przetwory - 14998 przepisów (strona:349/1000)

CHLEB WIELOZIARNISTY 39

ogromnego, życiodajnego ogrodu, który wydaje w sezonie tony warzyw, owoców, ziaren TO DLA MNIE JAK WEJŚCIE NA MOUNT EVEREST. Z tej "wędrówki" przynoszę setki słoików kiszonek, dżemów i innych przetworów. Powtórzę po raz kolejny za moją rodziną i znajomymi, że byłam uważana za ostatnią osobę na świecie, która mogłaby zająć się ogrodem (użycia słowa "rolnictwem" jeszcze się boję). Tym bardziej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Marchewkowe kotlety lepsze niż fast food 48

przepisu nie ma jeszcze na blogu. Może spróbuj chutney z jablek. A przepis na sałatkę z cukinii podam już w następnym wpisie. Luty, co prawda nie jest miesiącem na przetwory. Za to będzie jak znalazł na lato :) Pozdrawiam, Edyta

dolcevitainmykitchen
5 przypraw, aby doprawić posiłki dzieciom 36

pediatry, aby mieć pewność, że zapewniamy dobre odżywianie naszym dzieciom. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 5 wspaniałych przypraw do doprawiania potraw dla dzieci. Cynamon. Cynamon może być stosowany we wszystkich rodzajach przetworów, słodkich i wytrawnych, ma wiele właściwości. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, chroni serce, pomaga zapobiegać cukrzycy, sprzyja uczeniu się i poznawaniu, a także pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Ponadto pomaga

ProstePesto.pl
Sałatka z marynowanymi pieczarkami. Pyszna, sycąca i z niskim ładunkiem glikemicznym :) 264

Kochani, zima ma to do siebie, że częściej musimy się posiłkować mrożonymi, czy marynowanymi warzywami. Oczywiście, jeśli macie czas, to zachęcam do przygotowania własnych przetworów. Natomiast jeśli nie dysponujecie wolnym czasem, to nie widzę niczego złego w korzystaniu z tego, co znajdziemy w popularnych marketach. Dziś czeka na Was sałatka z marynowanymi pieczarkami, która jest przepyszna, sycąca i oczywiście

Natka Pietruszki
Zimowy chutney z suszonych moreli z curry 46

Jakiś czas temu kompletowałam dla zagranicznego przyjaciela paczkę pełną polskich smakołyków. Pomyślałam sobie wtedy, że jesteśmy absolutnymi mistrzami w robieniu wszelkich przetworów i suszeniu żywności. Każdego roku nasze domy wypełniają się bulgoczącymi garnkami, by za chwilę zapełnić półki w spiżarkach i piwnicach słoikami z samymi wspaniałościami. Dżemy, konfitury, kiszonki, pikle, sałatki w słoikach... Do tego pojemniki z suszonymi ziołami

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Witamina B3 32

temperaturę oraz promieniowanie UV. Odgrywa istotną rolę w medycynie - podawana w wysokich dawkach jest wykorzystywana w leczeniu miażdżycy. Źródła witaminy B3 Niacynę w największych ilościach znajdziemy w mięsie i przetworach mięsnych, a także w drożdżach i orzechach arachidowych. Dobrym źródłem będą także ryby, kasza gryczana i jęczmienna, otręby pszenne, rośliny strączkowe, ryż oraz ziemniaki. Znaczenie witaminy B3 Niacyna pełni

Z notatnika dietetyka
Zakażenie Helicobacter pylori. Jakie są jego objawy, jak powinna wyglądać dietoterapia? Przykładowe posiłki z bloga. 26

soku dziennie już po 35 dniach. warzywa kapustne m.in. kapusta, kalafior, brokuł, kalarepa, brukselka czy rzepa, które zawierają izotiocyjaniany o właściwościach antynowotworowych. mleko i wybrane przetwory mleczne – mleko zawiera laktoferynę, białko o właściwościach antybakteryjnych. Z kolei jogurty i kefiry zawierają cenne probiotyki. miód – w badaniach laboratoryjnych potwierdzono, że wykazuje on działanie bakteriostatyczne wobec H. pylori. Więcej

Natka Pietruszki
Do czego można wykorzystać słoiki? 38

rozmiarach, sprawdzi się nie tylko w kuchni. Małe słoiczki – niezastąpione w kuchni i w… łazience Z czym kojarzy Ci się słowo słoik? Z pewnością na pierwszym miejscu wymienisz przetwory, a zaraz za nimi przechowywanie produktów spożywczych. Małe słoiczki kryją w sobie domowe konfitury, sosy, grzybki w occie, ale też i orzechy, płatki owsiane czy bakalie. Ich niewielkie rozmiary sprawiają

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia 46

zrobić widelcem ozdobne wzorki. Wierzch ozdabiamy startą czekoladą i mielonymi orzechami Artykuł Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Miód w kuchni – do czego może się przydać? 40

koktajlu czy owsianki. Będzie też idealnie pasował do naleśników czy placków zbożowo-owocowych. Miód spadziowy: https://pasiekalyson.pl/sklep/blog/w/miod-spadziowy-wlasciwosci-dzialanie-charakterystyka/ będzie również świetnie pasował do płatków kukurydzianych i zbożowych oraz do przetworów mlecznych. Zgodnie z linkowaną podstroną, miód spadziowy wykazuje szereg działań prozdrowotnych – wspomaga mikroflorę jelitową i procesy gojenia się ran. Miód możesz też podawać na kanapkach , aby stworzyć pyszne śniadanie, wystarczy

ProstePesto.pl
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid – RECENZJA + PRZEPIS (kulebiak z kapustą i grzybami) 37

szeroki wybór programów umożliwia przygotowanie w Instant Pocie Ultimate Lid niemal każdego dania! Możliwości nie zamykają się tylko na zupie i jednogarnkowych daniach, bo możemy upiec ciasto, zrobić przetwory, jogurt, suszone owoce, czy też grillowane warzywa i wiele, wiele innych. Jakiego programu najczęściej używam? Zdecydowanie funkcji szybkowaru! Dzięki niej spędzam w kuchni o wiele mniej czasu. Przykładem może być ciecierzyca

Via Gusto
Samo zdrowie – sok pomidorowy 35

charakter antyoksydacyjny. Oznacza to, iż wykazuje szereg korzystnych właściwości na zdrowie człowieka. Likopen jako przeciwutleniacz ma zdolność do zmiatania wolnych rodników, a zatem ma silne działanie przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe. Przetwory z pomidorów, do których należy sok pomidorowy posiadają znacznie większą ilość likopenu w porównaniu do pomidorów. Sok pomidorowy – źródło potasu  Sok pomidorowy dostępny np. tutaj należy do produktów

Trochę smaku
Witamina B2 42

witaminy B2 Bogatym źródłem ryboflawiny jest przede wszystkim mięso, ziemniaki, suche nasiona roślin strączkowych oraz produkty zbożowe, jednak do głównych źródeł tej witaminy w naszej diecie należą mleko i przetwory mleczne, jaja oraz zielone części warzyw. Poza tym znajdziemy ją także w drożdżach, grzybach, łososiu, makreli, małżach, migdałach, nasionach dyni, sezamu oraz słonecznika, pstrągu czy orzechach włoskich. Znaczenie witaminy

Z notatnika dietetyka
Miarki do kuchni, czyli precyzyjne gotowanie 35

deserów, wtedy bowiem najczęściej musimy trzymać się receptur. Odpowiednie proporcje są kluczowe dla zachowania formy, konsystencji, puszystości i smaku. Wykorzystasz je także podczas gotowania dań wytrawnych, pieczenia chleba, przygotowywania przetworów. Nadają się do odmierzania produktów sypkich i płynnych, choć w tym drugim przypadku może przydać Ci się także dzbanek z miarką . Dzbanek z miarką do kuchni: dobry do małych

Słodkie okruszki