przetwory - 14998 przepisów (strona:349/1000)

Witamina B3 37

temperaturę oraz promieniowanie UV. Odgrywa istotną rolę w medycynie - podawana w wysokich dawkach jest wykorzystywana w leczeniu miażdżycy. Źródła witaminy B3 Niacynę w największych ilościach znajdziemy w mięsie i przetworach mięsnych, a także w drożdżach i orzechach arachidowych. Dobrym źródłem będą także ryby, kasza gryczana i jęczmienna, otręby pszenne, rośliny strączkowe, ryż oraz ziemniaki. Znaczenie witaminy B3 Niacyna pełni

Z notatnika dietetyka
Zakażenie Helicobacter pylori. Jakie są jego objawy, jak powinna wyglądać dietoterapia? Przykładowe posiłki z bloga. 30

soku dziennie już po 35 dniach. warzywa kapustne m.in. kapusta, kalafior, brokuł, kalarepa, brukselka czy rzepa, które zawierają izotiocyjaniany o właściwościach antynowotworowych. mleko i wybrane przetwory mleczne – mleko zawiera laktoferynę, białko o właściwościach antybakteryjnych. Z kolei jogurty i kefiry zawierają cenne probiotyki. miód – w badaniach laboratoryjnych potwierdzono, że wykazuje on działanie bakteriostatyczne wobec H. pylori. Więcej

Natka Pietruszki
Do czego można wykorzystać słoiki? 46

rozmiarach, sprawdzi się nie tylko w kuchni. Małe słoiczki – niezastąpione w kuchni i w… łazience Z czym kojarzy Ci się słowo słoik? Z pewnością na pierwszym miejscu wymienisz przetwory, a zaraz za nimi przechowywanie produktów spożywczych. Małe słoiczki kryją w sobie domowe konfitury, sosy, grzybki w occie, ale też i orzechy, płatki owsiane czy bakalie. Ich niewielkie rozmiary sprawiają

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia 53

zrobić widelcem ozdobne wzorki. Wierzch ozdabiamy startą czekoladą i mielonymi orzechami Artykuł Ciasto z kremem i biszkoptami, bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Miód w kuchni – do czego może się przydać? 47

koktajlu czy owsianki. Będzie też idealnie pasował do naleśników czy placków zbożowo-owocowych. Miód spadziowy: https://pasiekalyson.pl/sklep/blog/w/miod-spadziowy-wlasciwosci-dzialanie-charakterystyka/ będzie również świetnie pasował do płatków kukurydzianych i zbożowych oraz do przetworów mlecznych. Zgodnie z linkowaną podstroną, miód spadziowy wykazuje szereg działań prozdrowotnych – wspomaga mikroflorę jelitową i procesy gojenia się ran. Miód możesz też podawać na kanapkach , aby stworzyć pyszne śniadanie, wystarczy

ProstePesto.pl
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid – RECENZJA + PRZEPIS (kulebiak z kapustą i grzybami) 45

szeroki wybór programów umożliwia przygotowanie w Instant Pocie Ultimate Lid niemal każdego dania! Możliwości nie zamykają się tylko na zupie i jednogarnkowych daniach, bo możemy upiec ciasto, zrobić przetwory, jogurt, suszone owoce, czy też grillowane warzywa i wiele, wiele innych. Jakiego programu najczęściej używam? Zdecydowanie funkcji szybkowaru! Dzięki niej spędzam w kuchni o wiele mniej czasu. Przykładem może być ciecierzyca

Via Gusto
Samo zdrowie – sok pomidorowy 38

charakter antyoksydacyjny. Oznacza to, iż wykazuje szereg korzystnych właściwości na zdrowie człowieka. Likopen jako przeciwutleniacz ma zdolność do zmiatania wolnych rodników, a zatem ma silne działanie przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe. Przetwory z pomidorów, do których należy sok pomidorowy posiadają znacznie większą ilość likopenu w porównaniu do pomidorów. Sok pomidorowy – źródło potasu  Sok pomidorowy dostępny np. tutaj należy do produktów

Trochę smaku
Witamina B2 46

witaminy B2 Bogatym źródłem ryboflawiny jest przede wszystkim mięso, ziemniaki, suche nasiona roślin strączkowych oraz produkty zbożowe, jednak do głównych źródeł tej witaminy w naszej diecie należą mleko i przetwory mleczne, jaja oraz zielone części warzyw. Poza tym znajdziemy ją także w drożdżach, grzybach, łososiu, makreli, małżach, migdałach, nasionach dyni, sezamu oraz słonecznika, pstrągu czy orzechach włoskich. Znaczenie witaminy

Z notatnika dietetyka
Miarki do kuchni, czyli precyzyjne gotowanie 46

deserów, wtedy bowiem najczęściej musimy trzymać się receptur. Odpowiednie proporcje są kluczowe dla zachowania formy, konsystencji, puszystości i smaku. Wykorzystasz je także podczas gotowania dań wytrawnych, pieczenia chleba, przygotowywania przetworów. Nadają się do odmierzania produktów sypkich i płynnych, choć w tym drugim przypadku może przydać Ci się także dzbanek z miarką . Dzbanek z miarką do kuchni: dobry do małych

Słodkie okruszki
Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym 44

ubitego masła dodać wystudzone orzechy i proszek cappuccino. Wymieszać Napełniać masą skorupki orzeszków. Artykuł Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika 42

dokładamy mięso. Pieczemy jeszcze 20-30 min, do miękkości ryżu. Artykuł Pyszny kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Szybki detoks, czyli oczyszczanie sokami z kiszonek! 60

kiszonek to również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości i jest nieoceniony w walce z nadprogramowymi kilogramami.  Kiszonki z ulubionych warzyw można przygotować samodzielnie. Domowe przetwory wymagają jednak czasu, aby mógł zajść proces fermentacji. W tym celu najlepiej sprawdzają się warzywa z bezpiecznych i sprawdzonych upraw, gdzie nie stosuje się nawozów i innych substancji chemicznych. Artykuł Szybki

ProstePesto.pl
Witamina A 47

dwóch postaciach: retinolu w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz beta-karotenu, czyli prowitaminy-A, w produktach pochodzenia roślinnego. Do cennych źródłem witaminy A zalicza się masło, jajka, mleko i jego przetwory, tłuste ryby, wątrobę i podroby zwierzęce, a także bataty, dynię, jarmuż, szpinak czy rzeżuchę. Z kolei prowitaminę-A znajdziemy między innymi w brzoskwiniach, czerwonej papryce, marchwi, morelach, pomidorach, sałacie, szpinaku

Z notatnika dietetyka
5 sposobów na zadbanie o zdrowie na jesień 56

Przede wszystkim: cytrusy, takie jak cytryna, pomarańcza, grejpfrut oraz mandarynka; warzywa sezonowe, takie jak bakłażan, burak, cukinia, dynia czy kapusta. Polecamy je zwłaszcza na surowo, a także w formie przetworów, choć te gotowane, np. jako dodatek do obiadu, również spełnią swoje zadanie. Idealne będą także rozgrzewające zupy warzywne. Nie zapomnij też o zbawiennym wpływie cebuli i czosnku, które wzmocnią Twój

Cynamonowe szczęście