przetwory - 14998 przepisów (strona:338/1000)

Galaretka cytrynowo- imbirowa 176

skórkami cytryny, dosypać resztę cukru, zagotować, wsypać środek żelujący, wymieszać i jeszcze raz zagotować- natychmiast zdjąć z ognia Wlać do idealnie czystych słoiczków, zamknąć. Przepis podpatrzyłam w "Nalewkach i przetworach" Nr 2/2000 Zmodyfikowałam go trochę, tam podano na 1/2 kg cytryn aż 1 i 1/2 kg cukru i 1 opakowanie środka żelującego. Ja zmniejszyłam ilość cukru, a zwiększyłam ilość środka

Proste Potrawy
Dżem: rabarbar, truskawka 168

pierwszy raz z robiłam 2 lata temu, już nawet nie pamiętam skąd wzięłam przepis... To fantastyczne połączenie słodkiej truskawki i kwaskowego rabarbaru. Wpisałam go do niezbędnych domowych przetworów, które robię co roku. Koniecznie spróbujcie :-) Dżem: rabarbar, truskawka Składniki: 1 kg truskawek 1 kg rabarbaru 80 dag cukru Wykonanie: Rabarbar kroimy w kawałki i zasypujemy go 40 dag cukru

Kulinarne przygody Gatity
Suszone wiśnie 165

Lato w pełni, więc pora zabrać się za przetwory ! Nie suszyłam do tej pory nigdy wiśni, raczej zamykałam je w słoiku, wydrylowane, zasypane 2 łyżkami cukru. W takiej postaci są idealne jako dodatek do mojej szarlotki, ale wypatrzyłam na blogu chillibite przepis na  suszone wiśnie. Jakie to jest proste, tym bardziej, że mam suszarkę do owoców i warzyw

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone pomidory 167

Pojawiły się już pierwsze tzw. polne pomidory, czyli podłużne. Są mięsiste, idealne do przecierów, keczupów, do wszelakich przetworów. Ale zanim zacznę je przetwarzać muszę się nimi nacieszyć tak na szybko, na już ! Nieodzownym punktem mojego letniego kulinarnego programu są pieczone pomidory. Przepis podpatrzony swego czasu na niestety już dziś nieaktywnym blogu  Lepszy smak . Nawiasem mówiąc strasznie żałuję, że Ania

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura morelowa z tymiankiem cytrynowym 152

Inspiracją dzisiejszej konfitury jest przepis na dżem wypatrzony na blogu Bea w kuchni. Na marginesie Bea ma mnóstwo wspaniałych pomysłów na przetwory. Wspaniałego aromatu dodaje morelom tymianek cytrynowy. Tymianek cytrynowy to fajne ziółko, które zawsze mam w swoim zielniku, obok oregano, bazylii czy estragonu. Szkoda, że w warunkach domowych nie za bardzo chce rosnąć... Konfitura morelowa z  tymiankiem

Kulinarne przygody Gatity
Konserwowe papryczki chili 154

Przepis na konserwowe papryczki chili wypatrzyłam na blogu Passion fruit  rok temu. Weszły na stałe do mojej listy obowiązkowych przetworów. Innym sposobem na przechowanie papryczek chili jest ich zamrożenie. Odcinam wtedy ogonki, wyjmuję pestki i wkładam do plastikowych pudełek. A w zimie są jak znalazł, jako dodatek do rozgrzewającyh dań. Konserwowe papryczki chili Składniki (na 2 słoiki

Kulinarne przygody Gatity
Chutney śliwkowy 164

Przy okazji śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do pieczonego  schabu albo kurczaka. W takm razie będzie chutney ! Słodkawo kwaskowy i korzenny dodatek do mięs, zastępca żurawiny czy borówek. Chutney śliwkowy Składniki:800 g śliwek węgierek200 g cebuli70 ml octu winnego100

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura gruszkowa z nutką wanilii 104

Sezon przetwórczy w pełni ! Dzisiaj pora na konfiturę gruszkową z wyczuwalną nutką wanilii. To moja pierwsza konfitura gruszkowa, jeśli nie lubicie zbyt słodkich przetworów odejmijcie trochę cukru. Ja następnym razem dam go troszkę mniej. Natomiast gruszki tak mi posmakowały, że zrobiłam z nich nadzienie do drożdżowego kwiatu , dodałam też trochę pomarańczy. Taka mieszanka wyszła bardzo aromatyczna i zamierzam zrobić teraz

Kulinarne przygody Gatity
Dżem dyniowy z pomarańczami 167

blogach dyniowe szaleństwo ! No bo jak tu się oprzeć, kiedy kuszą nas z targowych straganów różnorodnością kształtów, kolorów i smaków ? Po prostu nie da rady :-). Nie robiłam nigdy słodkich przetworów z  dyni, więc postanowiłam trochę zaryzykować...  Gotowy dżem wypróbowałam na własnym mężu, zaakceptował  stwierdził, że bardzo dobre, więc nie pozostaje mi nic innego

Kulinarne przygody Gatity
Domowy ketchup 199

Przy okazji robienia przetworów z pomidorów,  sosu z pieczonych pomidorów ,  ketchupu pomidorowo-śliwkowego , czy  sosu pomidorowego do makaronu  postanowiłam też zrobić klasyczny ketchup. Przepis znalazłam na przecudnej stronie  Lawendowy dom , skąd czerpię różne inspiracje. Domowy ketchup Składniki: 4 kg podłużnych pomidorów 2 cebule 4 ząbki czosnku 50 octu winnego 1 łyżka soli

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura cytrynowa z cynamonem 160

Sezon cytrusowy w pełni ! Pora więc zamknąć trochę cytrynowych i pomarańczowych aromatów do słoika. Pisałam już o pomarańczowych przetworach, czyli o kandyzowanych skórkach pomarańczowych, kandyzowanych plasterkach pomarańczy i o mielonej skórce pomarańczowej. Teraz przyszła pora na cytryny, zaczynam więc od konfitury cytrynowej. Wprawdzie z jej przygotowaniem jest trochę zachodu, ale mimo tego uważam

Kulinarne przygody Gatity
Esencja pomarańczowa 136

broń Boże nie wyrzucajcie skórek pomarańczowych ! Schowajcie je do plastikowego woreczka i przechowajcie w lodówce. Pamiętajcie również, aby owoce pomarańczy, których skórki przeznaczymy później do przetworów, przed obraniem porządnie umyć i sparzyć ! Tutaj znajdziecie propozycje jak smacznie przetworzyć pomarańczowe skórki, a następnie wykorzystać w kuchni. Możemy zrobić  kandyzowane skórki

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczne suszone jabłka 168

Czas robienia przetworów to nie tylko dżemy, konfitury, przeciery czy warzywa w octowych marynatach. Dla mnie to także suszenie warzyw i owoców. W tym roku na pierwszy ogień poszły jabłka, a w kolejce już czekają grzyby.  Nie podaję dokładnego czasu suszenia jabłek, bo wszystko zależy od gatunku jabłka

Kulinarne przygody Gatity
Pomidory ze słoika, zamiast z puszki :) 164

już ostanie moje przetwory z pomidorów w tym roku :) Dzieci powoli mają dość mamy stojącej ciągle w kuchni i ładującej różne przysmaki do słoików :) ...ale Was serdecznie namawiam, abyście się pokusili zrobić takie pomidorki, zwłaszcza, że to także chyba już ostatni dzwonek w tym roku. U nas pomidorki już niestety drożeją :( Przydadzą się w sam raz jako dodatek

Delicious Titbits
Keczup z cukinii 134

Zakończyłam ogórkowe przetwory a teraz czas na cukinię. Włożyłam już sałatkę z cukinii a teraz produkuje keczup. W tamtym roku zrobiłam pierwszy raz jedną porcję na spróbowanie. W tym roku też robię ale zdecydownie większą ilość. Keczup jest przepyszny i gęsty.składniki:1,5 kg obranej cukinii bez miąższu i pestek0,5 kg obranej cebuli2 szklanki cukru3/4 szklanki

Monia miesza i gotuje