoce myjemy, pozbywamy się pestek. Przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy odrobinkę wody

Kuchnia domowa Ani
Papryka marynowana w zalewie kwaskowej na zimę do słoików 125

większości przepisów na paprykę marynowaną stosuje się ocet. Sama również przyrządzam takie przetwory. Dziś jednak przedstawiam inną paprykową propozycję- z kwaskiem cytrynowym. Składniki: 1 kg papryki Składniki na zalewę: 1 litr wody 2 dag soli 2 dag cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Paprykę umyć, usunąć nasiona i ułożyć ciasno w słoikach. Z podanych składników przygotować zalewę, zalać paprykę

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania