przetwory - 14998 przepisów (strona:317/1000)

Ogórki na ostro 228

chłodne miejsce. Na drugi dzień przygotowujemy słoiki. Na każdy słoik (robię ogórki w małych słoikach) dodaję posiekany ząbek czosnku, kilka kawałków ostrej papryki, która dodatkowo wzmocni smak naszych przetworów, oraz – jeżeli mam – trochę świeżego koperku. Do tak przygotowanych słoików przekładamy ogórki, które całą noc przebywały w przygotowanej zalewie. Gdy wszystkie ogórki znajdą się w słoikach, zalewę przelewamy do garnka

MarcinChef
Ziołowa marynowana fasola do sałatek 121

Jestem zwolennikiem domowych przetworów, dlatego fasolę jaś również przygotowuje sama, w pysznej, ziołowej zalewie. Palce lizać! Składniki: 1 ½ kg fasoli „JAŚ” 12 ząbków czosnku ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½ łyżeczki suszonego oregano 5 listków laurowych 1 ½ łyżki soli 1 ½ litra wody Wykonanie: Fasolę namoczyć, gdy napęcznieje zalać 2 litrami wrzącej wody, włożyć 2 obrane ząbki czosnku, zioła i gotować

Tradycyjna Kuchnia
Zakwas na biały barszcz 140

zasad. Najważniejsza jest czystość. Jeśli użyjemy niestarannie umytych naczyń i przyborów, wtedy zakwas spleśnieje. I nie dajcie sobie wmówić, że pleśń można wyrzucić! Wiem, ze niektórzy z wszelkiego rodzaju przetworów, powstałą ewentualnie pleśń wyrzucają, a produkt...zjadają. Nigdy tak nie róbcie. Wiem, ze czasami szkoda nam naszej pracy, ale pomyślcie o własnym zdrowiu. Czym różni się zakwas na biały barszcz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mus z dyni 168

Ostatnio bardzo często wykorzystujemy w swojej twórczości kuchennej dynie, dlatego też postanowiliśmy zrobić kilka słoiczków musu z dyni aby był pod ręką :)

Kuchenne Wariacje
Konfitura z cytryn 136

rogalików na śniadanie będzie idealna :) Wg przepisu z "Dziadkowe nalewki, babcine przetwory" konfiturę należałoby jeszcze smażyć dnia następnego i dopiero wtedy przełożyć do wyparzonych słoiczków. Ale moja konfitura chyba długo nie postoi i nie zdąży się popsuć

Proste Potrawy
Dżem agrestowy 128

musiałam coś wymyślić. Owoce  nie były zbyt dojrzałe, więc wybór padł na dżem. Okazało się to strzałem w dziesiątkę- z dwóch kilogramów agrestu wyszły mi dwa litry gotowego przetworu. Im mniej dojrzałe owoce, tym więcej pektyn w ich składzie. Co za tym idzie, nie ma potrzeby zbyt długiego odparowywania wody, bo całość znacznie stężeje po wystudzeniu. Nawet jeśli używamy

Wrzosowa Polana
Powidła śliwkowe bez cukru 128

słoik od razu zakręcamy, odwracamy do góry dnem i wkładamy "pod kocyk".  Po 30 minutach słoiki odwracamy.  Zostawiamy pod kocykiem aż całkiem ostygną. Odkładamy na półkę z przetworami na zimę*. * Szczerze wątpię czy moje doczekają zimy, bo otwieramy jeden słoiczek za drugim

Smakuje zdrowo
Dżem Truskawkowy z Pomarańczą 207

gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem truskawkowy z pomarańczą jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Dżem z Agrestu – bez dodatku żelfixu 170

się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem z agrestu jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Wiśnie bez Cukru na Zimę w Soku Własnym 238

zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Wiśnie w soku własnym są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Botwinka na Zimę w Słoikach 279

Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Botwinka w słoikach jest gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem Jabłkowy z Jabłek Papierówek 185

gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem jabłkowy z papierówek jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Papryka Marynowana na Zimę 382

gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 10 minut. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Papryka marynowana jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem z Papryki – jako dodatek do serów i mięs 169

delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję około 10 minut. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem paprykowy jest gotowy, możemy wstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z Czerwonych Pomidorów na Zimę 444

pasteryzuję około 15 minut. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Sałatka z czerwonych pomidorów jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje