się ku końcowi, może więc właśnie dlatego warto zrobić jeszcze co nieco z truskawek? Proponuję mus i konfiturę, nieco inaczej, ale równie fantastycznie truskawkowe w smaku, jak tradycyjne. Przetwory robiłam w czerwcu, a dziś kończące się w tym sezonie truskawki rozpoczynają moją przygodę z blogiem. Życzcie mi powodzenia
Kuchnia PrezydentowejUWAGA! Pamiętajmy o dokładnym umyciu, wyparzeniu i osuszeniu słoików w których będziemy marynować, nie tylko pomidory. Jest to bardzo ważne, ponieważ tylko w ten sposób zapewnimy szczelność i świeżość przetworów, szczególnie tych nie poddawanych pasteryzacji
Kuchnia PrezydentowejTruskawki na targowych straganach mają już bardzo korzystne ceny i wyjątkowy, słodki smak, więc pora zacząć przygotowywać z nich konfitury. Wielokrotnie pisałam Wam, że truskawkowa konfitura jest moim ulubionym przetworem i co roku robię jej najwięcej. W tym roku zdecydowałam, że przygotuję jej kilka wariantów smakowych i tak oto dzisiaj prezentuję Wam przepis na konfiturę z dodatkiem aromatycznych kwiatów czarnego
Pora coś zjeśćwykonania przetworów z jarzębiny przymierzałam się już od bardzo długiego czasu. Ale w tym roku postanowiłam, że albo teraz, albo nigdy. Przygotowałam więc konfiturę z dodatkiem jabłek i gruszek. Nie powiem, aby mnie mocno zachwyciła, bo chyba jednak nie przepadam za jarzębiną, która pomimo dość długiego mrożenia i tak oddała konfiturze sporo charakterystycznej dla siebie goryczki. Ale przepis jest sprawdzony
Kuchenne zapiski Edytyjagód (tak, aby każdy słoiczek zapełnić do 'prawie pełna' ;)) ~po 2 łyżki cukru na każdy słoiczek z jagodami (lub 3 łyżki, jeśli używacie większych słoików lub lubicie bardzo słodkie przetwory ;)) Jagody (umyte, osuszone) włożyć do słoiczków i zasypać cukrem (można dodatkowo wstrząsnąć kilkakrotnie słoiczkiem, aby cukier doszedł na dół, ale nie jest to konieczne, bo w tracie pasteryzacji
chili & sugardelikatne, a tato wioząc je do domu jeździł chyba po samych dołach przez co maliny nieco się "rozciapały". Te które nadały się do mrożenia zamroziłam, a z reszty zrobiłam przetwory. Ten dżem jest jednym z nich. Dodałam do niego też brzoskwinie, które jeszcze nie zostały wykorzystane, a ich czas mijał. Takie uroki bycia obdarowywanym ze wszystkich stron :)) Jeszcze chwilka
chili & sugarwykorzystywane do leczenia przeziębień, gryp i angin. Działają napotnie, obniżają gorączkę i hamują rozwój infekcji kataralnych. Ponadto są stosowane jako środki moczopędne, łagodzące dolegliwości reumatyczne i napięcia nerwowe. Przetwory z owoców poprawiają i regulują przemianę materii. Czarny bez jako roślina magiczna W mitologii Słowian czarny bez był uznawany za święte drzewo duchów podziemia i przypisywano mu zdolność pośredniczenia pomiędzy światem
My simple kitchenurlop:P Wprawdzie na leżing, plażing i smażing nie liczyłam, ale na trochę ciepłej i słonecznej pogody tak. Przynajmniej w końcu mam chwilę aby zabrać się za jakieś przetwory warzywne. Ogórki każdy zna i lubi. Nam zachciało się takich, których jeszcze nie jedliśmy. Poszperałam, poszukałam aż znalazłam takie, które naszym zdaniem były odpowiednie. Wyszły bardzo dobre (otwarłam jeden słoik
My simple kitchenwyobrażam sobie jesieni i zimy bez przetworów z czarnego bzu. Znaczną część spiżarni zawsze zajmuje "syrop kwiatowy" bo poza walorami zdrowotnymi jest znakomitym dodatkiem chyba do wszystkich potraw. Tchnie ducha wiosny w herbatę, kiedy będziemy wygrzewać się pod kocem w długie zimowe wieczory, wzbogaci o kwiatowe nuty dresingi do sałat i sałatek, dodany do marynaty odmieni smak
SzczyptaSmaQprzyznać, że ze względu na długi czas przygotowania nie często go gotuję. Problem tkwi w burakach, które się bardzo długo obgotowuje. Dlatego w tym roku pokusiłam się o sporządzenie przetworów z buraczków- gotowych na barszcz czerwony. Tak przygotowane buraczki zalewamy wodą, doprawiamy i zupa gotowa! Składniki: 6 kg buraków 10 ząbków czosnku Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 3 szklanki
Tradycyjna Kuchniadawno do moich przetworów dołączyła sałatka warzywna z zielonymi pomidorami . Ale te pyszne owoce świetnie smakują również na słodko. Zatem tym razem konfitura. Smacznego :) Składniki: 5 kg zielonych pomidorów 3 kg cukru 3 cytryny Wykonanie: Pomidory pokroić w cienkie plasterki razem z cytrynami i układać w misce przesypując każdą warstwę cukrem. Zostawić na noc, a następnego dnia smażyć około
Tradycyjna KuchniaSkoro już dziś pozostajemy w tamecie grzybów leśnych to podsunę wam mój ulubiony przepis na przetwory- właśnie z grzybami w roli głównej. Przetarte grzybki- puree, które używam przez całą zimę jako sos do makaronów i ziemniaków (jedynie po dodaniu śmietanki). Są również doskonałym dodatkiem do zapiekanek. Składniki: 1 kg leśnych grzybów 3 dag soli ½ łyżeczki pieprzu ½ szklanki wody Wykonanie: Oczyszczone
Tradycyjna KuchniaPrzetwory z buraków to podstawa w mojej spiżarni :) Składniki: 1 kg buraków 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Buraki jednakowej wielkości wyszorować, opłukać i upiec w piekarniku aż będą miękkie ( piec około 1 godziny). Następnie obrać ze skórki, utrzeć lub zmielić na miazgę i wymieszać z kwaskiem cytrynowym. Zagotować i gorącym przecierem napełnić słoiki do 4/5 wysokości. Zamknąć
Tradycyjna Kuchniatruskawkami. Czarny bez to bardzo pożyteczne rośliny. Kiedy nie mają liści można na nich szukać uszaków bzowych . Teraz jest pora pachnących kwiatów, które nadają się na różne przetwory a późnym latem można cieszyć się owocami tej rośliny. Wszystkie części bzu czarnego mają właściwości lecznicze, ale zawierają także, w różnych ilościach, substancje trujące, które po przyjęciu w większej ilości mogą powodować
Smaczna Pyzasię kwitnienia róż nie przegapić). Już teraz jednak uzupełniłam spiżarkę o niewielki zapas konfitury z lilaka. Tak, tak, z jego drobnych, fioletowych kwiatków można przygotować niesamowicie aromatyczne przetwory. Przepis znalazłam na blogu Skumbrie w tomacie , i od razu mnie oczarował. Kolor bowiem gotowej konfitury jest niesamowity, a zapach... Wiadomo - bzów . Jest czasochłonna - skubanie kwiatków zajmuje sporo czasu, stąd u mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze