przetwory - 14998 przepisów (strona:325/1000)

Sałatka z ogórków, marchewki i cebuli w koncentracie pomidorowym 125

Czas przetworów trwa cały czas, a zima z przyjemnością zajrzymy na półki w spiżarni, by wypróbować to, co zrobiliśmy w lecie. Dzisiaj prezentuje przepis, który dostałam od znajomej. Pomysł na  mizerię z marchewką i cebulką w zalewie z koncentratem pomidorowym. Polecam , bo przepis bardzo dobry. SKŁADNIKI: 1 kg. ogórków 1 kg cebuli 1 kg. marchewki Zalewa: 1 szklanka octu

W kuchennym oknie Ewy
Ogórki w winnej zalewie 144

Czasami przetwory w naszej spiżarni musimy urozmaicić.  Przepis na 8 słoików 500 ml. Składniki 2,5 kg ogórków gruntowych 300 ml octu 10% 250 ml białego wina wytrawnego 5 łyżek cukru 1 łyżka żółtej gorczycy 8 liści laurowych 5 łyżeczek soli 8 baldachimów kopru 10 ziaren jałowca 750 ml wody (do zalewy) Przygotowanie   Normal 0 21 false false

R'n'G Kitchen
Dżem morelowy II 133

Uwielbiam przetwory z moreli. Zapraszam na pyszny dżem. Składniki: morele cukier odrobina soku z cytryny ewentualnie odrobina mielonego kardamonu lub cynamonu Sposób wykonania: 1. Nie podaję dokładnej ilości cukru i owoców, bo to wszystko zależy od słodkości moreli i tego jak słodki dżem lubimy. 2. Owoce myjemy, pozbywamy się pestek. Przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy odrobinkę wody

Kuchnia domowa Ani
Papryka marynowana w zalewie kwaskowej na zimę do słoików 117

większości przepisów na paprykę marynowaną stosuje się ocet. Sama również przyrządzam takie przetwory. Dziś jednak przedstawiam inną paprykową propozycję- z kwaskiem cytrynowym. Składniki: 1 kg papryki Składniki na zalewę: 1 litr wody 2 dag soli 2 dag cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Paprykę umyć, usunąć nasiona i ułożyć ciasno w słoikach. Z podanych składników przygotować zalewę, zalać paprykę

Tradycyjna Kuchnia
Leczo z cukinii, czyli coś na co dzień i do słoików 144

pietruszkę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji cukinii - pilnujemy, żeby się nie rozgotowała.  Leczo z tego przepisu można zamknąć jako przetwór w słoiku. Wtedy jednak nie należy robić go z mięsem - możemy dodać je już po otworzeniu słoika. Pasteryzujemy 20 minut. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Życie zamknięte w smaku
Konfitura z borówek amerykańskich, jagód i brzoskwiń z likierem pomarańczowym 121

Ojeju, jak ja lubię konfitury. Lubię je z naleśnikami, lubię z omletami, lubię na świeżutkim chlebku lub bułeczce, lubię w domowym jogurcie. Każdego roku przetwarzam mnóstwo owoców. Część przetworów zjadam ja i moja najbliższa rodzina, część wręczana jest w prezencie dalszym krewnym i przyjaciołom - ot, taki miły prezent. Ta konfitura wzięła się z zapomnianych owoców i pierwszych brzoskwiniowych spadów

Życie zamknięte w smaku
Słodka galaretka ze świerkowych igieł 114

Coś z serii: oryginalne przetwory na zimę. Wiem, cała sprawa wydaje się dość szokująca, dość niezwykła, dość niemożliwa. A jednak - zrobiłam galaretkę ze świerkowych igieł. I powiem Wam, że jest wyborna. Ma w sobie smak lasu, smak żywicy - trochę gorzki i bardzo intensywny wyraz. Jest słodka i nieco kwaśna. I już teraz wiem, że idealnie sprawdzi się jako dodatek

Życie zamknięte w smaku
Kompot na zimę z jabłek, mirabelek, winogron i brzoskwiń 130

Kolejny przepis z serii przetworów, kompotów i słodkich zalew. Ładnie się prezentuje i tak samo jak  gruszki  może być wykorzystywany zarówno do ciast, jak i w formie napoju do rozcieńczania. Idealny do prezentowego koszyka dla rodziny ;) KOMPOT Z JABŁEK, MIRABELEK, WINOGRON I BRZOSKWIŃ Składniki: - jabłka - mirabelki - winogrona - brzoskwinie - cukier - woda Przygotowanie: Jabłka pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych. Brzoskwinie

Życie zamknięte w smaku
Gruszki w occie z migdałową nutą Amaretto i kardamonem 97

stara i jest najwyższym drzewem w całym sadzie. Gałęzie ma powykrzywiane we wszystkie strony, niektóre są już absolutnie suche. Tak czy siak, to właśnie z tych owoców powstaje najwięcej przetworów. Częściowo dlatego, że zawsze jest ich bardzo dużo, ale przede wszystkim z powodu ich słodyczy przy jednoczesnej jędrności i twardości ;) GRUSZKI W OCCIE Z MIGDAŁOWĄ NUTĄ AMARETTO I KARDAMONEM Składniki

Życie zamknięte w smaku
Dynia w occie 125

Jeszcze jeden z dyniowych przepisów - ulubiony dyniowy przetwór moich rodziców, który produkują każdego roku. To już klasyka można by rzec. No i chyba jest to na każdym blogu, więc i ja nie mogę być gorsza, skoro tyle dyni u mnie ;-). DYNIA W OCCIE Składniki: - 1 średnia dynia - 2 szklanki octu - 1 kilogram cukru Przygotowanie: Dynię obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy

Życie zamknięte w smaku
Konfitura brzoskwiniowa z wanilią 137

Czas letni, to przede wszystkim czas przetworów. Przeróżne, onieśmielające swoją słodyczą owoce, aż proszą się o to, by zachować ich trochę na jałowy czas zimy. Dzisiaj brzoskwinia z wanilią. Oczami wyobraźni widzę ten otwierany zimą słoiczek, z którego po prostu ucieka lato :) KONFITURA BRZOSKWINIOWA Z WANILIĄ Składniki: - 1200 gram brzoskwiń - 300 gram cukru - 2 laski wanilii Przygotowanie: Brzoskwinie parzymy

Życie zamknięte w smaku
Konfitura z czerwonej porzeczki 129

metal, który nie nadaje się do mikrofalówki). Porzeczki zasypujemy dowolną ilością cukru. Właśnie to jest najlepszą rzeczą w tradycyjnym robieniu konfitur, bez cukru żelującego - sami decydujemy o słodkości naszych przetworów. Gdy porzeczki puszczą sok, stawiamy garnek na kuchence. Gotujemy tak długo aż masa przybierze odpowiednią konsystencję. Należy pamiętać, że chłodna masa będzie gęstsza, można to sprawdzać przez umieszczanie jej kropli

Życie zamknięte w smaku
Buraczki zasmażane 135

Idealny dodatek do obiadu. Czas wykorzystać zgromadzone zapasy przetworów, by ostatecznie zrobić miejsce nowym, tegorocznym :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window

Życie zamknięte w smaku
Ogórki tarte kiszone 187

Sezon ogórkowy w naszym domu już się zaczął. Przygotowałam już w litrowych słoikach ogórki kiszone na zimę , które wykorzystuję jako dodatek obiadowy, bądź do sałatek oraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
7 przepisów na przetwory z pomidorów, które musisz wypróbować 133

Dzień dobry! Sezon pomidorowy trwa w najlepsze, stragany uginają się pod nimi, więc pora na pomidorowe przetwory! Co roku przygotowuję swoje ulubione , jak również testuję kolejne, nowe przepisy, w tym roku zapewne również pojawi się coś nowego na blogu. Tymczasem zapraszam Was na 7 sprawdzonych przepisów - proste, smaczne, bardzo pomidorowe :-) KONCENTRAT POMIDOROWY (PRZECIER) Ketchup pomidorowo-śliwkowy Suszone pomidory w oliwie

Pora coś zjeść