promieniach wiosennego słońca ale także jako nadzienie pączków lub wypełnienie kruchych babeczek. Jeśli dojrzała wiosna ma smak, to jest to smak magnoliowego dżemu. Ach! Jeżeli będziecie robić te kwiatowe przetwory, pamiętajcie, że płatki tych kwiatów są pełne wody i powietrza, dlatego dość mocno zmniejszają swoją objętość po zmiksowaniu. Surowy dżem z magnolii Potrzebujesz: świeże płatki kwiatów magnolii cukier
Kuchnia w Słońcu Skąpanakrojone w drobną kosteczkę. Zupa szczawiowa tradycyjna Wiosną i latem kiedy szczaw jest najlepszy możemy ugotować zupę ze świeżego szczawiu. Możemy też jego nadmiar włożyć do słoików i zrobić przetwory. Z czym podawać zupę szczawiową? Tak jak różnie przygotowuje się szczaw do zupy, tak samo różne są dodatki. Może być zupa szczawiowa z ryżem lub ziemniakami, także zupę szczawiową
Dieta moja pasjaciśnienie krwi? W tym artykule przyjrzymy się bliżej tej kwestii i zbadamy, czy ogórki kiszone rzeczywiście mogą podwyższać ciśnienie. Co to są ogórki kiszone? Ogórki kiszone to popularny rodzaj przetworów warzywnych, które są przygotowywane poprzez fermentację ogórków w soli i wodzie. Proces ten prowadzi do powstania charakterystycznego smaku i konsystencji, które wielu ludziom przypada do gustu. Składniki odżywcze ogórków kiszonych
Żyję by jeśćSernik z powidłami z pigwy to sposób na ciekawe wykorzystanie właśnie tego przetworu, który dostałam w prezencie. Nigdy nie robiłam takich powideł, a okazuje się, że są pyszne. Zostało użyte do nich bardzo mało cukru, dzięki temu zachowały kwaskowaty, orzeźwiający posmak. Dlatego pomyślałam, że zamiast na kanapkę mogą się fajnie sprawdzić jako dodatek do czegoś słodkiego. Padło na sernik
Relaxtimecamembert), kiszona kapusta, kiszony ogórek, kefir, jogurt, konserwy rybne, owoce morza, wędzone ryby, kiełbasy i wędliny, dojrzewające mięsa, takie jak salami, czy kindziuk, pomidory i produkty pomidorowe (sosy, przetwory), bakłażany, szpinak, awokado , truskawki, cytrusy, orzechy, szczególnie migdały, sos sojowy, tempeh, miso, czekolada, surowe jajka, alkohol, zwłaszcza czerwone wino i piwo, niektóre napoje gazowane, Jak sobie radzić z nietolerancją histaminy? Warto
Natka Pietruszkiwyjątkowy keczup? Historia Keczupu Włocławek Historia Keczupu Włocławek sięga już ponad 100 lat wstecz. Marka ta została założona w 1910 roku przez rodzinę Kowalskich, którzy byli znanymi producentami przetworów spożywczych w tamtych czasach. Od samego początku ich celem było stworzenie wysokiej jakości keczupu, który zadowoliłby nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przez lata marka Keczup Włocławek zdobyła sobie renomę i stała się
Żyję by jeśćskarb narodowy – Jabłka Grójeckie. Jabłka Grójeckie są wpisane na unijną listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) . Grójeckie Sady kryją jeszcze inne smakołyki, jak: grusze, śliwy, wiśnie, czereśnie, truskawki i wyśmienite przetwory. Więcej dowiecie się tutaj: https://sadygrojeckie.pl/ Jak przygotować proste ciasto z jabłkami? Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka
Słodkie okruszkiswoją dietę i wprowadzisz różnorodność smaków. Wybieraj naturalne produkty Podczas zakupu kiszonej kapusty, zwracaj uwagę na skład i wybieraj produkty bez dodatków chemicznych. Najlepiej jest sięgać po naturalne, domowe przetwory lub produkty od zaufanych producentów. Podsumowanie Kapusta kiszona jest zdrowym i wartościowym produktem spożywczym, który może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia. Regularne spożywanie kiszonej kapusty może wspomagać układ odpornościowy
Żyję by jeśćkawiarnie: Coraz więcej restauracji i kawiarni oferuje zdrowsze alternatywy dla tradycyjnego ketchupu. Warto zapytać obsługę, czy posiadają w swojej ofercie ketchup bez cukru. Niektóre miejsca mogą również oferować domowe przetwory, w tym również ketchup bez dodatku cukru. Podsumowując, ketchup bez cukru można znaleźć w różnych miejscach, zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, jak i w większych supermarketach. Warto również sprawdzić
Żyję by jeśćfeta, pleśniowy, topiony czy halloumi. 4. Bezwzględnie należy zrezygnować z żywności wysoko przetworzonej, np. chipsów, krakersów, tzw. gotowców. Zapominamy o fast foodach, konserwach, produktach wędzonych. Zmniejszamy ilość wędlin i przetworów mięsnych. A jeśli już po nie sięgamy, to wybieramy te z największą % zawartością mięsa, minimum 90%. 5. Warzywa i owoce muszą być codziennością na naszych talerzach! Szczególnie należy włączyć takie
Natka PietruszkiMagiczne Słoiki" jest marką, która w swojej ofercie posiada domowe, ręcznie przygotowane przetwory bez dodatku cukru tj.: konfitury, dżemy czy soki. Cały asortyment jest przygotowywany całym wysiłkiem oraz wielkim zaangażowaniem autorki! W środku każdego ze słoików jest włożona miłość, wysiłek oraz zamiłowanie! Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znajdowało się: jabłka prażone granat korzenny Już
Truskawkowa FiestaRate this post Golonka słoikowa, na wyjazdy bez lodówki Golonkę każdy zna, nie każdy lubi U nas chłopaki omijają szerokim łukiem ale my staruszki uwielbiamy takie
Ogrodnik w podróżyporządna garść lub dwie liści szpinaku i suszone oregano i bazylia, które latem na balkonie dumnie wystawiały zielone policzki do słońca. Za każdym razem, gdy korzystam z ziół lub przetworów i wiem, że rosły w balkonowych donicach albo na działce u rodziców, zalewa mnie fala przyjemnego ciepła wdzięczności i szczęścia - to kolejna moja ulubiona rzecz w kuchni, która wzmacnia
Kuchnia w Słońcu Skąpanazwracam uwagę na składy danych produktów, na to co jemy. Wiele rzeczy wykonuje sama w domu, rzadko kupuję gotowce - wtedy też zwracam uwagę na skład. Piekę, gotuję, przetwarzam. Kochamy przetwory ! W lecie 2023 roku zrobiłam około 30 kg ogórków kiszonych... Jest połowa zimy, a my już kończymy zapasy! Zainteresowałam się także ziołolecznictwem, ale bardziej tak po domowemu, dla siebie
Justa próbuje gotować