chłodne miejsce. Na drugi dzień przygotowujemy słoiki. Na każdy słoik (robię ogórki w małych słoikach) dodaję posiekany ząbek czosnku, kilka kawałków ostrej papryki, która dodatkowo wzmocni smak naszych przetworów, oraz – jeżeli mam – trochę świeżego koperku. Do tak przygotowanych słoików przekładamy ogórki, które całą noc przebywały w przygotowanej zalewie. Gdy wszystkie ogórki znajdą się w słoikach, zalewę przelewamy do garnka
MarcinChefJestem zwolennikiem domowych przetworów, dlatego fasolę jaś również przygotowuje sama, w pysznej, ziołowej zalewie. Palce lizać! Składniki: 1 ½ kg fasoli „JAŚ” 12 ząbków czosnku ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½ łyżeczki suszonego oregano 5 listków laurowych 1 ½ łyżki soli 1 ½ litra wody Wykonanie: Fasolę namoczyć, gdy napęcznieje zalać 2 litrami wrzącej wody, włożyć 2 obrane ząbki czosnku, zioła i gotować
Tradycyjna Kuchniazasad. Najważniejsza jest czystość. Jeśli użyjemy niestarannie umytych naczyń i przyborów, wtedy zakwas spleśnieje. I nie dajcie sobie wmówić, że pleśń można wyrzucić! Wiem, ze niektórzy z wszelkiego rodzaju przetworów, powstałą ewentualnie pleśń wyrzucają, a produkt...zjadają. Nigdy tak nie róbcie. Wiem, ze czasami szkoda nam naszej pracy, ale pomyślcie o własnym zdrowiu. Czym różni się zakwas na biały barszcz
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatnio bardzo często wykorzystujemy w swojej twórczości kuchennej dynie, dlatego też postanowiliśmy zrobić kilka słoiczków musu z dyni aby był pod ręką :)
Kuchenne Wariacjerogalików na śniadanie będzie idealna :) Wg przepisu z "Dziadkowe nalewki, babcine przetwory" konfiturę należałoby jeszcze smażyć dnia następnego i dopiero wtedy przełożyć do wyparzonych słoiczków. Ale moja konfitura chyba długo nie postoi i nie zdąży się popsuć
Proste Potrawymusiałam coś wymyślić. Owoce nie były zbyt dojrzałe, więc wybór padł na dżem. Okazało się to strzałem w dziesiątkę- z dwóch kilogramów agrestu wyszły mi dwa litry gotowego przetworu. Im mniej dojrzałe owoce, tym więcej pektyn w ich składzie. Co za tym idzie, nie ma potrzeby zbyt długiego odparowywania wody, bo całość znacznie stężeje po wystudzeniu. Nawet jeśli używamy
Wrzosowa Polanasłoik od razu zakręcamy, odwracamy do góry dnem i wkładamy "pod kocyk". Po 30 minutach słoiki odwracamy. Zostawiamy pod kocykiem aż całkiem ostygną. Odkładamy na półkę z przetworami na zimę*. * Szczerze wątpię czy moje doczekają zimy, bo otwieramy jeden słoiczek za drugim
Smakuje zdrowogotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem truskawkowy z pomarańczą jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujesię nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem z agrestu jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujezwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Wiśnie w soku własnym są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeNależy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Botwinka w słoikach jest gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujegotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem jabłkowy z papierówek jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujegotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 10 minut. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Papryka marynowana jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujedelikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję około 10 minut. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem paprykowy jest gotowy, możemy wstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujepasteryzuję około 15 minut. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Sałatka z czerwonych pomidorów jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotuje