przetwory - 14998 przepisów (strona:330/1000)

Dżem borówkowy z jabłkiem i gruszką do słoików na zimę 68

Borówki wzmacniają odporność i pomagają w walce z bakteriami. W 100 g borówek jest taka ilość przeciwutleniaczy, jaką mają pięć razy większe porcje innych owoców i warzyw. Lubicie przetwory owocowe? polecam ten przepis! Składniki: 3 kg borówek, 1 kg gruszek, 1 kg winnych jabłek, 2 kg cukru. Wykonanie: Borówki przelać wrzątkiem, odcedzić, przełożyć do dużego rondla razem z cukrem

Tradycyjna Kuchnia
Dżem truskawkowy z rabarbarem 114

kogo: dla chcących spróbować truskawek w nowej odsłonie dla mających ochotę sprawić jak rabarbar przełamał słodycz truskawek. dla fanów domowych przetworów Składniki: 750g truskawek 250g rabarbaru dżemfix, konfiturex lub żelfix 2:1 pół kilko cukru Wykonanie:   Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki i pokroić na ćwiartki.  Rabarbar umyć i pokroić na drobne kawałki. Owoce

Mania Wypiekania
Kompot mirabelkowy na zimę 113

czym mowa :). Słodki środek i cierpka skórka. Dla kogo: dla mających na zbyciu koszyk pełny mirabelek dla tych, którzy codziennie przechodzą obok zapomnianego, niedocenionego mirabelkowego drzewka dla fanów domowych przetworów Składniki: około 2kg mirabelek 15 łyżek cukru (5 łyżek do każdego z 3 słoików) 3 łyżki cukru waniliowego (po łyżce do każdego słoika) cynamon (opcjonalnie - do smaku) 3 litrowe słoiki

Mania Wypiekania
Dżem z dyni z brzoskwiniami 102

ściereczką. Na ściereczce ułożyć słoiki, od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut. Z przepisu wychodzi ok. 9 słoików dżemowych.  Przepis zaczerpnęłam z książki Siostry Anastazji "153 przetwory i dania mięsne

Mania Wypiekania
Kompot jabłkowy na zimę 240

Pyszny domowy kompocik, w sam raz do obiadu.   Dla kogo: dla fanów domowych kompotów dla tych, którzy lubią zimą poczuć smak lata dla lubiących domowe przetwory Składniki: 2 kg jabłek (waga po usunięciu gniazd nasiennych) 0,5kg cukru 2 litry wody cynamon (4 szczypty) goździki (10-12szt.) Wykonanie: 2 kg jabłek 50 dkg cukru 2 L wody

Mania Wypiekania
Truskawkowe ostatki 123

się ku końcowi, może więc właśnie dlatego warto zrobić jeszcze co nieco z truskawek? Proponuję mus i konfiturę, nieco inaczej, ale równie fantastycznie truskawkowe w smaku, jak tradycyjne. Przetwory robiłam w czerwcu, a dziś kończące się w tym sezonie truskawki rozpoczynają moją przygodę z blogiem.  Życzcie mi powodzenia

Kuchnia Prezydentowej
Suszone pomidory w oliwie z ziołami mozzarellą 198

UWAGA! Pamiętajmy o dokładnym umyciu, wyparzeniu i osuszeniu słoików w których będziemy marynować, nie tylko pomidory. Jest to bardzo ważne, ponieważ tylko w ten sposób zapewnimy szczelność i świeżość przetworów, szczególnie tych nie poddawanych pasteryzacji

Kuchnia Prezydentowej
Konfitura truskawkowa z kwiatami czarnego bzu 121

Truskawki na targowych straganach mają już bardzo korzystne ceny i wyjątkowy, słodki smak, więc pora zacząć przygotowywać z nich konfitury. Wielokrotnie pisałam Wam, że truskawkowa konfitura jest moim ulubionym przetworem i co roku robię jej najwięcej. W tym roku zdecydowałam, że przygotuję jej kilka wariantów smakowych i tak oto dzisiaj prezentuję Wam przepis na konfiturę z dodatkiem aromatycznych kwiatów czarnego

Pora coś zjeść
Konfitura z owoców jarzębiny 118

wykonania przetworów z jarzębiny przymierzałam się już od bardzo długiego czasu. Ale w tym roku postanowiłam, że albo teraz, albo nigdy. Przygotowałam więc konfiturę z dodatkiem jabłek i gruszek. Nie powiem, aby mnie mocno zachwyciła, bo chyba jednak nie przepadam za jarzębiną, która pomimo dość długiego mrożenia i tak oddała konfiturze sporo charakterystycznej dla siebie goryczki. Ale przepis jest sprawdzony

Kuchenne zapiski Edyty
jagody w sosie własnym. na zimowe wieczory. 119

jagód (tak, aby każdy słoiczek zapełnić do 'prawie pełna' ;)) ~po 2 łyżki cukru na każdy słoiczek z jagodami (lub 3 łyżki, jeśli używacie większych słoików lub lubicie bardzo słodkie przetwory ;)) Jagody (umyte, osuszone) włożyć do słoiczków i zasypać cukrem (można dodatkowo wstrząsnąć kilkakrotnie słoiczkiem, aby cukier doszedł na dół, ale nie jest to konieczne, bo w tracie pasteryzacji

chili & sugar
dżem malinowy z brzoskwiniami 124

delikatne, a tato wioząc je do domu jeździł chyba po samych dołach przez co maliny nieco się "rozciapały". Te które nadały się do mrożenia zamroziłam, a z reszty zrobiłam przetwory. Ten dżem jest jednym z nich. Dodałam do niego też brzoskwinie, które jeszcze nie zostały wykorzystane, a ich czas mijał. Takie uroki bycia obdarowywanym ze wszystkich stron :)) Jeszcze chwilka

chili & sugar
Sok z czarnego bzu 145

wykorzystywane do leczenia przeziębień, gryp i angin. Działają napotnie, obniżają gorączkę i hamują rozwój infekcji kataralnych. Ponadto są stosowane jako środki moczopędne, łagodzące dolegliwości reumatyczne i napięcia nerwowe. Przetwory z owoców poprawiają i regulują przemianę materii. Czarny bez jako roślina magiczna W mitologii Słowian czarny bez był uznawany za święte drzewo duchów podziemia i przypisywano mu zdolność pośredniczenia pomiędzy światem

My simple kitchen
Ogórki curry 192

urlop:P Wprawdzie na leżing, plażing i smażing nie liczyłam, ale na trochę ciepłej i słonecznej pogody tak.  Przynajmniej w końcu mam chwilę aby zabrać się za jakieś przetwory warzywne. Ogórki każdy zna i lubi. Nam zachciało się takich, których jeszcze nie jedliśmy. Poszperałam, poszukałam aż znalazłam takie, które naszym zdaniem były odpowiednie. Wyszły bardzo dobre (otwarłam jeden słoik

My simple kitchen
Syrop z kwiatów czarnego bzu i imbiru, najlepszy 147

wyobrażam sobie jesieni i zimy bez przetworów z czarnego bzu. Znaczną część spiżarni zawsze zajmuje "syrop kwiatowy" bo poza walorami zdrowotnymi jest znakomitym dodatkiem chyba do wszystkich potraw. Tchnie ducha wiosny w herbatę, kiedy będziemy wygrzewać się pod kocem w długie zimowe wieczory, wzbogaci  o kwiatowe nuty  dresingi do sałat i sałatek, dodany do marynaty odmieni smak

SzczyptaSmaQ
Buraczki do słoików na barszcz czerwony 187

przyznać, że ze względu na długi czas przygotowania nie często go gotuję. Problem tkwi w burakach, które się bardzo długo obgotowuje. Dlatego w tym roku pokusiłam się o sporządzenie przetworów z buraczków- gotowych na barszcz czerwony. Tak przygotowane buraczki zalewamy wodą, doprawiamy i zupa gotowa! Składniki: 6 kg buraków 10 ząbków czosnku Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 3 szklanki

Tradycyjna Kuchnia